Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Po pivovarech jižních Čech: Hlavatce a Obora

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Po pivovarech jižních Čech: Hlavatce a Obora

Po pivovarech jižních Čech: Hlavatce a Obora [p1721][p1646]

Minule jsme navštívili Březnici a Blatnou...

Milým překvapením (alespoň pro mne) byl pivovárek Transformátor v Hlavatcích, vesnici cca 10 km jihozápadně od Plané nad Lužnicí. Rodinný statek manželů Boháčových, hned vedle místního transformátoru, skrývá v jedné z budov ve dvoře i minipivovar, či spíše mikropivovar, který je především o nadšení a experimentech.

Pivovar a transformátor
Pivovar a transformátor

Otevřen byl v říjnu 2016. Pan Josef Boháč, který pracoval léta v pivovaru Braník na pozici elektrikáře na automatice, „přičuchl“ zde k pivu a i když pak odešel na rodinný statek, řekl si, že by chtěl taky vařit pivo. Nejprve to zkusil v šedesátilitrové varně, dnes má už 300 l, dvounádobovou. Své povolání provozuje i nadále a vaření piva je jeho koníčkem a je to vlastně koníček rodinný, prý i děti baví při obsluze pivovaru pomáhat.

Pan sládek
Pan sládek

Piva vaří výhradně spodně kvašená, jak má zrovna chuť. Postupně se tu můžete potkat se světlou 10°, 11° a 12° světlou či polotmavou. Ani zde nebyla klasická exkurze, Zatímco ostatní holdovali guláši či klobásám z udírny, zájemcům pan sládek ukazoval postupně své mikrokrálovství. Naprosto fascinující byla jedna ze spilek – v podstatě větší vanička. Ležácké tanky jsou 4 o objemu 300 l.

Jedna ze spilek
Jedna ze spilek

Slad je z Kounic, chmelí se klasikou – ŽPČ, Sládek, Premiant, kvasnice používají sušené. V době naší návštěvy byla na čepu 10° a 11°, druhá zmiňovaná spíše sladovější. A co je potěšitelná zpráva – pivo se čepuje i v místní hospodě na přítoči. Takových není mnoho v místě pivovárků. Tak ať Transformátoru nadšení vydrží a třeba se dočkáme i rozšíření.

Lahvový Transformátor
Lahvový Transformátor

Posledním zastavením na jihočeském putování byl pivovar Obora , cca 8 km severně od předchozího Transformátoru. Pivovar je součástí rodinného podniku Farma Obora, která se zabývá jak rostlinnou tak i živočišnou výrobou, kuriozitou je vlastní chmelnice. Na rozloze jedné čtvrtiny hektaru zde pěstují odrůdy ŽPČ, Rubín, Sládek a Kazbek a pokrývají tím vlastní spotřebu pro pivovar. Farma má i vlastní bioplynovou stanici, která vytápí objekty.

Pivovar Obora
Pivovar Obora

Pivovar byl založen v roce 2015 a majitelem i sládkem je pan ing. Martin Novák, jehož rodině farma patří. Varna je tady dvounádobová o objemu 500 l, vlastní výroby. Vzhledem k tomu, že kapacitně už nestačí, zanedlouho ji vymění 22 hektolitrová z produkce Pacovských strojíren. Spilka má otevřené 2 nádoby po 14 hl, ležáckých tanků je 14x 1000 l a připraveny jsou ještě další dva. Slad odebírá pivovar z Tábora, specielní pak od firmy Weyermann, kvasnice jsou z Budvaru a Protivína.

Varna
Varna

Na čepu byla dvě piva - světlá 12° Ježibaba a 12° IPA. Obě piva musím pochválit, byla opravdu vynikající, naprosto bez vady. V PETkách pak bylo možno zakoupit, kromě výše zmíněných, ještě 9° Single hop ŽPČ - lehké pivo, krásně hořké, dobře pitelné a 11° Žitohola s přídavkem žitného sladu. Ta ještě doma čeká na ochutnání.

Oborská piva
Oborská piva

Vzhledem k tomu, že pan ing. Novák je i majitelem Špejcharu Želeč (Muzeum zemědělských strojů a obrazárna) a má vztah k výtvarnému umění, etikety v podobě visaček jsou zdobeny místním malířem obrázky pohádkových postav. Ostatně obrazy jsou vystaveny i v nově zřízené pivovarské hospodě (otevřeno 8-18 hod. mimo neděli), která vznikla rekonstrukcí bývalého kravína.

Etikety, visačky
Etikety, visačky

Nemáte-li zájem o umění výtvarné, můžete obdivovat stěnu protější, prosklenou, za níž je vidět ležácké tanky. Zdejší pivo už si svůj věhlas vydobylo, pivovar jej dodává do 6-7 hospod a vzhledem k odbytu nestačí vařit. Proto ta výměna varny. Moc jsme si tady pochutnali a díky za milé přijetí.

Lokál
Lokál

Pechimu díky za organizaci zájezdu, který se opravdu povedl. Dokonce i chroničtí opozdilci přicházeli k odjezdům (skoro) včas.

Další fotky ze všech čtyř pivovárků najdete tady...



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 5828x] [2. duben 2017]
[Minipivovary] [comments: 7] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Dwarf

neděle, 2. duben 2017
12:44

Dwarf

jen doplním, že součástí jarních investic je rozšíření kapacity ležáckých tanků na 270 hl / a do budoucna pořízení dřevěných sudů na zrání tmavších silnějších speciálů /// pro mě osobně je tento pivovar "za humny" a jeho výrobky prolévám hrdlem velmi často a velmi rád :-)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Jana

pondělí, 3. duben 2017
20:43

Jana

Dwarf:
Dneska jsem pila jejich 12°ale v Galerce. Vynikající!


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Adsense

20. duben 2024
07:43


posted by: Inzerce

Dwarf

pondělí, 3. duben 2017
20:52

Dwarf

Jana: jsem rád, že ten dojem nemám sám :-)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Sekal

úterý, 4. duben 2017
11:00

Sekal

Dwarf: Bavíte se O Oboře nebo Hlavatcích?


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Sekal

pondělí, 17. duben 2017
22:14

Sekal

Dwarf: A tos´ furt brblal, že je to tam u vás pivní poušť.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Dwarf

úterý, 18. duben 2017
21:42

Dwarf

Sekal: až jsem si vybrblal rapidní zlepšení v počtu oáz :-)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Dwarf

úterý, 4. duben 2017
21:33

Dwarf

Sekal: o Oboře


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI