Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovarské společnosti

Dění v pivovarských společnostech


Pivní.info

Celá Plzeň slaví vítězství v kandidatuře na Hlavní evropské město kultury pro rok 2015. K oslavě vítězství, které patří všem Plzeňanům, se rozhodl Plzeňský Prazdroj přispět plzeňskými pivy Pilsner Urquell a Gambrinus - každá značka rozdá 2015 půllitrů.

Gambrinus vyčepuje symbolických 2015 piv příznivcům fotbalové Viktorky Plzeň již tuto neděli před utkáním FC Viktoria Plzeň vs. MFK Ústí nad Labem. Brány stadionu budou otevřeny v 15.00 a fanoušci si budou moci při oslavě vítězství Plzně vychutnat nejen skvělé pivo Gambrinus, ale i kulturní program a grilované sele od společnosti Pernarecké uzeniny.

Na dalších 2015 půllitrů Pilsner Urquell se mohou Plzeňáci těšit při veřejné oslavě získání titulu Evropské hlavní město kultury 2015, kterou v současných dnech připravuje tým kandidatury jako poděkování všem občanům za podporu při kandidatuře. Termín a místo konání oslavy se občané včas dozvědí z médií.

Celá republika vidí, jak hodně k vítězství Plzně přispěla podpora plzeňské veřejnosti a jak hodně mají Plzeňané z titulu radost. Proto jim chceme oslavy zpříjemnit plzeňským pivem, které k našemu městu nerozlučně patří,“ říká Vladimír Jurina, manažer firemní značky Plzeňský Prazdroj.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Hlavní vodácká sezona skončila a na březích řek jsou stále patrné známky vodáckých radovánek. Proto se Gambrinus rozhodl podpořit akci Čištění Vltavy. Ta se uskuteční v sobotu 11. září od 9.00 hodin a pořádá ji Sdružení pro Vltavu ve spolupráci s Povodím Vltava, s.p., ČSOP a Nadačním fondem Veolia na Vltavě. Zapojit se může úplně každý, sraz je ráno v Novém Spolí. Na účastníky čeká kromě prospěšné práce také pivo Gambrinus, občerstvení a doprovodný zábavný program. Čištění Vltavy proběhne na vodácky nejexponovanějším úseku řeky Vltavy z Vyššího Brodu do Boršova.

Celý úsek řeky Vltavy bude při čištění rozdělen do sedmi částí. Gambrinus vypraví na akci dva rafty s posádkou, která se postará o úklid řeky v oblasti Českého Krumlova. Pro účastníky čištění Vltavy připravil Gambrinus také zábavný program. V sobotu večer se na tábořišti Spolí u Českého Krumlova rozezní živá hudba a k dispozici budou dvě zábavní atrakce G-City. Program je určen nejen pro účastníky čištění Vltavy, ale také pro širokou veřejnost a všechny příznivce vodáctví.

Gambrinus představil letos poprvé akci Léto na Vltavě, která zpříjemňovala vodákům splavování řeky. A protože si uvědomujeme, že je nutné se o přírodu starat po všech stránkách a nejen si ji užívat, rozhodli jsme se také zapojit se do akce Čištění Vltavy. Věříme, že lidé a zejména vodáci na tuto výzvu uslyší. Jako vždy si navíc s Gambrinusem užijí skvělou zábavu a dostanou jako odměnu pivo Gambrinus zdarma,“ uvedl František Korál, manažer společnosti Plzeňský Prazdroj.

Veškerý sesbíraný odpad bude uložen do kontejnerů, jejichž odvoz zajistí provozovatelé tábořišť, obce v jejichž katastru Vltava protéká a Povodí Vltavy, s.p..

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Plzeňský Prazdroj uvádí na trh nový vratný obal piva Pilsner Urquell, tzv. poloviční přepravku, která obsahuje 11 klasických vratných lahví světlého plzeňského ležáku. Výhodou nového balení je především jeho nízká váha, snadná odnositelnost a manipulovatelnost.

Foto

Nová poloviční přepravka má bezmála o polovinu menší váhu než ta klasická. Snažíme se tak spotřebitelům zprostředkovat pohodlnější nákup piva Pilsner Urquell ve vratném a tím pádem i ekologicky šetrnějším obalu,“ říká Karel Kraus, manažer značky Pilsner Urquell.

Zatímco klasická pivní přepravka s 20 lahvemi váží přes 17 kg, poloviční přepravka s 11 pivy váží jen cca 9 kg. Váha poloviční přepravky s plzeňským ležákem je tedy takřka totožná s balením 6 kusů 1,5litrových minerálních vod, se kterým spotřebitelé běžně manipulují jednou rukou.

Jedná se o vratný a tím pádem ekologicky šetrnější obal. Spotřebitel ho může vrátit společně s prázdnými láhvemi zpět do obchodu, záloha na půl přepravku přitom činí padesát korun. V zahraničí jsou pivní poloviční přepravky zavedeným i osvědčeným balením a Česká republika v tomto ohledu nebude pravděpodobně výjimkou.

V nejbližší době proběhne distribuce nových polovičních přepravek Pilsner Urquell do několika obchodních sítí. První budou hypermarkety Globus, kde si toto balení spotřebitelé mohou koupit již od tohoto víkendu. Od října se pak plzeňské poloviční přepravky objeví i dalších obchodních řetězcích.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


První zářijový víkend se v Jizbicích u Čechtic koná 28. ročník Jawáče, srazu Jawa klubu Praha 1961. Všichni milovníci rychlých kol se mohou těšit nejen na krásné stroje a motošou, ale i na dobrou muziku a také tradiční česká piva včetně „řidičského“ nealko Birellu.

Foto

Kdo neví, kam vyrazit první víkend nového školního roku, může zamířit do Jizbic u Čechtic na další sraz Jawa klubu Praha 1961, který se koná pod záštitou nealko piva Birell z portfolia Plzeňského Prazdroje. „Nealkoholické pivo Birell je pro nás ideálním partnerem, protože je vhodným nápojem pro řidiče a propaguje odpovědný přístup řidičů," řekl Roman Jakovec, viceprezident Jawa klubu Praha 1961. „S Plzeňským Prazdrojem se na Jawáči potkáváme desátým rokem a vždy se těšíme na spolupráci i na jeho piva," dodal Jakovec. Pro ty, kteří přijedou jako spolujezdci a nebudou řídit, budou připravena kromě čepovaného Birellu také další piva, jako například plzeňský ležák Pilsner Urquell nebo nejprodávanější české pivo Gambrinus.

Nealkoholické pivo Birell je jedním ze sponzorů srazu a k dostání bude v oblíbené čepované variantě. „Jsme velice rádi, že se motorkáři chovají zodpovědně nejen k sobě, ale i k ostatním účastníkům silničního provozu a na takovéto akci v hojném počtu sáhnou po nealkoholickém pivu. Birell je skutečně vhodnou volbou pro všechny, kteří si nemohou dopřát alkoholické pivo, neboť díky unikátnímu způsobu výroby si uchovává jemně hořkou pivní chuť," okomentovala účast Birellu na akci manažerka značky Martina Kuncová.

Sraz Jawa klubu Praha 1961 se letos koná již po dvacáté osmé, v Jizbicích u Čechtic se fanoušci rychlých strojů sejdou po jedenácté. Na největší motoakci regionu se návštěvníci mohou těšit například na šou a motoškolu Mirka Lisého, spanilou jízdu a soutěže. Jawáč, jak setkání pojmenoval pořadatel, doprovodí také věhlasné kapely Visací zámek, Krucipüsk, Vítkovo kvarteto, Jolly Joker a mnoho dalších. Akce, která je určená všem milovníkům motocyklů bez rozdílů značky nebo kubatury má tradičně úspěch a velký zájem si pořadatelé a sponzoři slibují i letos.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Plzeňský Prazdroj v Jihlavě má novou adresu. Obchodně distribuční centrum (ODC) se koncem srpna přestěhovalo do nového objektu v Logistickém centru ve Stříteži u Jihlavy. Místní ODC zaváží již více než dvanáct let pro celou Vysočinu tradiční česká piva Pilsner Urquell, Gambrinus, Radegast a Velkopopovický Kozel a je největším distributorem piva v regionu. Stávající prostory již nevyhovovaly rostoucím požadavkům na kvalitu. Plzeňský Prazdroj obsluhuje z Jihlavy 2000 zákazníků z řad obchodníků a pohostinských zařízení. Na nové adrese je od 1. září.

K nové hale vede silnice přímo od dálnice, což výrazně zlepší dostupnost ODC pro všechny zákazníky. Pro obyvatele Stříteže je zase dobrou zprávou, že součástí stavby bude i nový chodník a posezení pro kolemjdoucí a turisty. Chodník bude vybudován poté, co obec vyřídí stavební povolení, pravděpodobně by měl stát do letošní zimy. Obyvatelé obce tak budou mít souvislý chodník až k zastávce MHD.

Prazdroj je na Jihlavsku největším distributorem piva a jeho značky v čele s Gambrinusem 11° Excelent jsou nejprodávanější v regionu Vysočiny. „Kvalita služeb, které poskytujeme zákazníkům, zůstává na špičkové úrovni. V novém distribučním centru se také zlepší pracovní podmínky pro zaměstnance, kteří plynule přejdou ze stávajícího centra do nového,“ podotýká Martin Hebnar, vedoucí ODC Jihlava Plzeňského Prazdroje.

Sklad nového jihlavského ODC má plochu 2700 m2 a kamiony mají k dispozici manipulační prostor 5300 m2. Dvoupatrová administrativní stavba nabízí pracovníkům celkem 700 m2. Hlavní výhodou nového místa je kvalitní, moderní prostředí, které posune úroveň distribuce a umožní přímé napojení na dálnici. ODC bude využívat i nové ekologické technologie, například elektrické manipulační vozíky namísto plynových.

Nová hala je navíc architektonicky zajímavá. „Koncept“ vychází z architektonické spolupráce atelierů Penta a Fortis a architektů Homolky a Huňáčka. Při projektování byly zvažovány nejen funkčnost, ale také i ekologické aspekty a design.

Při přípravě stavby jsme posuzovali samozřejmě i vliv na okolí, protože vnímáme obavy obyvatel z možného hluku. Mohu všechny uklidnit, že při projektování jsme zohlednili právě vliv stavby na obec. Proto je nakonec i finální půdorys haly menší a hala je nižší, než bylo původně schváleno. Z obce se budou obyvatelé dívat na trojúhelníkový parčík, který je ohraničen protihlukovým valem. Park zatravníme a vysázíme v něm keře a jehličnany, finální podobu ještě konzultujeme se zahradní architektkou,“ říká Pavel Záškoda z firmy LCJ.

Prazdroj již informoval své zákazníky o změně adresy k 31. srpnu 2010, současná telefonní čísla zůstávají i nadále v platnosti.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Heineken uvádí na trh krušovický ležák v pětilitrovém tlakovém výčepním soudku. Kampaň na drought keg s claimem Hospoda sbalená s sebou spouští Heineken v těchto dnech. Podle Josefa Danihelíka, group brand manažera značky Krušovice, by měla běžet až do konce letošního roku. "V komunikačním mixu jsou zastoupeny pouze standardní BTL kanály a PR nástroje," komentuje Josef Danihelík. Na kampani spolupracují agentury TBWA a Fleishman Hillard. Minulý rok na český trh ve stejném balení Heineken uvedl už pivo značky Heineken.

Foto

Zdroj: MaM iHNed.cz


Vzděláním je Edita Šilhánová advokátka, ale hodně se toho naučila i o pivu. Musela. Jinak by se nestala první ženou ve vedení Českého svazu pivovarů a sladoven. Některým pánům její úspěch moc po chuti nebyl a při jednáních jí to dávali náležitě najevo. Ona to však ustála.

Je přesvědčená, že pivo ženám sluší. "Kdyby jim neslušelo a nechutnalo, tak by nepily," říká členka představenstva společnosti Pivovary Staropramen.

Před patnácti lety byla podle ní pivní kultura úplně jinde než dnes: pivo se pilo v hospodách, kam to ženu moc nelákalo, ale za ty roky šel vývoj obrovským způsobem dopředu.

Prostředí je úplně jiné, ženy mají na výběr z velkého množství piv, rozšířil se i výběr sklenic, díky kterým nemusí pít jen z velkých půllitrů. Tohle všechno způsobilo, že dnes pije pivo daleko více žen. Šedesát procent dokonce pravidelně.

Mýtus, že po pivu rostou prsa ale potvrdit z vlastní zkušenosti prý nemůže. "Pivo má sice hodně blahodárných účinků, ale že i takové, o tom pochybuju. Spíš je to pověra, kterou vymysleli muži, protože to bylo jejich zbožné přání," tvrdí.

V pivovaru vede dvě oddělení a má pod sebou tři muže. V jejím týmu totiž převažují ženy. "Teď se nám poměr mužů a žen trochu změnil, ale ještě nedávno, než odešla marketingová ředitelka na mateřskou dovolenou, tak v nejvyšším vedení byl padesát na padesát," uvádí.

Na to, proč je žen ve vedeních společností obecně málo, odpovědět neumí. Přitom připouští, že je pravda, že berou ve srovnatelných pozicích menší platy než muži. "Možná je to dané historicky, že je v nás pořád zakořeněno, že žena má být doma a manžel lovec je šéf, který vydělává a zabezpečuje rodinu," uvažuje Edita Šilhánová.

Kvóty ale jako řešení neuznává. "Necítila bych se dobře tam, kde jsem, kdybych místo měla jen díky kvótě, protože v pivovaru chyběla žena, tak vzali mě, aby splnili povinnost. Pro mě je mnohem cennější dostat se a vypracovat se tam, kde jsem, vlastní pílí a zkušenostmi. Jsem proti zavádění takových regulací a pravidel," říká.

Zařadit se mezi muže prý ale nebylo zdaleka jednoduché. Naštěstí všechny emoce pokaždé ustála, i když o samotě se prý slzy objevily.

"Ženy to mají při budování kariéry těžší," říká. Skloubit roli matky a ženy, která dělá kariéru, znamená přesné plánování, co se který den v týdnu bude dít, kde bude dcera... Výsledkem je, že nemá téměř žádný čas na sebe. "A i když jejich partner bude ‚osvícený‘ a zapojí se do chodu rodiny, stejně ten ‚krk‘, který řídí hlavu, je vždycky žena-matka. Je to sice náročné, ale já bych se nechtěla té role zbavit," tvrdí Edita Šilhánová.

Vizitka

* Edita Šilhánová (37) se narodila v Jilemnici, kde vystudovala gymnázium.

* Rok po škole dělala asistentku ve firmě Procter & Gamble. Vystudovala Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. * Od roku 1998 pracovala v advokátní kanceláři Klein, Šubrt, Došková.

* Do společnosti Pivovary Staropramen a.s. nastoupila v roce 2003. Je ředitelkou právního oddělení a oddělení vnějších vztahů. Od roku 2004 je zároveň členkou představenstva.

* Jako první žena v historii Českého svazu pivovarů a sladoven byla v letech 2005 až 2007 členkou jeho předsednictva. S nástupem na mateřskou dovolenou z funkce odešla.

* Je vdaná, má tříletou dceru Annu. Žije v Praze.

Zdroj: Ona iDnes.cz | Autorka: Eva Tichá | Foto: Petra Pikelová


Novinka letošního roku, nealkoholické pivo Fríí, se stala partnerem unikátního projektu Autoškola národa. „Cílem projektu je snížení nehodovosti na českých silnicích a vznikl pod záštitou Ministerstva dopravy ČR a Policie ČR. To plně koresponduje s našimi aktivitami, zaměřenými na zodpovědnou konzumaci alkoholu a prevenci alkoholu za volantem,“ říká Kateřina Eliášová, manažerka korporátních vztahů Heinekenu České republika.

Možnost podpořit tento projekt jsme přivítali, protože máme poznatky, že řada řidičů stále podceňuje nebezpečí alkoholu za volantem. Naše společnost celosvětově upozorňuje na nutnost zodpovědného chování při konzumaci alkoholu, v minulosti jsme spustili v českém jazyce například mezinárodní kampaň Rozpoznej příznaky! (www.knowthesings.com), přímo pro náš trh jsme letos připravili informační kampaň Pijte s Mírou! (www.pijtesmirou.cz), zaměřenou opět na zodpovědnou konzumaci alkoholu. Vedle toho se podílíme na projektech podporovaných Iniciativou zodpovědných pivovarů Domluvme se! a Pobavme se o alkoholu. První jmenovaný upozorňuje právě na nebezpečí alkoholu za volantem,“ dodává Kateřina Eliášová. Právě důraz na zodpovědné chování konzumentů alkoholu byl jedním z důvodů, proč skupina Heineken Česká republika vyvinula novou, svébytnou značku nealkoholického piva Fríí. To bylo na trh uvedeno letos na jaře a od začátku se profiluje jako partner sportovních a kulturních akcí, například podpořilo letošní mistrovství světa silničních motocyklů Cardion AB Grand Prix České republiky.

Těžištěm projektu Autoškola národa je televizní pořad, vysílaný 28. srpna v přímém přenosu v České televizi. V něm si diváci budou moci vyzkoušet, jak dobří jsou řidiči. Připravena je dvacítka modelových dopravních situací v 3D modelech, u nichž budou diváci volit z nabízených variant řešení, které považují za správné. Prostřednictvím SMS zpráv budou odesílat odpovědi a na závěr dostanou shrnující zprávu, jak v testu obstáli. Dozví se, zda odpovídali správně, a zjistí také, kolik trestných bodů by v případě špatné odpovědi získali, jak vysoká pokuta by jim hrozila či zda by přišli o řidičský průkaz. Ve studiu se testu účastní různé skupiny řidičů (taxikáři, motorkáři, řidiči kamionů, mladí i starší řidiči). Projekt podpoří a své řidičské schopnosti v přímém přenosu předvedou i známé osobnosti, jako například Lucie Výborná, Veronika Žilková, Ivo Šmoldas, Radoslav Brzobohatý, Ondřej Brzobohatý, Diana Kobzanová a další.

Důležitou součástí pořadu bude pět praktických testů předtočených na Automotodromu Most. Pod vedením jednoho z nejlepších instruktorů Jiřího Patery předvede herec Karel Hynek zvládání kritických dopravních situací (rychlé brzdění, smyk atd.). Následně pak ukáže, jak stejné situace řeší pod vlivem alkoholu. Diváci názorně uvidí zpomalování reakcí i chyby v řízení. „Právě při natáčení těchto situací nechybělo ani nealkoholické pivo Fríí,“ uzavírá Kateřina Eliášová. Spolupráce na projektu Autoškola národa zahrnuje jak participaci na natáčení ukázek do televizního pořadu, tak i spolupráce na společných informačních materiálech a využívání 3D modelů dopravních situací.

Součástí projektu je také billboardová, televizní a rozhlasová kampaň, nabádající řidiče, aby se do projektu zapojili a účastnili se sms hlasování.

Zdroj: Tisková zpráva Heinekenu Česká republika


Čistý zisk třetího největšího pivovaru světa Heineken vzrostl v prvnín pololetí letošního roku nad očekávání trhu. Informovala o tom ve středu agentura Reuters.

Čistý zisk firmy tak v prvním pololetí vzrostl o 17 procent na 621 milionů eur (15,4 miliardy korun), analytici oslovení agenturou Reuters přitom očekávali růst zisku jen na 595 milionů eur (14,8 miliardy korun). Důvodem růstu zisku byla zejména úspěšná implementace programu úspory nákladů.

"Obchodní podmínky v Evropě a USA jsou stále obtížné, nicméně výborně se nám dařilo na trhu v Africe a Asii. Myslím, že na budoucí kvartály jsme dobře připraveni," komentoval zprávu Jean-François van Boxmeer, výkonný ředitel Heinekenu.

Společnost očekává, že zisk za celý letošní rok vzroste nižším dvouciferným tempem.

Zdroj: Kurzy.cz | Autor: Vojtech Kristen | Mediafax


Plzeňský Prazdroj snižuje spotřebu energie a emise skleníkových plynů díky technologiím s nižší spotřebou fosilních paliv a využití organického odpadu jako zdroje energie. Pivovar dál hledá nové zdroje obnovitelné energie a efektivně mění způsob přepravy výrobků. Do roku 2020 se zavázal při výrobě 1 litru piva omezit přímé emise z fosilních paliv o 50 % oproti roku 2008.

České pivovarnictví je náročné na spotřebu energií, což je dáno zejména tradičními výrobními postupy. Recpety i postupy však Plzeňský Prazdroj dlouhodobě dodržuje a nehodlá je měnit, proto hledá úspory jinde. Správnou cestou se jeví efektivní využívání energií, investice do obnovitelných zdrojů a produkce vlastní energie z obnovitelných zdrojů.

Společensky odpovědný přístup Plzeňského Prazdroje se zaměřuje na 10 priorit, a do této koncepce zapadá také strategie zaměřená na energetickou efektivitu. Chceme využívat nejmodernější nízkoenergetické technologie a obnovitelné zdroje energie. Tato strategie se přímo týká provozů na výrobu piva, sleduje však i nepřímé dopady vznikající v dopravě a ve výrobě obalů,“ říká Petr Holeček, manažer životního prostředí Plzeňského Prazdroje.

Do roku 2020 plánuje Plzeňský Prazdroj snížit úroveň emisí z fosilních paliv o 50 %, přičemž důležitou úlohu sehrají právě obnovitelné zdroje energie. Z těch využívá Plzeňský Prazdroj v současnosti především odpadní vody, jejichž čistěním získává bioplyn či využívá jejich teplo pro předehřev užitkové vody.

Další potenciál k dosažení ambiciózního cíle se rýsuje ve využití organických odpadů pro výrobu energie. „Pokud studie proveditelnosti transformace biologických odpadů do obnovitelných zdrojů energie bude úspěšná, jsme schopní vyrobit 46 % spotřebovávané energie pro pivovar z obnovitelných zdrojů. Tím bychom se přiblížili i v energetickém mixu celého Prazdroje k cílové hodnotě 50 %,“ vysvětluje Petr Holeček. Snižování spotřeby energie i emisí patří mezi 10 priorit Plzeňského Prazdroje v oblasti trvale udržitelného rozvoje.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Královský pivovar Krušovice nabídne už za týden všem milovníkům zlatavého moku nový speciál. Tentokrát jím bude dožínkové pivo. „Vařením dožínkového piva se vracíme k dvě stě let starým pivovarským tradicím,“ říká o novince Tomáš Kosmák, vrchní sládek a manažer Královského pivovaru Krušovice. Dožínkové pivo se zařadí mezi ostatní speciály z nabídky Heinekenu, který Královský pivovar Krušovice vlastní.

Zdroj: Zprávy iDnes.cz


Plzeňský Prazdroj zaměstnává přibližně 2400 zaměstnanců na hlavní pracovní poměr. V době výrobních špiček, ale také na celoroční práce přibírá dalších více než 550 pracovníků na krátkodobější úvazek, popřípadě na práci na dohodu o provedení práce nebo pracovní činnosti. Těch nyní zaměstnává přes 450, což je takřka dvojnásobek oproti minulému roku. Někteří z nich pracují pro Prazdroj i v průběhu celého roku, jako například průvodci na návštěvnických trasách. Další stovku tvoří brigádníci, kteří pomáhají v provozu hlavně v období dovolených v pivovarské sezoně.

První brigádníci nastupují do Prazdroje už v dubnu, kdy se začíná vařit pivo na léto. Nejčastěji pomáhají na stáčírně a vedle zvýšeného provozu vykrývají i některé zaměstnance čerpající dovolenou,“ objasňuje roli brigádníků Milan Koza z oddělení lidského kapitálu Plzeňského Prazdroje. Ve třech pivovarech je takových brigádníků 100. „Pomáhají nám také lidé pracující na dohodu o provedení práce. Věnují se především nárazovým úkolům, jako bylo třeba označování sudů při změně výše záloh, nebo balí piva do multipacků,“ dodává Milan Koza.

Významná část „dohodářů" celoročně pracuje v Návštěvnických centrech Plzeňského Prazdroje a provádí návštěvníky pivovarů v Plzni, Velkých Popovicích, Radegastu i ty, kteří zavítají do Pivovarského muzea v Plzni a Plzeňského historického podzemí. „Ročně navštíví turistické trasy 240 tisíc návštěvníků. Prohlídky nabízíme kromě češtiny v dalších devíti jazycích a nejčastěji na tuto práci zaměstnáváme vysokoškolské studenty. Jsme si vědomi, že naši průvodci prezentují firmu a naše značky stovkám návštěvníků z celého světa každý den, proto věnujeme náležitou péči jejich školení a rozvoji znalostí a dovedností. A to nejen z pohledu povinných školení jako například bezpečnost, ale i z hlediska odborných znalostí o pivu či prezentačních dovedností“, říká Marie Denková z Návštěvnického centra v Plzni.

Na dohodu pracuje v Prazdroji 100 průvodců. I když fluktuace těchto pracovníků je s ohledem na to, že studují, celkem vysoká, najdou se takoví, kteří se práci věnují již několik let. „O možnosti provázet jsem se dověděla od příbuzných a už tři roky chodím se skupinami po pivovaru,“ říká Lucie Čermáková, průvodkyně a studentka plzeňských práv a dodává: „Další průvodci jsou studenti zejména medicíny nebo ekonomie.“ Průvodci provádí kromě standardních skupin i VIP osobnosti, kterých ročně přijede přes 6 tisíc. Možnost mimořádné prohlídky dostanou totiž nejen celebrity či státníci, ale také skupinky návštěvníků nebo kolegů ze zahraničí, kteří si speciální prohlídku objednají. „Provázela jsem už ministryni spravedlnosti, zástupce Visegrádské čtyřky i českého velvyslance v Mongolsku. Taky k nám jezdí hodně sládků ze zahraničí, kteří se chtějí podívat, kde se zrodilo plzeňské pivo,“ uzavírá Lucie Čermáková.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Na největším jihlavském sídlišti Březinova byla slavnostně otevřena unikátní restaurace Gambrinus Image Restaurant. Jedná se o ojedinělý koncept restaurace, která dokáže nabídnout různá prostředí. Na své si přijdou ženy, které se chtějí potkat s kamarádkou, páry hledající kvalitní gastronomii nebo přátelé, kteří vyrazí na pivo a chtějí si ho sami čepovat. První Gambrinus dnes načepoval spolu s majitelem Janem Nováčkem generální ředitel Plzeňského Prazdroje Doug Brodman.

Výjimečná restaurace Gambrinus Image Restaurant vznikla na sídlišti Březinova. „Ženy uvítají prostředí podobné kavárně, kde mohou probrat témata s kamarádkou. O kousek dál zaujme stylová restaurace nabízející speciality na grilu, který se nachází v samotném středu restaurace a připravované maso snímá kamera a hosté mohou sledovat přípravu na LCD televizorech u každého stolu. Kdy vyrazí na pivo s partou přátel, zamíří pravděpodobně do části se samovýčepy, kde si každý natočí pivo sám,“ říká k interiéru majitel hospody Gambrinus Image Restaurant Jan Nováček.

Koncept Gambrinus Image Restaurantu se mi velice líbí. Věřím, že se stane oblíbeným a vyhledávaným podnikem v Jihlavě. Plzeňský Prazdroj dodal do podniku tankovou technologii, takže hosté se mohou těšit na výborné ošetřený Gambrinus z tanku,“ řekl Martin Hebnar, vedoucí obchodně distribučního centra Prazdroje v Jihlavě.

Ačkoliv je prostor kuřácký, investor instaloval osvědčenou kvalitní vzduchotechniku s rekuperační jednotkou, která zajišťuje příjemné prostředí bez jakéhokoliv kouře v celé provozovně.

Vedle piva, které hraje hlavní roli hlavně v sekci se samovýčepy, se majitel soustředí i na kvalitní jídla. Pro jihlavský Gambrinus Image Restaurant a jeho gril, na kterém jídelníček stojí, se mu podařilo získat kuchaře s desetiletou praxí v řetězci brazilských restaurací specializovaných na steakovou kuchyň. Mlsný jazýček Jihlavanů se tak má na co těšit.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Novinky pro návštěvníky pivovarů připravily na letošní sezónu pivovary patřící Heinekenu Česká republika. Od začátku července rozšířil Královský pivovar Krušovice prohlídkovou trasu a nově zpřístupnil pivovarskou kapli. Návštěvníci si mohou v rámci exkurze prohlédnout i expozici věnovanou historii pivovarnictví. „K vidění jsou různé předměty, které byly v minulosti používány k výrobě piva, a najde se mezi nimi řada historických zajímavostí. Novinkou je také schránka pro milovníky geocachingu, umístěná přímo ve dvoře pivovaru,“ říká Josef Helebrant, specialista na prohlídky pivovarů společnosti Heineken Česká republika.

V rámci exkurzí mohou v Krušovicích návštěvníci také ochutnat piva, která se v pivovaru vaří. Aktuálně je to zejména nová Desítka, teprve nedávno uvedená na trh, dále polotmavý třináctistupňový Staročeský Malvaz. „Na výběr je u těchto piv filtrovaná i nefiltrovaná podoba,“ upřesňuje Josef Helebrant. Zpřístupněna je nyní také unikátní pivovarská kaple. „Krušovický pivovar je jedním z mála pivovarů, který má vlastní kapli. Ta je obvyklá u bývalých klášterních pivovarů, Krušovice jsou jediným původně světským pivovarem s kaplí,“ uzavírá Josef Helebrant. Již loni byla otevřena nová část prohlídkové trasy věnovaná bednářství, dále se expozice rozrostla o sbírku nápojového skla v tzv. Bambousku – v prostoru bývalé restaurace z přelomu 19. a 20. století s výmalbou ve stylu Mikoláše Alše a s českými rýmovačkami.

Na své si přijdou také zájemci o prohlídku pivovaru Starobrno. „Exkurzní trasu jsme rozšířili o stáčírnu speciálních plastových lahví známých pod označením Maxilahve, která je v České republice jediná. Nad linkou byl zpřístupněn ochoz a lidé si tak mohou velmi detailně prohlédnout celý proces vyfukování lahví a stáčení piva do nich,“ vysvětluje Josef Helebrant. Vedle nové unikátní linky uvedené do provozu letos v dubnu, jejíž vybudování přišlo na sto milionů korun a při plném provozu dosahuje tzv. štítkovacího výkonu 14 tisíc lahví za hodinu, si dále lidé mohou prohlédnout například jednu z nejmodernějších varen v Evropě, uvedenou do provozu právě před 2 lety.

Své brány návštěvníkům také pravidelně otevírá pivovar Velké Březno, jehož tváří je již přes sto let Václav Cibich. Historie tohoto malebného pivovaru je velmi bohatá a sahá až do počátků 17. století. Exkurze zahrnuje kompletní ukázku klasické technologie vaření českého piva.

Většina zájemců o prohlídky pivovaru jsou cizinci a tak spolupracuje především Královský pivovar Krušovice na rozvoji spolupráce s řadou specializovaných turistických kanceláří, které se orientují na pobyty zahraničních turistů v České republice. Aktuálně lze exkurze absolvovat nejen v češtině, ale i v angličtině, němčině, ruštině, francouzštině a nejnověji i ve španělštině.

Zdroj: Listy jižní Moravy


Čestný sládek Horváth dostal klobouk

[pondělí, 16. srpen 2010]

Kapitán Viktorie Plzeň, Pavel Horváth, který dovedl v uplynulé sezóně svůj tým za vítězstvím v domácím poháru, se stal oficiálně čestným sládkem Gambrinusu. Poté, co byl po květnovém triumfu jmenován, obdržel bývalý hráč Sportingu či Galatasaraye před domácím zápasem se Slováckem osvědčení a sládkovský klobouk z rukou sládka Pavla Zítka.

Foto

A to za vzornou reprezentaci města Plzně. Pavel má k pivu pozitivní vztah, nedávno vařil várku na Pilsner Fest. Teď věřím, že Pavel uvaří Viktorce ještě spoustu bodů,“ uvedl Zítek. „To bych si taky přál. Musím se snažit. A když to na hřišti nepůjde, půjdu vařit pivo. I když jsem původní profesí řezník,“ dodal Horváth.

A ten klobouk? „K výrobě piva Gambrinus symbolicky patří, symbolizuje tradici a kvalitu. Svůj k svému,“ dodává Zítek. „Pavlovi by měl přinést štěstí.

Přinesl! Hned v desáté minutě zápasu vstřelil Horváth gól svého týmu.

Zdroj: eFotbal.cz


Společnost Heineken Česká republika oznamuje personální změnu. Na pozici Group Brand Manažera pro značky Krušovice, Heineken a speciály nastoupil Josef Danihelík (35), který měl dosud ve společnosti na starosti značky z bývalého portfolia společnosti Drinks Union, která se v roce 2008 stala předmětem akvizice Heinekenu.

Ve společnosti Heineken Česká republika pracuje Josef Danihelík od roku 2008, tedy od okamžiku akvizice. Dosud pracoval na pozici Group Brand Managera pro značky Zlatopramen, Brezňák, Louny a Dačický. Za svou desetiletou kariéru ve firmě Drinks Union vystřídal řadu manažerských pozic.

Mezi jeho dosavadní největší pracovní úspěchy patří zdařilá integrace marketingového oddělení Drinks Unionu do struktur Heinekenu a vedení projektového týmu, který v roce 2009 uvedl na trh převratnou novinku, pivo ve speciálních plastových obalech – Maxilahvích.

Na nové pozici bude odpovídat za strategický marketing a exekuci marketingových kampaní pro značky Krušovice, Heineken a pro speciály z portfolia Heinekenu Česká republika.

Josef Danihelík vystudoval bakalářský program UJEP v Ústí nad Labem. Ve volném čase se rád věnuje fotbalu, hudbě a kutilství. Je ženatý a má dvě děti.

Zdroj: Gastro Trend.cz


Pivovarnický gigant Anheuser-Busch InBev zvýšil zisk ve druhém čtvrtletí meziročně o 5,6 procenta na 3,35 miliardy dolarů (63,86 miliardy korun). Informovala o tom ve čtvrtek agentura Reuters.

Analytici oslovení agenturou Reuters přitom očekávali, že společnost vykáže zisk 3,282 miliardy dolarů (62,56 miliardy korun).

Výrobce pivních značek Stella Artois, Beck's, ale také piva Budweiser, který vede značkoprávní spory s budějovickým Budvarem, zaznamenal díky fotbalovému mistrovství světa, jehož byl oficiálním pivním sponzorem, také růst tržeb i nákladů na marketing o 10 procent. Provozní náklady společnosti nicméně stouply jen o 2,3 procenta.

Vedení společnosti i nadále očekává, že růst zisku za třetí čtvrtletí překoná obě předchozí a v dalším čtvrtletí se ještě zlepší.

Zdroj: Mediafax.cz | Autor: David Vandrovec


Národní finále pátého ročníku soutěže Pilsner Urquell Master Bartender o nejlepšího výčepního zná svého vítěze. Je jím Lukáš Svoboda z pivnice Konvikt v Praze. Spolu s titulem národního vítěze získal zájezd do Dánska, spojený s návštěvou provozovny loňského absolutního vítěze, pivo na rok zdarma a samozřejmě si zajistil účast na mezinárodním finále. Zde se utká o titul nejlepšího výčepního světa v ostré konkurenci zástupců z dalších 19 zemí.

Soutěžil jsem už několikrát, byl jsem i druhý ve světovém finále. Ale letos slibuji, že konečně přivezu do České republiky to zlato!“ prohlašuje sebevědomě Lukáš Svoboda. „V mezinárodním finále se sejde určitě velká konkurence. Mojí výhodou ale může být i to, že už mám soutěžní zkušenosti z New Yorku 2006,“ dodává Svoboda.

3 nejlepší výčepní:

Lukáš Svoboda, Pivnice Konvikt, Praha

Jana Zachariášová, VŠK Terč, Brno

Miroslav Vorlík, Restaurace Na Spilce, Plzeň

Všichni zúčastnění si kromě certifikátu účastníka národního finále odnesli pivo Pilsner Urquell a další dárkové předměty. Pro druhé a třetí místo je připravena návštěva Vilshofenu, rodiště prvního sládka Pilsner Urquell Josefa Grolla. Národní vítěz navíc získal zájezd do Dánska, spojený s návštěvou provozovny loňského vítěze, pivo na rok zdarma (730 piv Pilsner Urquell) a samozřejmě prestiž pro sebe i pro provozovnu, ve které čepuje. Celosvětové finále se koná v říjnu 2010 tentokrát v Praze a Plzni. Mezinárodního vítěze pak čeká odměna 10 000 eur.

Úroveň této soutěže jde stále nahoru. Vítězný Lukáš Svoboda má jistě šanci v mezinárodní konkurenci uspět. Je vidět, že zájem výčepních o excelentní čepování ležáku Pilsner Urquell se prosazuje po celé České republice,“ komentuje průběh národního finálového kola v Plzni starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka a dodává: „Dokážeme totiž uvařit pivo tak, jak se má vařit, dokážeme dodat pivo tak, jak je třeba, a tak, jak má chutnat. Pokud ale Pilsner Urquell není správně podáván – ve správné sklenici, při správné teplotě, s patřičnou péčí a odbornou znalostí výčepního či barmana, který rozezná pivo s velkým P od piva obyčejného –, je jasné, že zákazníci přicházejí o plný požitek z piva. V soutěži Pilsner Urquell Master Bartender se výčepní a barmani mezi sebou porovnají, mohou vyhrát hodnotné ceny, ale mnoho věcí se také naučí. To je cílem Plzeňského Prazdroje.

Do soutěže Pilsner Urquell Master Bartender 2010 se přihlásilo 251 českých výčepních a barmanů. Nejprve proběhla internetová kvalifikace, která byla založena na vědomostních otázkách i na důvtipu řešitelů. Z kvalifikace postopilo do čtyř regionálních kol vždy 35 nejlepších výčepních. Národní finále bylo kláním 20 nejlepších výčepních.

Soutěž Pilsner Urquell Master Bartender je určená všem ctižádostivým výčepním, barmankám a barmanům, kteří sdílí nadšení pro své řemeslo a pro plzeňský ležák Pilsner Urquell. K tomu, aby se z obyčejného výčepního stal mistr světa, je zapotřebí nejen dokonale načepovat pivo. Důležitými argumenty pro vítězství jsou i charismatické vystupování, umění poutavě prezentovat pivo jako jedinečný nápoj, znalosti z oblasti výroby, historie piva a péče o něj.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Nejoblíbenější české nealkoholické pivo Birell přichází s novou, polotmavou variantou. Chuť i vůně Birellu Polotmavého je obohacena o aromatické látky z karamelového sladu. Rozšířením portfolia vychází značka vstříc přáním spotřebitelů, zejména žen, které ze 40 % preferují tmavší varianty piv. Přímo na spotřebě Birellu se přitom ženy podle agentury TNS AISA podílejí 24 %.

Foto

Kategorie nealkoholických piv v posledních letech velmi dynamicky rostla a vybudovala si na trhu stabilní postavení. Složitá ekonomická situace však poznamenala i tuto oblast a prodeje nealkoholických piv v loňském roce zaznamenaly mírný pokles. Nejoblíbenější české nealkoholické pivo Birell si navzdory nepříznivým tržním podmínkám udrželo svoji popularitu a prodeje dokonce mírně vzrostly. „Nealkoholické pivo Birell je s více než 60% podílem největším hráčem na trhu a vidíme v něm potenciál. Nový Birell Polotmavý je tak dalším impulzem pro růst této značky,“ řekl Tom Verhaegen, marketingový ředitel Plzeňského Prazdroje.

Birell Polotmavý zaujme jantarovou barvou, pocházející z karamelového sladu. Ten samozřejmě ovlivňuje i chuť. „Nový Birell Polotmavý je v chuti méně hořký než světlá varianta, neboť složky karamelového sladu částečně senzoricky maskují hořké látky chmele,“ popsal novinku sládek Plzeňského Prazdroje Pavel Průcha. „I Birell Polotmavý se ale samozřejmě vyrábí stejnou cestou jako klasický Birell, a spotřebitelé se tak mohou těšit na jemně hořkou chuť pravého piva,“ dodal Pavel Průcha. Unikátní kvasinky, které produkují minimum alkoholu, dovolují pivům Birell projít celým procesem kvašení a dokvašování, jakým procházejí klasická česká alkoholická piva.

Zejména jemná hořkost a karamelové tóny zaujmou ženskou část spotřebitelů. „Ženy obecně upřednostňují spíše tmavá piva - podle průzkumů se na spotřebě světlých piv podílejí 15 %, zatímco v kategorii černých piv, kterých se ročně vypije zhruba 90 tisíc hektolitrů, mají dvojnásobný, tedy 40% podíl,“ vysvětlila Martina Kuncová, brand manažerka značky Birell. Na pití samotného Birellu se pak ženy podle agentury TNS AISA podílejí 24 %. „Nový Birell vychází vstříc chuťovým pohárkům hlavně žen. Věříme, že jim bude novinka chutnat a že i Birell Polotmavý otevře kategorii nealko piv novým spotřebitelům,“ dodala Martina Kuncová. Podle průzkumu Canadean byli Češi v roce 2008 s 5,03 litru na osobu na druhém místě na světě v pití nealkoholických piv, na vedoucí Španěly nám chybělo jen necelého půl litru. Na tomto umístění se nejvíce podílel právě Birell, neboť jméno této značky nesou dvě ze tří prodaných nealkoholických piv.

Kvalitu nealkoholických piv Birell přitom oceňují nejen spotřebitelé, ale i odborníci. V roce 2010 získal Birell nejvyšší ocenění v kategorii nealkoholických piv na prestižní soutěži Zlatý pohár PIVEX 2010, a na stupních vítězů se tak umístil již potřetí. Jeho skutečné pivní vlastnosti však uznávají také ve světě, připomeňme úspěchy na mezinárodních soutěžích Australian International Beer Awards 2010 a World Beer Cup 2008.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Společnost Heineken Česká republika, která vlastní také pivovar Starobrno, plánuje do konce letošního roku snížit spotřebu vody na přibližně 3,6 litrů vody na vyrobený litr piva, tedy na jednu z nejnižších hodnot dosahovaných při výrobě piva na území České republiky.

Zdroj: Sedmička.cz

Čti také Prazdroj sníží spotřebu vody o třetinu



PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI