Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Chmelobraní, Pivní rynek a Kulaťák

Slavnosti piva, pivní slavnosti, dny otevřených dveří ...


verze pro tisk

Chmelobraní, Pivní rynek a Kulaťák

Chmelobraní, Pivní rynek a Kulaťák

Po prázdninovém půstu se v závěru prvního zářijového týdne opět vyrojilo pivních akcí, že člověk nevěděl, kam skočit. Musel pečlivě vybírat čemu dát přednost. I tak to bylo náročné, navíc zpestřené neočekávaně pokračujícím "globálním voteploušováním", které ne a ne si konečně dát pauzu. Dovolím si parafrázovat známého básníka: "Pro trochu stínu šla bych světa kraj". Přiznám se, že já osobně bych si vybrala tu počínající dobu ledovou, jak už také někteří "klimapošuci" hlásají.

Chmelnice
Chmelnice

Ve středu 6. září proběhlo na chmelnici před Břevnovským klášterním pivovarem tradiční Břevnovské chmelobraní, již jeho 10. ročník. Pohled na šištice štoků Žateckého poloraného červeňáku i Sládka vinoucí se na deseti sloupech před pivovarem ovšem ukazoval, že v letošním roce nebude úroda tak bohatá, jak v letech minulých. Ostatně i aktivních brigádníků z řad fanoušků a přátel pivovaru bylo méně, než v minulosti. Po 17 hodině přivítal účastníky vrchní sládek, pan ing. Aleš Potěšil a slavnostního stržení prvního štoku se ujal ředitel pivovaru, pan ing. Petr Janík.

Pánoivé Janík a Potěšil
Pánoivé Janík a Potěšil

A pak už se česáči vrhli s vervou do práce. Aby ne, když po sklizni na všechny aktivní brigádníky čekalo občerstvení - výborné špekáčky, ohýnek a výběr místního piva ve stánku. Ani o potravu duchovní tentokrát nebyla nouze, o tu se postarala skupina Destruktiva, která česáčům i "čumilům" vyhrávala celý večer. Sklizeno bylo celkem 15 kg chmele, který bude usušen a vařit se z něj bude již tradičně Opatský ležák, na který se můžeme těšit v polovině ledna.

Břevnovské občerstvení
Břevnovské občerstvení

Další fotky z Břevnova


V pátek 8. září a v sobotu 9. září proběhl již 8. ročník Teplického pivního rynku na Zámeckém náměstí, pořádaný pivovarem Monopol. Na akci jsem byla v pátek odpoledne, kdy skutečně ten stín byl "nad zlato". Setkání na Zámeckém náměstí ze zúčastnilo 17 minipivovarů, jak z blízkého okolí, tak i z končin vzdálenějších, s nejrůznějším portfoliem svých piv.

Teplický pivní rynek 2023
Teplický pivní rynek 2023

Vzhledem k panujícím teplotním podmínkám byl můj výběr jasný - osmičky až nanejvýš jedenáctky. Všech sedm ochutnaných vzorků bylo bezchybných, velmi dobře pitelných. Na větší počet a silnější verze jsem si netroufla. Ochutnaůla jsem: 8° Tour de Zeleňák, cycling ale z Falkenštejnu, 8° Školák z Rýžovny zatím vařená v minipivovaru Most, ale prý se už blýská na lepší časy a v dohledné době snad začnou vařit přímo v místě), 10° Karabina extra hořká (chmely Comfort, Gaia, Shine) od Honzy Kočky z Nomáda, 10° Veterán z Proudu (chmely Veteran Blend a ŽPČ), 11° Helles z Ossegga chmely Spalte, Select a Mandarina). 11° Summer ale od Kynšperského zajíce (tady chmely nešetřili - Summit, Columbus, Nelson sauvin, Nectaron a Sabro) a místní, z Monopolu 11° Severka (chmel Most). Náměstí se s přibývajícím časem plnilo, zastřešený stan už pomalu praskal ve švech. Festival jsme opustili a užívali pohody klimatizovaného vlaku domů.

Teplický pivní rynek 2023
Teplický pivní rynek 2023

Další fotky z Teplic

V sobotu 9.9., ale už jen "na skok", spíš pro informaci, jsem navštívila Festival malých pivovarů na Kulaťáku. Taktéž tradiční akce, konaná již po více let, pořadatelé ročník neuvádějí. Podle seznamu, který ovšem bylo nutno dost hledat, visel pouze na jediném místě, mělo být účastno 23 pivovarů, snad tomu tak bylo. Počítat stánky minipivovarů v davu bylo iluzorní. Festival se totiž koná zároveň s pravidelnými farářskými trhy a pohyb mezi nákupuchtivými jedinci vyžadoval spíš ostré lokty a bdělost.. Taková rána košíkem s mrkví, okurkami či něčím jiným není nic příjemného. Inu, prošla jsem, viděla jsem, něco málo ochutnala i pár fotek (i přes ty davy) pořídila. Chválím 8° Flying Baby, Summer ale od Vika.

Festival malých pivovarů na Kulaťáku 2023
Festival malých pivovarů na Kulaťáku 2023

Domnívám se, že by pořadatelé měli zvážit, když už ne různý termín pořádání festivalu a trhů, tak alespoň oddělený prostor obou akcí.


Další fotky z Kulaťáku




[Jana Běhounková] [Zobrazeno 893x] [11. září 2023]
[Pivní slavnosti] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI