Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Za novými mini do Brna: Rojc

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Za novými mini do Brna: Rojc

Za novými mini do Brna: Rojc [p2001]

Letošní moje pravidelná podzimní návštěva Brna byla inspirována nedávno tam vzniklými minipivovary. Pivovar Stern, nacházející se v průmyslovém areálu naproti železniční stanici Brno dolní nádraží a pivovar Rojc v obci Rozdrojovice, naopak ležící v kopcích nad Brněnskou přehradou. Oba mají společné to, že za jejich vznikem stojí bývalí domovarníci.

Druhého dne míříme k pivovaru Rojc, vedeni předem danými pokyny majitelů. Za mlhy a drobného deště vystupujeme z autobusu na zastávce na kraji obce Rozdrojovice a mám zde pocit, že dál už jsou ti přísloveční lvi (Hic sunt leones). Doprovází nás štěkot a vytí místních psů a já jen čekám, ze které strany se v mlze objeví pes baskervilský. Neobjevil, přežili jsme, i pivovar jsme našli.

Pivovarský vůz na dvoře
Pivovarský vůz na dvoře

Je umístěn ve sklepě rodinného domu a je to vlastně pivovar rodinný. Sládkem je tady otec, který též začínal jako domovarník, učitel ekonomie, pan Igor Ingršt. Zatím své povolání ještě na hřebík nepověsil jako mnoho jiných, takže sládkování má v podstatě jako "melouch". Syn Matěj se pak stará o obchod. Pivovar je činný od konce listopadu 2018 a původně začínali s malou varnou - 250 l, která se dnes už rozrostla na 500 litrů.

Varna
Varna

Pivo kvasí i leží v CK tancích, kterých je v současnosti činných 5 (2x 1000 l a 3x500 l), ovšem už jsou připraveny k montáži další dva po 1000 litrech. Vše je z dílen místního podniku MZM Rozdrojovice. Pivovar vaří piva spodně i svrchně kvašená. Slad je z Bruntálu, chmelí se českými chmely (ŽPČ, Premiant aj.) i zahraničními, zejména novozélandskými. Kvasnice jsou z pivovaru Černá Hora. Afinita k Novému Zélandu je asi podpořena i tím, že obec Rozdrojovice tam má partnerskou obec Marahau (také se tak jmenuje jedno ze zdejších piv - 13° Session IPA).

CKT
CKT

Vlajkovou lodí je 11° světlý ležák Garrigue, který byl i prvním uvařeným pivem. Výborné, vyvážené pivo, dobře pitelné. Ochutnáváme ještě 14° tmavý ležák La Negra, též dobrý. V pravidelném portfoliu jsou ještě 13° Manuka ale, 12° ležák 1402 (z tohoto roku prý pochází první písemná zmínka o obci), výše zmíněné Marahau a 11° Moa ale. Během roku tady ale uvaří i další druhy piv - desítky, pšenice aj.

Hospoda U Helánů
Hospoda U Helánů

Piva dodává pivovar do brněnských ochutnávkových hospod a určitě dobrým počinem obce, resp. místního hospodského je, že 11° ležák Garrigue má trvale na čepu v hospodě U Helánů.

A odkud se vzal název pivovaru? Rojc je prý místní přezdívka Rozdrojovic.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 3000x] [29. listopad 2019]
[Minipivovary] [comments: 3] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Dwarf

sobota, 30. listopad 2019
21:21

Dwarf

Manuha - předpokládám překlep aneb Manuka https://www.topvet.cz/herbar/manuka-balbin-kostaty
---------------------------------
Zpráva byla upravena 30.11.2019 ve 21:22:19


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Jana

neděle, 1. prosinec 2019
14:40

Jana

Dwarf:
Ano, máš pravdu.To je tak, když to člověk po sobě čte jen letmo. :D
Dokonce nám tu bylinku v pivovaru ukazovali, samozřejmě sušenou. Krásně voněla.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Adsense

27. červenec 2024
02:32


posted by: Inzerce

Dwarf

úterý, 10. prosinec 2019
19:03

Dwarf

Jana: čekal jsem, že to opravíš/necháš opravit, ale furt nic, takže jsem to udělal sám ;)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI