Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Slunce na parkovišti podruhé

Slavnosti piva, pivní slavnosti, dny otevřených dveří ...


verze pro tisk

Slunce na parkovišti podruhé

Slunce na parkovišti podruhé

Loni jsme byli rádi, že se tradiční festival minipivovarů vůbec konal. Letos jsme již trochu dále, nebo je spíše před volbami a tak zatím svět vypadá trochu normálně. Pojďme si ho užít, než si činitelé vzpomenou jak moc chutná moc. I letos bylo na Slunce ve skle vstupné, vstupenky jste si mohli zakoupit v předprodeji, ale myslím, že plno lidí koupilo i na místě. Stejně tak se akce konala jen na parkovišti a přilehlých prostorách.

Na parkovišti
Na parkovišti

Jsme na místě chvilku po čtrnácté hodině. Staré známé stánky jsou na svém místě (Nachmelená opice, Radouš, Raven, Zhůřák, Zvíkov ad.), stejně tak ale i několik nováčků. Pro mě zejména Švihov (nikoliv u Klatov, jak hlásá cedule). Koštuju Švihadlo 11 (**), holandské světlé svrchně kvašené pivo. Tohle není můj šálek piva, nicméně ostatním to chutná. Ale to trochu předbíhám. Z přehršle piv nevím kde začít. Co zkusit nejprve létající ležáky?

Švihov
Švihov

Jako první zkouším Pecajcha 11 (**1/2) od Strašáka (vařený ve Slaném ). Dalším je Jura 12 (***) od Chrousta (vařený v Potštejně ) je sice lepší, ale nějak mi to celkově nesedne. Kokrhell 12 (**) od Wild Cock má takový pelyňkový dozvuk, který mi není příjemný, druhým naopak lahodí. Zkusíme raději jiný styl. Coffe Stout 15 (**) z Pivovarského domu v Ostravě by mohl být tím pravým ořechovým. Bohužel je mírně nakyslý :(

Stout z Ostravy
Stout z Ostravy

Tak teď už mě může zachránit jen kyseláč. Od Plzeňského Bandity mi zatím vše chutnalo a sour jsem ještě od nich nepil. Jeho Cherry Sour 9 (*) je bohužel ne moc kyselý, spíše jen ovocný, skoro nepivní. The Barn Beer Co. Gosebumps (****1/2), čisté gose je jiná šmakuláda. Tohle pivo z Druztové můžu a dnes nasadilo laťku opravdu velmi vysoko. Výborná kombinace kyselé chuti se solí, kde neruší tóny ovoce.

Gosebumps
Gosebumps

Gose Černý rybíz 11 (***1/2) je také dobrý. Co zkusit lambic Belgosaurus 16 (**) z Letin (Beer Factory ) chutná jako starý švestky. Sakra čím si spravit chuť. Budou mi chutnat prověřené ležáky? Nachmelená opice 11 (***1/2) i Kamenická 12 (***1/2) ano. Cobolis asi už zkoušet mimo Ládví nebudu, Praotec 12 (**) opět nic moc. Další piva už jen telegraficky: Permon 3Tropical Fruit Sour 8 (**1/2), Klenot Sváteční 13 (**1/2), Velký Janek 12 (***) od Malého Janka z Jinců a Sibeerria Everyday Life 12 (***).

Kyseláč
Kyseláč

Ale to už hraje Turbo Revival a k tomu už piju pivo jen pro pivo, bez degustace, takže Vám počet hvězdiček Kašperskohorského ležáku nesdělím.

A jak letošní Slunce ve skle viděl syn?

Letos jsem na SVS ochutnal 27 různých vzorků napříč všemi styly. Piva to byla luxusní, dobrá, průměrná, ale některá i nic moc. Pár vám jich tady představím. Začal jsem Summer Citra 10° (**) jako každý rok a tentokrát to vyšlo na Podklášterní pivovar, na nalazení chuťových buněk dobrý, ale dnes jedno z těch slabších. V kategorii NEIPA u mě vyhráli na děleném prvním místě Susan 14° (****) od Pioneera a Potmehud Deadly Combo Nelson + Sabro (****), stříbrná skončila Anniversary Triple NEIPA 23° (***1/2) kterou dobře znám z letošního Zichovec festu a bronz brala Sibeeria Join or Die 17° (***).

Zichovec Annivesary Triple 23
Zichovec Annivesary Triple 23

Ochutnal jsem čtyři pro mě ještě neochutnané pivovary a to WildCock, konkrétně 11° Nelson NZ IPA (**1/2) dobrá, ale nic z čeho bych se posadil na prdel. Konopná IPA 12° od pražské Valhally za mě teda propadák (*), Švihov Grep Ale 11° (***1/2) v sobě grep opravdu nezapřel, ale byl docela dost sladký, což nemělo na celkový dojem zase takový vliv. Lehčí Pony´s Not Dead 10° IPA (***1/5) od Psychovaru byla moc fajn. Ke klobásce jsem zkusil jediný ležák, kterým se stal Baštýř 10° (*) z Obořiště, který ale docela zklamal.

Absolut Winner Chroust Blueberry Lemon Pastry
Absolut Winner Chroust Blueberry Lemon Pastry

Vyzkoušel jsem i osm kyseláčů všech druhů (Sour Ale, Gose i Berliner Weisse) a mezi nimi byl i můj celkový vítěz festivalu a to luxusní Chroust Pastry Blueberry and Lemon Sour Ale 15° (*****) takhle dobrý Pastry jsem dlouho neměl. Super kyseláče měli v nabídce také Axiom Blackcurrant + Pepper + Summah 11° (***1/2) a nebo Klenot Mango + Peach 12° Sour Ale (****). V goséčkách jsem tentokrát zvolil staré známé a to Trilobit Černý rybíz 11° (****) a The Barn Beer Co. Gosebumps Pure 12° (***1/2). Mezi těmi slabšími byl Slanee :( Very Merry Berry 10° (**), od kterého jsem čekal více, ale ráno v baťohu jsem objevil sedmičku tohohle kousku, tak uvidíme :)

Potmehud Centennial
Potmehud Centennial

Co chci v letošním ročníku vypíchnout se jmenuje Samuel Potmehúd, na čepu pouze 3 piva ale všechna skvělá: SMaSH the Talus 12° IPA (****1/2), SMaSH the Centennial 13 ° IPA (*****) a výše již zmíněná NEIPA (****). Velmi slušný SMaSH jsem okusil u stánku Nachmelená Opice a to konkrétně Sabro 13° (****), tady jsem si opět po roce dobře pokecal se sládkem Michalem. Stout jsem měl jediný a to Vault 108 BA Laphroaig 21° (***1/2).

Opice Smash Sabro
Opice Smash Sabro

Z konce a z cesty domů si moc nepamatuji, tak se tady uvidíme zase za rok.

A já jen snad dodám: Slunce ve skle 2021 je za námi, ať žije Slunce ve skle 2022!


Další fotky ze Slunce ve skle



[Richard Chodora] [Zobrazeno 1490x] [1. říjen 2021]
[Pivní slavnosti] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI