Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Brewstock 2020

Slavnosti piva, pivní slavnosti, dny otevřených dveří ...


verze pro tisk

Brewstock 2020

Brewstock 2020

Přijďte poznat pivo, bylo heslo letošního Brewstocku, akce která si vedle Slunce ve skle vydobyla své místo na plzeňském pivním nebi. Akce se konala poslední dva dny v únoru. My jsme zaskočili na chvilku v pátek po práci. Bohužel oficiální začátek je až v 16 hodin, ale již před tímto časem se dá u některých stánků pořídit pivo. V sobotu můžete vyrazit už před obědem, to se od loňska nemění. Zpočátku je bývalá autobusová hala Depa 2015 poměrně prázdná a dá se v pohodě dát pivko bez front. Postupně se ale hala plní a před šestou už je docela narváno.

Před halou
Před halou

Před vstupem do haly Vás přivítají pojízdná Kráva a pivovarníci z Druztové a Vinohrad. My ale míříme do nitra, kde jsou všichni ostatní a kde už to začíná žít. A i tady je několik pivovarů pro mě nových, takových jejichž pivo jsem ještě neochutnal. Začínám jedenáctkou od Čestmíra (****), který nedávno přistál v Brandýse nad Labem. A hned napoprvé byla laťka nasazena hodně vysoko, nechávám si jednu hvězdičku do rezervy, ale klidně jsem mohl dát hned napoprvé plný počet, tak dobrý ležák jsem už dlouho neměl.

Uprostřed Čestmír
Uprostřed Čestmír

IPL od létajícího Potmehúda (***) mi přišel srovnatelný s ejlem, je ho plná huba, rychle zpátky k normálnímu ležáku. Vyběhnu ven pro Vinohradské, kde volím dvanáctku (***), která je docela dobrá, ale taková nijaká. Později si od kamaráda líznu jedenáctky, která se zdá být svěžejší, lépe chmelená. Madcat 12 (***) z Kamenice u Jihlavy se vyznačuje drsnější hořkostí s chutí malinko do polotmava. Sibeeria má na čepu přes deset kousků, z kterých volím ležák Easy Go (**), který je takový mdlejší s alkoholovým ocasem. Sibeeria také přistála a všechna její piva jsou vařena v pražském pivovaru PowerBrew.

Dvanáct kohoutů Sibeerie
Dvanáct kohoutů Sibeerie

Další nováček, Stern , v sortimentu ležák nemá, musím tedy volit z několika národností. Beru za vděk Čechoslovákem (*), neboli blond ale 12%. A to jsem neměl dělat. Jediná výhoda tohoto piva je, že nevoní jako ejl. Bohužel ani tak nechutná. Postupně voní po alkoholu a chutná jako kořalka, chuť mdlá, nechutná. Škoda. Nicméně jsme zakoupili na později lahev jiného jejich piva, tak uvidíme a Maora Vám určitě představíme.

Hvězda z Brna
Hvězda z Brna

Je čas zakousnout něco kyselého. Bohužel jsem si nejlepší kousky vystřílel hned zkraje. Hurá, Zhůřák uvařil Sour. Když ostatní vaří kyselé osmičky, devítky, ti lepší dvanáctky, tak Chris uvařil hned 17%. Jeho Strawberry Rapsberry Kompot Sour (****) je velmi povedeným kouskem. Můžeme jen doufat, že taková piva se budou ve zhůřákově sortimentu objevovat častěji či rovnou pravidelně. Chuťově možná o malinko lepší se mi zdá Zichovec Malina + Černý rybíz (****).

Kyselý kompot
Kyselý kompot

Další kousky už byly jen více či méně slabšími odvary těchto dvou klenotů. Malinový Axiom byl málo perlivý, Falkon Botanic Gose chutnal skoro jako jen citronová šťáva a švestkový Cobolis si už ani moc nevybavuju. Ústa plná různých chutí, to je čas na zátěžovou zkoušku. Vyzkoušet opět zatím nejlepší ležák. A Čestmír zkouškou prochází na jedničku. I teď se jedná o velmi dobré, výborně pitelné pivo. Na cestu třetinku kokosového stoutu od Klenotu.

Zichovecký kyseláč
Zichovecký kyseláč

Brewstock si neklade za být jen akcí, kde se pije pivo. V pátek od 18. hodin se konal seminář senzorické analýzy piva. V sobotu na Vás čekají postupně besedy se sládky: Vašek Vomáčko (sládek a majitel Černý potoka ); Chris Baerwaldt (sládek a majitel Zhůřák); Kjetil Jikiun (vrchní sládek Axiom) a Lenka Straková (sládková Prazdroj a Proud ). Jo Prazdroj pomalu ale jistě zatíná drápky i mezi řemeslné pivovary. Je to dobře?

Pivovarská zóna
Pivovarská zóna

Takže, pokud nevíte co s načatou sobotou, vyražte do plzeňského Depa, kde ještě do 22 hodin můžete koštovat roztodivná pivečka.


Další fotky z Brewstocku 2020 1 2 3



[Richard Chodora] [Zobrazeno 2410x] [29. únor 2020]
[Pivní slavnosti] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI