Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Jindřichohradecký pivovar Černý orel

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Jindřichohradecký pivovar Černý orel

Jindřichohradecký pivovar Černý orel [p1265]

Nastalo léto, čas dovolených a nejrůznějších toulek po naší vlasti. A tak i já sedám do svého věrného „Punti“ a vyrážím navštívit na pár dnů kamaráda na Vysočinu. Má cesta z Budějc (ano, vy nezasvěcení čtete dobře, z žádných Budějic či Budějovic :o) vede přes Jindřichův Hradec. A jak tak kroužím kolem centra a hledám parkoviště u zámku, upoutává můj zrak billboard zvoucí k návštěvě restauračního minipivovaru v Hradci. „Saprlot... že by další mini na jihu Čech? Tak to musím prozkoumat!“ Zaparkoval jsem nedaleko zámku a vyrazil nejdříve po stopách pivovárku. A pravda! V „Grand hotelu“ na náměstí mě přivítal žlutý nápis na zeleném pozadí „RESTAURACE“ „PIVOVAR“.

Vchod do restaurace na náměstí
Vchod do restaurace na náměstí

Nejdříve jsem si objednal jídlo (mimochodem vaří velice dobře – brokolicová polévka a znamenitá vepřová panenka na omáčce ze zeleného pepře a šťouchané brambory na cibulce za 72 Kč,-), ale to už nedočkavě kroužím s foťákem v ruce kolem varny. Nejdříve jsem se zdvořile optal, zda mohu fotit, v čemž mi bylo vyhověno. Mám štěstí, že se zrovna vaří. Kolem se pohybuje jeden mladý kluk a jeden starší muž v bílém. Nedalo mi to, abych je neoslovil.

Varna
Varna

Po chvilce povídání se mi sládek představuje: je to pan Milan Maršálek z Plzně. Zrovna zaučuje jednoho z mladých a pomáhá tak pivovárek rozjet, vždyť byl otevřen teprve 4. července! Pomáhá prý takto rozjíždět pivovárky nejen v ČR, ale i na Ukrajině, Rusku a dalších zemích. V tomto případě již minimálně popáté pomáhá zprovoznit minipivovar od Ing. Josefa Krýsla. Rozhodně musím říci, že pan sládek je velice sympatický, přátelský a svérázný člověk. Viditelně ožil při dodatku, že jsem také vyučený sládek a ta vůně varny mi připomíná mladá léta strávená v pivovarech.

Pan sládek Maršálek za kormidlem
Pan sládek Maršálek za kormidlem

Slovo dalo slovo a já jsem pozván na exkurzi varny i na „nakouknutí dolů“. Na varně je mi vysvětleno, co se ve které nádobě dělá, kde je „vedení“, jak funguje software na řídící jednotce. K výhodám tohoto pivovárku prý patří i zvlášť software pro rmutování a spílání.

Ovládací panel
Ovládací panel

Poté jsme seběhli řadu schodů a ocitli se v poměrně prostorné sklepní chodbě. Nejdříve mě čeká pohled do pro mne nejatraktivnější části každého pivovaru – na spilku (zde si neodpustím komentář, jak mě velice mrzí, že právě tento provoz se ve většině pivovarů dnes již při exkurzích nenavštěvuje a je postupně vytlačován CK tanky. Ale věci se mění, vždyť mi to přijde nedávno, co jsem na praxi vizuálně kontroloval světlem hliníkové sudy, zda v nich nezůstal kus ledu. Pěkně jen pod přístřeškem, v prosinci za mrazíku a kolem chumelilo...).

Pohled do spilky
Pohled do spilky

Zde se zrovna čerpala pro spílání várka pšenice a hned vedle krásně kvasila polotmavá 11° a IPA 13°. Ve vedlejší místnosti mám zase možnost vidět ležácké tanky. Zde mě pan Maršálek úžasně rozebral. Během debaty najednou řekl: „A co mi vole furt vykáš, když si taky od fochu? Já sem Milan, ahoj!“ :o) A natočil mi na ochutnávku světlou 12°. Bylo to znamenité pivo, zlaté barvy, bohaté pěny a sladové vůně. Chuť byla plná, spíše sladovějšího základu, s dobrým řízem a silným, chmelovým dozníváním.

Natáčení degustačního vzorku světlé 12°
Natáčení degustačního vzorku světlé 12°

Asi jsem mu padl do oka, protože by mě prý vzal do učení. Shodujeme se v tom, že pivo nemůže vařit jen tak někdo, ale musí se to dělat s láskou, „vařit srdcem“. V den, kdy jsem se v pivovárku vyskytl, měli na čepu světlou 11° Salamon a světlou 12° Vajgar. To se má ale do budoucna změnit – světlá 11° byla jen testovací, napříště se má vařit polotmavá 11°, světlá 12°, pšeničná 11° a IPA 13°. Ale věřím tomu, že v budoucnu se budeme moci dočkat nějakého např. vánočního či velikonočního speciálu atd.

Vlevo se právě spílá pšeničná 11°, vpravo kvasí IPA 13°
Vlevo se právě spílá pšeničná 11°, vpravo kvasí IPA 13°

Po prohlídce jsem se musel chtě nechtě se slovy „Dej Bůh štěstí“ rozloučit, protože jsem vlastně na cestě, čas mě tlačil a pivovárek byl bohužel náhlý objev, bonus na mém „road tripu“. Ale jedním jsem si jistý: nebyl jsem zde naposledy a tento příjemný mini bude napříště hlavním cílem mé cesty do Jindřichova Hradce!

Výsledný produkt v restauraci – světlý ležák 12° Vajgar
Výsledný produkt v restauraci – světlý ležák 12° Vajgar

Doplňující informace k pivovarům Ing. Josefa Krýsla: http://www.joesgaragebeer.cz/

Pivovar „Černý orel“: http://www.grandhotelcernyorel.cz/index.php?nid=8562&lid=cs&oid=3284732



[Egypťan Sinuhet] [Zobrazeno 9482x] [2. srpen 2013]
[Minipivovary] [comments: 7] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Egypťan Sinuhet

pondělí, 5. srpen 2013
08:19

Dobrý den, koukal jsem pro jistotu na fotky a na jedné z nich je káď na spilce, popsaná 11°PT 17.7. Takže nevím, ale podle poznámek které jsem si dělal i podle fotky jsem se snad nespletl. Krásný den :)


napsal(a): Egypťan Sinuhet [Odpovědět]

bomberek

sobota, 3. srpen 2013
20:39

Tož Milane, Dej Bůh štěstí na další štaci,


napsal(a): bomberek [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
06:08


posted by: Inzerce

Narmer

sobota, 3. srpen 2013
15:25

Narmer

Teď 30.července jsem se v rámci své dovolené rovněž vyskytl v Jindřichově Hradci v Černém orlovi. Na čepu byla zrovna světlá 12°, polotmavá 12° a IPA 13°. Autor článku tady píše o polotmavé 11°, tak nevím, jestli šlo o dvě různá piva a nebo o chybu informací od obsluhy. Nicméně - světlá 12° byla slušně pitelná, rozhodně by na ní člověk vydržel celý večer, ale na druhou stranu postrádala zajímavost. IPA mi přišla příliš ovocná, ale to je jen můj názor, že tuhle chuť nepreferuji. Mým dvěma kamarádům chutnala nejvíc právě tahle. Můj jednoznačný favorit byla polotmavá 12°. V chuti byl výrazně cítit pražený slad a to je chuť, kterou u nesvětlých piv naopak vyhledávám. V každém případě návštěvu Černého orla doporučuji.


ICQ: 149095450

napsal(a): Narmer [Odpovědět]

Egypťan Sinuhet

pondělí, 5. srpen 2013
08:19

Dobrý den, koukal jsem pro jistotu na fotky a na jedné z nich je káď na spilce, popsaná 11°PT 17.7. Takže nevím, ale podle poznámek které jsem si dělal i podle fotky jsem se snad nespletl. Krásný den :o)


napsal(a): Egypťan Sinuhet [Odpovědět]

Radar Tamara

středa, 7. srpen 2013
15:42

Právě se v JH pohybujeme na dovolené, u Černého orla jsem byl, 12% Vajgar výborný, IPA 13% taky, 11% pšenice mě zklamala, dost prázdné pivo. Jinak dávám 90% hodnocení.


napsal(a): Radar Tamara [Odpovědět]

Tchoř

středa, 28. srpen 2013
00:12

to Narmer:
Restauraci hotelu Černý orel jsem navštívil před týdnem, dvanáctka Vajgar byla naprosto výtečná, ale překvapilo mne, že docela slabá (etiketa na PETláhvi, kterou jsem zakoupil, uvádí "min. 4,3 %"). Skutečně ideální pivečko, které by se dalo pít pořád! Tím ovšem chvála končí: V jednu hodinu po poledni, kdy jsme s naší rodinkou byli (krom jednoho páru, zdrživšího se jen na chvilku) jedinými hosty v restauraci, nás personál okázale ignoroval. Jídlo bylo přineseno asi za třičtvrtěhodinu a toho, že mám prázdný půllitr, si pan číšník jaksi nevšiml. Zůstalo tedy u jednoho točeného. Takže pokud nemáte hlad a chcete si v JH pochutnat na minipivovarských produktech, běžte raději do Vídeňské ulice do hospody Na růžku, Pivovárek Pánů z Růže vám nabídne kromě desítky Vítka i hodně dobrou dvanáctku zvanou Jindřich.


napsal(a): Tchoř [Odpovědět]

sasa

středa, 28. srpen 2013
08:41

sasa

to Tchoř:
Zajímavé. My jsem tam byli (v Černém orlu) v neděli 18.8. a v sobotu 22.8. Poprvé byla dvanáctka vynikající, podruhé už to nebylo ono. Že by jiná várka? Dvakrát jsme tam bez problémů poobědvali bez žádného zdržování.


napsal(a): sasa [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI