Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Svalbard – místo pro pivovar?


verze pro tisk

Svalbard – místo pro pivovar?

Svalbard – místo pro pivovar?

Onehdy se má kolegyně vydala na dovolenou na Svalbard, česky Špicberky. Když mi pak přes Whatsapp posílala fotky, byla mezi nimi jedna s pivem s norskou vlajkou (Arctic), tak jsem jí pošťouchl, ať mi nějaké pivo doveze. Přivezla nakonec tři plechovky (lahve do letadla ne, už mi jednou při dovozu piv z Polska vyteklo pivo do kufru) ze dvou pivovarů, které o sobě svorně tvrdí, že jsou nejsevernějším pivovarem na světě.

Dvě piva byla z pivovaru Mack, který na své plechovce uvádí doslova verdens nordligste brygerri (česky nejsevernější pivovar světa) včetně údaje 69° severní šířky. Třetí pivo bylo z pivovaru Svalbard Bryggeri (Špicberský pivovar). Nachází se ve městě Longyearbyen na 78° severní šířky a opravdu si těžko dovedu představit severněji položený pivovar.

Darované plechovky
Darované plechovky

Piva z pivovaru Mack na mne neudělala hlubší dojem, barva byla na můj vkus až příliš světlá. Prvním ochutnaným pivem bylo Isbjørn Lite (něco jako malý lední medvěd), 4,5% alkoholu, světlé, prázdné, celkově obtížně pitelné europivo. Víceméně podobné hodnocení si ode mne vysloužilo i druhé jejich pivo Isbjørn Lys pilsner - 4,5% alkoholu, světlé, prázdné, celkově obtížně pitelné europivo, oproti přechozímu pivu bylo trochu plnější.

Posledním pivem byl Spitsbergen Pale Ale, 4,7% alkoholu, krásná jantarová barva, chuť tropického ovoce, celkem příjemně pitelné pivo. Vzhledem k norské cenové hladině ani nechci odhadovat, kolik to stálo (dovoz sladů z Finska, dovoz amerických chmelů – Cascade, Colombus, Palisade). Nevím jestli je spravedlivé oba pivovary porovnávat, protože Mack je dle svých webových stránek čtvrtým největším pivovarem v Norsku a ochutnával jsem jejich ležáky a Svalbard Bryggeri je minipivovar a pil jsem jejich svrchňák.

Nejsevernější
Nejsevernější

Každopádně jsem vzhledem k místnímu počasí očekával trochu silnější kusy, i když Svalbard Bryggeri má v portfoliu 7% IPU a stout.

Na závěr mi dovolte se stručně zmínit o historii Špicberského pivovaru, protože v porovnání s jejich začátky jsou nějaké české peripetie s razítky komické. Myšlenka vznikla v roce 2007, první žádost byla podána v roce 2009, ale úřady ji zamítly. Následovala žádost o výjimku ze špicberských zákonů, ale opět ji úřady zamítly. Nakonec se zakladatelé rozhodli lobbovat u politiků, aby změnili zákon z roku 1928 týkající se zákazu vyrábět na Špicberkách alkoholické nápoje. Norský parlament nakonec 1. července 2014 změnu zákona přijal a první pivo uvařené na Špicberkách bylo natočeno v srpnu 2015.



[Zbyněk Sekal] [Zobrazeno 4451x] [3. červenec 2018]
[Pivo ve světě] [comments: 3] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Dwarf

neděle, 8. červenec 2018
12:30

Dwarf

to mně posledně lahve přežily a praskla v báglu plechovka, takže bych to neviděl tak jednostranně ;) / a proč píšeš IPU a ne IPA? zkratky se neskloňují...


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

jiri.kana

neděle, 8. červenec 2018
17:20

jiri.kana

Dwarf: Hurá, nejsem jediný hnidopich, který má pořád nutkání se ptát, co znamená to U :-) Teď mě tedy napadlo, že by to mohlo být urine.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Sekal

neděle, 15. červenec 2018
01:11

Sekal

Dwarf: Kdybys měřil o půl metru míň a měl v ramenou taky tak o půl metru míň, tak bych se s Tebou nemazal...


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Adsense

18. duben 2024
05:55


posted by: Inzerce


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI