Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Gastrofest 2007

Akce, kde se dá přičichnout k dobrému pivu


verze pro tisk

Gastrofest 2007

Gastrofest 2007

Sezona příjemných pivních akcí pod širým nebem se již nenávratně rozplynula v dýmu minulosti, přesto stále ještě není konec všem pivním radovánkám. Právě jednou z takových akcí je Gastrofest na českobudějovickém výstavišti.

Ačkoliv je tato akce zaměřena komplexněji na gastronomii jako takovou, můžeme se zde setkat i s lahodným zlatavým mokem. Pravda, jeho výběr není tak rozmanitý jako na famózních červnových Pivních slavnostech, ale jde o vítané zpestření nabídky piv v jihočeské metropoli.

Letos se toho oproti loňskému roku moc nezměnilo. Stánky pivovarů zůstaly z drtivé většiny na svých původních místech. Naše cesta za znamenitým pivem a pokrmy začala v pavilonu J pochoutkami ze zvěřiny a ryb. Mě osobně zaujala kančí pečeně se šípkovou omáčkou a špekovým knedlíkem. Dále jsme k pivu zobali znamenitou pochoutku, kterou si pochvalovali i lidé, kteří nemají zrovna v lásce ryby – kapří škvarky. Slané, kořeněné, šťavnaté a přitom do křupava vyprančené. Rozhodně doporučuji, jde o jedinečný gurmánský zážitek! A jaké pivo jsme si dopřávali k těmto pochoutkám?

Stánek strakonického pivovaru
Stánek strakonického pivovaru

Bylo to strakonické pivo. Na pípě byl v nabídce jak světlý tak tmavý 12° Dudák. Dudáček je mé oblíbené pivečko, mezi světlými dvanáctkami dokonce mé nejoblíbenější.

Světlý Dudák 12° je světlý ležák s obsahem alkoholu 5,0% obj. Pivo oplývá svou typickou plností, výraznou, ale přitom jemnou hořkostí s čistým chmelovým aroma. Má střední říz a chuťově vyvážená hořkost příjemně zaokrouhluje chuť.

Jeho tmavší bratříček - černý Dudák 12° - je tmavý ležák s obsahem alkoholu max. 4,8% obj. Jestli očekáváte klasickou nasládlou chuť jako u většiny českých tmavých piv, tak čekáte marně. Toto pivo působí spíše „sušším“ dojmem. Ta chuť by se dala přirovnat k irským stoutům, kdy prudce hvozděný slad díky připálenému karamelu vyvolává spíše svíravou chuť. Karamelová chuť s jemnou hořkostí a tmavá až černá barva je dána vyšším podílem bavorského, karamelového a barevného sladu. Pivo je plné, středního řízu. Jestli nejste příznivci sladkých piv a přitom máte chuť na černé pivo, tak zde rozhodně nešáhnete vedle! Ono celkově u strakonického piva nešáhnete vedle. Nejsem jistě sám, kdo souhlasí s tvrzením, že strakonické pivo šlo ve své kvalitě prudce vzhůru.

Stánek pivovaru Bohemia Regent
Stánek pivovaru Bohemia Regent

Z pavilonu krásně ozdobeného chvojím a loveckými trofejemi jsme se zvolna přesunuli do dalšího pavilonu, kde na nás již čekalo další skvělé jihočeské pivo – Regent. Zde jsem se rozhodl odegustovat tři vzorky – světlou 11°, 12° a 14° Prezident.

Prvním vzorkem byla pochopitelně světlá 11°. Jde o středně prokvašené světlé pivo s obsahem alkoholu 4,6% obj. Pro mě osobně to bylo poměrně zklamání. Mám rád Platana 11° a ve srovnáním s ním má třeboňská jedenáctka ještě co dohánět. Regent mi přišel oproti němu méně výrazný. Chyběla mu, alespoň pro mě, určitá vyváženost chutí a hlavně ta potřebná „jiskra“, kterou u Platanu pravidelně nacházím.

Spokojený host se svým Prezidentem
Spokojený host se svým Prezidentem

Dalším vzorkem byla světlá 12°. Jde o světlý ležák s obsahem alkoholu 5,0% obj. Ta pro mne dopadla podstatně lépe. Zde už pivo bylo plnější chuti, s vyváženým poměrem sladové chuti a střední hořkostí. Na chuti byl též patrný vyšší obsah alkoholu.

Na co jsem se ale nejvíc těšil a v žádném případě mne opět nezklamal, byl Prezident. Tento světlý speciál s obsahem alkoholu 6,0% obj. je pro mě vlajkovou lodí třeboňského pivovaru Regent. Toto pivo vás přivítá sytou zlatavou barvou, hustou pěnou a chmelovou vůní. Chuť je plná, sladová. Pivo díky své vyšší stupňovitosti krásně „hřeje na jazyku“, ale přitom nepotlačuje chmelovou hořkost.

Stánek pivovaru Schremser
Stánek pivovaru Schremser

Jen velice nerad jsem opouštěl pavilon s tímto mým nejoblíbenějším speciálem. Ale nic naplat. Čekala mě ještě jedna degustace u stánku rakouského pivovaru Schremser. Zde jsem měl příležitost poprvé ochutnat točené „vánoční“ pivo Schremser Weihnachtsbräu. Je to 16,5° pivo typu Bock s obsahem alkoholu 7,1%. Toto znamenité pivo se vaří již v létě a nechává se minimálně 4 měsíce zrát. Pivo je silně aromatické, nasládlé, ale přesto s jemnou chmelovou hořkostí. Vyšší obsah alkoholu vás hřeje v ústech, ale příjemně se rozplývá v ústech až do lehkých květinových akcentů. Jeden můj známý mi poděkoval, že jsem ho vzal na tak dobré pivo a se zaujetím pokýval hlavou a prohlásil: „To je bašta, tohle je jahodové pivo!“ Musím se přiznat, že i pro mě to byl sváteční zážitek. Není to pivo na dlouhé hovory s přáteli, ale luxusní záležitost pro sváteční pochutnání.

Rakouské sýry, divočák a exotické koření
Rakouské sýry, divočák a exotické koření

Doba se nachýlila a my jsme nabrali kurz k domovu. I když Gastrofest není akcí zaměřenou přímo na pivo, rozhodně se vyplatí sem vyrazit. Protože kromě piva zde narazíte na znamenité sýry, uzeniny, různé druhy koření, zvěřinu, ryby a další bohatý sortiment delikátních věcí. A pivo přeci chutná nejvíce, když je k němu něco malého a pikantního, ne?



[Egypťan Sinuhet] [Zobrazeno 6910x] [1. prosinec 2007]
[Události] [comments: 1] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Jiří Kaňa

neděle, 2. prosinec 2007
10:00

Je fakt, že se mi ještě v životě nepodařilo pochutnat si na třeboňské jedenáctce. Narozdíl od dvanáctky...


napsal(a): Jiří Kaňa [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI