Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Slunce přeci jen bylo

Slavnosti piva, pivní slavnosti, dny otevřených dveří ...


verze pro tisk

Slunce přeci jen bylo

Slunce přeci jen bylo

Letošní rok je z pivařského hlediska zvláštní, nejdříve zavřené pohostinství, pak rušení různých pivních slavností a festivalů. Čest těm, kteří se rozhodli pokračovat v tradici i v této, pro nejen pivní svět, podivné době. Po poměrně pohodových prázdninách jsme vzhlíželi na černickou Selskou náves s otázkou: Bude Slunce ve skle? Byl jsem potěšen, když jsem se na fb dočetl, že se konat bude. Sice v omezeném režimu, ale bude. Aby se vyhovělo všem požadavkům, bylo veškeré dění soustředěno na parkoviště Pivovarského dvora, zřejmě proto, že se jedná o ohraničený prostor s jedním vchodem a tak se dá snadno ohlídat, aby na akci nebylo více než 1000 lidí. K tomu sloužil předprodej vstupenek, tedy poprvé v historii SVS se platil vstup – symbolických 50 Kč, což můžeme s nadsázkou označit za cenu jednoho (malého) piva.

Na slunce tutady
Na slunce tutady

My jsme nic nepodcenili a získali vstupenky na sobotu. Do Černic přijíždíme cca půl hodiny po oficiálním začátku akce (v pátek jste tu mohli popít a pobýt od 17-té hodiny). Parkoviště je poměrně prázdné a tak nic nebrání v ochutnávání různých piv. Pivovarů je zde jen cca polovina, ale i tak není v silách jedince ochutnat od každého, natož každé pivo. Nejdříve se samozřejmě zaměřuju na pivovary, které budou mít moji malou premiéru nebo nejsou moc dostupné a přesto je mám zařazené mezi těmi lepšími. Pro prvotní seznámení s pivovarem volím světlý ležák. Brandlínská Kuna má na čepu patero piv, z nichž vybírám dvanáctku. Pivo je takové střední, není špatné, ale ani ničím vyjímečné. Tedy může sloužit jako odrazový můstek s ***.

Brandlínská Kuna
Brandlínská Kuna

Pivovar Vik z pražské Hostivaře dle sdělení obsluhy sice už vaří ve svém, ale pivo zde prezentované je ještě odjinud. Nechávám si tedy ochutnání Vika na jinou příležitost. Přecházím tak do jižních Čech, kde se mi od dob Eggenberga schovává krumlovské pivo. Krumlov 12 (**1/2) také není nic, co by mohlo toto historické město reprezentovat. Od obsluhy se ještě dozvídám, že sládek pivo nevaří, jen ochutnává :) Čestmír 12 mi na zimním Brewstocku moc chutnal a ani dnes svou laťku neponížil (****). Jablonecký Volt 12 byl pak malinko hořčí (***1/2) a Nachmelená Opice 11 z Krnova zase malinko „mazlavější“ (***1/2). Hradecký Klenot 12 byl tentokrát v říši středu (***) a ležákovou scénu jsem ukončil KellerBierem od Bárnů z Druztové (***).

Klenot a Opice
Klenot a Opice

Po sedmi ležácích přicházejí na řadu kyseláče, které svou výraznou chutí nabudí už trošku unavené chuťové buňky. A jestliže jsem ležáky koštoval po třetinkách, na kyselá piva mi stačí decák. Sibeeria Raspberry Sorbet 11 (***) je husté sytě červené pivo, kterému se asi nedá nic moc vyčíst. Opice Góséčko 11 Mango + Calamansi + himálajská sůl je ale přeci jen o malinko lepší (***1/2). Barn Gosebumps 12 Tropico je pak jednou z dnešních kyselých špiček (****). Cherry Sour Ale 9 z Písku je nejslabší a řekl bych méně kyselý (***). Trilobit Gose 11 Černý rybíz (***) si už moc nevybavuju, stejně tak jako Klenot Tropical Ale 11 (***). Nakonec dva čtyřhvězdičkoví: Čestmír Raspberry Sour 12 (****) a klasika Antoš Strawberry Cream (****), krásná to tečka.

Kyseláč z Brandejsa
Kyseláč z Brandejsa

Slunce ve skle bývá slávou pro celou černickou náves. Letos tomu tak nebylo a tak se nelze divit, že tentokrát z toho nic moc neměla restaurace Pivovarského dvoru, která normálně bývá v obležení. Dnes jsme si v klidu dali pozdní oběd na terase a k němu výbornou punk ipu od Purkmistra. Akce tak zřejmě byla „prodělečná“ pro každého. Pivovary mohly obsloužit méně žíznivců, návštěvníci vybírali z menšího počtu piv, pořadatel neměl zvýšenou návštěvnost svých ostatních provozů a musel být v pozoru, aby vše proběhlo tak jak má, aby nikdo nemohl nic namítat ohledně různých omezujících nařízení.

Prázdné nádvoří
Prázdné nádvoří

Vůbec jsme to stihli jen tak tak, vždyť od 23. září byl na území okresu Plzeň-město zakázán pohyb a pobyt bez ochranných prostředků (rozuměj roušek) na hromadných akcích konaných ve venkovních prostorech a s účastí přesahujících 100 osob. Byl to jeden z posledních bezstarostných závanů léta. O to víc patří pořadatelům dík, že zachovali tradici (již 13. Ročník) a „nepřiposrali se“.

Zadní část parkoviště
Zadní část parkoviště

Pro úplnost se pokusím vyjmenovat letošní účastníky: Purkmistr, Trilobit, Zlatá Kráva, Zichovec, Volt, Strašák, Brandlínská Kuna, Chotoviny, Jince, Baštýř, Kašperské Hory, Sibeeria, MadCat, Richard, Zvíkov, Potmehúd, Čestmír, Roudná, Vik, Nachmelená Opice, Klenot Hradec Králové, Gajdoš, Český Krumlov, Klenot Radnice, Bandita, Raven, Zhůřák, BeerFactory, Letiny, Antoš, Radouš a Písek. Zapomněl jsem na někoho?

Nashledanou za rok
Nashledanou za rok

Proti virům možná platí pravidlo 3R (ruce – roušky – rozestupy). Pro dobrou náladu a pozitivní myšlení bych pak zavedl zlaté pravidlo 3P (pivo – pivo – pivo).

Další fotky ze SVS 2020 1 2 3



[Richard Chodora] [Zobrazeno 1768x] [29. září 2020]
[Pivní slavnosti] [comments: 1] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Jana

úterý, 29. září 2020
11:31

Jana

Kyseláče nejsou mým šálkem čaje a chápu, žes místní nekoštoval. Ochutnali jsme celkem 24 kousků a špatným pivům z minulosti jsme se programově vyhnuli, takže za nás -dobrý. Nám Brandlínská kuna, jak jejich 10°, tak i 12°chutnala.Výborné Chotoviny, jako vždy-10°svatební, tak 12°Session Hazy Passion byly vynikající. Též Zlatá kráva 9° Summer ale, Trilobit 11°witbier, Plzeňský Bandita 12° pšenice, celý sortiment Beer Factory, super 10°Fresh z Kašperek. Z Č.Krumlova jsme ochutnali 13°IPL, taky chválím. Neměly chybu ani ležáky od Baštýře, či Gajdoše. Festivalovým pivem byla místní Punk IPA 14°.


napsal(a): Jana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI