Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Ossegg doputoval do Prahy

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Ossegg doputoval do Prahy

Ossegg doputoval do Prahy [p1954]

V těchto dnech přibyl v Praze do rodiny minipivovarů další, po nějakou dobu avízovaný a očekávaný „bratříček“, již jedenačtyřicátý - Ossegg Praha . Klon pivovaru cisterciáckého opatství v Oseku v Krušných horách zakotvil v budově Divadla U hasičů, v Římské ulici, v Praze 2. Pro veřejnost bude otevřen od 30. července, od 11 hodin. O týden dřív proběhlo otevření neveřejné, na které jsem byla pozvána i já, takže s předstihem mohu navnadit potenciální zájemce o návštěvu.

Exteriér
Exteriér

Restaurace je koncipována ve vyloženě moderním stylu - sklo, dřevo a prostor je rozčleněn do dvou pater, v uliční úrovni a ve sklepě. V každém je samostatný výčep. Atraktivnější pro návštěvníka bude jistě podlaží podzemní, neboť tam je umístěna technologie, která je výrobkem Strojírny Litvínov, divize Pivovary.

Varna
Varna

Varna je ocelová o objemu 15 hl, otevřená spilka zde není, pivo kvasí i zraje v CK tancích, kterých je celkem 9 po 30 hl. Přetlačné tanky pak jsou 3 po 600 litrech. Kdo se nechce kochat technologií, ale historií, nechť udělá čelem vzad. Na opačné straně chodby jsou na stěně obrazy opatů cisterciáckého opatství v Oseku, bohužel, bez udání jmen i letopočtů.

CK a přetlačné tanky
CK a přetlačné tanky

Jak se na správný úvod sluší, tak i zde narazili sládci dřevěné soudky s místním ležákem. Sice se hoši přiznali, že tak činili poprvé, ale docela jim to šlo, byť trochu tréninku do budoucna neuškodí. Sládci jsou v pivovaru dva - pánové Filip Žaba a Marek Pešička. Tím, kdo zastřešuje současné i budoucí pivovary Ossegg, je pan Jan Tržil, kterého jistě mnozí znají třeba z Hostivaru. Pivovarů Ossegg se chystá totiž celá řada, nejen u nás, ten další bude v Duisburgu.

Naražení dřevěného soudku s ležákem
Naražení dřevěného soudku s ležákem

A co mají v pražském Osseggu na čepu? Na čtyřech kohoutech tekla piva, pojmenovaná po význačných představitelích kláštera: 12,5° světlý ležák Philip 12, uvařený ze dvou sladů a chmelený výhradně ŽPČ (4,8% alk), 13,5° světlý speciál Laurentius 13, s chmely ŽPČ a Bohemia (5,3%), tmavý speciál 13,5° Balthasar 13, uvařený z pěti druhů sladů a chmelený ŽPČ (5,4%) a svrchně kvašený Red Ale 11,5° Ruthard 11, s chmely Mosaic a novozélandským Pacifica (4,5%).

Dolní výčep
Dolní výčep

Mým favoritem večera se stal světlý ležák, krásně vyvážené pivo s příjemně hořkým dozníváním. Ovšem i speciál byl výborný, hutnější a hořčí, než ležák. Tmavé jsem nepila, red ale, co sklenice, tak jiná chuť, ta poslední už byla hodně hořká a pivo bylo spíš zakalené.

Logo a ležák
Logo a ležák

Za 12° zaplatíte 45 Kč/0,5 l, za 13° po 48 Kč a za 0,4 l 11° 45 Kč. V restauraci je nabízen též pivní set 4 x 0,15 l za 65 Kč. Pivo si můžete odnést i ve skleněných patentních láhvích 0,5 l, které mají i vlastní logo. Stejně tak jsou logované i sklenice. Pro sběratele mají ke koupi tácky a sklo, etikety na láhvích nejsou, pouze přelepky.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 5604x] [25. červenec 2018]
[Minipivovary] [comments: 2] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Sekal

čtvrtek, 9. srpen 2018
17:23

Sekal

Za mne jednoznačně dobrý počin. Moje pořadí:
1. 13° sv.
2. 13° tm.
3. Ale
4. 12° sv.
Všechna piva dobrá. Jídlo vypadá taky nadějně. Utopenec za 135 na lístku ovšem nebyl.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Jana

čtvrtek, 26. červenec 2018
15:09

Jana

Tak prý jména opatů už jsou doplněna.
A dovolím si zareagovat na někoho, kdo psal,že slyšel, že obsluha nestíhala a že tam byl zmatek. Nikoli, naopak tam kmitali jak fretky a doplňovali tekutiny, jakmile se uprázdnila sklenice :D . Jediná fronta u výčepu byla, když se k němu na začátku nahrnul žíznivý dav a nepočkal na roznášku.


napsal(a): Jana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI