Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Tahoun je od slova táhnouti

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Tahoun je od slova táhnouti

Tahoun je od slova táhnouti [p2714]

V tom mi jistě dáte za pravdu. A právě název pivovaru Tahoun je od slova táhnouti. Nikoli ovšem od "tahání do hospody", ale od historického sportu přetahování lanem. V obci Všejany, kde se pivovar nachází, rok co rok probíhá "Mistrovství Všejanského lana osmičlenných družstev v přetahování lanem". Letos se konal již 13.ročník a pivovar je jedním ze sponzorů této soutěže.

Budova pivovaru
Budova pivovaru

Obec Všejany se nachází mezi Nymburkem a Mladou Boleslaví a zajímavý je vznik jejího názvu. Protéká jí říčka Vlkava, která v okolní krajině vymílala jámy. První zmínka o Všejanech je z roku 1358 a tehdy dostala název Vše-Jámy, tj. samé jámy. Dnes už historii připomíná jen kostel sv. Jana Křtitele z roku asi 1384. Část Vanovice (prý dříve zvané Hněvanovice) dělí od samotných Všejan říčka Vlkava. A právě v této části obce se pivovar nachází. Na jeho místě stál v minulosti starý hostinec, dnes je to moderní stavba, zahrnující pivovar a restauraci. Své návštěvníky vítá od roku 2022.

Pan sládek
Pan sládek

Sládkem je zde mladý muž, pan Ondrej Seifert. Není nováčkem, své zkušenosti posbíral v pivovarech ve Frýdlantu a posléze v Hylvátech v Ústí n. O. Ten mne také se svým "královstvím" seznámil, za což mu děkuji.

Varna
Varna

Varna má objem 10 hl, tanků je celkem 16: CKT * 3x 10 hl, 3x 20 hl, ležáckých * 2x 10 hl, 5x 20 hl a 3 přetlačné po 10 hl. Slad odebírá pivovar ze sladovny Mšeno, zahraniční pak od Weyermannů. Chmelí se českými chmely ŽPČ a Sládek, i některými zahraničními, např. Cascade. Vlajkovou lodí pivovaru je světlý ležák 11° Tahoun, 5% alk., IBU 32. Na čepu je pět stálých piv, kromě výše zmíněného ležáku, jsou to: 8° cryo pop ale Mrazivá, 4% alk., IBU 25, s několika druhy vymražených chmelů, 10° Vyrovnaná, 4,3% alk., IBU 29, 12° tmavý ležák Rozvážný, 5,1% alk., IBU 28, 13° APA Poklidná, 6% alk., IBU 38. A k tomu vždy nějaký speciál, za mé návštěvy to byla 10° APA Pestrá, 4,7% alk., IBU 20. Pro děti, či "nepijáky" piva mají vlastní Tahounovu malinovou limonádu s ibiškem. Speciály se během roku mění, např. Pestrou APA předcházel kyseláč Přitažlivý s černým rybízem, na zimu se chystá porter a stout, na Velikonoce zelené pivo. A určitě i něco dalšího. Výstav pivovaru je cca 2000 hl.

Tahoun
Tahoun

Restaurace má otevřeno denně, kromě pondělí, od 11 hod. Ve všední dny si můžete dát polední menu, víkendy jsou pak zaměřeny tématicky, např. na řeckou kuchyni, českou klasiku, sezónní pokrmy, steaky aj. V prostorách restaurace se pořádají i koncerty či pivní kvízy. V létě je k disposici zahrádka.

Restaurace
Restaurace

Ochutnala jsem 8°, 10° a 11°, všechna piva bezchybná, je vidět, že sládek umí. Ovšem mým favoritem se stala ta vymražená 8°. V teplém počasí fakt neměla chybu! Musím ovšem pochválit i zdejší kuchyni. V pivovaru jsem byla ve všední den, krátce po otevření, tak tam byl ještě klid. Prý později a hlavně o víkendech se s hosty dveře netrhnou.

Nabídka
Nabídka

Heslem pivovaru je slogan: „Nechceme se vyTahovat, ale naše pivo je nejlepší!


Fotogalerie



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 1101x] [21. srpen 2024]
[Minipivovary] [comments: 8] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Sekal

čtvrtek, 22. srpen 2024
22:15

Sekal

Navštívil jsem dvakrát, pivo dobré, jen mi moc nesedla ta jejich vlajková loď, víc mi chutnala desítka. Ale asi bych to musel ochutnat ve větším množství než ve třetinkách.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Jana

pátek, 23. srpen 2024
13:04

Jana

Sekal:
Toť otázka chuti-chutná x nechutná. Senzorickou vadu nemělo žádné z ochutnaných. Jak jsem psala, mně nejvíc chutnala ta Mrazivá 8°.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Adsense

16. září 2024
21:03


posted by: Inzerce

yerka

pátek, 23. srpen 2024
16:32

yerka

Jana: Já si koupil jejich lahvovou desítku a dvanáctku v Normě, tuším snad v červnu? A piva mi příšlo taková žluklá. Pak během srpnového výletu jsem si dal jejich "Pohodový bock" také v lahvi na nádraží v Nymburku a totéž. Měli tam i ale, několik druhů, ale ty jsem neochutnal.


napsal(a): yerka [Odpovědět]

yerka

pátek, 23. srpen 2024
16:52

yerka

yerka: Tak jsem se dodatečně podíval na fotografie (co vypiju si fotím) piv z Normy, ležák měl zeenou etiketu a 5 % alkoholu a "Mrazivá" 4 % a byl to ale.


napsal(a): yerka [Odpovědět]

Jana

pátek, 23. srpen 2024
16:53

Jana

yerka:
Ono vždycky pivo přímo v pivovaru chutná lépe. A taky, kdovíjak to v obchodě skladují. To se týká obecně nefiltrovaných piv.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Sekal

sobota, 24. srpen 2024
20:42

Sekal

yerka: V Normě bych si asi nekoupil už vůbec nic.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Sekal

sobota, 24. srpen 2024
21:36

Sekal

Jana: Ö senzorický vadě jsem nemluvil, jen mi prostě sedla daleko víc 10°. Až pojedu okolo, zase se tam stavím, maj to dobrý.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Chody

sobota, 24. srpen 2024
13:46

Chody

Jana: Já měl z Normy ležák a čerstvej byl víc jak dobrej.


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI