Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Oslava U Pinkasů i Popeleční Benedikt

Akce, kde se dá přičichnout k dobrému pivu


verze pro tisk

Oslava U Pinkasů i Popeleční Benedikt

Oslava U Pinkasů i Popeleční Benedikt

Bylo to pro pivního novináře náročné úterý 4. dubna, obě akce se totiž udály právě v ten den. V hodinách dopoledních se slavilo 180. výročí první plzeňské restaurace v Praze - U Pinkasů. A večer pak prezentovali v Klášterní sýpce zástupci Břevnovského pivovaru a Plzeňského Prazdroje svoje pivo v rámci Volby sládků pro měsíc duben.

Uvítání U Pinkasů
Uvítání U Pinkasů

Nahlédneme-li do historie slavného hostince, můžeme se dočíst, že již "půl roku poté, co nový plzeňský sládek vykouzlil Pilsner Urquell, mohli žhavou novinku ochutnat také žízniví Pražané. Dnes již legendární pivo jim nabídnul bývalý krejčí Jakub Pinkas, jehož hospoda na Jungmannově náměstí se rychle stala jakýmsi pivním chrámem". Ostatně lákadlem je i dnes nejen pro místní, ale i pro návštěvníky ze všech koutů světa. Jakub Pinkas dbal na kvalitu čepovaného piva, začal pivo servírovat revolučním způsobem – místo čepování do džbánu, z něhož se pivo u stolu přelévalo do sklenic, začal pivo čepovat rovnou do sklenic, čímž se zvýšila jeho kvalita a chuť.

Narážení speciálu
Narážení speciálu

Jistě předpokládáte, že se slavilo a připíjelo originálním Plzeňským Prazdrojem. Omyl! K oslavě byl navařen vlastní speciál, jehož výroby se zhostil vybraný personál restaurace a uvařil jej v Plzni pod odborným dohledem sládků. Naopak, plzeňští sládkové, vedeni Václavem Berkou, zase připravili slavné Pinkasovy párečky. Ty budou na rozdíl od speciálu, který se narazil a vypil během slavnostního dne, k dispozici po celé léto. Podotýkám, že chutnaly znamenitě.

Přípitek
Přípitek

Součástí oslavy bylo též představení speciálního pivního půllitru ze sklárny Rückl, který je připraven jako unikátní dárek pro nejvěrnější štamgasty podniku. Každý z hostů, který předloží účty z restaurace U Pinkasů, dokládající vypití 180 piv, získá tento nádherný půllitr. Ale pozor, je jich prý jen 180! Na akci se také prezentoval spřátelený podnik Navrátilova pálenica, který slaví 100 let od založení. V nepříliš jarním počasí a vzhledem k tomu, že akce se odehrávala venku (pořadatelé prý vsadili na jarní teplo, což bohužel nevyšlo), "frťany" nabízené slivovice přišly pro zahřátí vhod všem přítomným.

Zástupkyně sklárny Rückl a pamětní půllitr
Zástupkyně sklárny Rückl a pamětní půllitr

A jaké bylo nabízené pivo?

  • Slad - plzeňský z vlastní sladovny, dále byl použit slad bavorský, karamelový a čokoládový žitný.
  • Chmel - Žatecký poloraný červeňák a Kazbek, které doplnil chmel Cascade
  • Původní stupňovitost - 12,9 %
  • Barva – 25 j.EBC
  • Alkohol - 5,45 % objemových
  • Hořkost – 37 IBU
Narážení Popelčního Benedictační Benedikt
Narážení Popelčního Benedictační Benedikt

Po úspěchu velikonoční Volby sládků v loňském roce Plzeňský Prazdroj a Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha společně opět po roce uvařily speciál Popeleční Benedict. Má trochu jinou recepturu oproti roku loňskému, ale vznikal za stejné spolupráce obou pivovarů. Pivo Popeleční Benedict uvařili sládci Břevnovského pivovaru i Plzeňského Prazdroje souběžně ve svých pivovarech podle stejné receptury. V Klášterní sýpce byly prezentovány oba typy tohoto speciálu. Zatímco v Břevnově uvařili "pouhých" 30 hl, v pivovarech Plzeňského prazdroje to bylo mnohem více, množství neprozradili, Čepovat se prý ale bude v 1000 hostincích v ČR a 200 v SR.

Které je které?
Které je které?

Popeleční Benedict je polotmavá třináctka s lehkým zákalem a krémovou pěnou. Je uvařen ze čtyř druhů sladu - plzeňský, mnichovský, Abbey, který se podílí na krásné barvě piva a zároveň do chuti přináší příjemné sladové a sušenkové tóny. Speciál je vylepšen použitím nakuřovaného sladu, jehož je 12%, takže uzené aroma kouře je příjemně znát, ale neruší ve vůni, ani v chuti. Pro chmelení byly použity odrůdy Žatecký poloraný červeňák z benediktinské chmelnice v Libočanech a Sládek. Hořkost tohoto piva je 32 jednotek IBU, obsah alkoholu 5,4 %. Várce požehnal pan arciopat Břevnovského kláštera, pan Petr Prokop Siostrzonek, který i zavítal na ochutnávku do Klášterní sýpky.

Břevnovská verze a plechovky
Břevnovská verze a plechovky

To vše i další zajímavosti byly prezentovány účastníkům akce. Samozřejmě nechyběla ochutnávka obou variant Benedikta. Ten břevnovský byl naražen přímo z dřevěného soudku. Zájemci si mohli vyzkoušet i slepou degustaci variant. Kdo uhodl správně, která varianta je která, dostal za odměnu designovou plechovku plzeňské varianty. Autorem zajímavého dekoru je malíř Jakub Pacholík. A (nejen) pro sběratele bylo uvedeno, že bude ke koupi v prodejnách Kauflandu. Kromě Popelečního Benedikta uvařili sládci v Břevnově i další velikonoční pivo, stejně tak, jako v předchozích letech. Je jím Velikonoční speciál ve formě zeleného kopřivového piva. I jeho vznik byl prezentován v Klášterní sýpce. Jak oba Benedikty z Volby sládků, tak i toho "zeleného", břevnovského, musím pochválit.

Fotogalerie



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 741x] [11. duben 2023]
[Události] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI