Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Brněnská anabáze 1: Líšeňský pivovar

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Brněnská anabáze 1: Líšeňský pivovar

Brněnská anabáze 1: Líšeňský pivovar [p973]

Letošní služební cesta do Brna slibovala odpoledne nová poznání. Za uplynulý půlrok totiž v jihomoravské metropoli vznikly rovnou dva nové minipivovary. Jeden má v pořádku (webovou ) propagaci a nachází se blízko centra, druhý je pak tak trochu underground a najdeme jej prakticky na druhém konci Brna od našeho stanoviště v Komíně. I na mě tak působí marketing a předběžně volím hodného naší návštěvy Magistra. Nicméně těsně před odjezdem házím laso kamarádům, kteří již měli tu čest s oběma a situace se razantně mění. Na netu nacházím ještě tuto recenzi (zde mi není jasná ta poznámka o hodnocení zahraničních piv na PI :?:). Hurá tedy do Líšně.

Našli jsme to
Našli jsme to

Přesedáme z jedničky šaliny na osmičku a více jak deset zastávek nás dělí od nového pivovárku. Jeho polohu máme naštudovanou z netu, takže víme kudy. Neznalý návštěvník si ale může zoufat, protože nikde v okolí veškerá žádná propagace. Určitě by Vás nenapadlo, že v objektu bývalé socialistické obslužnosti sídliště se vaří pivo. Panuje horké babí léto, sedáme na zastřešenou zahrádku, která je obsazena co byste na prstech jedné ruky napočítali a objednáváme pro nás nové pivo - jedenáctku Marvana (27,- Kč, ostatní piva za 33,- Kč).

Líšeňská piva
Líšeňská piva

Marvan je donesen v bucláčku bez loga a musím říci, že chutná - vyplatilo se sem zajet. Pokračujeme třináctkou Ležounem, který je mírně polotmavý a chutná výborně (trošku připomíná uherskobrodského Kounice) a je donesen do ologovaného půllitru s uchem. Následuje Pšeničné, na přání bez citronu, a když se chystáme odejít zaslechneme u vedlejšího stolu (zahrádka se pomalu zaplňuje) cosi o višňovém pivu, prý ho do třetinek netočí. Možná proto, že pěnou do piva pronikla višeň naložená ve slivovici a tak by menší objem mohl ovlivnit výslednou chuť piva (ale je to jen moje domněnka).

Vchod do pivovaru
Vchod do pivovaru

Pivo tedy víc jak dobré. Nabídka teplé kuchyně je také dostatečná. Dáváme Líšeňský guláš s bramboráčky a jsme nadmíru spokojeni. Pan číšník je komunikativní a my se tak dozvídáme, že se jedná prakticky o zkušební provoz - proto ta minimální propagace. Zájem je i tak velký a pivo se skoro nestíhá vařit. Paní sládková bohužel není přítomna, vařila prý do čtyř ráno. Až se to všechno naplno rozjede, můžeme se těšit na webové stránky. Tácky a sklo je již zadáno. Varnu dodala domácí brněnská Destila, což je vše, co Vám mohu o technologii říci (dnes to nebylo o zjišťování podrobností, ale o pohodě).

Varna v Líšni
Varna v Líšni

Sedí se tu krásně a velké plus je v tom, že se v restauraci nekouří (na zahrádce ano). Prostě podnik pro mě jak dělaný. Bydlet na líšeňském sídlišti, byla by volba jasná. Já to sem ale mám přes 250 km. Tak snad zase příští rok a ve vší parádě. Jsem zvědav, kam se tento (perspektivní) podnik posune. Držím palce! Sedáme na šalinu a chystáme se pokračovat někde ve středu (města) i když je úterý, ale o tom nejdříve ve čtvrtek...



[Richard Chodora] [Zobrazeno 10418x] [9. říjen 2011]
[Minipivovary] [comments: 26] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Easy Rider

středa, 8. červen 2016
09:57

Nepochopil jsem strategii nových nájemců - namísto vynikající původní jedenáctky "Marvan" si tam můžete dát jejich novou dvanáctku "Pepa", případně jedenáctku "Ferdinand" z Benešova, která už je ovšem o 3,- Kč dražší.
Kromě toho tam začali to čit Rampušáka, což je sice dobré pivo, ale můžu si je dát kdekoliv jinde.
Čili se potvrdilo staré známé přísloví, že jsou všechny změny k horšímu - horší pivo, ale zato dražší.
Btw. je vůbec nutné, pronajímat si pivovar, když chcete prioritně prodávat cizí piva ?


napsal(a): Easy Rider (easy_rider(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Martin Stibral

neděle, 8. březen 2015
13:15

Ochutnal jsem to tento týden a můžu vám říct, že jejich piva jsou pěknej hnus.
Myslel sem, že po jejich pozření přijde předčasně můj funus.
Nevypil sem toho moc.
Prozvracel sem celou noc.


napsal(a): Martin Stibral [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
11:47


posted by: Inzerce

Ludwig

pondělí, 9. březen 2015
05:46

Ludwig

Martin Stibral:
No pokud mas svoje chutove poharky vytrenovane Starocechem a podobnymy delikatesami, bud rad ze jsi neskonal uplne :D
Byl jsem v tam nedavno, a to s vetsi skupinkou lidi a prohlasuji, ze ty piva jsou velmi dobra a zcela na urovni. Tak zde prosim nedelej paniku a nesir poplasne zpravy...


napsal(a): Ludwig [Odpovědět]

Kozel 14

čtvrtek, 12. březen 2015
13:08

Martin Stibral:Tak my jsme se po konzumaci líšeňských piv nepos.... (možná i proto,že jsme je pak "neutralizovali" mj.právě Doubravníkem,Hauskrechtem a dalšími dobrými pivečky),nicméně bych jejich piva t e n t o k r á t řadil snad i pod úroveň Magistra.Ze šesti vzorků jedno dobré,tři průměrné (z toho dvě ochucené...)a dvě katastrofální.Z úcty ke snaze sládků či sládkových nejsme vylévači ani nedopíječi,ale tady to bylo na hraně.Navíc piva podávána teplá...Situace ke dni 25.11.2O14.Jo a předesílám,že nešířím paniku a Staročecha nepiju...


napsal(a): Kozel 14 (kozeldvorak(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Koza

čtvrtek, 12. březen 2015
13:31

Martin Stibral:Martine, nejste vy ten zamindrákovanej nešikovnej sládek, kterého nikde nechtějí a tak se životem protloukáte coby sekuriťák u bezpečnostních agentur?


napsal(a): Koza [Odpovědět]

Igor

čtvrtek, 10. listopad 2011
18:08

Pánové. Točí i do PETek?


napsal(a): Igor [Odpovědět]

Exucutor

úterý, 25. říjen 2011
14:40

Nemáte někdo kontakt do toho minipivovaru? Nikde nemůžu najít tel. číslo..


napsal(a): Exucutor [Odpovědět]

Ludwig

úterý, 11. říjen 2011
21:00

Ludwig

Prave jsme se vratili z navstevy tohohle pivovarku.
(Ja, Umbob, moje zena jako ridicka a moje dcera jako olizovacka peny, piti piva u nezletilych nepodporuji ::lol )
Prvni dojem: Dobry, velmi dobry, az vynikajici.

Kdyby nekdo nekde napsal ze se tenhle podnik nachazi 5 metru naproti diskotece Jasmin, nemusel jsem pracne do navigace zadavat adresu Kotlanova 5 :-8

Druhy dojem: Kvalita piva vynikajici az velmi vynikajici.
Kupodivu nejlepe chutnala 11°, i kdyz ta 13° byla taky velmi dobra. Pozoruhodne bylo, ze na cepu byly 2 druhy psenicneho piva, (oficialne samozrejme jen jeden) zbytek toho "stareho" uvareneho dle stareho receptu, a po prijemne debate s pani sladkovou i ochutnavka "noveho" psenicneho, uvareneho dle noveho receptu, a nutno rict, ze nova raceptura nas nadchla mnohem vic.. chutove opravdu skvela.

Dalsi milym prekvapenim bylo stare zname a ozehave tema "citron v psenici".
Kdyz clovek nerekne nic, bude mu doneseno psenicne pivo, v klasickem psenicnem skle, a ten platek citronu ~at jiz milovany nebo zavrhovany~ je na te sklenici nariznut do poloviny a nasazen, tudiz NE VHOZEN dovnitr jak to jinde byva zvykem.

Tudiz myslim si nejlepsi mozny kompromis pro oba dva tabory pivomilcu, tech co radi s citronem a i tech co zasadne bez!
Kez by si z tehle metody servirovani citronu v psenici vzali priklad i dalsi minipivovary!!!

Jinak obsluha byla prijemna, upravena, vlidna, a da damska cast obsluhy i velmi atraktivni. Inu, tak to ma byt.

Dalsim NESKUTECNE VELKYM PLUSEM je fakt, ze podnik je NEKURACKY!! a tedy bez problemu se tam da vjet i s kocarkem. (Stejne tak architektonicke reseni, ktere je 100% priznive i pro vozickare)

11° se podava v jinem skle nez 13° a psenicne se podava ve skle na psenicne pivo. Tak je to spravne, tak to ma byt!
Velmi pozoruhodne je, ze pri kazdem prineseni piva cisnik/servirka nenapisou carku na listek, ale prinesou ten "bon z kasy" a ten vhodi do prazdne, k tomu urcene sklenicky ktera se nachazi na stole. Pozdeji pri placeni cisnik secte tyhle bony a na zaklade nich se tvori ucet.
Zajimava metoda, se kterou jsem se jeste nikdy a nikde nesetkal, ale budiz, kdyz to funguje.. nemam nic proti.

Dalsim jiste velkym plusem, je pomerne velka zahradka primo pred podnikem, ktera jse spise vyhledanana kuraky, kdyz uz vevnitr je to nekuracke...
Dalsi pozoruhodnost podniku jsou SKLENENE pivni tacky, ktere se taktez nevidi ledaskde. I kdyz ja osobne jsem spise zastancem klasickych papirovych pivnich tacku.. ale budiz, at tam jsou.
Co se tyce jidel, tak jen opticky jsem mohl zhodnotit porce kolemjedicich hostu (sami jsme nejedli) a ty byly solidni, chutne upravene a velikost taktez byla vporadku.

Suma sumarum: V E L M I M I L E prekvapeni, co se vareni piva v Brne tyce (Po mem poslednim hruzostrasnem zazitku v brnenskem pivovaru Magistr jsem uz byl i dnes pripraven na nejhorsi.. treba rict, ze zcela neopravnene!)
At premyslim jak premyslim, nic negativniho jsem na tomhle skvelem Lisenskem pivovarku neshledal. Pravda: radiove ozvuceni pisoaru a WC se neda vyslovene nazvat necim negativnim, snad jen lisenskou pozoruhodnosti ::lol :-? .. hlavni je aby tyhle prostory byly ciste a vonave, coz byly.
Proto se rozloucim s milou pani sladkovou a s jejim Lisenskym pivovarkem s pozdravem "Dej Buh stesti!" a preji ji vse nejlepsi do dalsich dnu, tydnu , mesicu a roku!
Zustante jak jste, a nejen ja, ale jiste vsichni ostatni se k Vam budou vracet velmi radi.


napsal(a): Ludwig [Odpovědět]

jiri.j

úterý, 11. říjen 2011
21:08

to Ludwig: Tu pšenici vaří skutečně tam nebo ji dováží z jiného pivovaru. Nechce se mi zdát, že by riskovali na malém prostoru svrchní a spodní kvašení. Viděl jsi spilku?


napsal(a): jiri.j [Odpovědět]

Ludwig

úterý, 11. říjen 2011
21:11

Ludwig

to jiri.j:
Ano, ja i Umbob jsme ji videli na vlastni oci. Udelal jsem i par fotek. 2 otevrene spilky na 11° a 13°, a 1 CKT na psenici.
Po chutnani obou 2 "druhu" psenicneho verim, ze se 1 druh (ten novy) fakticky vari u nich!


napsal(a): Ludwig [Odpovědět]

tomino

středa, 12. říjen 2011
11:51

tomino

to Ludwig:
přijde čas jít to prověřit,jak to s tou pšenicí je :)
už by to chtělo v Brně pivovar,kterej dělá opravdovej hefeweizen a né různý "klony" za něj se vydávající.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 12.10.2011 ve 11:52:13


napsal(a): tomino [Odpovědět]

tomino

úterý, 11. říjen 2011
14:00

tomino

vy to tady teda motáte...oba pivovary dohromady,že člověk neznalý situace v tom už musí mít pořádnej guláš že kdo kde byl a co tam pil :D


napsal(a): tomino [Odpovědět]

VozechV

úterý, 11. říjen 2011
14:15

VozechV

to tomino: Má poznámka (dole v diskuzi) se týká Líšně. Mají tam jen dvě malé otevřené spilky vedle sebe. Jen hazardér by v těchto prostorách pracoval s oběma druhy kvasnic. A v době mé návštěvy - léto 2011 byl čepován Velen z Černé Hory dle víčka na sudu, který jsem tam viděl.


napsal(a): VozechV [Odpovědět]

Ludwig

pondělí, 10. říjen 2011
17:36

Ludwig

Zitra tam jedu na kontrolu kvality piva, budu ale autem, tak doufam ze maji nejake lahve, nebo mi alespon stoci neco do PETky. A kdyz ne, tak to zenuska bude muset odridit domu.. :D
Doufam (po tom co jsem tady cetl) ze to pivo nebude tak nepitelne jak u Magistra. Takze zitra..


napsal(a): Ludwig [Odpovědět]

Dwarf

pondělí, 10. říjen 2011
17:30

Dwarf

to mithe: já o tom vím, ale číšník mi to inzeroval a nabízel jako pšenici; teprv, když jsem si postěžoval, že tohle tedy ne, poslal mě za sládkem a ten mi osvětlil, že to je ležák s přídavkem pšeničného sladu a že to tak i mají uvedeno na lístku... chyba číšníka, na kterou sjem doplatil hrůzným zážitkem (chuťové buňky byly připraveny na něco jiného)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

CzechBeerMan

pondělí, 10. říjen 2011
07:15

CzechBeerMan

Už mají na čepu i pšenici .... a dobrou . 5 x lepší než tu u Magistra !


Dwarf

pondělí, 10. říjen 2011
07:47

Dwarf

to CzechBeerMan: jen 5x?? vždyť u Magistra se to nedá pít...


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

mithe

pondělí, 10. říjen 2011
10:01

mithe

to Dwarf: V Magistrovi to ale není pšenice, ne? Jen s přídavkem pšenice... A teď jsem na jejich stránkách objevil toto: "14° Rektor od 13.10.2011 bude vyráběn svrchním kvašením a stává se weisbierem". Takže jestli to do teď bylo spodně, tak se to nedá srovnávat.


napsal(a): mithe [Odpovědět]

Ludwig

pondělí, 10. říjen 2011
17:39

Ludwig

to Dwarf:
To mas pravdu! Neda, a kdyz, tak jen s ku*evskym odporem a husi kuzi po celym tele. Fuj!


napsal(a): Ludwig [Odpovědět]

Kari

pondělí, 10. říjen 2011
15:14

Kari

to mithe: Potvrzuji na základě srpnové exkurze s podsládkem pivovaru, že doposud se jednalo o spodně kvašené pivo s podílem pšeničného sladu. Taky mi to nechutnalo, ale aspoň v tom neplaval citron jako v Líšni.


napsal(a): Kari [Odpovědět]

Elf

neděle, 9. říjen 2011
22:57

Elf

A už si vaří vlastní pšenku, nebo mají stále Velena z Černé Hory?


napsal(a): Elf [Odpovědět]

pinkano

pondělí, 10. říjen 2011
08:03

pinkano

to Elf: Byl jsem tam v srpnu a už měli vlastní. Ale neříkal bych tomu pšenice, spíš pšeničný nápoj. Je to extrémně sladké, bez řízu a opravdu silně nepitelné. Ostatně jako všechna jejich piva, která nemají říz. Chlapci to totiž nenechají uležet a hned narazí ležácký tank.
Dokonce jsem byl na "miniexkurzi" - pan spolumajitel mi tvrdil, že jedna peletka chmele stojí 5 Kč a podobné žvásty, což ve mě vyvovalo vlnu smíchu. Borci vlastní nějaký akvapark v Pardubicích a neměli asi co dělat s prachama, tak koupili pivovar a nikdo z nich o pivu neví o moc víc než kdokoliv jiný, takže to pak takhle vypadá.


napsal(a): pinkano [Odpovědět]

Elf

úterý, 11. říjen 2011
13:30

Elf

to pinkano: Byl jsem v Líšni 26. srpna a "bodrá" obsluha mi tvrdil, že mají pšenici z Černé Hory. Nemyslíš náhodou Magistra a jejich světlý speciál s přídavkem pšeničného sladu?


napsal(a): Elf [Odpovědět]

VozechV

pondělí, 10. říjen 2011
17:36

VozechV

to Elf: A nevíte jak by při dvou otevřených spilkách vedle sebe byli schopni dělat svrchně kvašenou pšenici?


napsal(a): VozechV [Odpovědět]

jiri.kana

pondělí, 10. říjen 2011
21:26

jiri.kana

to VozechV:Tak to nakonec třeba půjde zlatou střední cestou - prostředně kvašený ležák i pšenice.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

pinkano

úterý, 11. říjen 2011
14:30

pinkano

to Elf: Jo, myslel jsem tím Magistra, pardon za matení.


napsal(a): pinkano [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI