Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Heřmanický pivovar

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Heřmanický pivovar

Heřmanický pivovar [p1815]

Heřmanický pivovar produkuje pivo v Ostravě - Heřmanicích nedaleko ZOO a na křižovatce cyklostezek. Patří mezi malé pivovary s převážně ruční výrobou dle původní a originální receptury. Místní výroba z českých surovin se spodním kvašením bez filtrace a pasterizace zachovává v obsahu heřmanického piva vitamíny a mikročástice živé kultury.

Více druhů tohoto originálního piva možno stabilně ochutnávat přímo z tanků u pivovaru v restauraci Beseda. Základní typy Heřmanického piva reprezentují 11° a 12° světlé pivo, 13° polotmavý speciál, 11° černé pivo a obvykle sortiment doplňují také speciální typy jako Citra, APL, medové, flekovské a další. Toto pivo také příležitostně teče v pípách regionálních restaurací a pivnic a ve stáncích na veřejných akcích.

Exterier
Exterier

Co Vás vedlo k založení pivovaru?

Místní žíznivá parta se jednou začala více zajímat o problematiku výroby a chemického složení piva. Následně vzniknul zájem o to, aby také v Ostravě - Heřmanicích teklo v pípách chutné pivo bez chemických přísad a vařené tradiční recepturou. Vybudování místního pivovaru se nabízelo jako možné řešení a tak se taky následně časem stalo. V roce 2016 se začalo budovat a v roce 2017 byl slavnostně zahájen provoz s požehnáním místního faráře Leoše Ryšky.

Svěcení varny
Svěcení varny

Popište technologii pivovaru

Stav k období 4/2020 je následující: Technologie a know-how pochází ze spřáteleného pivovaru Hukvaldy v Dolním Sklenově. Objem varny: 250 l; Spílací chlazená místnost: 12 kvasných nádob x 250l; Ležácký chlazený sklep: 2 tanky x 600l + 22 tanků x 250l; Kapacita: 350hl / rok; Umístění: Ostrava Heřmanice

Tanky
Tanky

Kdo u Vás vaří pivo? Jaké má zkušenosti?

Martin Tanistra - Hlavní sládek a spoluzakladatel pivovaru podepsaný pod značkou Heřmanického piva. Před založením Heřmanického pivovaru vyučen v pivovaru Hukvaldy. Vaří a hlídá kvalitativní úroveň Heřmanického piva po celou dobu existence pivovaru.

René Kovalčík - Sládek vyučen v Heřmanickém pivovaru a vaří zde od roku 2018. Aktuálně tráví v pivovaru nejvíce času ze všech účastníků a díky jeho píli a dobré práci vše správně funguje.

Cesta do sklepa
Cesta do sklepa

Jaká piva vaříte?

Základní typy piva: 11° světlé pivo; 12° světlé pivo; 13° polotmavý speciál a 11° černé pivo

Speciální typy piva: 11° Citra; 12° APL; 12° vídeňský ležák; 12° medové světlé; 13° flekovské a 17° polotmavé

Suroviny: Pivo je vařeno tradiční originální recepturou, která využívá pouze 4 základní suroviny: voda ze sítě z kružberské přehrady; slad z Brodku u Přerova, případně od speciálních dodavatelů sladu jako např. pro flekovský nebo vídeňský ležák; chmel ze Žatce a případně další druhy chmele jako Citra, APL z USA; pivovarské kvasnice z Černé Hory.

Heřmanické pivo
Heřmanické pivo

Pokud máte vlastní restauraci/prodejnu, tak pár slov o ní...

Heřmanický pivovar sdílí budovu s restaurací Beseda, kde zpravidla pípou stabilně protékají 4 druhy Heřmanického piva přímo z pivovarských tanků. Je situovaná 10 min hromadnou dopravou z centra Ostravy. Tato rodinná restaurace se může pochlubit příjemným stylovým interiérem, vyhlášenou domácí kuchyní, poledním i víkendovým menu a pro slunné časy venkovní terasou. V prodeji je zde také Heřmanické pivo v PET lahvích.

Bar
Bar

Chtěli byste ještě něco doplnit? S něčím zajímavým ohledně Vašeho pivovárku naše čtenáře seznámit? Zde je pro to prostor…

Heřmanický pivovar myslí také na sběratele se svým sortimentem předmětů, jako jsou etikety, trika, kšiltovky, sklenice, tácky, propisky, zapalovače a další.

Do pivovaru je možno dohodnout exkurzi a to i pro firmy jako teambuilding s plynulým pokračováním v restauraci Beseda.

Aktuální informace je možno čerpat na facebooku a webových stránkách.

Děkuji a přeji Dej Bůh štěstí!


Autor článku: Lubomír Noga, Heřmanický pivovar


Pozn.: Článek je ze série článků o minipivovarech, z kterých zatím nemáme na Pivním.infu žádný článek a ani není šance, že je v dohledné době navštívíme. Proto jsme oslovili majitele/provozovatele/sládky...



[Pivní.info] [Zobrazeno 1908x] [1. červenec 2020]
[Minipivovary] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI