Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Kde se pivo vaří, tam se dobře daří

Akce, kde se dá přičichnout k dobrému pivu


verze pro tisk

Kde se pivo vaří, tam se dobře daří

Kde se pivo vaří, tam se dobře daří

Lidový popěvek, který zná asi každý, leč - pivo se samo neuvaří a dobře se daří tam, kde je to pivo dobře uvařeno. A aby bylo dobře uvařeno - o to se stará (především) sládek. Po dobrých sládcích je v současné době, v době boomu minipivovarů, stále hlad. A kde je vzít? Přece ve známé „líhni sládků“, dnešní pražské Vyšší odborné škole ekonomických studií a Střední průmyslové škole potravinářských technologií v Podskalské ulici.

Vchod
Vchod

A právě tato škola v minulých dnech oslavila již 150 let od založení českého pivovarského školství. Podrobnou historii, jakož i informace o studijních oborech současné školy si můžete přečíst zde, tak jenom ve stručnosti malý přehled.

Před pivovárkem
Před pivovárkem

První pivovarská škola byla založena roku 1868 Janem Michaelem Scharym, majitelem pivovarů „Na Slovanech“ a u „Virlů“ s názvem „První veřejná sladovnická škola v Praze“. V roce 1881 správu školy převzalo Společenstvo pražských sládků a Spolek pro průmysl pivovarský v Královstvím českém, o dva roky později byla tato škola uznána státem, přejmenována na První veřejnou sladovnickou školu v Praze. Od roku 1910 do 1914 byly v Praze školy dvě, ta konkurenční, Vyšší pivovarská škola, byla založena při tehdejším Výzkumném ústavu pro průmysl pivovarský. V roce 1918 vznikla ještě Nižší pivovarská škola, jejíž existence trvala do roku 1944.

Pivovárek
Pivovárek

Po válce pak byla obnovena pouze ta Vyšší. Škola se v průběhu své existence i několikrát stěhovala, až zakotvila na známé adrese a později byla nazvána, jak uvedeno výše. Koncem šedesátých let zde byl instalován malý školní minipivovárek s měděnou varnou 30 litrů, dnes repasovaný a stále sloužící, a v roce 1993 pak další moderní školní pivovárek s celonerezovou varnou o obsahu cca 60 litrů.

Ochutnávka
Ochutnávka

V sobotu 29. září, ke 150. výročí, uspořádala škola Den otevřených dveří pro širokou veřejnost. A nutno říci, že zájem byl obrovský. Po celý den si mohli zájemci prohlédnout všechny prostory budovy, včetně školní pekárny a školního pivovaru, jakož se i seznámit s chodem i historií školy na vystavených panelech. Samozřejmostí byla degustace školních výrobků. Samozřejmě, nejvíc přitahovala degustace piva, nejen vlastního, ze školního pivovárku, ale i z několika dalších pivovarů (např. Únětice, U Fleků, Matuška, Svijany aj.).

Výstavka
Výstavka

Absolventi pivovarského oboru po předložení maturitního vysvědčení obdrželi i drobnou pozornost jako připomínku kulatého výročí, krásný půllitr. A že těch absolventů, od těch dříve narozených až po tu nejmladší generaci bylo vidět dost. Jistě na fotografiích některé poznáte. Mnozí vzali s sebou i rodiny, včetně zástupců generace nejmladší. Jak známo, co se v mládí naučíš…

Páni sládci
Páni sládci

Popřejme škole do dalších let mnoho úspěšných absolventů a těm pivovarským pak Dej Bůh štěstí!



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 3476x] [8. říjen 2018]
[Události] [comments: 3] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Kamila

pondělí, 6. květen 2019
23:15

Zdravím, zajímalo by mne doporučení na SŠ případně SOU, které se věnují pivovarnictví. Syn by rád rozšířil řady sládků :-) Děkuji.


napsal(a): Kamila [Odpovědět]

Jiří Fomín

pondělí, 8. říjen 2018
12:37

Děkuji za článek, ale nemělo by být spíš: "Po dobrých sládcích je v současné době žízeň"?


napsal(a): Jiří Fomín [Odpovědět]

Adsense

27. červenec 2024
01:59


posted by: Inzerce

Jana

pondělí, 8. říjen 2018
15:24

Jana

Jiří Fomín:
Přece hlad je převlečená žízeň. :D


napsal(a): Jana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI