Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovar Zlatá Kráva

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Pivovar Zlatá Kráva

Pivovar Zlatá Kráva [p1995]

Trochu netradiční název pro pivo, co říkáte? Pokud si ale uvědomíte, že se jedná o Farmářský pivovar a majitelem je úspěšný farmář Ing. Radovan Sochor, který mj. má co do činění s frančízovým konceptem Švejk Restaurant, tak to dává smysl. Na tradici pivovarnictví v Nepomuku upozorňuje i fasáda restaurace U Zeleného Stromu. Již nějakou dobu se proslýchalo, že by se ve Švejkovi měl budovat pivovar a právě teď finišují veškeré práce, aby se pivovar mohl pro veřejnost co nevidět otevřít. První várky jsou již navařeny, interiéry se dokončují...

U Zeleného Stromu
U Zeleného Stromu

Vlastní pivovar se nenachází v objektu vyhlášené restaurace, musíte za ním dále do areálu Zeleného Stromu, kde prakticky až na konci najdete stavení bývalého Turkova pivovaru, tudíž se nejedná úplně o nové pivovarnické místo, ale můžeme mluvit o obnovené tradici bývalého pivovaru. Technologii dodal komplet Joe´s Garage Beer, aneb Josef Krýsl. Vaření piva má starosti sládek Petr Petružálek, kterého znáte zejména z pivovaru Modrá Hvězda Dobřany, kde Petr pozvolna končí a buduje svůj projekt pivovaru v Merklíně. V Nepomuku bude vařit se svou dcerou Žanetou, která by postupně měla otěže nepomuckého sládkování převzít.

Varna
Varna

Varna je umístěna za oknem, je měděná dvounádobová o objemu 1000l. Sklepy mají krásné klenuté stropy a zatím v nich najdeme tři spilečné nádoby o objemu 2000l. Jedná se o otevřené spilky, kde budou kvasit/již kvasí ležáky. Pro svrchně kvašená piva jsou určeny tři CK tanky o objemu 1000l. Ležení pak bude probíhat v pěti tancích po 2000l. Současná technologie umožňuje roční výstav maximálně 1300 hl s tím, že jsou zde prostory pro případné rozšíření.

Spilka
Spilka

Jak jsem psal úplně na začátku, značka Farmářského pivovaru bude nést název Zlatá Kráva a tak se budou jmenovat dvě základní piva - Zlatá kráva Plnotučná 12% a Zlatá kráva Polotučná 10%. Krom těchto dvou piv by na otvíračce neměla chybět FarmAPA 11% a TraktorIPA 14%. Dále jsou v plánu polotmavá 13 Jiskra (pojmenovaná po Ferdinandu Jiskrovi, který provozoval zastupitelství Plzeňských pivovarů v Nepomuku), Svatojánská pšeničná 11%, Černá Kráva 12-13% a už na Vánoce čokoládové pivo, které bude vařeno z kakaových bobů.

Ležácké tanky
Ležácké tanky

Otevření pivovárku pro veřejnost se předpokládá na úterý 4. prosince 2018. Alespoň v začátcích se nepočítá s tím, že by se nepomucké pivo čepovalo v restauraci Švejk, zlatou krávu ochutnáte přímo v prostorách pivovaru v pivovarské šalandě, kam se vejde cca 25 hostů. Výhledově se počítá s dalšími místy v přilehlém salonku.

Pan majitel
Pan majitel

Jako jeden z prvních jsem dostal ochutnat mladé pivo (plnotučné) z tanku a mohu směle prohlásit, že by už pomalu mohlo jít na čep. Je krásně zakulacené, jemně hořké, světlejší barvy. Už se nemohu dočkat, až poteče z výčepních kohoutů.

Vzorek
Vzorek

A pivovarem to jen začíná. Přímo na něj navazuje Pivní hotel, kde by měl být výčep přímo na pokoji. Dále si budete moci užít v Pivních lázních a v budově bývalé sladovny se připravuje Pivovarské minimuzeum. Prostě v Nepomuku si pivař užije...


Další fotky z pivovaru Zlatá Kráva Nepomuk



[Richard Chodora] [Zobrazeno 5320x] [20. listopad 2018]
[Minipivovary] [comments: 2] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

über Bier

středa, 21. listopad 2018
12:20

Přeju majitelům, aby měli šťastnou ruku při výběru servírek, v Dobřanech to byla tragédie.


napsal(a): über Bier [Odpovědět]

jiri.kana

sobota, 2. únor 2019
18:18

jiri.kana

über Bier:Dnes jsem vyzkoušel. Oproti zkušenosti z Dobřan (ovšem už je to pár let, třeba slušné vychování mezitím dorazilo i tam...) pravý opak. Ba dokonce nadšení z přístupu pánů za výčepem.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI