Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Vlašim 4: Kácov a Benešov

Pivní cesty


verze pro tisk

Vlašim 4: Kácov a Benešov

Vlašim 4: Kácov a Benešov [p250][p248]

Čtvrtek

Než jsme do Vlašimi jeli, dal jsem si předsevzetí navštívit a ochutnat piva čtyř pivovarů (Na Vývoji, Švihov, Vlčák a Špácal ). Tedy mám ve čtvrtek splněno a můžeme se věnovat kultůře. Dneska šlapeme do Šternberka. Na hradě dobrý, ale docela dost lidí, což není nic pro nás. Když manželka prohlásí: "Jedenáct hodin a my neměli ještě žádný pivo", je jasné, že je třeba s tím něco dělat. Po důkladném promyšlení všech souvislostí volíme přesun vlakem do Kácova zastávky, která se nachází naproti, přes řeku, pivovaru Hubertus.

Pivovar Kácov
Pivovar Kácov

Obhlídneme rychle okolí pivovaru a zjišťujeme, že nejhezčí je z čela. Vlevo můžete vidět restauraci Šalanda, kde dnes schladíme svá hrdla. Kdo kdy jel Sázavu, jistě se zde zastavil občerstvit, vždyť vodácký kemp se nachází hned naproti, stačí se přebrodit. A na celkovém obrazu je to znát. Obsluha je rychlá, bez problémů a to pivo si jen hýčká. Pivo se čepuje z tanků, nevím zda rovnou ze sklepa (nabízí se to) nebo z těch plastových?

Vchod do Šalandy
Vchod do Šalandy

Na čepu je trojice místních piv. Začínám samozřejmě nefiltrovanou desítkou, která zdá se být luxusním pivem na žízeň (****). Je krásně kalné, kvasničné i patřičně hořké. Nefiltrovaná dvanáctka je také výborná (****), jen hutnější. V tomto letním počasí se mi více pasovala desítka. Kácovský trojboj zakončuju tankovým ležákem 1457, jež bych charakterizoval jako „uleželý ležák s charakterem“ (***). Piva Hubertus tak letos patřila k vrcholům našeho putování.

Desítka
Desítka

Když jsem vymýšlel program na čtvrtek, byla jednou možností návštěva Benešova. Mailem jsem proto oslovil pana sládka pivovaru Ferdinand, zda by nebyla možná menší exkurze či zda mi alespoň neporadí, kde si v Benešově nejlépe vychutnat Ferdinanda. Bohužel bez odezvy, snad byl také na dovolené, snad můj mail spadl do spamu.

Pátek

Ferdinand
Ferdinand

V Benešově jsme se tak zastavili až druhý den při cestě domů. Zakoupil jsem šest PETek nefiltrované dvanáctky Ferdinand do prodejny. Naštěstí jedna na mne zbyla a já tak mohl po delší době ochutnat benešovské pivo.

Další fotky pivovarů Hubertus a Ferdinand



[Richard Chodora] [Zobrazeno 1057x] [2. září 2022]
[Pivní cesty] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI