Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovar Kolčavka v novém

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Pivovar Kolčavka v novém

Pivovar Kolčavka v novém [p1449]

Jak jistě znalci minipivovarů zaregistrovali, pivovar Kolčavka se přestěhoval. Pivovaru skončila nájemní smlouva v původním působišti v roce 2020, neskončil však pivovar samotný. Než majitelé našli a upravili současné prostory v Lihovarské ulici, jen o pár bloků od původního sídla, vařil sládek "kolčavská" piva smluvně v pivovarech jiných.

Restaurace Beseder
Restaurace Beseder

Nová Kolčavka je součástí restaurace Beseder, vyhlášené svoji středomořskou kuchyní. Zde se i kolčavská piva čepují. Pivnice samotná, která je propojena s restaurací, otvírá ovšem až v podvečer, o půl páté (po-so). Prostoru, kde je 30 míst k sezení, dominuje měděná varna na straně jedné, na druhé pak zbývající část technologie. Ta je původní, od firmy Destila, též přestěhovaná z minulého působiště.

Varna
Varna

Varna je dvounádobová o objemu 550 litrů, 7x CKT po 1000 litrech a dva tanky ležácké po 500 litrech. Slad odebírá pivovar z Kounic, chmelí se klasikou - ŽPČ, Sládek, Premiant, jakož i chmely zahraničními, kvasnice jsou z pivovaru Bernard. Sládkem je zde pan Martin Tomáš, absolvent VŠCHT, s bohatou zkušeností nejen z našich pivovarů (Muflon, Kapitán, Vysoký Chlumec ), ale i ze zahraničí (Rusko, Indie), kterému také děkuji za poskytnuté informace.

Další technologie
Další technologie

V současné době je na čepu sedm druhů piv, do budoucna se počítá se stejným počtem a k tomu ještě se sezónním speciálem. A co bylo možno ochutnat?

8° Summer Ale (chmely Amarillo, Cascade, Citra), lehké, výborně pitelné pivo, na léto jak dělané.

11° světlý ležák (Sládek, ŽPČ), lehké pivo s menším chmelením

12° extra hořká (Premiant, ŽPČ), pivo na večerní posezení, IBU 50

12° kopřivové (single hop ŽPČ), zajímavé, barvy nikoli zelené, jak by někdo mohl předpokládat, leč lehce našedlé

13° APA (Simcoe, Willamatte, za studena chmelená Citrou), světlé barvy

15° IPA (Citra, Mosaic, Cascade ), jantarové barvy

15° Black IPA Mrtvý kostelník (North Brewer, za studena chmelená Cascade)

Pivní set
Pivní set

Některá piva byla na čepu již v Kolčavce "staré", u některých se poněkud změnila receptura. Při otevření ještě nebyla všechna piva (ležáky), vzhledem ke kapacitě, vařená přímo na místě. Ochutnala jsem postupně vzorky všech nabízených piv, ani jedno nemělo vadu, těžko vybírat favorita. Nakonec jsem se rozhodla pro Summer Ale, ovšem ani 12° extra hořká a 15° IPA by nebyly bez šance.

Lahvová piva
Lahvová piva

Každý si jistě vybere to své. A ani hladem neumřete, něco k zakousnutí k pivu je rovněž na výběr. Určitě pěkné posezení v příjemném prostředí, vyzdobeném malbami místního lidového umělce, navíc v létě pak i na přilehlé zahrádce. Piva je možno zakoupit s sebou v pivnici ve skle (0,3l a 0,7l) a v 1l PET, v restauraci pouze v PET.

Další fotografie najdete zde...



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 1505x] [24. březen 2022]
[Minipivovary] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI