Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovarské společnosti

Dění v pivovarských společnostech


Pivní.info

Společnost Heineken Česká republika oznamuje personální změnu. Na pozici Group Brand Manažera pro značky Krušovice, Heineken a speciály nastoupil Josef Danihelík (35), který měl dosud ve společnosti na starosti značky z bývalého portfolia společnosti Drinks Union, která se v roce 2008 stala předmětem akvizice Heinekenu.

Ve společnosti Heineken Česká republika pracuje Josef Danihelík od roku 2008, tedy od okamžiku akvizice. Dosud pracoval na pozici Group Brand Managera pro značky Zlatopramen, Brezňák, Louny a Dačický. Za svou desetiletou kariéru ve firmě Drinks Union vystřídal řadu manažerských pozic.

Mezi jeho dosavadní největší pracovní úspěchy patří zdařilá integrace marketingového oddělení Drinks Unionu do struktur Heinekenu a vedení projektového týmu, který v roce 2009 uvedl na trh převratnou novinku, pivo ve speciálních plastových obalech – Maxilahvích.

Na nové pozici bude odpovídat za strategický marketing a exekuci marketingových kampaní pro značky Krušovice, Heineken a pro speciály z portfolia Heinekenu Česká republika.

Josef Danihelík vystudoval bakalářský program UJEP v Ústí nad Labem. Ve volném čase se rád věnuje fotbalu, hudbě a kutilství. Je ženatý a má dvě děti.

Zdroj: Gastro Trend.cz


Pivovarnický gigant Anheuser-Busch InBev zvýšil zisk ve druhém čtvrtletí meziročně o 5,6 procenta na 3,35 miliardy dolarů (63,86 miliardy korun). Informovala o tom ve čtvrtek agentura Reuters.

Analytici oslovení agenturou Reuters přitom očekávali, že společnost vykáže zisk 3,282 miliardy dolarů (62,56 miliardy korun).

Výrobce pivních značek Stella Artois, Beck's, ale také piva Budweiser, který vede značkoprávní spory s budějovickým Budvarem, zaznamenal díky fotbalovému mistrovství světa, jehož byl oficiálním pivním sponzorem, také růst tržeb i nákladů na marketing o 10 procent. Provozní náklady společnosti nicméně stouply jen o 2,3 procenta.

Vedení společnosti i nadále očekává, že růst zisku za třetí čtvrtletí překoná obě předchozí a v dalším čtvrtletí se ještě zlepší.

Zdroj: Mediafax.cz | Autor: David Vandrovec


Národní finále pátého ročníku soutěže Pilsner Urquell Master Bartender o nejlepšího výčepního zná svého vítěze. Je jím Lukáš Svoboda z pivnice Konvikt v Praze. Spolu s titulem národního vítěze získal zájezd do Dánska, spojený s návštěvou provozovny loňského absolutního vítěze, pivo na rok zdarma a samozřejmě si zajistil účast na mezinárodním finále. Zde se utká o titul nejlepšího výčepního světa v ostré konkurenci zástupců z dalších 19 zemí.

Soutěžil jsem už několikrát, byl jsem i druhý ve světovém finále. Ale letos slibuji, že konečně přivezu do České republiky to zlato!“ prohlašuje sebevědomě Lukáš Svoboda. „V mezinárodním finále se sejde určitě velká konkurence. Mojí výhodou ale může být i to, že už mám soutěžní zkušenosti z New Yorku 2006,“ dodává Svoboda.

3 nejlepší výčepní:

Lukáš Svoboda, Pivnice Konvikt, Praha

Jana Zachariášová, VŠK Terč, Brno

Miroslav Vorlík, Restaurace Na Spilce, Plzeň

Všichni zúčastnění si kromě certifikátu účastníka národního finále odnesli pivo Pilsner Urquell a další dárkové předměty. Pro druhé a třetí místo je připravena návštěva Vilshofenu, rodiště prvního sládka Pilsner Urquell Josefa Grolla. Národní vítěz navíc získal zájezd do Dánska, spojený s návštěvou provozovny loňského vítěze, pivo na rok zdarma (730 piv Pilsner Urquell) a samozřejmě prestiž pro sebe i pro provozovnu, ve které čepuje. Celosvětové finále se koná v říjnu 2010 tentokrát v Praze a Plzni. Mezinárodního vítěze pak čeká odměna 10 000 eur.

Úroveň této soutěže jde stále nahoru. Vítězný Lukáš Svoboda má jistě šanci v mezinárodní konkurenci uspět. Je vidět, že zájem výčepních o excelentní čepování ležáku Pilsner Urquell se prosazuje po celé České republice,“ komentuje průběh národního finálového kola v Plzni starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka a dodává: „Dokážeme totiž uvařit pivo tak, jak se má vařit, dokážeme dodat pivo tak, jak je třeba, a tak, jak má chutnat. Pokud ale Pilsner Urquell není správně podáván – ve správné sklenici, při správné teplotě, s patřičnou péčí a odbornou znalostí výčepního či barmana, který rozezná pivo s velkým P od piva obyčejného –, je jasné, že zákazníci přicházejí o plný požitek z piva. V soutěži Pilsner Urquell Master Bartender se výčepní a barmani mezi sebou porovnají, mohou vyhrát hodnotné ceny, ale mnoho věcí se také naučí. To je cílem Plzeňského Prazdroje.

Do soutěže Pilsner Urquell Master Bartender 2010 se přihlásilo 251 českých výčepních a barmanů. Nejprve proběhla internetová kvalifikace, která byla založena na vědomostních otázkách i na důvtipu řešitelů. Z kvalifikace postopilo do čtyř regionálních kol vždy 35 nejlepších výčepních. Národní finále bylo kláním 20 nejlepších výčepních.

Soutěž Pilsner Urquell Master Bartender je určená všem ctižádostivým výčepním, barmankám a barmanům, kteří sdílí nadšení pro své řemeslo a pro plzeňský ležák Pilsner Urquell. K tomu, aby se z obyčejného výčepního stal mistr světa, je zapotřebí nejen dokonale načepovat pivo. Důležitými argumenty pro vítězství jsou i charismatické vystupování, umění poutavě prezentovat pivo jako jedinečný nápoj, znalosti z oblasti výroby, historie piva a péče o něj.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Nejoblíbenější české nealkoholické pivo Birell přichází s novou, polotmavou variantou. Chuť i vůně Birellu Polotmavého je obohacena o aromatické látky z karamelového sladu. Rozšířením portfolia vychází značka vstříc přáním spotřebitelů, zejména žen, které ze 40 % preferují tmavší varianty piv. Přímo na spotřebě Birellu se přitom ženy podle agentury TNS AISA podílejí 24 %.

Foto

Kategorie nealkoholických piv v posledních letech velmi dynamicky rostla a vybudovala si na trhu stabilní postavení. Složitá ekonomická situace však poznamenala i tuto oblast a prodeje nealkoholických piv v loňském roce zaznamenaly mírný pokles. Nejoblíbenější české nealkoholické pivo Birell si navzdory nepříznivým tržním podmínkám udrželo svoji popularitu a prodeje dokonce mírně vzrostly. „Nealkoholické pivo Birell je s více než 60% podílem největším hráčem na trhu a vidíme v něm potenciál. Nový Birell Polotmavý je tak dalším impulzem pro růst této značky,“ řekl Tom Verhaegen, marketingový ředitel Plzeňského Prazdroje.

Birell Polotmavý zaujme jantarovou barvou, pocházející z karamelového sladu. Ten samozřejmě ovlivňuje i chuť. „Nový Birell Polotmavý je v chuti méně hořký než světlá varianta, neboť složky karamelového sladu částečně senzoricky maskují hořké látky chmele,“ popsal novinku sládek Plzeňského Prazdroje Pavel Průcha. „I Birell Polotmavý se ale samozřejmě vyrábí stejnou cestou jako klasický Birell, a spotřebitelé se tak mohou těšit na jemně hořkou chuť pravého piva,“ dodal Pavel Průcha. Unikátní kvasinky, které produkují minimum alkoholu, dovolují pivům Birell projít celým procesem kvašení a dokvašování, jakým procházejí klasická česká alkoholická piva.

Zejména jemná hořkost a karamelové tóny zaujmou ženskou část spotřebitelů. „Ženy obecně upřednostňují spíše tmavá piva - podle průzkumů se na spotřebě světlých piv podílejí 15 %, zatímco v kategorii černých piv, kterých se ročně vypije zhruba 90 tisíc hektolitrů, mají dvojnásobný, tedy 40% podíl,“ vysvětlila Martina Kuncová, brand manažerka značky Birell. Na pití samotného Birellu se pak ženy podle agentury TNS AISA podílejí 24 %. „Nový Birell vychází vstříc chuťovým pohárkům hlavně žen. Věříme, že jim bude novinka chutnat a že i Birell Polotmavý otevře kategorii nealko piv novým spotřebitelům,“ dodala Martina Kuncová. Podle průzkumu Canadean byli Češi v roce 2008 s 5,03 litru na osobu na druhém místě na světě v pití nealkoholických piv, na vedoucí Španěly nám chybělo jen necelého půl litru. Na tomto umístění se nejvíce podílel právě Birell, neboť jméno této značky nesou dvě ze tří prodaných nealkoholických piv.

Kvalitu nealkoholických piv Birell přitom oceňují nejen spotřebitelé, ale i odborníci. V roce 2010 získal Birell nejvyšší ocenění v kategorii nealkoholických piv na prestižní soutěži Zlatý pohár PIVEX 2010, a na stupních vítězů se tak umístil již potřetí. Jeho skutečné pivní vlastnosti však uznávají také ve světě, připomeňme úspěchy na mezinárodních soutěžích Australian International Beer Awards 2010 a World Beer Cup 2008.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Společnost Heineken Česká republika, která vlastní také pivovar Starobrno, plánuje do konce letošního roku snížit spotřebu vody na přibližně 3,6 litrů vody na vyrobený litr piva, tedy na jednu z nejnižších hodnot dosahovaných při výrobě piva na území České republiky.

Zdroj: Sedmička.cz

Čti také Prazdroj sníží spotřebu vody o třetinu


Češi mohou o své pivo bojovat

[středa, 28. červenec 2010]

Carlos Brito, předseda představenstva InBevu, se vyhnul odpovědi na otázku, zda InBev po koupi pivovaru Anheuser-Busch koupí i Budějovický Budvar.

Carlos Brito není příliš hovorný muž. Jediným důvodem, proč v současnosti někomu dává rozhovor, je potřeba získat si srdce Američanů poté, co koupil AnheuserBusch, který vyrábí jejich zamilovaný Budweiser. Podle jeho sekretářky by neodpovídal na žádné dotazy, pokud by necítil potřebu být diplomatický v situaci, kdy se mnoho Američanů může cítit dotčeno převzetím jejich piva belgicko-brazilskou firmou.

Takto mi Britova sekretářka dala najevo, že by můj e-mail s otázkami na jejího šéfa mohl zůstat bez odpovědí. "Cítí jistou povinnost reagovat na dotazy amerických médií, ale ne nutně na dotazy jiných národností," dodala, abych pochopil, že být Brazilec jako on mi nepřinese žádné výhody. Vše, co mě zajímalo, byly jeho plány ohledně právní bitvy s původním Budvarem.

Odpovědi od okolí

Protože neodpověděl ani na jednu z otázek, jež jsem mu poslal, rozhodl jsem se získat odpovědi od lidí z jeho blízkosti. Nejdříve jsem ke komentáři o Britových plánech ohledně českobudějovického Budweiseru vyprovokoval jeho sekretářku. Řekl jsem jí, že pokud Brito odmítne na toto téma promluvit, zraní i národní hrdost Čechů. Okamžitě zareagovala a poukázala na šéfův dřívější výrok, ve kterém sdělil, že zatím nemá jasno ve sporu mezi Budweisery, ale že respektuje právo Čechů bojovat o své pivo u soudu.

Na další dotazy již nereagovala, a tak jsem zaměřil svou pozornost jinam. Na muže jménem Francisco Sá. Brazilce, kterého si Brito osobně vybral, aby vedl pobočku InBevu ve střední a východní Evropě.

Tvrdil, že netuší, jak se Brito plánuje vypořádat se sporem o značku. Svěřil se však, že rozhodnutí, které padne, bude s největší pravděpodobností učiněno jako všechna ostatní pod Britovou vládou - s ohledem na jeho hospodárnost.

"Znamená to dohodu?" chtěl jsem vědět. "Ne nutně, ale proč ne?" odvětil. Co třeba koupě Budvaru? "No, to je další možnost, ale český premiér oznámil, že pokud vůbec dojde k prodeji, nebude to dříve než v roce 2010," řekl. A vyslovil to v tentýž den, kdy Mirek Topolánek mluvil o Budvaru. Svědčí to o faktu, že pozorně sleduje dění okolo možného prodeje původního Budweiseru. Zdůraznil ale, že je to pouze spekulace. Nechce se dostat do křížku se svým šéfem, jenž je znám praktickým přístupem k vedení.

Bernardo Pinto Paiva, další Brazilec a prezident InBevu pro severní Ameriku, mi alespoň prozradil, jaký názor bude podle něj mít Brito na společné působení obou značek. Řekl, že Brito by rozhodně rád viděl Budweiser jako světové pivo a že trhy, jako je Čína, Německo a Portugalsko, jsou velmi důležité. Rozhodující ale bude, která možnost se ukáže jako nejziskovější. Paiva trval na tom, že jeho vyjádření o InBevu a Budweiseru nebude citováno jako oficiální. Nejen proto, že se nechtěl dostat do potíží, ale také proto, že opravdu neví, jaké jsou Britovy plány. Svěřil se však, že "pravděpodobně ani on sám neví, jak se postaví k českému Budweiseru, protože teď musí řešit naléhavější věci".

Zajímalo mě, zda Brito někdy české pivo ochutnal. "Ano, všichni jsme ho ochutnali, je to skvělé pivo, ale možná je pro masový komerční úspěch příliš silné." Protestoval jsem a poukázal na to, že jsem nikdy nepotkal nikoho, komu by české pivo nechutnalo. "To chápu, Češi jsou známí svým skvělým pivem. Ale lidé na celém světě jsou zvyklí na jemnější pivo." Tím také vysvětlil, proč je Bud Light nejprodávanějším pivem. Naznačil, že Budvar je vnímán jako pivo pro zvláštní příležitosti, a ne pro každodenní konzumaci. "Je to spíš Stella Artois než Beck's," nabídl srovnání.

Nikdo nic neví. Zatím

Manažer, jenž nechtěl být jmenován, ale který pracuje přímo s Felipem Dutrou, finančním ředitelem InBevu, potvrdil, že tzv. problém Budvar zatím nebyl probírán. Budou zvažovány všechny možnosti. "I koupě Budvaru?" zeptal jsem se. "To je něco, co se nemůže stát před rokem 2010," vyhrkl. "Je zajímavé, že nejste jediný z vedení InBevu, kdo má skvělý přehled o datech možného prodeje Budvaru," provokoval jsem a zaútočil: "Máme to brát jako signál, že InBev uvažuje spíše o této možnosti, než aby utrácel mnoho peněz za soudní boj s Budvarem?"

Po chvilce mlčení řekl: "Naší volbou může být to, co bude dávat největší smysl ekonomicky. Myslím si, že koupě Budvaru nás může stát více než právní poplatky spojené s bojem proti němu, ale musíme také započítat možné zisky na trzích, kde jsme omezeni. Než učiníme rozhodnutí, vezmeme v úvahu mnoho faktorů. Nyní se ale v této věci nečiní žádné kroky, o nichž bych věděl."

Bylo mi jasné, že oficiální vyjádření o záměrech InBevu ohledně boje o použití značky Budweiser nezískám. Pokusil jsem se proto zjistit aspoň něco o záhadném muži, který toto rozhodnutí učiní. Podle jeho kolegy z dob, kdy Brito pracoval pro InBev v Kanadě, byl jeho oblíbeným, "každodenním" pivem Bud Light. Pro zvláštní příležitosti si však dával pivo Stella Artois.

***

Na co Carlos Brito neodpověděl:

Jaké má InBev plány ohledně Budvaru z České republiky?

Bude InBev uvažovat o koupi Budvaru, bude-li na prodej?

Má podle vás lepší chuť český, či americký Budweiser?

Bylo by možné, aby na některém z trhů působily obě dvě značky současně?

Je pravda, že InBev buduje skupinu českých lobbistů, kteří by měli vylepšit jeho pozici pro možná budoucí vyjednávání o Budvaru?

Zdroj: Britské listy | Autor: Fabiano Golgo | Psáno pro Lidové noviny r. 2008

(Psáno pro Lidové noviny r. 2008. Zveřejněno se souhlasem listu.)


Soutěž o deset motorek Jawa Pionýr spustí v srpnu značka Hostan. „Akce s názvem Hostanovi Pionýři bude probíhat ve zhruba 250 restauracích a výčepech na jihu Moravy a můžu slíbit, že žádný soutěžící nepřijde zkrátka," říká Martin Kašpar, group brand manažer odpovědný za značku Hostan.

Za každá dvě piva získá soutěžící samolepku do své karty a až nasbírá samolepek deset, získává stírací výherní los s jednou z padesáti tisíc garantovaných výher. Buď může získat drobnou cenu ihned - jako například další pivo zdarma, motorkářský šátek nebo motorkářskou nášivku, nebo dostane klíč.

Ve hře je celkem 600 klíčů, ale jen deset z nich je výherních. O tom, zda soutěžící získal ten výherní, se přesvědčí ve Znojmě nebo v Třebíči, kde se 11. a 12. září uskuteční dvě finálová kola," upřesňuje Martin Kašpar. Ústředním motivem slavnostního finále bude otevírání výherních skříněk. Soutěžící, kterému se podaří klíčem schránku otevřít, vyhrává repliku legendární motorky Jawa Pionýr. Celkem Hostan nadělí 10 unikátních motorek Jawa Pionýr. Z jejího sedla pak výherce může poznávat krásy Hostanova kraje.

Na soutěž bude upozorňovat lokální billboardová kampaň, inzerce v regionálním tisku a rozhlasové spoty.

Pivní značka Hostan je tradičně spojena se Znojmem a znojemským regionem a řadí se k nejoblíbenějším pivům v této oblasti. Do portfolia skupiny Heineken Česká republika patří od roku 2003.

Zdroj: GastroTrend.cz


Projekt Austerlitz se dohodl na exkluzivní spolupráci se značkou piva Lobkowicz Premium. Znamená to tedy, že se na jeho akcích bude objevovat výhradně tato značka. Pivo Lobkowicz chce vítězit stejně jako vítěz od Slavkova – Austerlitz. Tedy promyšlenou strategií a kvalitou proti přesile četných soupeřů.

Na prosinec 2010 připadá 205. výročí bitvy u Slavkova, ve světě proslulé pod německým názvem města – Austerlitz – a také jako bitva tří císařů, francouzského císaře Napoleona, rakouského císaře Františka a ruského cara Alexandra. Bitva, jejíž průběh přirovnává z francouzské strany prof. Tulard spíše než k partii šachu, k partii pokeru, fascinuje i po dvou staletích nejen vojenské historiky, a je právem považována za Napoleonovo největší vítězství, protipól Waterloo, jehož významné 195. výročí si připomeneme v červnu.

Projekt Austerlitz, v jehož rámci jsou historické události spojené s obdobím prvního císařství připomínány od roku 1998, připravuje pro rok 2010 na slavkovském bojišti dvě vzpomínkové a kulturně společenské akce – Napoleonské dny 2010, jež 14. a 15. srpna připomenou 241. výročí narození Napoleona Bonaparta, a 4. a 5. prosince vzpomínkovou akci Austerlitz 2010, jež bude svým rozsahem s ohledem na významné výročí a vysoký zájem účastníků i veřejnosti oproti tradičním každoročním akcím dvojnásobná.

Napoleonské dny 2010

Napoleonské dny 2010 budou neseny v duchu jednak dozvuků 210. výročí bitvy u Marenga (vzpomínková akce proběhne v Itálii 12. a 13. června) a 195. výročí bitvy u Waterloo (vzpomínková akce v Belgii proběhne 19. a 20. června), jednak jako příprava na kulaté 205. výročí bitvy u Slavkova. Armády zavítají do města Slavkova u Brna již v pátek 13. srpna 2010, kdy v zámeckém parku jednotlivá vojska rozloží svá vojenská ležení: vojensko-historického programu se zúčastní na 250 členů spolků vojenské historie z řady zemí Evropy. V sobotu se budou zúčastněné jednotky věnovat výcviku a manévrům, jež vyvrcholí odpoledne bitevní ukázkou.

Současně proběhne na golfovém hřišti Austerlitz tradiční golfový turnaj Napoleon Golf Cup, pro VIP hosty a partnery projektu Austerlitz. Na nádvoří zámku proběhne mezinárodní soutěž a výstava vín, Grand Prix Austerlitz, které se účastní vinaři z Čech, Moravy, Rakouska a Francie, jejíž výsledky budou večer slavnostně vyhlášeny v historickém sále slavkovského zámku. Armády provedou slavnostní přehlídku k výročí Napoleonova narození; celý program uzavře slavnostní ohňostroj. Po celý den bude v centru města a v zámeckém parku probíhat dobový jarmark a celá kulturních řada akcí se zaměřením především pro děti.

V neděli ráno se budou moci návštěvníci seznámit s životem tehdejší doby ve vojenských leženích, a na programu bude druhá bitevní ukázka, s odlišným scénářem a průběhem. Záměrem je seznámit veřejnost zábavnou formou s částí naší i evropské historie.

Austerlitz 2010

Hlavní vzpomínková akce věnovaná napoleonské historii ve střední Evropě proběhne ve Slavkově a na slavkovském bojišti ve dnech 3. – 5. prosince 2010. Hlavními body programu budou sobotní bitevní ukázka pod kopcem Santonem (14:00), večerní defilé s přehlídkou a ohňostrojem ve Slavkově u Brna (19:00 – 20:00) a nedělní pietní akt na Mohyle míru, místu nejtěžších bojů bitvy tří císařů (10:30).

Bitva u Slavkova patří mezi nejvýznamnější momenty světové vojenské historie, císař Francouzů Napoleon I. v ní během několika hodin rozhodl tažení roku 1805, válku třetí protifrancouzské koalice. Poražený car Alexandr I. se svou armádou opustil střední Evropu; válka mezi Francií a Ruskem pokračovala až do roku 1807 bitvou u Friedlandu a podpisu tylžského míru. Rakouský císař František I. přistoupil na podmínky příměří podepsaného 6. prosince na zámku ve Slavkově a posléze i na podmínky tvrdého bratislavského míru z 26. prosince 1805. Tvrdost podmínek a Napoleonův rostoucí vliv v Německu vedly po třech letech k eskalaci napětí mezi Rakouskem a Francií, válce roku 1809, jež vyvrcholila opět na jižní Moravě, u Znojma. Napoleonská epopej pokračovala tažením do Ruska, válkou 6. koalice v letech 1813–1814, a vyvrcholila bitvou u Waterloo.

Plánovaný počet účastníků akce Austerlitz 2010 je 1500; jde o členy evropských spolků napoleonské vojenské historie v uniformách armád Francie, Rakouska, Ruska a jejich spojenců. Obsah vojensko-historických bodů programu zajišťují členové Středoevropské napoleonské společnosti. Program a zázemí celé akce jsou připravovány členy Projektu Austerlitz, jehož členem je i město Slavkov u Brna za úzké spolupráce dalších obcí Slavkovského bojiště. Součástí projektu je také propagační akce ve Vídni na přelomu září a října, jejímž cílem je pozvat občany i návštěvníky rakouské metropole na Moravu a připomenout, mj., společné dějiny obou národů.

Napoleonská epocha se těší v celém světě mimořádnému zájmu a rok 2010 bude opět plný zajímavých událostí a akcí. Akce Austerlitz 2010 bude poslední akcí roku, který se ponese ve znamení významných výročí událostí revolučních a napoleonských válek. Kromě Slavkova a Waterloo proběhne také vzpomínková akce 210. výročí bitvy u Marenga. Akce Austerlitz 2010 může být jeho důstojným vyvrcholením.

***

Programy a podrobnější informace k oběma akcím budou průběžně zveřejňovány na serveru www.austerlitz.org; v rámci Projektu Austerlitz je možná prezentace partnerů a sponzorů. Akce jsou pořádány Projektem Austerlitz každoročně, od r. 1998. Návštěvnost hlavního bodu programu, rekonstrukce bitvy, se pohybuje mezi 5 a 10 tisíci, v roce 2005, kdy se 200. výročí zúčastnilo 3500 „vojáků“ z 24 zemí světa, přišlo na 30 tisíc diváků. Akce má značný ohlas v médiích nejen v České republice, ale v celé Evropě, s ohledem na náročnost a rozsah letošního projektu jsou případní noví partneři a sponzoři akce vítáni.

Zdroj: Tisková zpráva projektu Austerlitz


Plzeňský Prazdroj jako dobrý zaměstnavatel právě odměňuje zaměstnance nad rámec kolektivní smlouvy a jako dárek u příležitosti 40. výročí založení pivovaru Radegast v Nošovicích rozdává navíc lahvový ležák Radegast Premium.

Zaměstnanecké pivo je jedním z nejoblíbenějších benefitů a podle současné kolektivní smlouvy v Plzeňském Prazdroji mají zaměstnanci nárok na roční poukázku v hodnotě 2.500 Kč.

Zaměstnavatel se navíc dohodl s odbory na dalším navýšení odběru zaměstnaneckého piva, které v uplynulém roce dostávali zaměstnanci převážně nad rámec kolektivní smlouvy. Letos v době dovolených proto zaměstnanci dostávají šest kartonů po osmi lahvích ležáku Radegast Premium jako dárek ke 40. výročí založení stejnojmenného pivovaru v Nošovicích na úpatí Beskyd.

"Ačkoli nošovický pivovar patří k nejmladším a nejmodernějším pivovarům v Česku, letos slaví už čtyřicáté narozeniny. Naši předchůdci zde stvořili výrazně hořký Radegast, který je mezi moravskými pivaři dlouhodobě nejoblíbenější pivo. Dnes pivovar ročně produkuje přes 2,2 mil hektolitrů tohoto vynikajícího piva a jeho 270 zaměstnanců patří k pilířům celého Prazdroje. Proto jsme při výběru piva na letošní dovolenou zvolili nošovickou vlajkovou loď, ležák Radegast Premium, který navíc v červnu přivezl bronzovou medaili ze soutěže Australian International Beer Awards a na podzim získal stříbro v soutěži Zlatý pohár Pivex," říká Ivan Balogh, ředitel oddělení firemních vztahů a lidského kapitálu Plzeňského Prazdroje.

Bohumír Matas, předseda odborové organizace Plzeňského Prazdroje, hodnotí výdej piva také kladně. "Jsme velice rádi, že zaměstnavatel realizuje dohody, které byly uzavřeny při kolektivním vyjednávání. Zaměstnanci přijali tento dar s potěšením a bude jistě příjemným zpestřením ve dnech odpočinku. Díky a na dovolenou s Radegastem!"

Zdroj: Severní Morava Regiony24.cz | Mediafax


Od okamžiku, kdy Heineken Česká republika uvedl na trh novou samostatnou značku nealkoholického piva nazvanou Fríí, uplynulo právě 12 týdnů. Díky přízni zákazníků, skvělému počasí, promočním a sponzorským aktivitám se Heineken může za toto období pochlubit meziročním nárůstem prodejů svých nealkoholických piv o 73%. Značka Fríí nahradila v portfoliu Heinekenu piva Starobrno Fríí a Zlatopramen Nealko, z jejich receptur a úspěchů však vychází. Heineken Česká republika na trh dodává také nealkoholické pivo Zlatý Bažant.

Na letošní léto si nealkoholické pivo Fríí, nováček v tomto stále se rozvíjejícím segmentu pivního trhu, připravilo řadu promočních aktivit. Jednou z nich je soutěž o vstupenky na závody srpnové Moto GP, které se budou konat na brněnském Masarykově okruhu „Lidé mohou vstupenky získat při nákupu limitované série multipacku. Celkem se hraje o 600 lístků na závody konané od 13. do 15. srpna,“ upřesňuje Daniela Klančíková, brand manažerka značky Fríí.

Pro tuto akci byla vyrobena speciální série čítající celkem 30 tisíc multipacků a každý z nich obsahuje 10 půllitrových lahví nealkopiva Fríí. Součástí každého balení je i malý dárek – aroma visačka s logem Fríí, a ve vybraných najdou spotřebitelé i vstupenky na srpnové závody Moto GP. Spotřebitelskou soutěž doprovází vizuál propagující spolupráci značky Fríí a Automotodrom Brno. Tváří celé kampaně je úspěšný motocyklový závodník Karel Abraham.

Značka Fríí je od letošního roku partnerem podniků Moto GP na brněnském autodromu, a to na tři roky. Právě propojení svébytné značky nealkoholického piva se sportem považuje Daniela Klančíková za správný směr v oblasti sponzoringu sportu a kultury producenty alkoholických nápojů. „Navazujeme tak na naše dlouhodobé aktivity propagující zodpovědnou konzumaci alkoholu, jako jsou například projekty Rozpoznej příznaky! či zatím naše nejnovější kampaň Pijte s Mírou!,“ dodává Daniela Klančíková. Propojení s motoristickým sportem není ojedinělou aktivitou, letos v červnu byla značka Fríí partnerem českého kola Světového poháru v plážovém volejbalu a podporuje například bikera Richarda Gasperottiho.

Nealkoholický nápoj Fríí je výrazně podobný klasickému pivu – barvou, chutí i bohatou pěnou. Na český trh novou značku uvedla společnost Heineken letos v květnu jako samostatný produkt, který nemá svoji alkoholickou variantu.

Zdroj: Tisková zpráva Heinekenu Česká republika


Pilsner Urquell spustil novou televizní reklamu, jejíž příběh se odehrává v poválečných Kladrubech, kde v roce 1922 unikl svému předčasnému konci slavný chov kladrubských koní. Spot bude doprovázen kampaní v tištěné a venkovní reklamě a v obchodech. Jedná se o první kampaň Pilsner Urquell z dílny agentury Mark/BBDO. Diváci se mohou se spotem o délce 45 vteřin setkávat na českých televizních programech od tohoto týdne.

Reklamní kampaň uvádí nový reklamní koncept s novým sloganem značky „To pravé bohatství“. Hlavním motivem nového TV spotu je záchrana slavného chovu kladrubských koní, významné české národní kulturní památky zapsané na seznamu kulturního dědictví lidstva Unesco, který v první polovině minulého století málem zanikl. „Pilsner Urquell tak bude od nynějška ve svých reklamních kampaních ukazovat běžné hrdiny, kteří vždy dělají to, čemu věří a co je správné – stejně tak jako naši sládci od dob Josefa Grolla – roku 1842,“ řekl Karel Kraus, manažer značky Pilsner Urquell. Spot tak volně navazuje na předchozí reklamy s významnými osobnostmi nebo momenty české historie.

Reklama s kladrubskými koňmi se natáčela přímo v Národním hřebčíně Kladruby a dvou dalších místech ve Středních Čechách. Režíroval jej přední reklamní režisér John O´Hagan.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Největší výrobce piva v České republice a zároveň jeden z propagátorů odpovědného podnikání ve své zprávě tvrdí, že je možné vyrábět tradiční české pivo šetrně vůči životnímu prostředí, se zapojením zaměstnanců a zákazníků a za podpory místní ekonomiky.

Neboli, platím daně tam, kde podnikám a zároveň nakupuji od českých dodavatelů. V souhrnu tvoří dodávky od místních firem 83% z celkového obratu firmy (zejména co se týče surovin, dopravy a marketingu).

Prazdroj dnes vytváří přímo 2 353 a nepřímo celkem 33 600 pracovních míst, které jsou propojeny s výrobou a prodejem piva (7 400 míst dodavatelé, 22 400 pohostinství, 1 700 maloobchod). Firma je uznávána jako jeden z 10 největších plátců daně v zemi, ročně utratí v České republice nákupem zboží a služeb přibližně 6,2 miliardy korun.

Zprávu Prazdroje okomentovale pro Aktuálně.cz PAVLÍNA KALOUSOVÁ, výkonná ředitelka Fóra dárců, její pohled nabízíme níže.

Z teorie do praxe

"Firmy ovlivňují společnost a život kolem sebe v podstatě každodenně. Ty odpovědné svůj vliv na společnost a prostředí měří a otevřeně říkají, jak na tom jsou. Činnosti v rámci odpovědnosti v podnikání by měly mít i svá finanční vyjádření. Společnost Mc Kinsey vydala v loňském roce zprávu o hodnocení společensky odpovědného podnikání. Mimo jiné v ní, píše, že programy, které nemohou být změřeny nebo nevytvářejí pro firmu jasnou hodnotu, by měly být zrevidovány. Mohou být totiž považovány ze strany investorů, majitelů nebo jiných angažovaných skupin jako nadbytečné a vzdálené od obchodního cíle. Tedy - zbytečné a drahé.

Potenciál odpovědného podnikání shrnuje Mc Kinsey jako příležitost firem k růstu, například formou vytváření nových produktů, rozšiřování podílu na trhu, efektivní výroby a zejména inovací.

Méně vody, stejně piva

Obecné teorie v praxi právě zveřejněné zprávy: Prazdroj vyrábí svá piva z českého chmelu od místních dodavatelů při minimální spotřebě vody. Například na výrobu 1 hektolitru piva v pivovaru Radegast se spotřebuje 3,8 hektolitru vody, což je více než 1 hektolitr pod světovým průměrem. Dále pivovar stále snižuje spotřebu energie, odpady téměř stoprocentně recykluje nebo je druhotně využívá. Koho by napadlo, že se z biologického odpadu z výroby piva vyrábí elektrická a tepelná energie na další výrobu piva?

Zpráva Prazdroje jde ovšem ještě dál: vyjadřuje úspory po zavedení ekologičtějšího způsobu logistiky, kdy pivo cestuje vlakem, čímž ušetří půl milionu kilometrů kamionové přepravy a také se rozváží z předem dobře naplánovaných distribučních míst, aby se dojezdové vzdálenosti minimalizovaly. V řeči čísel - milionové úspory.

Sám voják v poli?

Zprávy o společenské odpovědnosti jsou často určeny převážně investorům nebo obchodním partnerům. Je to škoda. Jde o zajímavé čtení, v němž se jasně projevuje příběh firmy, její hodnoty a vůle měnit zavedené postupy. A navíc, zprávy o společenské odpovědnosti bývají většinou zajímavější než běžné výroční zprávy.

Jsou však podobné nefinanční firemní zprávy povahy pravdivé? Ano, pokud firma ve své zprávě jasně říká, jaké má cíle, jak se jí daří je naplňovat - a pokud si toto tvrzení nechává ověřovat nezávislou stranou.

Firem, které postupují přesně takto jako Plzeňský Prazdroj, však zatím není v České republice mnoho."

Tolik pohled Pavlíny Kalousové z Fóra dárců.

Jak si vede Prazdroj

Plzeňský Prazdroj je v hodnocení deseti priorit firemní odpovědnosti v rámci SABMiller nejlepší na světě. Každá priorita má jasná kritéria a čtyři úrovně, přičemž nejnižší úroveň je jedna (data ze studie "Jak společnost SABMiller přispívá evropské ekonomice" od Ernst&Young, 2009):

Alkohol: 3,0

Voda: 3,2

Energie a emise: 3,6

Obaly: 3,0

Odpady: 3,7

Dodavatelé: 1,7

Lidská práva: 3,3

Podpora místních komunit: 3,7

HIV/AIDS: 3,0

Transparentní vykazování: 3,7

Prazdroj hodlá do roku 2020 snížit úroveň emisí plynoucích z jeho provozů o 50 %.

Zdroj: Aktuálně Centrum.cz


Druhá nejprodávanější značka v segmentu baleného piva reaguje na rostoucí oblibu tohoto typu balení u spotřebitelů.

Značka Braník rozšiřuje své produktové portfolio o nový typ balení – dvoulitrovou PET lahev s názvem Braník Dvoulitr. Spotřebitelé, kteří na tomto typu balení oceňují zejména jeho větší objem, pohodlnost nákupu a nerozbitnost, si tak od července mohou z prodejen domů odnést hned čtyři piva Braník Světlý v jedné lahvi.

Nový Braník Dvoulitr nabízí praktické balení, které je vhodné obzvlášť pro ty příležitosti, kdy se sejde větší skupina lidí pohromadě a hospoda je příliš daleko. Zejména léto takových okamžiků nabízí hodně, například po práci na zahradě nebo na chalupě. Vždycky se objeví někdo, koho můžete pohostit. Proto jsme se rozhodli uvést tuto novinku na trh právě v létě,“ říká Martina Bučková, manažerka značky Braník.

Branická novinka přichází na trh v době, kdy obliba objemnějších plastových lahví určených pro pivo v České republice roste. Podle průzkumu, který si nechaly Pivovary Staropramen zpracovat, si lidé kupují pivo v PET lahvích z 81 % kvůli praktickým výhodám tohoto balení – objemu, pohodlnému nákupu a nerozbitnosti. „Z námi oslovených spotřebitelů větší část vidí výhodu v objemu 2 litry, proto jsme právě u Braníku sáhli po dvoulitrové lahvi. Spotřebitel tak dostane najednou 4 piva Braník Světlý,“ doplňuje Martina Bučková. Z průzkumu také vyplynulo, že 84 % lidí, kteří si někdy koupili pivo v PET lahvi, je připraveno si ho znovu v tomto balení koupit, přičemž celých 57 % respondentů si ho koupí zcela určitě.

Pro spotřebitele bude jistě potěšující fakt, že také u Braníku Dvoulitru platí slogan značky „Braník. Draze jen chutná“. Vyvážený poměr ceny a kvality je totiž pro spotřebitele této značky velmi důležitý. „Lidé se často u piva v plastových lahvích obávají jeho kvality a chuti,“ říká Zdeněk Lux, výrobní ředitel společnosti Pivovary Staropramen a vrchní sládek pivovaru Staropramen. „Skutečnost je ovšem taková, že pivo v těchto lahvích má identické chuťové i kvalitativní parametry jako pivo ve skleněných lahvích, takže milovníci Braníku si i u Dvoulitru přijdou na své,“ dodává Zdeněk Lux.

Prodej nového Braníku Dvoulitru podpoří od 17. července televizní spot „4 kousky v jedné lahvi, nový Braník Dvoulitr“. Spot natočil režisér Petr Čtvrtníček, který spolupracoval také na dvou posledních televizních kampaních této značky. Podpora novinky čeká na příznivce Braníku také v místech prodeje.

Zdroj: Tisková zpráva Pivovarů Staropramen


Češi nemusí mít v autech airbagy, protože je před nárazem dostatečně chrání pivní břich. To je jedna z myšlenek, kterou se před pěti lety snažili lidé z Plzeňského Prazdroje rozveselit své kolegy ze SABMiller, která plzeňského výrobce vlastní. Interní video uniklo před měsícem na YouTube a pivovar je z toho rozpačitý.

Foto

Povedeně sestříhané video doplněné amatérským překladem autora, který ho na server umístil, začíná bombastickým sdělením, že Česko je díky pivu pupkem celého světa a nejdůležitějším městem je Plzeň, kde se vyrábí nejpopulárnější světový ležák Pilsner Urquell.

V podobně nadsazeném duchu pak lidem sděluje, proč je dobré pivo pít a žít v Česku. Vedle využití velkého břicha namísto airbagu například proto, že čeští muži ušetří za cvičení, pivo totiž formuje skvělou postavu a hospoda tak dokonale nahradí fitness centrum.

Pivní břicho prý roste hlavně po flámu

Prazdroj v něm také neopomíná vyzdvihnout krásu českých žen a přihřát si na tom svou polívčičku poznámkou, že právě černé pivo napomáhá ženám k dokonalé postavě zvláště v horních partiích těla.

Klip také přináší novou hypotézu vysvětlující důvod rozpadu Československa. Je prostá. Stojí za tím to, že Slováci pili málo piva, což možná ani jeden národ nebyl schopen rozdýchat.

Původně interní video si na YouTube od poloviny června prohlédlo na 100 tisíc lidí, kterým se nabubřelá nadsázka většinou líbila. "Od teďka chci být Čechem," napsal do komentářů jeden z návštěvníků serveru. "Skvělé, hodně jsem se nasmál, zdravím české bratry," připsal do poznámek Polák a jeden anglicky mluvící cizinec dokonce navrhuje, aby se video stalo klipem tisíciletí.

Samotný pivovar je však z jeho zveřejnění v rozpacích. "Video jsme natočili přibližně před pěti lety jako součást představení České republiky našim zahraničním kolegům ze SABMiller. Protože jsme pivovarská firma a pivo má v naší vlasti výjimečné postavení, snažili jsme se o 'pivní pohled' s trochou nadsázky. Nikdy jsme ho ale nechtěli prezentovat veřejně," řekl iDNES.cz Vladimír Jurina z oddělení komunikace Plzeňského Prazdroje.

Podle něj se nemá pivovar v klipu zač stydět, nicméně tímto způsobem humoru by se na veřejnosti neprezentoval a pokud by podobně laděná reklama měla jít ven, určitě by neobsahoval pasáže například o airbagu či rostoucích ňadrech. "Nicméně jsme potěšeni pozitivními ohlasy, které video sklízí," dodal Jurina.

Podle Tomáše Bučiny z marketingové společnosti Provocado se však Plzeňský Prazdroj ztráty sympatií kvůli videu bát nemusí.

Češi si podle něj jsou schopni ze sebe a svých stereotypů dělat legraci, pokud v tom nevidí nějakou stopu pohrdání nebo kritiku zvenčí, což v tomto případě zmiňovaného "pivního pupku světa" není.

Zdroj: Ekonomika iDnes.cz | Autorka: Iva Špačková | Foto a video: YouTube


Mimořádná valná hromada Pivovarů Staropramen změnila vlastnickou strukturu firmy, společnosti Malvil Consulting, Starbev Czech Republic a Pivovarů Staropramen zfúzovaly do jedné.

Fúzí dojde ke zjednodušení akcionářské struktury po změně vlastníka naší společnosti. Nová nástupnická společnost ponese nadále název Pivovary Staropramen a.s.,“ řekla Edita Šilhánová, ředitelka právního oddělení a oddělení vnějších vztahů Pivovarů Staropramen.

I po dokončení fúze zůstane vlastníkem skupina CVC Capital Partners a společnost bude nadále součástí skupiny Starbev. Fúze nebude mít žádný dopad na běžný chod společnosti Pivovary Staropramen,“ dodala Šilhánová.

Pivovary Staropramen změnily vlastníka v prosinci loňského roku, kdy skupina Anheuser-Busch InBev (ABI) prodala společnosti CVC Capital Partners.

Zdroj: Regiony24.cz | Mediafax


Program péče o kvalitu piva běží 10 let a začíná druhou tisícovku hospod

Pankrácká pivnice Na Pláni se stala 1000. provozovnou certifikovanou za vynikající péči o nejvyšší kvalitu čepovaného piva. Komplexní program péče o kvalitu piva v restauracích čepujících jeho značky po celé České republice spustil Plzeňský Prazdroj v roce 1999 a počet certifikovaných hospod dnes stojí na prahu druhé tisícovky. Slavnostnímu předání certifikátu kvality byl přítomen i herec David Suchařípa, známý milovník plzeňského ležáku.

Foto

Pivo je nejlepší v momentě, kdy opouští brány pivovaru. Potom vyžaduje velkou péči, aby neztrácelo na kvalitě: odpovídající teplota skladovaného piva, správné tlačné médium, dobře nastavený tlak ve výčepním zařízení, čisté a chladné sklenice, ideální teplota piva, správné čepování, pravidelné čištění pivního potrubí a správné servírování.

„Pokud hostinský pečuje o pivo ve všech parametrech, dostane se hostům na stůl pivo ve špičkové kvalitě. A v pankrácké pivnici Na Pláni se toto vše daří,“ řekl obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Pavel Průcha, když slavnostně předával majiteli restaurace panu Janu Matuštíkovi certifikát s magickým číslem „1000“.

Kvalitní piva z Plzeňského Prazdroje čepujeme nejen Na Pláni, ale i v dalších třech pražských restauracích Bredovský dvůr, Antal a Kobyla, které také získaly a pravidelně obhajují své certifikáty za péči o kvalitu piva. Symbolická tisícovka potěší, ale mnohem podstatnější je systematická a dlouhodobá péče o kvalitu piva ve všech našich provozovnách,“ řekl Jan Matuštík při přebírání certifikátu.

Foto

Na plzeňské pivo chodím hrozně rád, ale zejména tam, kde se o něj perfektně starají. U Zlatého Tygra jsem se naučil pít Plzeň ještě za socialismu, protože už tehdy tam o pivo pečovali vynikajícím způsobem. Dnes hodně cestuji po republice a mám radost pokaždé, když narazím na restauraci, kde plzeňský ležák hýčkají a čepují v té nejlepší kondici, jako třeba v Konviktu na Starém Městě a jak jsem se dnes přesvědčil, i na pankrácké Pláni,“ potvrdil David Suchařípa.

Historicky první certifikát, podle kterého se mohli čeští pivaři orientovat, získala v roce 1999 legendární staroměstská pivnice U Zlatého Tygra, která jej navíc každoročně dokázala obhájit. Majitel Zlatého Tygra pan Karel Hulata proto dnes společně s Pavlem Průchou a Janem Matuštíkem narazil dřevěný soudek s pivem Pilsner Urquell a předal „Pláni“ s tisícovkou na certifikátu symbolickou štafetu.

Foto

Pavel Průcha s oběma restauratéry poté pokřtili nové instruktážní DVD Plzeňského Prazdroje, které pomůže výčepním a majitelům restaurací ve správné péči o české pivo.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Pivovary Staropramen rozšiřují portfolio své největší značky o další novinku – točené nealkoholické pivo Staropramen Nealko. To doposud bylo k dispozici jen v lahvích a plechovkách. Průzkum trhu i pilotní provoz ve vybraných restauracích potvrdily, že Češi mají o točené nealkoholické pivo enormní zájem. Restauracím zapojeným do testovacího provozu stoupla spotřeba nealko piva až o 66 %. Pivovary Staropramen zahájily distribuci nealkoholického piva v balení 20 l KEG do restaurací v České republice odebírajících pivo z jejich nabídky.

Točené nealkoholické pivo Staropramen ocení nejen milovníci piva, kteří potřebují krátce po návštěvě restaurace řídit motorové vozidlo. Je ideální i pro všechny aktivní sportovce, kteří zejména v letním období vyrážejí na výlety na kolech a na pěší túry či na in-liny a hledají v restauracích chlazené točené nealkoholické nápoje, které by nebyly sladké a osvěžily by je.

Nealkoholické pivo v Česku dlouhodobě funguje jako ideální volba pro všechny, kteří si z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí dát pivo alkoholické. Zavedením točeného nealkoholického piva Staropramen do restaurací jim chceme přispět k ještě většímu vychutnání si tohoto stále oblíbenějšího typu piva,“ říká Vít Vojtěch, manažer značky Staropramen.

Staropramen se pro zařazení točeného nealko piva do svého portfolia rozhodl kvůli enormnímu nárůstu poptávky po tomto produktu. Stejně jako u alkoholického piva totiž Češi v restauracích preferují i nealkoholické pivo raději točené, které čepováním do originální sklenice získá správnou teplotu a říz. Pilotní provoz točeného nealkoholického piva ve vybraných restauracích přitom výrazně předčil očekávání. Po zavedení se jeho prodeje zvýšily až o 66 %. Všichni majitelé testovacích provozoven proto jednoznačně převzali točené pivo Staropramen Nealko do své stálé nabídky.

Jednou z restaurací, v níž proběhl test točeného piva Staropramen Nealko, byla restaurace Staropramen Potrefená husa v Hybernské ulici v centru Prahy. „Potrefená husa v Hybernské ulici je velice populární pro svá polední menu, kdy se každý den přes dobu oběda prodá řádově několik set obědů,“ říká David Petřík, manažer konceptu značkových restaurací společnosti Pivovary Staropramen. „Na obědy sem chodí zejména lidé z okolních kanceláří, kteří se vracejí do práce nebo se autem přesouvají na obchodní schůzky. Zavedení točeného Staropramenu Nealko pro restauraci znamenalo výrazný nárůst celkových prodejů nápojů, protože velká část hostů si k obědu objednala právě toto pivo. A to i ti, kteří by si jinak nedali žádný nápoj,“ dodává. Nárůst prodeje nealkoholického piva byl přitom výrazný i během večerů a víkendů, kdy se lidé chodí bavit s přáteli.

Potenciál nárůstu prodeje v souvislosti s nabídkou točeného nealkoholického piva je přitom výbornou zprávou pro řadu restauratérů, kteří se v současné době spojené s dopady ekonomické krize potýkají se stagnací či poklesem tržeb. Točené nealkoholické pivo nijak nekanibalizuje prodeje alkoholického piva a může zvýšit tržby jak za nápoje, tak za jídlo a jiné pochutiny k němu konzumované.

Zdroj: Tisková zpráva Pivovarů Staropramen


Dosavadní prodejní úspěchy Zlatopramenu 11° v Maxilahvi korunovala bronzová medaile v kategorii alkoholických nápojů na mezinárodní soutěži, udělované odbornou porotou v rámci mezinárodního potravinářského veletrhu SIAL D´OR. „Medaile si ceníme o to více, že Maxilahev do soutěže nominovali nezávislí odborníci. Pařížský veletrh SIAL D´OR je v potravinářství jednou z nejdůležitějších a nejprestižnějších světových událostí vůbec a ocenění je pro nás obrovský úspěch, protože jej uděluje mezinárodní odborná porota,“ říká Jiří Imrýšek, marketingový ředitel společnosti Heineken Česká republika, do jejíhož portfolia značka Zlatopramen patří. Cenu za český Heineken převzali Jiří Imrýšek a Josef Danihelík 23. června v areálu Občanské plovárny na šestém pravidelném setkání odborníků na podporu a rozvoj retailu, které se nazývá Retail Business Mixer.

Do soutěže o medaile SIAL D´OR nominují výrobky výhradně nezávislí odborníci, kteří za svoji zemi mohou v každé z devíti soutěžních kategorií nominovat pouze jeden výrobek. Navíc se musí jednat o výrobek uvedený na trh v posledních 24 měsících. „Za Českou republiku tak bojovala v ostré konkurenci zahraničních výrobků mezi alkoholickými nápoji jen Zlatopramen Maxilahev, takže už samotná nominace do soutěže nezávislým odborným sdružením Atoz byla pro nás velkou poctou. Zisk bronzové medaile nás proto velmi těší, logo soutěže a obrázek medaile z toho důvodu umístíme i na obal Zlatopramen Maxilahve,“ dodává Jiří Imrýšek.

Zisk mezinárodního ocenění také potvrdil, že kvalitní inovace jsou spotřebiteli žádané a odborníky ceněné. Uvedení zcela nového pivního obalu totiž bylo konkurencí považováno za riskantní a cesta k Maxilahvi nebyla jednoduchá. „Naši spotřebitelé se řadí k nejkonzervativnějším v Evropě, navíc naše konkurence se v minulosti pokusila poměrně neúspěšně nabídnout pivo v obalu s větším obsahem. O to větší byla výzva, před kterou jsme stáli,“ říká Josef Danihelík, group brand manažer společnosti Heineken Česká republika. Nejprve proto přišly na řadu průzkumy mezi spotřebiteli. Ukázalo se v nich, že více jak 70 procent dotázaných by uvítalo nerozbitný pivní obal a 60 procent by přinejmenším nové balení piva vyzkoušelo. Další motivací byly pozitivní zkušenosti z jiných trhů – Polska, Ruska a Slovenska, kde je prodej piva v plastových lahvích již několik let úspěšný a dosahuje až 40procentního podílu z celkových maloobchodních prodejů piva.

Hlavním kritériem úspěšnosti nového obalu bylo zachování vysoké kvality piva, na kterou jsou spotřebitelé zvyklí u tradičnějších typů obalů. Hledali jsme proto materiál, který by zaručil stabilitu a trvanlivost piva, ochránil jej před průnikem CO2. Důležitá také byla nerozbitnost a lehkost nového materiálu,“ popisuje vznik nového obalu, tzv. beer packu, Josef Danihelík. Přestože již bylo na trhu pivo v lahvích podobných těm, v nichž jsou spotřebitelé zvyklí kupovat nealkoholické nápoje, cílem nového obalu bylo vybudovat nový, svébytný obalový pivní segment. Proto bylo rozhodnuto, že v novém obalu, pojmenovaném Maxilahev, se budou nabízet zavedené a oblíbené značky – Zlatopramen 11° a Starobrno Tradiční, obě značky v lahvích s obsahem 1,5 litru.

Samotné uvedení Maxilahve na trh v dubnu roku 2009 provázela silná marketingová a reklamní podpora. Cílem bylo profilovat nový obal jako nejvhodnější variantu pro nejrůznější volnočasové aktivity – výlety, pikniky, grilování nebo jinou zábavu s přáteli. Na tento záměr tematicky navázala veškerá nadlinková komunikace – televizní spoty, tištěná inzerce i další aktivity. Zlatopramen 11° v Maxilahvi se také od počátku prodával v největších maloobchodních sítích na českém trhu – spotřebitelé je tak našli v prodejnách Tesco, Spar a Hypernova.

Úspěch nového obalu na sebe nenechal dlouho čekat. Jen za pouhý rok od uvedení získal Zlatopramen v Maxilahvi více než 60procentní tržní podíl v segmentu plastových pivních obalů a jeho prodej v maloobchodních sítích se díky novému obalu zdvojnásobil. Zlatopramen se tak stal nezpochybnitelným leaderem trhu v této nové oblasti. Prodej piva v plastových lahvích na celém trhu zaznamenal v roce 2009 růst o 45 procent v porovnání s rokem předchozím. Díky úspěchu nového obalu také zaujala značka Zlatopramen s 50procentním tržním podílem vedoucí postavení mezi jedenáctistupňovými pivy. Výrazný úspěch Maxilahve Zlatopramen 11° potvrdil, že nový moderní obal a větší obsah spotřebitelé jednoznačně přivítali. Proto skupina Heineken uvedla na trh další novinku, se kterou opět zaujala prvenství na českém trhu – dvoulitrovou láhev pro značku Březňák pod názvem Velký Březňák. Následně letos v červenci přibude v sortimentu Heinekenu další maxivarianta, tentokrát Starobrno Medium v 1,5 litrové Maxilahvi.

Heineken Česká republika také ve svém pivovaru Starobrno vybudoval první stáčecí linku pro tento typ obalů v naší zemi. Linka byla uvedena do provozu v polovině dubna 2010, při plném, tzv. štítkovacím výkonu naplní až 14 tisíc lahví za hodinu (u lahví s objemem 1,5 litru).

Zdroj: Tisková zpráva Heinekenu Česká republika


Doppel-Doppel Bock, jednadvacetistupňové pivo s tímto neobvyklým názvem, který by šel přeložit jako Dvojitý samec, ale i jako Dvojitá chyba, zraje ve sklepích velkobřezenského pivovaru. Po obrovském úspěchu červeného Svatojánského piva zdejší sládek-inovátor Petr Hauskrecht, který šéfuje pivovarům v Krásném i Velkém Březně na Ústecku, připravuje další novinku.

„Doppel-Doppel Bock bude nejsilnějším pivem vyráběným v koncernu Heineken. Nyní bude tři měsíce zrát ve sklepích. Čím je zrání pomalejší, tím je pivo silnější a lahodnější,“ popisuje chystanou novinku Hauskrecht.

Devět set hektolitrů speciálního „samce“ se bude prodávat pouze 28. září na svatého Václava. „Chceme tak netradičně oslavit patrona českých pivovarníků,“ prozradil sládek. Věří prý, že pivo bude minimálně stejně úspěšné jako minulý týden červené Svatojánské. Přestože se tohoto třináctistupňového piva vyrobilo 1,3 tisíce hektolitru, v mnoha restauracích už večer nebylo. „Prodalo se všechno a velmi rychle a chválili mi ho i kolegové z branže,“ říká Hauskrecht.

To ale zdaleka není jediné překvapení, které sládek pro milovníky zlatavého moku do konce roku chystá. Na Vánoce se bude po 80 letech ve velkobřezenském pivovaru opět vyrábět pivo Regenerátor. „Výroba této značky byla ve Velkém Březně ukončena mezi první a druhou světovou válkou. Přesné datum ale nikdo nezná. A bohužel ani původní receptura se nedochovala,“ přiblížil Hauskrecht, který tak v laboratoři začíná od nuly. Jedno je jisté, bude to pivo silně chmelené, pouze z českých surovin a zrát bude při 2 °C minimálně 60 dnů. A zatímco původní Regenerátor bylo čtrnáctistupňové pivo, jeho novodobý jmenovec bude o stupeň silnější. O tom, jestli to bude jen příležitostné vánoční pivo, nebo zda se bude vyrábět celý rok, pak rozhodnou štamgasti. „Loni na Vánoce jsme připravili nové 14° pivo a mělo takový úspěch, že se vyrábí standardně. Možná bude mít Regenerátor stejný osud,“ doufá sládek.

Heineken sází na „speciály“ i ve svých dalších pivovarech a v zásobě má i tam další překvapení, třeba na dožínky se bude v Krušovicích vyrábět pšeničné pivo.

Další severočeské speciality už Hauskrecht neprozradil. Všechny je ale můžete ochutnat 11. září na Pivních slavnostech ve Velkém Březně.

Zdroj: Zprávy iDnes.cz


Mimovládne organizácie na východnom Slovensku majú opäť šancu získať prostriedky na projekty zamerané na zvýšenie životnej úrovne obyvateľov. Spoločnosť Pivovary Topvar, a. s. štartuje od 1. júla 2010 v spolupráci s Komunitnou nadáciou Veľký Šariš už siedmy ročník programu Občianska voľba Pivovaru Šariš. Na podporu projektov z okresov Prešov, Sabinov a Vranov nad Topľou je tento rok určená suma takmer 16 600 eur.

V rámci programu Občianska voľba Pivovaru Šariš možno získať prostriedky na projekty, ktoré sa vzťahujú k mestám a obciam v okresoch Prešov, Sabinov a Vranov nad Topľou. Prihlásené projekty by mali tvorivým spôsobom prispieť k zvýšeniu životnej úrovne obyvateľov v oblasti zdravotnej starostlivosti a sociálnych služieb, k rozvoju športových aktivít, k skvalitneniu kultúrneho a spoločenského života, vzdelávania alebo ekológie. Pri posudzovaní projektov sa bude do úvahy brať okrem jasne formulovanej témy projektu, jeho cieľa a súladu so zameraním programu aj jeho originalita a dlhodobejšia udržateľnosť.

Prihlásené projekty bude v prvom kroku posudzovať Rada reprezentantov, vybrané projekty následne postúpia do verejného hlasovania. „Osud projektov je plne v rukách občanov. Program Občianska voľba Pivovaru Šariš je totiž výnimočný tým, že o výbere projektov nerozhoduje naša firma. Každý občan môže zahlasovať práve za ten projekt, ktorý podľa neho najlepšie odráža potreby v jeho regióne,“ doplnila Zuzana Lošáková, hovorkyňa a manažérka firemnej komunikácie spoločnosti Pivovary Topvar, a. s. „Podpora komunít v oblastiach, kde pôsobíme, patrí medzi desať kľúčových oblastí, na ktoré sa spoločnosť Pivovary Topvar v rámci konceptu udržateľného rozvoja zameriava,“ vysvetľuje Z. Lošáková.

O príspevok možno požiadať vyplnením formulára, ktorý je k dispozícii priamo v Komunitnej nadácii Veľký Šariš, alebo na webových stránkach www.pivovarytopvar.sk (sekcia Naše hodnoty, podsekcia Podpora komunít) a http://home.nextra.sk/komunit. Poradenstvo pri príprave projektov poskytne Štefánia Lenzová, správkyňa Komunitnej nadácie Veľký Šariš, na tel. číslach 0907/920 594 alebo 051/776 2013. Uzávierka programu je 24. septembra 2010.

Celková suma určená na podporu projektov predstavuje takmer 16 600 eur. Tieto prostriedky budú prerozdelené medzi víťazné projekty v decembri 2010. Grantový program Občianska voľba Pivovaru Šariš prebieha v úzkej spolupráci s Komunitnou nadáciou Veľký Šariš už od roku 2004. V rámci tohto programu bolo doposiaľ prerozdelených cca 157 000 eur a podporených 54 projektov.

Trvalo udržateľný rozvoj – Desať priorít, jedna budúcnosť.

Skupina SABMiller sa dlhodobo zameriava na desať kľúčových oblastí udržateľného rozvoja. Spoločnosť Pivovary Topvar, člen skupiny SABMiller na Slovensku, sa v rámci konceptu udržateľného rastu sústreďuje na 3 z nich:

1. Potreba zabrániť nadmernej a nezodpovednej spotrebe alkoholu

2. Potreba priniesť benefity komunitám v oblastiach nášho pôsobenia

3. Potreba redukovať spotrebu energií

Celosvetovo medzi 10 kľúčových priorít skupiny ešte patria potreba recyklácie, potreba fungovať tak, aby sa vytváral nulový odpad, potreba variť viac piva s použitím menšieho množstva vody, potreba mať partnerov, ktorí rešpektujú vlastné hodnoty spoločnosti SABMiller a záväzky smerom k udržateľnému rozvoju, potreba rešpektovať ľudské práva, potreba redukovať vplyv HIV a AIDS tam, kde to môžeme ovplyvniť a potreba byť transparentný pri informovaní o pokroku v týchto oblastiach.

Zdroj: Tisková zpráva Pivovarů Topvar



PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI