Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

PRK: Vídeňský ležák

Jak vlastně to pivo chutná


verze pro tisk

PRK: Vídeňský ležák

PRK: Vídeňský ležák

Po výletu do Anglie si Pivní Revizní komise na svém dalším zasedání udělala výlet do Vídně. Vídeňské ležáky patří mezi oblíbenou součást sortimentu středoevropských pivovarů a tak je skoro s podivem, že jsme je nedegustovali již dříve. Já osobně je moc nevyhledávám, ale o to víc jsem byl na degustaci zvědav.

Čím se vídeňský ležák vyznačuje? Pochopitelně významným podílem vídeňského sladu v sypání a dále použitím ušlechtilých aromatických chmelů. Při popisu senzoriky si opět beru na pomoc instrukce Beer Judge Certification Guidelines (BJCP), které hovoří jasně: vůně: středně výrazná, pocházející z vídeňského sladu, přičemž může být lehce přítomno i topinkové aroma. Rozhodně by neměly být cítit estery ani diacetyl; barva: jantarová až měděná, pěna bohatá, bílá; chuť: komplexní, vyvážená, s hořkým dozníváním. Může být cítit po topince, pražené či karamelové chutě však nejsou povoleny. Aromatické odrůdy chmelů by neměly příliš vystupovat; říz a plnost: nasycení střední, plné až krémové pivo; IBU 18-30, SRM 10-16 (= EBC 19.7-31.5), alkohol 4.5-5.5%.

Košt
Košt

Do degustace se nám podařilo zařadit celkem sedm vzorků, což je o něco míň, než jsem očekával. Jmenovitě jsme porovnávali: Zbuj Ostravice, Vídeňské červené Vítek z Prčice, Vídeňský ležák Prager Laffe, Vídeňský speciál Kynšperk nad Ohří, Kounic Uherský Brod, Kaprál z nového pivovaru Vojáček Hodonín a Hasičský slavnostní ležák z Krásné Lípy. Docela mě zklamal přístup u jinak mých oblíbených Tří Růží, kde mají výčepní nově zakázáno stáčet do PET s odkazem, že pivo domů lze zakoupit v prodejně naproti. Škoda však, že jen pravidelný sortiment, třeba by vyhráli. Jak to tedy dopadlo a jak kdo hodnotil, najdete v tabulce níže.

VzorekStřevlasPechiKejnaRosťaHenriJanaFelčarCelkemPrůměrPořadí
Zbuj2343344233,31
Vítek7243636314,44
Prager Laffe46334352842
Kynšperský Zajíc3464569375,36
Kounic6755557405,77
Vojáček43653432843
Falkenštejn6544455334,75
Vídeňské vzorky
Vídeňské vzorky

Mé subjektivní dojmy v pořadí, jak šly vzorky za sebou:

Zbuj Ostravice mi chutnal velice. I když jsem na vůni cítil lehký diacetyl a pražený slad, celkový dojem byl velmi dobrý. Jelikož jsem nebyl sám, Zbuj nakonec vyhrál. Blahopřejeme do Ostravice. Vítek mi překvapivě vůbec nechutnal, ač jsem se na tohoto tradičního vítěze degustací velmi těšil. Pivo bylo nezdravě zakalené a už ve vůni nakyslé, pěna žlutá – evidentně kontaminovaná nebo přešlá láhev/várka. Pro mě nepochopitelně skončil tento vzorek hned pod stupni vítězů. Prager Laffe trpěl na vůni diacetylem, ale jinak to bylo celkem dobré – po rozpiji skončil dokonce na druhém místě. Kynšperský Zajíc mi chutnal dost, ale trpěl přílišnou světlostí, za což ho Felčar osolil devítkou a chtěl ho dokonce post hoc vyloučit (neprošlo). Nakonec se umístil na pěkném šestém místě. Nejhůře dopadl Kounic z Uherského Brodu, dle mého přespříliš sladové pivo, celkově nic moc, i když žádná hrůza to taky nebyla. Kaprál z Hodonína překvapil, že přes delší dobu od stočení do PET a transport přežil bez úhony. Ze všech degustovaných piv byl barevně nejčervenější, na vůni lehká ovocná vůně, ale nic, co by odrazovalo od napití se. Po prohraném rozpiji obsadil třetí místo. Poslední vzorek, Krásná Lípa, mě osobně zklamala, na vůni dominovaly banán a jiné estery, pro mě po váhání za 6, celkově páté místo.

Osobně jsem byl s dojmy z degustovaných piv spokojen, a asi nejen já, když nejhorší průměrná známka byla 5,7 v případě Kounice, což značí v našich očích jen lehce podprůměrné pivo. Na závěr obligátně děkujeme Zlejm Časům za perfektní servis a útočiště pro naše pravidelné seance, MašinMírovi za nalévání a pravděpodobně i některým minipivovarům za poskytnutí vzorků zdarma, ale již si nepamatuji kterým, Jana jistě ráda upřesní. Ta je vůbec nejagilnějším dodavatelem vzorků - přinesla 6 ze 7. Absolutorium, tedy dodání všech vzorků, je již na dosah! Možná příště, kdy pojedeme do Bavor, na pšenice!



[Pavel Saska] [Zobrazeno 9980x] [22. červen 2014]
[Degustace] [comments: 1] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Jana

neděle, 22. červen 2014
10:54

Jana

Střevlasi, Střevlasi, tak mladej a tak sklerotickej! :D Měl jsi poděkovat pivovaru Hodonínský vojáček za vzorek grátis.


napsal(a): Jana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI