Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pražské jarní festivaly: červen

Slavnosti piva, pivní slavnosti, dny otevřených dveří ...


verze pro tisk

Pražské jarní festivaly: červen

Pražské jarní festivaly: červen

Víkendy v květnu a červnu bývají hodně náročné pro ty, kdož chtějí ochutnat piva nabízená minipivovary na početných festivalech. O každém víkendu se jich obvykle koná několik. Tady je stručný přehled festivalů v Praze a nejbližším okolí, kterých jsem se zúčastnila, i když u dvou to bylo z časových důvodů jen "na skok".

Crafted Postcovid, Beer & Music Festival ; 3-4. června ; Mystic Skatepark na pražském ostrově Štvanice

Crafted Postcovid
Crafted Postcovid

Jednalo se o festival deseti pivovarů (ve skutečnosti jich bylo 11), které byly založeny, či začaly vařit během covidového období 2020 – 2022:

  • Psychovar
  • Proud
  • Švihov
  • Hákův parní pivovar
  • Vagabund
  • Panaczech
  • Kos
  • Zdibský pivovar
  • Wild Cock
  • Four Elements
  • Prokopák
Crafted Postcovid
Crafted Postcovid

U některých vznik či začátek vaření je ovšem sporný. Dle dostupných údajů pochází jejich existence z doby dřívější. I na tomto festivalu jsem, bohužel, nemohla pobýt moc dlouho. Akce jsem se zúčastnila v pátek na pozvání organizátora. Produkce většiny pivovarů mi není neznámá: V nedlouhém čase, který jsem na návštěvu měla, jsem se zaměřila na piva pro mě nová. A vzhledem k vedru, které panovalo, tak na ta slabší. Z těch pěti ochutnaných piv (tradičně 11° Grep Ale ze Švihova, dále 11° Nelson New Zealand Pale Ale - WildCock, sv. ležák Malostranská 11° - Four Elements, Hazy IPA od Kosa ) se pro mne stal absolutním vítězem Cyklo ejl 7° ze Zdibského pivovaru. Perfektní letní pití! Nevím, kolik návštěvníků se nakonec festivalu za oba dny zúčastnilo, ale v páteční doslova žhavé odpoledne nás tam bylo jen pár. Na festival bylo vstupné, v jehož ceně byla i festivalová sklenice.

Crafted Postcovid
Crafted Postcovid

Festival minipivovarů na Hradě ; 10. června (viz článek ).

Žižkovské pivobraní ; 11. června

Žižkovské pivobraní
Žižkovské pivobraní

Akce byla již tradičně rozložena do dvou dnů, 10. a 11. června. Podle údajů organizátorů se jí zúčastnilo 28 pivovarů. Oproti letům minulým to byl citelný pokles. Není se však čemu divit, když pořadatel vyžadoval vskutku nekřesťanský nájem za stánek (10 000 Kč/den) a hodně pivovarů kvůli tomu odřeklo svoji účast. Co jsem se doslechla od dosti zúčastněných, tak tržba nebyla tomu adekvátní. Potěšil mne návrat Slepého krtka.

Žižkovské pivobraní
Žižkovské pivobraní

Ani zde jsem dlouho nepobyla, ne však z důvodů časových, ale kvůli totální aroganci pořadatele. Ostatně stížnost na ně je zde... Jen ve stručnosti uvedu důvod: nikde nebylo předem avizováno povinné pití z jejich plastových(!) vratných kelímků, sklo nebylo kde umýt, neb na "korýtku" visel nápis "Voda není pitná". Odpověď na stížnost pořadatel, úřad Prahy 3, zatím neposlal. A co je další neřestí některých festivalů, nejen tohoto, ale spousty těch "větších"? Buď vysoký nájem nebo vysoké vstupné, aby zaplatili pozvané kapely! Proč má návštěvník, který jde za pivem doplácet na ty, co nejsou ochotni jít na koncert té které kapely a nutí to i nefanouškům ve formě peněžní?

Výročí várky piva na Ládví ; 17. června ; Pivovar Cobolis

4. výročí várky piva na Ládví
4. výročí várky piva na Ládví

Tradiční akce pořádaná před Kulturním domem Ládví u stanice metra. 14 stánků, v některých však byla na čepu piva více pivovarů:

  • Cobolis
  • Volt
  • Budvar
  • Trilobit
  • Čestmír
  • Nachmelená opice
  • Zdivar
  • Four Elements
  • Wild Cock
  • Raven
  • Nomád
  • pivotéka Vrátnice (8 piv z různých pivovarů)
  • a dva zástupci ze Slovenska: Hellstork ze Senice a Černý kameň z Liptovské Revúce
4. výročí várky piva na Ládví
4. výročí várky piva na Ládví

Milý, přívětivý festiválek, který ráda navštěvuji, kde nikoho do ničeho nenutí, mytí vlastního skla zajištěno, prostě pohoda. Teda, až na to vedro! Ani hlady se tam umřít nedá. Kromě již známých piv 7° cyklo ejl od Zdivaru, 11° British Golden Ale od Vika a 11° Jiskry od Voltu, jakož i IPA s českými novošlechtěnými chmely od Nomáda, jsem se zaměřila na piva ze Slovenska. Bohužel jim dost dlouho nefungovalo chlazení, což se v tom vedru podepsalo na ležáku 11° Kameň z Liptovské Revúce. Svrchně kvašená piva z Hellstorku takovou smůlu neměla. 11° Blonde´s Secret, blond ale i Sour Machine, sour ale s mangem a maracujou bylo příjemné osvěžující pití v panujícím počasí.

4. výročí várky piva na Ládví
4. výročí várky piva na Ládví

Pivo na Náplavce ; 18. června

Opět dvoudenní festival, v pátek a sobotu, a opět tropy. I když jsme na festivalu byli v sobotu po ránu, nedalo se vydržet dlouho. Ani toho moc vypít, ve dvou jsme dali 16 vzorků a doma padli "jak zabití". Akce je mezi návštěvníky populární a tomu odpovídá vždy počet zúčastněných pivovarů, letos jich bylo 52. Čepuje se tady pouze do sklenic, zakoupených jako vstupenka. Tentokrát ovšem si to pořadatelé velmi usnadnili, v letech minulých byly sklenice s logem vítězného piva předchozího ročníků, letos pouze s nápisem Pivo na Náplavce. Pro sběratele dost podraz.

Pivo na Náplavce
Pivo na Náplavce

I v tomto případě mohu konstatovat, že ani jedno špatné pivo jsme neměli. Snažili jsme se ochutnat ta piva, která neznáme a též z pivovarů, jejichž produkce je méně dostupná. Zde je výčet těch, která nás nejvíce zaujala: 11° Spring Blondie a 11°AMMO Cryo Session IPA, obé z pivovaru Chotoviny, 12° TASMAN TAPA od Malého Janka, 13° žitný speciál z pivovaru Krum (ten také uvařil, jako loňský vítěz, festivalové pivo 11° Vltavský hausbót), 12° Bluegrass APA od Dráteníka, 13° Řebříček Ale z Kašperskohorského pivovaru a tmavý ležák z Dětenic. Tento pivovar "zaměstnával" i vlastní čarodějnici, vlastně čaroděje, který měl nahánět zákazníky. Ovšem s přibývající dobou a stupni Celsia jeho aktivita silně ochabovala.

Pivo na Náplavce
Pivo na Náplavce

Návštěvníci pivovaru i letos ohodnotili jednotlivé pivovary, a to takto:

  1. Pivovar Krum Moravský Krumlov
  2. Pivovarský dvůr Zvíkov
  3. Pivovar Trilobit.

V příštím roce se opět můžeme těšit na festivalové pivo z Krumu.

Pivo na Náplavce
Pivo na Náplavce

Zdibské pivní slavnosti ; 25. června

Tímto datem se už sice jaro přehouplo v léto, ale co se týče počasí, bylo tomu přesně naopak. Zatímco v předchozích případech jsme doslova padali vedrem, v tomto případě bylo počasí, inu jak to nazvat, prostě- jako "Na samotě u lesa". Sv. Petr se z nějakého důvodu naštval a silně "zaléval". Jeden z nejnověji založený pivovarů, Zdivar, uspořádal první festival ve svém areálu, bývalé kotelně, ve Zdibech - Přemyšlení.

Zdibské pivní slavnosti
Zdibské pivní slavnosti

Akce se zúčastnilo 11 pivovarů:

  • Zdivar
  • Budvar
  • Cobolis
  • Volt
  • Radouš
  • Malý Janek
  • a létající: kralupský Chmeloun, řevnický Psychovar, Fracek z Prahy 8, Veleň a plzeňská Pivotečka
Zdibské pivní slavnosti
Zdibské pivní slavnosti

Festival sice začínal v 12 hodin, ale vyjít "na plac" se rovnalo pořádné koupeli. Oběd v lokále pivovaru jsme zapili třemi místními pivy (moji oblíbenou 7° cyklo ejlíkem, Zámeckou 10° a 11° Miami APA), než bylo možno se odvážit bez větší úhony ven. Tentokráte, s jednou výjimkou, jsme se zaměřili na pivovary létající. Výjimkou byla dvě piva od Radouše - Kambo 12° s experimentálním chmelem Fusion a 11° Randy APA. Obě bezchybná, stejně tak i další ochutnaná piva: 12° Summer Ale z Pivotečky (vařeno pro ně v Banditovi), 13° NEIPA Unipetro N13 od Chmelouna, 10° Summer Ale Krtek z Veleně, 10° Juicy Maté Lager z Psychovaru a Ale od Fracka Eldorado. Specielně u Chmelouna nás zaujaly názvy piv, třeba KraluPol, či KR.IPL. I když takový název 18° z Cobolisu - Alcatraz mohl klidně soupeřit. Byli jsme tady velmi spokojeni a určitě se sem rádi vrátíme.

Další fotky najdete zde...



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 1035x] [11. červenec 2022]
[Pivní slavnosti] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI