Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Nejen Slunce ve skle

Slavnosti piva, pivní slavnosti, dny otevřených dveří ...


verze pro tisk

Nejen Slunce ve skle

Nejen Slunce ve skle

Minulý víkend byl ve znamení tradiční Minipivovarské akce Slunce ve skle (dále SVS). Již podruhé se konal dva dny, kdy v pátek bylo ohlášeno cca poloviční zastoupení. Dobrý nápad, v pátek ochutnáte co je, v sobotu další. Ale nejen SVS byl v Plzni na pořadu dne. V hale Lokomotivy se konal ITEP - Veletrh cestovního ruchu, kde jste mohli ochutnat např. piva ze Železné Rudy. Já jsem v pátek zaskočil na Plzeňsko - bavorské dny piva a jídla. Vznosný název spočíval ve dvou stáncích s jídlem (v jednom vystaveno cca 5 bavorských preclíků, v druhém pak české speciality (guláš, tlačenka...).

Dampfbier
Dampfbier

Třetí prostřední stan pak ukrýval výčep, kde jste mohli ochutnat produkty Plzeňského Prazdroje a bavorského pivovaru Dampfbier ze Zwieselu. Ochutnal jsem troje provedení bavorského piva, kde světlé bylo, oproti českým, takové vodovější, tmavé zase spíše do jantarova a chuťově mi bylo docela blízko. Nejlepší asi byla pšenice. Bylo počítáno s čepováním do půllitrů, takže třetinkové pivo jsem dostal do skla PU. Myslím, že by se tato akce dala pojmout jinak - lépe :( Obzvláště specialit a piva z Bavorska by mohlo být více a v německém provedení :(

Pšenice
Pšenice

Ale to už je sobota a na programu dne Slunce ve skle. Přijíždíme sem kolem půl třetí odpolední a areál akce je již slušně zaplněn žíznivci z Plzně a blízkého ale i dalekého okolí. Na první pohled jsou zřejmé nějaké malé odlišnosti. V průčelí pivovarského dvora je postaveno místo dvou - tří stánků pódium. A celkově již nejsou prostory tak nabité pivovárky. Ono je to logické. SVS je sice tradiční prestižní akce, ale dle mého názoru se málo komu ekonomicky vyplatí. Nebo se pletu?

Nádvoří
Nádvoří

Ale přišli jsme sem na pivo a toho zde je nabízeno požehnaně. Tak, že to ani zdatný jedinec není schopen za dva dny všechno ochutnat. Dnes jsme na degustování dva, já přes ležáky, syn pak zkusí ejly. A hned za první vzorek jsem rád, protože pivo pana Karavainova jsem ještě neměl čest ochutnat. Dávám dvanáctku Fešáka a musím uznat, že je výborná, mám u ní zapsáno bez vad (jako první vzorek trošku šetřím hvězdičkami ***1/2).

Svatý Ján
Svatý Ján

Druhé pivko volím z brněnské metropole, pivovar Moravia má na čepu dva ležáky: Rathaus, který je prý speciální tím, že je užito i amerických chmelů, volím proto raději Petrov 12, kde nalézám poznámku hořčí, plošší a dávám ***. A je tu první zklamání. Pražský Cobolis, zbrusu nový pivovárek přivezl do Plzně šestero piv a bohužel v jeho dvanáctce mi něco vadilo, něco co zkazilo dojem z celého piva (*1/2). O kousek dále dávám Lazar 11 od Hoppy Dog, ale jsem upozorněn, že bude teplejší, protože právě této větvi stánků už nějaký čas nejde elektřina, tudíž nebudu hvězdičkovat.

Moravia
Moravia

Další nový pivovárek je Kamenice nad Lipou, jejiž dvanáctce není co vytknout (***). Za to sousední Národní se moc nepředvedl s Czech Lions 11 nefiltr., asi nejhorší mnou ochutnané pivo (*), mdlé. Je třeba rychle si spravit chuť. V létě jsem v Hradci Králové neochutnal, tak tedy dnes se mi Klenot z Pivovarských domů nevyhne. Jedenáctka je malinko slabší, než je dnes nastavený standard (**1/2). Následuje Česká Moucha (***) a Zichovec Z1 lager 12 (***1/2).

Kamenice a Klenot
Kamenice a Klenot

Všechny dosavadní vzorky byly deckové, čas se ale začíná naplňovat, volím tedy třetinkový objem Krkonošského Medvěda 12 (***), U tří růží mi zlákala červená Vídeň (decinka) a fakt byla výborná (***1/2). No a poslední vzorek Kroužkův ležák od Bašty také ušel (***). Samozřejmě bylo plno piv a pivovarů, které jsem neochutnal. Je toho zde na jednom místě prostě moc. Možná se shodneme, že poznat pivo toho kterého pivovaru je nejlepší na místě činu, pokud se tedy jedná o pivovárek restaurační.

Medvěd z Krkonoš
Medvěd z Krkonoš

A jak se činila "ejlová sekce"? Řeknu jen "ZZ". Abyste to pochopili Zichovec a Zhůřák. U pivovaru Zichovec jsem se zaměřil na ovocnou složku nabídky, tedy na Sour Passion Fruit 12, který mě ohromil. Degustuju po deckách, ale tady to chtělo třetinku. Pivo bylo naprosto bez chyby, jedná se o kyseláč, takže kyselá chuť a ovocný nádech k tomu, co dodat? Hodnotím (mimochodem jako jediný vzorek) plným počtem (*****). Druhý vzorek Blood Orange 15 IPA byl za mě dost dobré pivko, chuť byla jemná a připomínala pomerančový džus. Kombinace piva a pomerančů se povedla. Svěží pití (****).

Zichovec
Zichovec

Dále tady máme pivovar Zhůřák, jehož piva jsem letos několikrát už měl. Soustředím se tedy na dosud neochutnané druhy, kterými byly Tulivý ejl 12 a Gunk 15 NEIPA. K tomuhle pivovaru můžu říct pouze výborné (****1/2). Gunk, spolupráce Zhůřáka a plzeňského Ravena je moc povedená (****1/2), hodnotil bych plným počtem, ale Zichovec byl ještě o stupínek výš. Abychom jen nechválili. Jediné pivo, které mi opravdu nezachutnalo, bylo z pivovaru Potmehúd a to Triple C IPA, mdlá chuť a nějaký vadicí chuťový oblouk (1/2).

Nashledanou za rok
Nashledanou za rok

Berte naše poznatky za silně individuální. Co chutná nám, nemusí chutnat Vám. A to je na světu piva zajímavé a krásné. Rádi se za rok do Černic opět podíváme a jistě ochutnáme další přírůstky českého minipivovarnictví.


Další fotky z Plzeňsko - bavorských dnů piva a jídla

Další fotky ze Slunce ve skle I.

Další fotky ze Slunce ve skle II.



[Richard Chodora] [Zobrazeno 3525x] [25. září 2018]
[Pivní slavnosti] [comments: 13] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

sasa

čtvrtek, 27. září 2018
09:21

sasa

O den později, tedy v neděli 23.9. přímo v Cobolisu, byly ležáky 10 i 12 bez vad a chutné.


napsal(a): sasa [Odpovědět]

Skokan

čtvrtek, 27. září 2018
09:31

sasa: Ach jo.


napsal(a): Skokan [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
06:43


posted by: Inzerce

Chody

čtvrtek, 27. září 2018
09:39

Chody

sasa: Že by to bylo tedy tím vypláchnutím :-?


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

über Bier

čtvrtek, 27. září 2018
13:32

sasa: Opravdu? V Kobylisích udělali von schlechten Bier gutes Bier.Zauberer - Herr Palous


napsal(a): über Bier [Odpovědět]

Dwarf

středa, 26. září 2018
21:21

Dwarf

přiznám se, že ani mě Cobolis ležák nijak nezaujal - zkoušel jsem to konzultovat i s p. Paloušem, ale reakcí bylo jen pokrčení ramen... "příchuť" jsem identifikoval jako "hadr od nádobí" / zda to bylo tím, že na stánku mi mou čistou sklenici protáhla slečna kartáčem od "spílboje", je nezodpovězenou otázkou... v jiných pivech jsem tuto chuť nezaznamenal
---------------------------------
Zpráva byla upravena 26.09.2018 ve 21:21:59


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Skokan

středa, 26. září 2018
23:14

Dwarf: .....tak to měla ctěná komise jiné pivo. Nebo je ctěná komise nekompetentní Nebo je to všechno jinak, tedy tak trochu trapné. Určitě to zvyšuje kredit akce.


napsal(a): Skokan [Odpovědět]

Dwarf

čtvrtek, 27. září 2018
19:14

Dwarf

Skokan: určitě to nepili za stejných podmínek... nicméně já si své soudy nechám až po ochutnání v pivovaru...


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Skokan

pátek, 28. září 2018
08:14

Dwarf: To je jasné, ale na akci zřejmě chutnali všichni za stejných podmínek. Tedy komise, která pivo posoudila jako numero uno, i návštěvníci, kteří se shodují na nevalné kvalitě. Je to fuk, jen je to srandovní - možná v komisi neseděli lidé.


napsal(a): Skokan [Odpovědět]

Skokan

úterý, 25. září 2018
14:15

Berte naše poznatky za silně individuální. Co chutná nám, nemusí chutnat Vám.
.....to tak je, ale že to pivo (ležák Cobolis) vyhraje, je zajímavé.


napsal(a): Skokan [Odpovědět]

Chody

úterý, 25. září 2018
14:37

Chody

Skokan: Zajímavé to je, nicméně jsem s tímto úsudkem nebyl sám...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Skokan

úterý, 25. září 2018
20:18

Chody: O tom vůbec nepochybuji! Často jsou "odborníky" korunovány slušné hnusy.....ale když to všechny baví, je to fuk, o nic nejde.


napsal(a): Skokan [Odpovědět]

Sekal

čtvrtek, 27. září 2018
13:02

Sekal

Skokan: Zato laická veřejnost hlasuje pro takové pochoutky jako např.Vltavský neplavec (Náplavka kdysi). Ty výsledky bych brsl s rezervou, na místě je pro mne ležák vynikající.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Jana

pátek, 28. září 2018
16:26

Jana

Sekal:
Přesně tak,úplně s Tebou souhlasím. V místě velmi dobrý.


napsal(a): Jana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI