Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovarské společnosti

Dění v pivovarských společnostech


Pivní.info

Pivovarská universita trénuje hostinské

[čtvrtek, 23. září 2004]

Se začátkem školního roku zahájila činnost i Pivovarská universita. Jde o nový projekt pivovarů sdružených ve skupině Drinks Union (DU). Školící projekt má za cíl zvyšovat znalosti, odbornost a profesionalitu českých hostinských. Uvedl to Josef Vejlupek z DU. "V segmentu gastro vždycky platilo a bude platit, že sládek pivo vaří, ale hostinský ho dělá. Zdaleka ne všichni hospodští a provozovatelé restaurací ale mají vzdělání v oboru,"

vysvětlil Josef Vejlupek.

"Hostinský jako výčepní mistr významným způsobem ovlivňuje kvalitu čepovaného piva," uvedl Milan Hagan, generální ředitel DU. Školící program Pivovarská universita se uskuteční přibližně dvacetkrát do roka. Dvacet až dvacet pět hostinských je pozváno na jednodenní program do pivovarů ve Velkém Březně nebo v Kutné Hoře.

Výukový program začíná exkurzí po pivovaru a seznámením se s technologií výroby piva. Následuje vlastní školení, na kterém přednáší výrobní sládek pivovaru. Stěžejními oblastmi školení jsou technologie čepování, skladování, marketing a celkový vztah k pivu a péče o něj. Hostinští jsou během školení seznámeni i s novinkami z pivovaru a z celého trhu. Mezi praktické pomůcky při školení patří například rozříznuté chladící zařízení nebo rozříznutý pivní sud. Universita a její jednotlivé přednášky jsou zaměřeny i na kuchaře a majitele provozoven. Jednotlivé přednášky jsou i z oblasti ekonomiky, historie, daňového poradenství, změn v hygienických předpisech a novinek v technologii.

Každý z účastníků obdrží po ukončení školícího programu tzv. Výstupní list, který bude sloužit jako osvědčení o absolvování Pivovarské university. "V západních zemích je znatelný trend každoročního poklesu výtoče piva v restauracích. Dá se očekávat, že tento trend dříve či později nastane i na českém trhu. Jedinou cestou k úspěchu v segmentu sudového piva v tvrdé konkurenci na našem trhu je zaměřit se na zvyšování kvality čepovaného piva," dodal Milan Hagan. (Ústecký deník)


Pivovarníci mají důvod k radosti

[čtvrtek, 23. září 2004]

Horké srpnové dny a kempy plné zahraničních turistů, kteří touží ochutnat místní speciality, pomohly zvýšit prodej ústeckého piva. Skupina Drinks Union (DU) odhaduje, že ve srovnání se začátkem léta prodej zlatého moku vzrostl u jednotlivých značek o deset až 25 procent. Včera o tom informoval mediální zástupce společnosti Miroslav Slaný. Pivovarníci se po studeném červenci mohou konečně radovat. Zahrádky v Ústí nad Labem i okolní kempy jsou plné. Nejvyšší prodeje jsou právě na rekreačních místech a v sezonních provozovnách.

Kromě jedenáctistupňového sudového piva Zlatopramen, jehož prodej se za poslední tři týdny zvýšil o 25 procent, roste odbyt této značky také v plechovkách. "Prodej se ve srovnání s loňským rokem ztrojnásobil," uvedl manažer značky Boris Rajdl. Na prodej v plechovkách navíc nemá takový vliv počasí. Během června prodal Zlatopramen 134 000 půllitrových plechovek. Podle Rajdla je zájem o plechovky zejména v pohraničí. Cizinci si ústecké pivo mohou vychutnat i v zahraničních prodejnách. Export zlatého moku vzrostl v prvním pololetí ve skupině Drinks Union o 40 procent. Meziročně tak firma zvýšila výstav o šest procent na 131 440 hektolitrů. Nejvíce společnost vyváží pivo do Německa, Velké Británie a Austrálie.

Drinks Union sdružuje pivovar v Krásném Březně a Velkém Březně, Lounech a Kutné Hoře. Celkem loni sládkové ve skupině vyrobili 707 500 hektolitrů piva.

Podíl DU na českém pivním trhu činil v roce 2003 zhruba pět procent. Hlavními akcionáři DU jsou s padesátiprocentními podíly Pivovary a sodovkárny Brno a Ústecké pivovary. Firmy ve skupině na základě rozhodnutí valných hromad postupně směřují ke sloučení.

Prodej zlatého moku vzrostl u jednotlivých značek o 10 až 25 procent. Kromě jedenáctistupňového sudového piva Zlatopramen roste odbyt této značky také v plechovkách. (Ústecký deník)


Od myslivce k pivu

[středa, 23. červen 2004]

Za pivo, které vyrábí ve svých pivovarech skupina Drinks Union, konkrétně za značky Zlatopramen, Březňák a další, bude nově zodpovídat Jiří Štesl. Stal se marketingovým ředitelem firmy. Od roku 1994 v ní budoval divizi KB Likér, kde postupně zastával od roku 1998 pozici obchodního ředitele a od roku 2003 pozici ředitele divize. Novým šéfem KB Likér, která vyrábí například Starou mysliveckou, bude Jiří Janák, který byl dosud ředitelem vývoje a techniky divize. (iDnes)


Slovensko vlani s tržbami 5,4 mld.Sk

Skupina Heineken Slovensko dosiahla vlani hrubé konsolidované tržby vrátane spotrebnej dane na úrovni 5,4 miliardy Sk, na ktorých sa tržby z predaja piva podieľali sumou 3,8 miliardy Sk. Oproti roku 2002 to znamená zvýšenie o 6,7 %.

Celoslovenský pokles spotreby piva spôsobený vyššou spotrebnou daňou však ovplyvnil aj výrobu v pivovaroch v Hurbanove, Nitre, Martine a Rimavskej Sobote, ktorá dosiahla 2,2 milióna hektolitra (hl) piva a medziročne sa znížila o 3 %. Od druhého zvýšenia spotrebnej dane v auguste 2003, ako pripomenul PR manager spoločnosti Peter Švec, dokonca medziročný pokles predaja piva z portfólia Heinekenu Slovensko v jednotlivých mesiacoch okrem decembra presahoval 10 %. Odvod spotrebnej dane z piva sa podľa jeho informácií za celý rok 2003 vyšplhal na 727 milióna Sk, čo bolo medziročne o 25,5 % viac. Pokles spotreby piva bol aj dôvodom zastavenia výroby v martinskom pivovare, ktorý sa od začiatku novembra stal len distribučným centrom v regióne. Produkcia piva Martiner prešla pod pivovar v Nitre. Heinekenu sa však napriek vlaňajšiemu nepriaznivému vývoju na pivovarníckom trhu podarilo udržať si pozíciu lídra s 42,5-% podielom.

Na zahraničné trhy vlani spoločnosť umiestnila pivo a slad v celkovej hodnote 1,7 miliardy Sk, čím sa export oproti roku 2002 zvýšil o viac než 37 % a na celkových tržbách sa podieľal 30,5 %. Samotný vývoz piva vzrástol medziročne o 15 % na 107 500 hl, pričom najviac vyše 93 000 hl sa vyviezlo do susednej Českej republiky. Ďalšími významnejšími exportnými destináciami boli Rusko, USA, Kanada a Lotyšsko. Najviac vyvážanou značkou z portfólia Heineken Slovensko bol Zlatý Bažant s objemom vývozu 100 000 hl, a to hlavne do ČR, ale v menších objemoch aj do USA a Ruska. Značka Kelt sa na exporte podieľala 1 500 hl a v menšom množstve aj na Slovensku licenčne vyrábaný Amstel.

V sladovníckom biznise si skupina svoju vedúcu pozíciu na domácom trhu posilnila o ďalších 9 percentuálnych bodov na viac ako 57 %. Vďaka spusteniu novej sladovne v Hurbanove, ktorá je kapacitne najväčšou v strednej a východnej Európe, vzrástli tržby spoločností Heineken Slovensko a Heineken Slovensko Sladovne z predaja sladu až o 44 % na vyše 1,5 miliardy Sk. Objem vyprodukovaného jačmenného sladu skupiny dosiahol 160 000 metrických ton (mt), pričom na export smerovalo 125 000 mt, čo bolo o 60 % viac ako v roku 2002. Rovnako 60 % sa skupina Heineken Slovensko podieľala na celkovom exporte tejto suroviny zo Slovenska. Z vyvezeného objemu sladu sa 51 % realizuje v rámci koncernu Heineken N.V. a zvyšných 49 % smeruje na voľný trh. Najväčšími odberateľmi sladu boli pritom vlani Poľsko a Rusko a väčšie objemy putovali aj do Macedónska, ČR, Kazachstanu, Chorvátska, Litvy, Rakúska, Bosny a Bieloruska.

Objednávky na nákup sladovníckeho jačmeňa v sezóne 2002/2003 dosiahli podľa Šveca 200 000 mt, znížená kvalita jačmeňa spôsobená nepriaznivým počasím však nakoniec zredukovala nákupné možnosti na domácom trhu na 131 000 mt. Zhruba 50 000 mt plánuje Heineken nakúpiť v zahraničí, predovšetkým v susednej ČR. Na sezónu 2004/2005 má skupina v súčasnosti nakontrahované dodávky sladovníckeho jačmeňa od domácich prvovýrobcov v objeme 170 000 mt.

Najmä do modernizácie technológie varenia piva a obalovej techniky investovala v roku 2003 skupina Heineken Slovensko 441 miliónov Sk. Oproti roku 2002, kedy sa dokončila výstavba novej sladovne v Hurbanove s rekordnou investíciou asi 700 miliónov Sk, to znamenalo zníženie o 57 %. Celkové doterajšie investície Heinekenu na Slovensku sa dostali už na 4,4 miliardy Sk. Skupina je súčasťou medzinárodného pivovarníckeho koncernu Heineken N.V., ktorý vstúpil na slovenský trh prostredníctvom pivovaru v Hurbanove v roku 1995. (TASR)


Manažer pro zahraniční obchod společnosti Drinks Union Miloš Kuba řekl právu:

* Orientace značky Zlatopramen jako 11stupňového piva je na našem trhu unikátní. Jaké jsou vůbec vaše pozice na našem trhu?

Pivovarská skupina Drinks Union se skládá ze čtyř pivovarů - Zlatopramen v Ústí nad Labem, Březňák ve Velkém Březně a pivovarů Louny a Kutná Hora. Co se týče výstavu, loni jsme byli pátou největší pivovarskou skupinou v zemi. Vyrobili jsme 887,5 tisíce hektolitrů piva, z toho 180 tisíc hektolitrů vyvezli do zahraničí. Naší vlajkovou lodí je značka Zlatopramen 11, která se prosadila celorepublikově.

* Jak byste definoval vaši obchodní strategii?

Jsme významnou pivovarskou skupinou na českém trhu a plánujeme dosáhnout ročního výstavu milión hektolitrů. A také se stát čtvrtou největší pivovarskou skupinou a vytvořit si předpoklady pro výrazné prosazení se v zahraničí.

* Co jste už ve vaší exportní politice dosáhli?

Všechny naše pivovary byly historicky regionální a naše značky byly známy lokálně, jak se říká, jen "kolem komína". O to těžší bylo prosadit se na zahraničních trzích, kde tyto značky byly zcela neznámé.

Před šesti lety jsme vyváželi ročně 13 tisíc hektolitrů, a pokud se za loňský rok můžeme pochlubit 180 tisíci hektolitry, lze to pokládat za velký úspěch. Po zformování naší pivovarnické skupiny se stal Zlatopramen prioritou také na zahraničních trzích a letos jej chceme výrazně prosazovat.

* Zvýšení exportu z počátečních 13 tisíc na 180 tisíc hektolitrů je výrazný skok...

...a tato dynamika našeho exportu je příznačná zejména pro poslední období, kdy v roce 2002 naše společnost vyvezla 64 tisíc hektolitrů; jde tedy o nárůst exportu za uplynulý rok o 180 procent. Mohu říci, že jsme se z bezvýznamného exportéra stali čtvrtým největším vývozcem piva v Česku. Na německém pivním trhu jsme dokonce třetí nejprodávanější českou značkou.

Na německém trhu se nám podařilo prosadit do všech významných obchodních řetězců, známých i u nás. Pivo zde dodáváme do nových spolkových zemí a postupně se začínáme prosazovat i ve starých spolkových zemích.

* Mám tomu rozumět tak, že teritoriálně je německý trh vaše nejdůležitější zahraniční exportní destinace?

Rozhodně to je právě Německo, dále Skandinávie, především Švédsko, Finsko a částečně Dánsko. Dále vyvážíme pivo i do teritorií, jako jsou Srbsko a Černá Hora, Španělsko, Itálie, Kanada, Velká Británie, Austrálie.

Jednoznačně je však pro nás nejdůležitější německý trh. Což je paradoxní, protože spotřeba piva v Německu už po několik let klesá, klesají také ceny, přitvrzuje konkurenční boj. A přesto se nám podařilo najít takzvanou díru na tomto trhu a tu úspěšně obsadit, takže se z našich neznámých značek staly značky respektované a na trhu žádané. Kde jsme v Německu se značkou Březňák a Louny na prodejním místě, tam jsme vždy nejprodávanějším českým pivem.

* Jaký je z vašeho pohledu další úspěšný trh? Zmínil jste se o Skandinávii...

Jde především o Švédsko, kde se nám podařilo dostat se jak do restaurací, tak i do státního řetězce, který má monopolní postavení na prodej alkoholických nápojů. Zde jsme se prosadili lahvovým pivem Zlatopramen, který se v tomto řetězci stal nejprodávanějším českým pivem.

* Čeho chcete ve vaší exportní politice dále dosáhnout? Loňský nárůst se bude jistě těžko udržovat.

Takový nárůst je skutečně obtížné opakovat každý rok. I když letošní čísla jsou nadějná, export za první čtvrtletí je v porovnání s loňskem opět v řádu několika desítek procent. V příštím období chceme v exportu výrazně prosadit Zlatopramen a zároveň využít vstupu naší země do Evropské unie, který nám pro export otevírá nová teritoria. Například Polsko, na jehož trh se připravujeme vstoupit.

* O co konkrétně u našich sousedů jde?

Polsko zavedlo v polovině 90. let pro dovoz piva celní bariéry, které zavřely dveře téměř všem exportérům. Pivo bylo natolik předražené, že se mohlo prodávat jen v malých množstvích. Prvního května tyto celní bariéry padly a na polském trhu se pro všechny exportéry otevírají obrovské příležitosti.

* V jakých dalších regionech očekáváte zlepšení vaší exportní pozice po vstupu do EU?

Také například na Slovensku, které sice už dříve zrušilo dovozní bariéry, nicméně polský trh je zajímavější. Je to velký trh s 39 milióny obyvatel, kde má české pivo velmi dobrý zvuk, který jako jeden z mála Evropě dlouhodobě roste. (Právo)


Drinks Union připravují novou kampaň

[neděle, 23. květen 2004]

Novou reklamní kampaň za přibližně 35 milionů korun, zaměřenou zejména na propagaci značky Zlatopramen, odstartuje 1. května pivovarnická skupina Drinks Union. Hlavním médiem využívaným pro propagaci značky bude TV Nova, dostane se však například i na tištěná média. "Po loňském důrazu na stupňovitost piva se letos chceme zaměřit na emoce a zážitky spojené se Zlatopramenem," řekl marketingový ředitel skupiny Drinks Union Boris Rajdl. Podle jeho slov je hlavním motivem letošní kampaně slogan "O stupeň lepší zážitek". "Podporovat prodej našeho piva však budeme i dalšími aktivitami, jako jsou například spotřebitelské soutěže či další marketingové akce," informoval Rajdl. Určité propagace se značce Zlatopramen dostane i v zahraničí, o žádné masové reklamní akce ale podle něj zatím nepůjde. (iStrategie)


Čeští hokejisté nevyhráli, pivovary ano. Firmám, které měly blízko k právě skončenému mistrovství světa v hokeji nebo v jeho rámci udělaly speciální prodejní akce, se zvýšil prodej. Zisky potvrzují nejen Budějovický Budvar jako oficiální partner české reprezentace i extraligy nebo Pivovary Staropramen coby partner Sazka Areny, ale i pivovarnická skupina PMS Přerov, která prodávala u ostravské zimní haly.

Pivovary zaznamenaly zisky nejen díky fanouškům sledujícím zápasy v restauracích po celé zemi, ale i od přímých diváků mistrovství. V Pivní aréně, kterou u ostravské zimní haly postavila čtvrtá největší pivovarnická skupina PMS Přerov, se jen za 12 dní vypilo 250 hektolitrů. A to přesto, že její produkty - Zubr, Holba a Litovel - nepatří k místním značkám.

"Pivní aréna patřila k největším projektům přímého prodeje v tomto roce," uvedl ředitel přerovského pivovaru Zubr Pavel Svoboda. Pivovarům PMS v dubnu, kdy probíhala základní část Mistrovství světa v hokeji, kde ještě excelovala česká reprezentace, celkově vzrostla spotřeba sudového piva o čtvrtinu. Zatímco v březnu zaznamenaly pivovary prodej 28 tisíc hektolitrů sudového piva, v dubnu již 35 tisíc hektolitrů.

"Navýšení je způsobeno nastupující sezónou a částečně se do něho promítá i mistrovství světa v hokeji, kdy vzrostla také návštěvnost hospod. Počítáme, že hokej nám zvedl spotřebu zhruba o pět procent," uvedla Hana Matulová, mluvčí pivovarů Zubr a Holba. Pivovary PMS Přerov uvádějí roční výstav milión hektolitrů.

Prodej piva v období po mistrovství světa v hokeji budou pivovary podporovat letními akcemi, jako jsou pivní festivaly. V Olomouci začne příští týden zřejmě největší tuzemská přehlídka, které se zúčastní více než dvě desítky pivovarů. Tomáš Krásný z marketinkové agentury Incoma Consulting míní, že přehlídky neovlivní tržby pivovarů tolik jako sportovní akce.

"Trend sportovních hospod, do kterých chodí fanoušci, je již klasický a stále jich přibývá, a to se muselo projevit. Je však pravda, že největší vliv v nápojovém byznysu obecně má počasí. To může zcela smazat letošní hokej, evropský šampionát ve fotbale nebo olympiáda," řekl Krásný. (iHned)


Zlatopramen, Březňák, Louny a nově také Žatec se zabydlují v západní Evropě a míří ještě dál. Pivovary, které se ve světě snaží obnovit zvuk severočeského piva, již dobyly deset zemí a do dalších dvou států začnou dovážet letos. Největší úspěch mají mezi německými pivaři. Ještě před pěti lety byla ústecká firma Drinks Union, která provozuje pivovary v Lounech a ve Velkém a Krásném Březně, bezvýznamným exportérem. "Za hranice jsme vyváželi pouhých třináct tisíc hektolitrů ročně. Loňský rok již pro nás ale byl vůbec nejúspěšnějším v celé naší historii. Se sto osmdesáti tisíci hektolitry jsme se stali čtvrtým největším vývozcem piva z České republiky," pochvaluje si stávající situaci šéf exportního oddělení firmy Drinks Union Miloš Kuba. Oproti roku 2002 zaznamenali v této společnosti neuvěřitelný nárůst exportu piva o 281 procent. "Nejvíce piva vyvážíme do Německa, dále pak do Švédska, Finska, Srbska, Španělska, Itálie, Dánska a jiných států. Za kuriózní místa můžeme označit například dodávky do Austrálie," doplnil Kuba. Nejúspěšnější exportní značkou byl Březňák, nejdynamičtěji rostla za hranicemi poptávka po lounském pivu. V druhé polovině roku 2003 si však velkou oblibu získával také Zlatopramen. Žádají si ho zákazníci nejen v Německu či ve Skandinávii, ale také v Rusku či Srbsku. O pivní speciality je zájem v centru Kodaně, kde tamní restaurace nabízí téměř všechny značky severočeských piv a největší úspěch zde slaví speciální čtrnáctistupňové pivo značky Březňák.


Ústecké pivo se vozilo i na Saharu

[pondělí, 23. únor 2004]

"Na konci devatenáctého století, ve zlatém věku českého pivovarnictví, žíznil po českém pivu celý svět," říká historik pivovarnictví Petr Žižkovský z Ústí nad Labem.

* Mělo tehdy české pivo ve světě slavnější jméno než dnes?

O obrovské poptávce po našem pivu svědčí i rozmach pivovarnictví v té době. Od roku 1869 za pouhé dvě desítky let bylo v Čechách postaveno 34 nejmodernějších pivovarů. Poptávka byla nejen po českém pivě, ale také sladu a žateckém chmelu. Nejvíce žádaní však byli čeští sládci. Takového celosvětového věhlasu již nikdy nebylo dosaženo.

* Jak na tom byli s exportem piva pivovary v dnešním Ústeckém kraji?

Severočeské pivovary užívaly výhod přirozené dopravní cesty po Labi. Ústí bylo tehdy největším přístavem monarchie podle tun přepraveného zboží. Větší než Terst, Rijeka, Pula či Dubrovník. Pivo se odsud dopravovalo po vodě do Hamburgu a prostřednictvím obchodních zástupců po celém světě i tam, kam si netroufaly ani největší české pivovary.

* Kam například?

Například na Kanárské ostrovy, do jižní a střední Afriky. Do Jižní Ameriky se vyvážel Zlatopramen pod obchodním označením "Best Bohemian Pilsner Beer from Aussig". Pivovar ve Velkém Březně byl roku 1910 dodavatelem pro britskou Sněmovnu lordů a v roce 1942 dodává Rommelově Afrika korps na Saharu pivo s roční garancí. (Mladá fronta DNES)


Největší výrobce nápojů na severu Čech, společnost Drinks Union, v roce 2003 vyvezla téměř 180 000 hl piva. Tedy o 81 % více než v roce 2002. Firma v roce 2003 zvýšila o čtvrtinu i celkový výstav. "Ve čtyřech pivovarech, které společnost sdružuje, se vyrobilo skoro 708 000 hl piva," sdělil marketingový ředitel společnosti Boris Rajdl. Nejvíce piva vyrobeného v pivovarech ve Velkém a Krásném Březně na Ústecku, v Lounech a v Kutné Hoře vyvezla firma do Německa, Velké Británie a Austrálie. "Zájem o naše pivo roste také v severských zemích, na jihu Evropy, v Srbsku a Kanadě," uvedl Rajdl. Podíl Drinks Union na českém pivním trhu činil v roce 2003 zhruba 5 %, což je asi dvakrát více, než v předchozím roce. Nejprodávanější značkou v rámci skupiny je pivo Zlatopramen 11, které se vyrábí v Krásném Březně. Jeho výstav meziročně vzrostl o třetinu na 227 000 hl. Hlavními akcionáři Drinks Union jsou Pivovary a sodovkárny Brno a Ústecké pivovary. Firmy ze skupiny na základě rozhodnutí valných hromad postupně směřují ke sloučení. (Mladá fronta DNES)


Dění v roce 2003

[úterý, 23. prosinec 2003]

Prosinec

Pivovar Interbrew zvýšil prodej

Belgický pivovar Interbrew, který v České republice ovládá skupinu Pražské pivovary, zvýšil v posledních několika měsících roku svůj prodej. Oznámila to firma s tím, že výrazný nárůst zaznamenala především v Rusku a na Ukrajině, kde obnovuje ztracený tržní podíl. Společnost, která je čtvrtým největším pivovarem na světě, včera rovněž potvrdila svoji prognózu pro celý letošní rok. Firma počítá s nárůstem provozního zisku, zisk na akcii by se však měl snížit kvůli negativnímu dopadu nárůstu eura vůči ostatním měnám. Interbrew podobně jako další velké pivovary oživuje po obtížném prvním pololetí, kdy byla zasažena slabou světovou ekonomikou, válkou v Iráku, epidemií smrtícího plicního viru způsobujícího SARS a špatným počasím v Severní Americe, napsala agentura Reuters. (Lidovky.cz)

Říjen

V aréně Sazky poteče Staropramen

Pivovary Staropramen ovládnou jídlo a pití v budoucí Sazka Aréně. Pivo, podle kterého se celá skupina jmenuje, bude oficiálním pivem sportovní haly. Vedení Sazky zároveň odhalilo některé detaily k budově. Sdělilo například, kolik bude stát pronájem luxusní lóže, tzv. skyboxu.

Pivovary Staropramen se budou v aréně starat o jídlo a pití. V celé hale bude celkem třicet restauračních zařízení. Šestadvacet fastfoodů doplní čtyři restaurace.

"Toto partnerství symbolizuje spojení moderní doby a tradice. Pivo Staropramen je navíc v Praze doma a je s ní historicky spjato," řekl ředitel Sazky Aleš Hušák.

Mimo smlouvu se Staropramenem bude v aréně ještě pětihvězdičková francouzská restaurace. Podle ředitele Hušáka jedná společnost s jedním z nejlepších a nejznámějších francouzských kuchařů, který by měl restauraci provozovat. Restaurace budou provozovány na bázi franchisingu. Představitelé arény i Staropramenu předpokládají zapojení zhruba deseti franchisingových partnerů.

Pivo na plný úvazek. Pivovary nainstalují v aréně unikátní výčepní zařízení, díky němuž bude možné vytočit 10 tisíc piv (50 hl) během patnácti minut. Natočení jednoho piva by mělo trvat šest vteřin. Čtvrthodinku trvá například přestávka mezi třetinami hokejového utkání, žízniví fanoušci by tedy neměli stát na zlatavý mok fronty.Skladovací pivní tanky, které jsou na úrovni ledové plochy, mají kapacitu 340 hektolitrů. S výčepními zařízeními je bude spojovat potrubí o celkové délce tři kilometry.

Pivo se bude točit do plastových kelímků o objemu 0,4 litru. Výčepní pivo bude stát 25 korun, ležák třicet. Při velkých akcích budou gastronomický servis zajišťovat až čtyři stovky lidí. Vedoucí gastronomie Pivovarů Staropramen Jan Boroš předpokládá, že ročně se v hale vytočí šest až sedm tisíc hektolitrů piva. Na ošetření a kvalitu piva bude přímo v aréně dohlížet odborník, který tam bude zaměstnán na plný úvazek.

Staropramen zahájí licenční výrobu piva Stella Artois

Pivovary Staropramen začnou od listopadu s licenční výrobou belgického ležáku Stella Artois. Ten patří ke klíčovým značkám jejich majoritního vlastníka, belgické pivovarské skupiny Interbrew. Nápoj má vařit pražský pivovar Braník, informovali představitelé Pivovarů Staropramen, dříve Pražských pivovarů. "Stella Artois je důležitou značkou v portfoliu společnosti Pivovary Staropramen v segmentu prémiových piv. Současný 200procentní nárůst prodejů této značky v České republice dává tušit zajímavé objemy v dalších letech," uvedl manažer pro prémiové značky Pivovarů Staropramen Karel Hrbek. Licenční výroba má firmě umožnit snížení nákladů spojených s dovozem Stelly Artois a podpořit další rozvoj značky, která se v tuzemsku začala prodávat v dubnu roku 2001. Produkce belgického ležáku z Braníku bude určena pro distribuci v Česku a na Slovensku. Pivovar Braník se již podle firmy osvědčil pro licenční výrobu japonského piva Asahi, které se tam produkuje od roku 2000 a distribuuje se do zemí západní Evropy a Kanady. Pivovary Staropramen jsou druhou největší pivovarskou skupinou v tuzemsku s 14,4procentním podílem na domácím trhu. Nabízejí 21 značek piva. Od srpna 2000 je majoritním akcionářem Pivovarů Staropramen belgická pivovarnická skupina Interbrew. (Lidovky.cz)

Září

Pražské pivovary musí zabezpečit vstup do historického podzemí Plzně

Spojení sklepa domu v Martinské ulici číslo 1 v Plzni s historickým podzemím města může zkomplikovat na září plánované otevření značkové restaurace Potrefená Husa. Tu v centru Plzně budují Pražské pivovary. Manažer společnosti Petr Čech ale prohlásil, že termín otevření podniku ohrožen není. A jak podzemí s projektem restaurace souvisí? Zhruba dvacet metrů od vstupu do historického podzemí z domu v Martinské ulici vede podzemím štola, která je součástí kanalizačního systému. Libuše Vrzalová ze Správy infrastruktury města Plzně upozornila, že pokud spojení domu v Martinské s podzemím Pražské pivovary nezabezpečí, nebude možné restauraci především z hygienických, ale i požárních důvodů zkolaudovat. "Restauraci asi dvacet metrů od štoly by v žádném případě nepovolili hygienici," řekla Libuše Vrzalová. Ta se domnívá, že problém lze poměrně snadno vyřešit i nepříliš nákladnými stavebními úpravami. "V podstatě jde o to, aby se s námi společnost dohodla. Stačilo by postavit například příčku a osadit ji protipožárními dveřmi. Rozhodně by to nestálo statisíce," sdělila Vrzalová. Manažer Pražských pivovarů Petr Čech prohlásil, že spojení s podzemím není problém, který by na září plánované otevření restaurace zdržel. "Mám v plánu sejít se příští týden se zástupci správy infrastruktury. Přístup do historického podzemí zabezpečíme přesně podle požadavků požárníků nebo správy infrastruktury. Máme nastavené parametry provozu tak, aby nás přístup do podzemí žádným způsobem neovlivňoval," sdělil Petr Čech. Plzeňský podnik Potrefená Husa bude devátou značkovou restaurací Pražských pivovarů v České republice. Zajímavostí je například to, že se v restauraci bude nabízet osm druhů točených piv. (Mladá fronta DNES)

Staropramen bude "točit" v Plzni

Pražské pivovary vstoupí v nejbližších dnech svou značkovou restaurací z řetězce Potrefená husa do Plzně, bašty Plzeňského Prazdroje.

Po Budějovickém Budvaru se tak pro tuzemskou pivovarnickou jedničku stanou Pražské pivovary druhým konkurentem ve městě s vlastní restaurací.

"Spotřeba piva u nás neklesá, pivovary hledají další možnosti expanze," tvrdí předseda Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

Podobně, tedy zakládáním svých značkových restaurací v působišti největších konkurentů na trhu, postupuje i Prazdroj. Ten nyní chystá svou další expanzi do Prahy, kde do dvou týdnů hodlá otevřít už čtvrtou značkovou restauraci.

Otevření Potrefené husy v Plzni bylo pro Pražské pivovary složitější než v jiných městech. Skutečnost, že centrální plzeňský obvod pronajal rozsáhlý objekt ve středu města Pražským pivovarům, kritizoval před časem zastupitel města a také jeden ze zdejších majitelů restaurací Roman Jurečko. "Proč sem pouštět další pivovar, když Prazdroj má v Plzni dobré jméno a hodně tu i pro město udělal," tvrdí Jurečko.

Městský obvod původně dal pražským pivovarům třináctiletou ochrannou dobu, ve které by nemohl smlouvu ze své vůle vypovědět. "Právně to bylo v pořádku, ale nakonec jsme souhlasili se zkrácením lhůty na pět let. Jde nám o dobré vzájemné vztahy," uvedl ředitel rozvoje gastronomie Pražských pivovarů Ivan Šlechta.

Projekt Potrefené husy funguje podle Šlechty už v devíti místech republiky a v Plzni určitě uspěje. "Nejde jen o naše značky piva. S tím souvisí i nabídka velmi kvalitních služeb z oblasti gastronomie," uvedl Šlechta. Stejnou značkovou restauraci chystají podle něj Pražské pivovary i v Českých Budějovicích a Ostravě.

V Plzni prý konkurence Plzeňský Prazdroj ale neohrozí. "Jsem přesvědčen, že klienti oceňují kvalitní plzeňské pivo," reagoval Zdeněk Prošek, vedoucí zdejší restaurace U Mansfelda, která patří do republikové sítě značkových Pilsner Urquell Original Restaurant. (iHNed)

Interbrew posiluje pozici na pivním trhu v Německu

Belgický pivovarnický gigant Interbrew, majitel Pražských pivovarů s hlavní značkou Staropramen, odsouhlasil koupi pivovarnických aktivit firmy Spaten-Franziskaner, producenta známé značky Löwenbräu, za 470 miliónů eur. Akvizicí se Interbrew stal největším pivovarem v Německu s podílem na trhu 11 procent a ročním objemem produkce 15,6 miliónu hektolitrů, uvádí se ve firemním prohlášení. Pokud dohodu schválí antimonopolní orgány, získá Interbrew kontrolu nad značkami Löwenbräu, Spaten a Franziskaner, ale také nad pivovarem Dinkelacker-Schwabenbräu, který vyrábí pivo Dinkelacker a ve kterém má pivovarnická divize Spaten kontrolní podíl. Löwenbräu se prodává ve více než 50 zemích světa, kam je pivo buď exportováno, nebo se licenčně vaří přímo na místě. Dohodou získá Interbrew silnou pozici hlavně v oblasti Bavorska a Bádenska-Württemberska. Interbrew prodává ve více než 120 zemích světa 200 značek piva. Mezi nejznámější patří Stella Artois, Bass Ale, Labatt Blue, Rolling Rock či Beck´s. (Právo)

Srpen

Pražané otevřou obří hospodu v Plzni

Velká firemní značková restaurace Pražských pivovarů (Pivovarů Staropramen - pozn. Chody) Potrefená husa vznikne v bloku domů na rohu Martinské ulice a Kopeckého sadů v centru Plzně. Budovu Pražským pivovarům pronajala radnice centrálního městského obvodu. V domě bude kromě restaurace i kavárna. Starostka centrálního městského obvodu Jaroslava Maříková pokládá pronájem budovy za velmi výhodný. "Sazba nájemného bude obdobná jako v případě jiných restaurací. Tady ale navíc Pražské pivovary zaplatí minimálně osm a půl milionu korun za rekonstrukci objektu," prohlásila starostka. Při rekonstrukci zajistí Pražské pivovary například opravu střechy, fasády, rozvodů či podlah. "Za to mají podle smlouvy jakousi ochrannou dobu, tedy garanci, že po dobu pěti let mohou dostat výpověď pouze v případě zvlášť hrubého porušení nájemní smlouvy," sdělila Jaroslava Maříková. Podle smlouvy má být Potrefená husa otevřena do konce října. Projektový manažer Pražských pivovarů Petr Král ale prohlásil, že společnost chce podnik otevřít o měsíc dříve. "Když to dobře dopadne, otevřeme ve druhé polovině září, kdy se nám to hodí více," konstatoval Král. Plzeňský podnik bude devátou značkovou restaurací Pražských pivovarů v České republice. "Zajímavostí je například to, že se v restauraci bude nabízet osm druhů točených piv," vysvětlil Petr Král. (Právo)

Červenec

Staropramen přetekl do názvu pivovarů

Název piva Staropramen si prorazil cestu do křestního listu svého výrobce. Akcionáři Pražských pivovarů si na valné hromadě odhlasovali změnu ještě předlistopadového názvu firmy na Pivovary Staropramen. Firma ovládaná koncernem Interbrew se tak chce více ztotožnit se svou hlavní značkou.

Přejmenování firmy bylo hlavním bodem mimořádné valné hromady.

"Potřeba změny jména byla už delší dobu patrná, zejména v oblasti komunikace s našimi obchodními partnery, zákazníky a širokou veřejností," řekl generální ředitel firmy Vincent Lefere.

Pivovary podkládají oprávněnost změny výsledky širokého průzkumu, který podle Lefera potvrdil, že nový název budou zákazníci vnímat lépe.

Pražské pivovary si po valné hromadě podají k Městskému soudu v Praze žádost o zápis nového jména do obchodního rejstříku. K faktickému přejmenování by mělo dojít na podzim. (iDnes)

Červen

Potrefených hus už má Staropramen osm

V dubnu 2003 byla v Praze otevřena čtvrtá značková hospoda společnosti Staropramen Potrefená husa. V celé republice stoupl počet Potrefených hus na osm. Společnost Pražské pivovary buduje síť značkových restaurací a hospod Staropramen již od roku 1998. Tento projekt, který je založen na principu franchisingu, v současné době zahrnuje pět rozdílných konceptů. Jedná se o restaurace Potrefená husa, Staré dobré časy, Sportovka, belgický pivní bar Belgian Beer Café a restaurace a pivní bar Na Verandách. Staropramen v roce 2003 ukončil dvouletou roadshow Pivní výcvikové tábory. Bude nahrazena novým soutěžním kláním s názvem Staropramen Chlapark. Tato regionální show bude probíhat od května do září v osmi městech České republiky. V té době se také uskuteční celonárodní SMS soutěž s multipacky piva Staropramen a Granát. Celý projekt doprovází mediální kampaň v tisku, rozhlase, televizi a na internetu. (Strategie)


Pivovary Zubr z Přerova a Holba Hanušovice na Šumpersku, které patří společně s pivovarem Litovel do čtvrté největší pivovarské skupiny PMS, a. s., letos nezvýšily výrazně svou produkci. Jejich výrobky však získaly několik ocenění, a to jak v tuzemsku, tak i v zahraničí. Přerovské pivo Zubr se stalo absolutním vítězem celorepublikové soutěže České pivo, ve které získalo prvenství v obou soutěžních kategoriích. Světlé výčepní Zubr Classic i ležák Zubr Premium jsou letos držiteli titulu České pivo 2003. V prestižní soutěži se v tomto ročníku hodnotilo dvoukolově padesát českých piv. Pivní přehlídku každoročně vyhlašuje Český svaz pivovarů a sladoven spolu s Výzkumným ústavem pivovarnickým a sladařským. Přerovský Zubr je pivo vyráběné tradiční výrobní technologií, kterou si pivovar s domácím kapitálem zachovává přes sto třicet let. "Oceňují ji nejen odborníci, ale především konzumenti. Právě díky tomu přerostlo původně regionální pivo v silnou značku," míní ředitel pivovaru Pavel Svoboda, který považuje klasický výrobní postup za konkurenční výhodu. Letos prodal pivovar 221 000 hl piva se značkami Zubr Classic, Premium, Gold a Free a utržil 262 miliónů korun. Zubr získal v srpnu také ocenění národní značkou ClasA. Zubr Classic tmavé výčepní si letos odvezl stříbrnou medaili ze Stockholmského festivalu piva a whisky. Přehlídka patří mezi čtyři největší na světě, každoročně se na ní prezentuje šest set druhů piv a navštíví ji přes dvě stě tisíc lidí. K výjimečnostem pivovaru Zubr patří také fakt, že v něm vaří pivo žena. Firma jako jedna ze dvou v zemi zaměstnává už osm let nikoli sládka, ale sládkovou. "V profesi mi pomáhají zejména zkušenosti z více než desetileté praxe," říká Nataša Rousková, absolventka oboru kvasné chemie a bioinženýrství, která se jako degustátorka účastní celé řady významných soutěží. Hanušovický pivovar Holba, který patří v produkci k první desítce v zemi, prodal za devět měsíců letošního roku 350 000 hl piva, což znamená zhruba pětiprocentní nárůst oproti minulému roku. Výstav pivovaru činil v minulém roce 433 000 hl piva. S tržbami za značky Holba Classic, Šerák a Premium se dostal na částku 278 miliónů korun. Kvalitu potvrzuje letošní výsledek prestižní soutěže Zlatý pohár PIVEX - Pivo 2003, který získala Holba Šerák. Pivovar jí prodá více než 160 000 hl ročně. Speciální ocenění za kvalitu získal také hanušovický ležák Premium. (Hospodářské noviny)


Heineken v Česku

[sobota, 23. srpen 2003]

Nový středoevropský lídr v pivovarnictví Brau Union, který vznikne po vstupu nizozemského Heinekenu do rakouské nápojové skupiny BBAG, nebude usilovat o rozsáhlou expanzi na český trh s pivem. "Chceme se zaměřit hlavně na další posilování naší pozice na jižní Moravě" řekl šéf BBAG a budoucí předseda představenstva Brau Union Karl Büche. K otázce na rozšiřování vlivu na českém trhu dodal, že v ČR zbývá už jen málo cílů. Brau Union sice bude šéfovat rakušan Büche, český region ale připadne do kompetence člena představenstva za heineken, a to včetně exportu, budoucích aktivit, marketingu, prodeje a distribuce. Předseda představenstva Heinekenu Anthony Ruys ale nechal veškeré komentování plánů v Česku na rakouské straně. (Pivní kurýr)


Drinks Union zvýšila výstav

[sobota, 23. srpen 2003]

Společnost Drinks Union (DU), největší nápojářská skupina na severu Čech, do března meziročně zvýšila výstav piva o téměř dvě třetiny na 179 000 hl. Nárůst souvisí především s loňským sloučením s pivovary Louny a Kutná Hora, které nebyly zahrnuty v loňských výsledcích. Po očištění výstav vzrostl zhruba o 4%, řekl generální ředitel DU Milan Hagan. Společnost, která zastřešuje pivovary v Krásném a Velkém Březně, Lounech a Kutné Hoře a podle Hagana je pátou nejsilnější pivovarskou skupinou v ČR, letos plánuje zvýšit výstav piva o 50 000 na 850 000 hl. (Pivní kurýr)



PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI