Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Za novými mini do Brna: Stern

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Za novými mini do Brna: Stern

Za novými mini do Brna: Stern [p2063]

Letošní moje pravidelná podzimní návštěva Brna byla inspirována nedávno tam vzniklými minipivovary. Pivovar Stern, nacházející se v průmyslovém areálu naproti železniční stanici Brno dolní nádraží a pivovar Rojc v obci Rozdrojovice, naopak ležící v kopcích nad Brněnskou přehradou. Oba mají společné to, že za jejich vznikem stojí bývalí domovarníci.

Pivovar Stern se sice nachází proti nádraží, v objektu bývalých skladů, leč oficiální cesta přes koleje nevede, je třeba zamířit do podjezdu pod tratí a celý areál obejít zleva. Přístup neoficiální, alespoň v době naší návštěvy, téměř vyžadoval holínky. Bývalý projektant a domovarník, pan Michal Stern, se rozhodl povýšit své domovarnictví na řádné řemeslo a spolu se dvěma kamarády tady umístili svůj pivovárek.

Za těmito dveřmi se nachází pivovar Stern
Za těmito dveřmi se nachází pivovar Stern

Otevřený byl v dubnu letošního roku. Třínádobová varna o objemu 500 litrů s plynovým ohřevem pochází z pivovaru Jadrníček, kterému již nestačila kapacitně. Ve spilce jsou 3 otevřené (plachtou zakryté) nádoby po 1000 litrech. Ležácké tanky jsou čtyři: 3x 1000 litrů a 1x 500 litrů, připraveny jsou už další dva nové CKT po 1000 litrech.

Varna
Varna

Pivovar se specializuje na svrchně kvašená piva různých typů. Slad odebírá ze Záhlinic, zahraniční slady pak od firmy Weyermann. Chmelí se českými i zahraničními chmely, kvasnice používá sládek sušené. S jejich pivem se můžete potkat v některých brněnských i okolních hospodách na "4. pípě". V pivnici Výstec (dříve Dřevený sud) pak je 12° Blond Ale Czechoslovak nastálo. Pivo se dováží i na Slovensko. V PETkách si je můžete koupit v době přítomnosti personálu i v místě.

Lahve
Lahve

Sládek právě vařil Czechoslovaka, ale přesto spolu s obchoďákm, panem Michalem Trnkou, mně věnovali čas, poskytli výše uvedené informace a dali ochutnat pár jejich moků. Kromě výše zmíněného Czechoslovaka i 14° Black IPA Dark Energy a 16° Soury Santa, vánoční kyseláč s přídavkem višní a čokolády. Všechna piva byla výborná a ten vánoční kyseláč (v podstatě kyseláč belgického typu) se možná stane hitem Vánoc.

Piva
Piva

V lednici mám ještě 14° New Zealand Pale Ale Maor, ale zatím nebyl čas jej ochutnat. Stálým sortimentem pivovaru je 12° Blond Ale Czechoslovak, 11° American APA a Blond IPA, k tomu pak sezónní speciály.

Další fotky z pivovaru Stern najdete v této fotogalerii



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 2722x] [25. listopad 2019]
[Minipivovary] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI