Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Sladovny, den druhý

Akce, kde se dá přičichnout k dobrému pivu


verze pro tisk

Sladovny, den druhý

Sladovny, den druhý

V návaznosti na Markův článek o prvním dnu písecké konference, jsem připravil informace o druhém dni, kam mě zlákaly především exkurze. Z bohaté nabídky bohužel odpadl Tábor se sladovnou Rudolf - majitel si to na poslední chvíli rozmyslel a dovnitř nás nepustil. Prohlídka bývalé sladovny na Kotnově byla vyškrtnuta organizátorem akce - prý když už se do Tábora nejede, tak to zrušíme... Škoda, osobně bych se rád do kotnovské sladovny podíval. Z avizované sladovny v Dražíči se vyklubala pouze budova špýcharu, takže to, co stálo za řeč, byly vlastně pouhé dva objekty - sladovna v Písku (respektive její nepřístupné části) a pivovarská sladovna v Protivíně.

Sladovna v Písku (pohled od řeky a hvozd, srovnání stavu z let 2004 a 2011)
Sladovna v Písku (pohled od řeky a hvozd, srovnání stavu z let 2004 a 2011)

Starý měšťanský pivovar v Písku je zmiňován roku 1517 (někdy se uvádí až letopočet 1632). Stál při jižní straně píseckého hradu. Hned v sousedství pivovaru byla z rozhodnutí měšťanů (základní kámen položen 1862) roku 1864 dostavěna na dnešním místě sladovna s moderním stojatým dvoulískovým vzdušným hvozdem. Po zbudování nového měšťanského pivovaru roku 1883 za řekou, kam dnes taktéž nahlédneme, zůstala v provozu jen sladovna, která byla v průběhu 80. let 19. století rozšířena o druhý hvozd. Tato sladovna funkčně přežila nový měšťanský pivovar (zanikl v letech 1952-53) o dvacet let, ukončila svou činnost roku 1973, poté byla využívána jako skladovací prostor a postupně chátrala. Rokem 2000 se datuje rozsáhlá oprava objektu, dokončena byla o sedm let později. Dnes je využito asi 40 % vnitřní plochy sladovny, zbylá větší část je ponechána v zakonzervovaném stavu a je veřejnosti nepřístupná - i z důvodu možných úrazů, protože části dřevěných podlah jsou propadlé a jen provizorně vyspravené. A právě do těchto prostor jsme měli možnost nahlédnout.

Písecké humno - dnes tzv. malá galerie
Písecké humno - dnes tzv. malá galerie

Další fotografie ze sladovny v Písku naleznete zde...

Následoval přesun do Protivína. Po krátkém zastavení na varně se nás ujímá sladmistr, který se o nějakém průvodcovství skupiny dozvěděl až těsně před naším příjezdem, takže máme víceméně štěstí, že jsme nedopadli podobně jako v Táboře. Procházíme varnou dozadu, nejprve dolů na humna, potom postupně do horních pater. Sladovna je účelně a jednoduše přistavěná k budově varny (nový pivovar se sladovnou funguje od roku 1873), podobná ve svém uspořádání jiným schwarzenberským provozům té doby. Je dobře, že tady tradiční sladařství stále žije.

Pivovarská sladovna v Protivíně - celkový pohled, sladovna vlevo (foto 07/2011)
Pivovarská sladovna v Protivíně - celkový pohled, sladovna vlevo (foto 07/2011)

Další fotografie z pivovarské sladovny v Protivíně naleznete zde...

V sousedství protivínské pivovarské sladovny se do dnešních dnů dochovala nádherná budova bývalé exportní sladovny. Čtveřice hvozdů rozhodně přitahuje pozornost každého kolemjdoucího návštěvníka. Jak to asi vypadá uvnitř? Bohužel, pořadatelé akce tento sladovnický skvost nedokázali zajistit (možná to ani nezkoušeli, nevím). Moje fotky exteriérů jsou z dubna 2009.

Exportní sladovna v Protivíně - celkový pohled (foto 04/2009)
Exportní sladovna v Protivíně - celkový pohled (foto 04/2009)

Další fotografie z exportní sladovny v Protivíně naleznete zde...

Další naší zastávkou byla Dražíč s údajnou sladovnou a pivovárkem s lihovarem, vše ve vlastnictví rodiny Papulů. Sýpka (nebo snad opravdu hodně stará sladovna) je zvenčí vkusně opravená a slouží coby disco nebo noční klub. V pivovárku vše při starém, pan Papula zve i na prohlídku lihovaru, já dal přednost pivu, takže fotky lihovaru zde neuvidíte. Přes oběd debatujeme s trojicí zapálených lidí z Liberecka - s majitelem frýdlantského bývalého pivovaru, který se ho pokouší obnovit a se dvěma památkáři (jeden z nich je i autorem nově vydané publikace Technické stavby Frýdlantska - velmi zajímavé čtení, doporučuji).

Sýpka v Dražíči
Sýpka v Dražíči

Další fotografie ze sýpky a pivovaru v Dražíči naleznete zde...

Tímto oficiální plán exkurzí pro dnešek končí. Vracíme se do Písku, abychom nafotili budovu nového měšťanského pivovaru, o němž se zmiňuji výše. Zatímco jeho budova pomalu chátrá, sklepy se částečně dočkaly přeměny na kýčovitou středověkou restauraci ve stylu Dětenic a několika obchůdků.

Měšťanský pivovar v Písku
Měšťanský pivovar v Písku

Další fotografie z Měšťanského pivovaru v Písku naleznete zde...

Záměrem provozovatelů restaurace bylo navodit atmosféru několik set let starou, ve skutečnosti shromáždili neuvěřitelné haraburdí ve stylu od antiky po novověk. Restaurace i její nádvoří tímto kýčem doslova zaneřádili a rozhodně nás od návštěvy odradili. Naproti tomu v Dětenicích se mi líbilo o něco víc. Rolnický pivovar už ve městě nenajdeme, tak jsem si dovolil použít dva starší záběry (zdroj P. Franěk).

Rolnický pivovar v Písku: varna (80. léta 20. století) a zleva sladovna, varna, štoky
Rolnický pivovar v Písku: varna (80. léta 20. století) a zleva sladovna, varna, štoky

Jako bonbónek na závěr jsme využili možnosti shlédnout písecký domácí pivovar pana Petra Fraňka. Z Písecka si tak odvážíme plno zážitků.

Domácí Fraňkův pivovar: varna v koupelně
Domácí Fraňkův pivovar: varna v koupelně

A jak vypadají sladovny v Táboře? Historické snímky pocházejí z roku 1948 z archivu Šechtl a Voseček (více zde... a zde... ) a naleznete je ve fotogalerii zde...



[Jan Pechánek] [Zobrazeno 10486x] [27. listopad 2011]
[Události] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI