Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Perlová voda v Knajzlu

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Perlová voda v Knajzlu

Perlová voda v Knajzlu [p1695][p1809]

Po letech nás opět osud zavál na Litoměřicko. Tentokrát je to jen na víkend, tedy pátek večer příjezd – sobota naplánovaná akce – neděle odpoledne odjezd. Na nějaké pivní potulování tak není moc času. Zkusíme něco alespoň cestou?

Je páteční večer a venku začíná pršet. Zkusíme se zastavit na večeři v Perlové vodě v katastru Kostelce nad Ohří. Dvůr Perlová voda, jak se nazývá komplex bývalého statku, kde naleznete restauraci, minipivovar, ubytování a wellness. Areál je nově opravený a snad jej předchází pověst docela drahého špásu. No nic, zkusíme to.

Restaurace
Restaurace

Součástí prostorné restaurace je výčep, otevřená kuchyně a pivovarská varna. Další technologie pivovaru je vidět za varnou za prosklenou stěnou. Na podrobnosti jsme se neptali, jsme tu prvotně na jídle. Můžu tak snad uvést jen to, co je psáno na webu pivovaru: Piva vaří dle tradičních postupů a receptur, z kvalitních českých sladů, žateckého chmele, místní studniční vody a jemných pivovarských kvasnic. Díky zkušenostem sládků tak vzniká lahodné a jedinečné pivo, které vás mile překvapí svou chutí.

Varna
Varna

Pivo je na čepu v dvojím provedení – oboje spodně kvašené pod značkou Lanýž, pivo zemědělského synka Lanýže (znáte z povídek Šimka a Grossmanna). Samozřejmě začínáme desítkou (40 Kč), která je výborně pitelná, ideální na žízeň. K jídlu pak volíme dvanáctku ležák (45 Kč), jenž je podobné chuti, ale samozřejmě plnější. Obě piva jsou jemná, s lehkým kvasničným zákalem, přesně podle mého gusta.

Lanýž
Lanýž

Příjemné prostředí, příjemná obsluha, výborné pivo a jídlo plně vynahradí malinko vyšší ceny. Doporučuju se zastavit, až pojedete kolem.


Další fotky z Perlové vody


Pivko i jídlo pěkně hladí v bříšku, ale ještě by to něco málo chtělo. Cesta vede i přes Brňany, kde se hned na začátku obce nachází statek a v něm Rodinný pivovar Knajzl. Vyhrazujeme si na návštěvu cca půlhodinku, není tedy čas na nic jiného, než pivovar najít, okoštovat...

Poutač
Poutač

Ve dvoře statku je osvětlená část zřejmě s pivovarem, kde na terásce vychutnávají pivo kuřáci. My však sedáme dovnitř, dalo by se říci do takové degustovny, která vypadá poměrně zánovní a kde sálá teplo z krbu. Na čepu také dva druhy piva (za obě piva platíme 58 Kč). Brňanský ležák 12% je dobrý, ale drsnější než Lanýž, tedy mně chutná o malinko méně (Vám bude třeba chutnat naopak více). Nevada Ale 11% je pak výborný ejl.

Brňanská piva
Brňanská piva

Ochutnáno za cca 20 minut a rychle do cíle, kde nás zítra čeká baronka, kravička a spisovatel. Na neděli cestou domů ještě plánuju rychlou návštěvu Dědkova mlýna. Bohužel objížďky jsou proti a tak to valíme bez zastavení domů.


Další fotky z Brňan



[Richard Chodora] [Zobrazeno 2517x] [21. říjen 2019]
[Minipivovary] [comments: 2] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Dwarf

středa, 23. říjen 2019
22:36

Dwarf

...tak tam jsem taky ještě nebyl...


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Jana

čtvrtek, 24. říjen 2019
09:27

Jana

Dwarf:
Já tam byla před rokem a mám opačné zkušenosti, než Chody, ale třeba se už od té doby zlepšili. Snobské prostředí, obsluha nevěděla absolutně nic o pivu, pivo průměrné.


napsal(a): Jana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI