Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

(Ne) šťastná třináctka

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

(Ne) šťastná třináctka

(Ne) šťastná třináctka [p257]

Třináctka bývá obvykle spojována se smůlou, či přímo s nějakou pohromou. Připadne-li třináctého na pátek, pak někteří labilnější jedinci si raději berou dovolenou, aby – nedej bože- nevykročili z domova levou nohou a ještě třeba jim k tomu nepřeběhla přes cestu černá kočka. Jedná-li se ale o třinácté výročí trvání nějakého podniku, pak pesimismus není na místě. Naopak, je vidět, že podnik prosperuje, když už má za sebou takovou řádku let.

Nebyl ani pátek, ani třináctého, ale sobota 15. března, kdy uplynulo právě třináct dlouhých let od zakoupení Černokosteleckého pivováru společností Dej Bůh štěstí, s.r.o., třináct let od doby, co se nadšenci pustili do obnovy zchátralého objektu. Práce, práce a zas jenom práce… Myslím ale, že drtivá většina čtenářů tuto historii zná a určitě alespoň někdy Kostelec navštívila a mohla obdivovat (zatím) alespoň unikátní muzeum se zajímavými exponáty, jako například měděnou dvojitou varní garnituru s transmisním pohonem, chladící štoky, funkční parní stroj, jakož i mnoho dalších strojů a exponátů.

Ani dnes se ještě ve velké varně pivo nevaří, ale vlastní pivo už mohli návštěvníci v uvedenou sobotu, na Dnu (či spíše odpoledni) otevřených dveří ochutnat. A samozřejmě si prohlédnout i nově zrekonstruované prostory. V prostoru staré spilky historického pivovaru v Kostelci nad Černými lesy byl totiž k 1. lednu 2014 oficiálně zprovozněn pokusný minipivovar Šnajdr.

Varna a scezovačka
Varna a scezovačka

První várka proběhla na Silvestra 2013, a jak kostelečtí uvádějí: „pan sládek uvařil tmavou třináctku jako tečku za právě končícím rokem. Hned po slavnostním ohňostroji byla svařena následná várka světlé čtrnáctky jako předzvěst plodného roku právě přicházejícího.“ A právě tato piva byla v sobotu na čepu.

Šnajdr 14°, světlý speciál, na jehož výrobu byly použity slady – plzeňský (Benešov), mnichovský (Kounice) a Carared (Weyermann) a chmely ŽPČ a Sládek. Pivo s vyváženou hořkostí, velmi dobře pitelné. Jak jsem koukala, zájem o něj byl veliký a myslím, že nachystaná várka druhého dne nedožila.

Šnajdr 13,5°, tmavý speciál: slady- plzeňský (Dobruška), mnichovský (Kounice), Caramünch II, Carared, Carafa II (Weyermann), chmely – ŽPČ, Sládek. Pivo spíše hořčí, než karamelové.

Varné nádoby
Varné nádoby

A jak samotný minipivovar vypadá? Šestinádobová- univerzální- varna (4x varné nádoby po 150 litrech, scezovačka a vířivka) s plynovým ohřevem, kvašení probíhá v kádích s víkem (3x 150 l) a pivo zraje ve 12 malých tancích po 50 l, které jsou umístěny ve sklepě. V blízké budoucnosti se počítá se zvýšením kapacity.

Spilka
Spilka
Ležácké tanky
Ležácké tanky

Vařit bude sládek (všem známý to Jarin Šnajdr) podle potřeby, v zimě prý spodně kvašená piva, v létě svrchně kvašená. Více druhů piva z minipivovárku Šnajdr budou moci ochutnat návštěvníci na III. Vysmolení dne 24. května.

Sládek
Sládek

Taková 20% barrel aged baltic porter - ta už ve sklepě zraje v dubovém, původně vinném sudě. Dalšími pivy budou: 13% ŠPA - Šnajdr Pale Ale, 13,5% spodně kvašený žitný speciál a 11% witbier. Minipivovar bude sloužit technologickým pokusům, speciálním várkám a zážitkové gastronomii. Ostatně, přesvědčte se sami, jak to tu vypadá. Každou sobotu od 15 hodin pořádá pivovar exkurzi.

Zde zraje baltic porter
Zde zraje baltic porter

A jak je to s tou nešťastnou 13? Něco na tom asi bude. Večer těsně před nadcházejícím výročím se celé město Kostelec ocitlo bez vody. Pivovarští si však věděli rady a „vyšší moc“ (nebo poruchu vodovodu?) přechytračili napojením pivovaru na studny, byť to prý nebylo vůbec jednoduché. A určitě pak vykročili pravou nohou do roku čtrnáctého.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 9042x] [16. březen 2014]
[Minipivovary] [comments: 11] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Dan

pondělí, 17. březen 2014
23:39

Dan

Opět hezky napsáno. V Černokosteleckém pivoáru se sešli správní lidé na správném místě. Je radost se tam podívat a sledovat to jejch nadšení pro věc.
Minipivovárek je zajímavý, ale nikde není vidět žádné chlazení. Ty minitančíky z upravených KEGů jsou roztomilé, ale přeci ve sklepě není vhodná teplota pro ležení spodně kvašených piv. Nebo chladí celý prostor?


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Jana

úterý, 18. březen 2014
08:41

Jana

to Dan:
Ve sklepě je "zima jak v Rusku". Pokud si dobře vzpomínám, byla řeč o 7°C. Ale třeba někdo z kosteleckých upřesní.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Adsense

25. duben 2024
01:03


posted by: Inzerce

Václav

středa, 9. duben 2014
20:10

Václav

to Jana: Pokud by byla v´Rusku zima jenom 7°C,tak by asi Napoleon tu Moskvu dobyl...A pokud trochu rozumíte technologii, tak ideální teplota pro dokvašování piva v ležáckém sklepě je 0-2°C.
Jinak ale Jarinovo pivo je skvělé...


napsal(a): Václav [Odpovědět]

pechi

čtvrtek, 10. duben 2014
11:57

pechi

to Václav: To se ale bavíme o teplotě místnosti, nikoliv o teplotě uvnitř ležáckých nádob, tam, jak správně říkáte, musí být teplota 0-2°C. A paní Jana toto ví zcela určitě :-)


napsal(a): pechi [Odpovědět]

Dan

čtvrtek, 10. duben 2014
12:48

Dan

to pechi: Jenže pokud je ve sklepě okolní teplota +7°C, tak těžko uvnitř ležáckých tančíků bude méně. A chlazení tam skutečně vidět není.
Navíc i těch +7°C je dost diskutabilních. Zemní teplota bývá +8°C a k tomu se v tomto případě musí přičíst nějaká, byť malá ztráta výměnou vzduchu při chození do sklepa a podobně.


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Děkan

pátek, 11. duben 2014
07:41

Děkan

to Dan: Měli jsme tu čest vařit v Kostelci své pivo pod bedlivým dohledem Vládi Černohorského, pivo nám leželo taky v KEG sudech a tehdy měli speciální temperovaný box, kde sudy ležely na regálech. Tohle ale vypadá jako zem v nějakém sklepě. Je pravda, že tehdy jsme areálem pivovaru procházeli a byli jsme i v těch sklepích, velmi hlubokých, kde teplota údajně dosahuje 2-4°C. Ale třeba se Kostelečtí ozvou a dovysvětlí. Jinak velmi příjemní lidé a přátelské ovzduší a náš Kostelňák bylo velmi povedené pivečko. Tímto zdravím i pana Vodochodského!


napsal(a): Děkan [Odpovědět]

Dan

sobota, 12. duben 2014
00:24

Dan

to Děkan: V Černokosteleckém pivoaru se opravdu sešli ti správní lidé. Je tam úžasná atmosféra a já obdivuji to, co už udělali pro záchranu krásných věcí spojených s pivem. Rád tam jezdím.
Ve sklepích pivovaru jsem byl také, ale nedovedu si představit, kde by se tam vzala bez chlazení tak nízká teplota. Je to prostě fyzika a zemní teplota je v úrovni dva metry a níže pod povrchem, kolem osmi stupňů. Sklepy těchto starých pivovarů měly teplotu nižší díky lednicím s ledem, který byl uložen po obvodu celého pivovaru. Prostor ležáckých sklepů byl mezi lednicemi.
Ale uvidíme, třeba nám to někdo vysvětlí. Hlavně, že se jim dílo daří...


napsal(a): Dan [Odpovědět]

pivo

neděle, 13. duben 2014
00:01

pivo

to Dan: A Jarin, jediný zodpovědný mlčí. A radši jen vaří a vaří ...


napsal(a): pivo [Odpovědět]

Jana

čtvrtek, 10. duben 2014
19:13

Jana

to pechi:
Děkuji Ti, dobrá vílo. :D Ano, samozřejmě vím. Taky jsem psala o teplotě ve sklepě (ale já ji neměřila :D ) s tím, že třeba někdo z kosteleckých (či tamějších znalých) upřesní, jak je to s chlazením.
Inu- vzpomněla jsem si na známý citát:" Milosti, nenechte prchlivost cloumat svým majestátem."


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Dan

pondělí, 14. duben 2014
01:03

Dan

to pivo: A dělá dobře :)


napsal(a): Dan [Odpovědět]

pivo

neděle, 16. březen 2014
20:41

pivo

Hned na úvod musím říct, že jsem velký fanda černokosteleckých, hlavně kvůli jejich nenahraditelné činnosti na poli historie pivovarství. Přeji jim, aby tato třináctka pro ně byla šťastnou a Jarinova třináctka uvařená na velmi zajímavém zařízení chutnala. Bohužel to mám poměrně daleko, jinak bych při ochutnávce nemohl chybět. Snad v květnu na Vysmolení ...


napsal(a): pivo [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI