Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

V jednom Proudu

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

V jednom Proudu

V jednom Proudu [p2151]

Nádvoří Plzeňského Prazdroje zná skoro každý. Když projdete Jubilejní branou, máte po pravé straně Restauraci Na spilce, po levé pak venkovní posezení a výchozí bod prohlídek. Pod krytým průjezdem najdete prodejnu suvenýrů a ukázku historických povozů. Nádvoří je volně přístupné a slouží i jako místo různých kulturních a kulinářských akcí.

Bednárna
Bednárna

Za opravdovou bránu fabriky se dostanete pouze autobusem coby účastníci exkurze do pivovarů. V areálu Plzeňského Prazdroje najdete tři prohlídkové trasy: Prazdroj, Gambrinus a Proud. My se svezeme autobusem k tomu třetímu, i když klasickou exkurzi absolvovat nebudeme. Mineme obří CK tanky, kde kvasí průmyslová piva a ocitáme se v klidném zákoutí výrobního areálu.

Bývalá elektrárna
Bývalá elektrárna

Už ta tam je doba, kdy minipivovary nebraly pivovarské molochy vážně. Některé velké pivovary spolupracují s minipivovary na bázi kooperačních várek či jim uvolňují výčepní místo ve svých smluvních restauracích (Budvar ). V Prazdroji nakonec zvítězil koncept vlastního minipivovaru, jehož hlavní postavou se stala Lenka Straková, která měla jako sládková na starosti program Volba sládků.

Hala
Hala

V areálu Plzeňského Prazdroje tak vznikl experimentální pivovar, který se postupně buduje v budově bývalé elektrárny na soutoku řek Mže a Radbuzy. Proud jako proud vody i jako elektrická veličina. Ale vraťme se k naší návštěvě. Projdeme okolo budovy bednářských mistrů a už nás vítá nejnovější pivovar v portfoliu PPas. Prosklenou stěnou je vidět srdce pivovaru – sedminádobová nerezová varna. Varna je umístěna v „hlavním sále“, který je zrekonstruovaný jen z části. Mimo pivovarskou technologii zde zaujme zejména „elektro budíková“ stěna.

Varna
Varna

Ostatní technologické prostory jsou již zrekonstruovány. Otevřenou spilku zde nehledejte, vše kvasí a leží v CK tancích (o poznání menších, než které jsme viděli venku). Pivovar vládne lince na plnění sudů a lahví a nově i plechovek. Najdete zde i paster, který je ale používán pouze pro nealkoholická piva. Na technologii se prostě nešetřilo a výroba je tak z větší části automatizovaná.

Tanky a sudy
Tanky a sudy

Stálý sortiment pivovaru se skládá z pěti piv: Ventill ležák 11, TheMže EPA 10, Soutock žitná IPA 13, Cotel stout 14 a Proovan nealko IPA. Dále pak různé limitky, (my jsme např. ochutnali z tanku Coffe Sour Ipu, kde se krásně prolínala kyselost s kávovým dozvukem), kolaborace či barikovaná piva.

Stáčecí linky
Stáčecí linky

Jak jsem psal výše, rekonstrukce budovy pivovaru ještě není zcela hotová. Až tomu tak bude, snad se v těchto prostorech dočkáme i možnosti posezení u piva z Proudu (nahlédnout do budoucnosti můžete zde ). Bude se proto muset toto území zpřístupnit veřejnosti, snad lávkou přes řeku. Pak to ale zase bude úplně na jiné úrovni.

Další fotky najdete zde…



[Richard Chodora] [Zobrazeno 1028x] [16. červen 2022]
[Minipivovary] [comments: 3] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Dan

pondělí, 4. červenec 2022
10:38

Dan

To je hezké, že na technologii se nešetřilo, ale výsledek je bohužel dost špatný.
Zakoupil jsem si několik vzorků v makru a ani jedno pivo mi nechutnalo. Opravdu slabota.


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Sekal

pondělí, 20. červen 2022
21:46

Sekal

Ochutnal jsem základní sortiment z láhve a s výjimkou stoutu mi nic nechutnalo. Rád bych to ochutnal i točené, ale to se ukazuje jako nadlidský úkol. Z lahve to pít nebudu.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
03:57


posted by: Inzerce

Jana

úterý, 21. červen 2022
17:20

Jana

Sekal:
Zajdi si do Benedict klubu, tak ho mívají. Jestli trvale, nebo občas, netuším.


napsal(a): Jana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI