Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Hrad podeváté

Slavnosti piva, pivní slavnosti, dny otevřených dveří ...


verze pro tisk

Hrad podeváté

Hrad podeváté

Vlastně správně by mělo být podesáté, ovšem v loňském roce se Festival minipivovarů na Pražském hradě ze známých důvodů nekonal. A i termín letošního ročníku byl poněkud odložený, přesunutý z června na 24. a 25.září. Mottem akce byla slova bývalého prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů a hlavního organizátora celé akce, pana Jana Šuráně: "Chtěli jsme dokázat, že nás covid nezlomil, jsme stále tady a máme co nabídnout,“ Evidentně pořadatelé mají smlouvu se sv. Petrem (nebo možná nějakým ďáblem) a opět zajistili krásné počasí. Oproti ročníkům minulým ale nepanovalo zničující vedro, ale příjemné babí léto. A tak byla příležitost ochutnávat i piva silnější.

Zahájení
Zahájení

Na rozdíl od předchozích ročníků, kdy se festivalu zúčastňovalo 66 pivovarů, byl jejich počet omezen na 50 + 3 hosté. Dva pivovary nepřijely, takže celkem jich bylo 51. Ze slovenských hostů to byly pivovary Nestville Taberna ze Staré Lubovně, Galgan z Galanty a Ikkona z Rožňavy.

Hrad podeváté
Hrad podeváté

Každý z pivovarů nabízel svá dvě piva, k degustaci bylo tedy připraveno přes 100 druhů piva 33 různých stylů z celé republiky. Setkat jste se mohli nejen s tradičními ležáky, ale i s dalšími kategoriemi typu ALE, IPA, NEIPA, pšenice, kyseláče, jakož i barel aged piva. Celkově se vyčepovalo přes 5 000 litrů piva, což představuje na 66 000 degustačních porcí po 0,75 dl. Na člověka tak připadlo průměrně 39 degustačních dávek. Omezen byl letos i počet návštěvníků, denně se jich mohlo zúčastnit 850 místo 1250. Bylo to poznat, Střelecká cesta nebyla tak "našlapaná" jako v minulých letech. Každý obdržel v ceně vstupného katalog pivovarů, degustační sklenici a neomezenou degustaci.

Hrad podeváté
Hrad podeváté

Chvála této akce je nošením dříví do lesa, tak se chápu polínek a nosím. Nikdy jsem se netajila tím, že tento festival je pro mne vůbec nejlepší a znovu to potvrzuji. Perfektně zorganizovaný, s drtivou převahou výborných piv, spoustou kamarádů. Ale pojďme k pivům. Celkem jsme (ve dvou) ochutnali 45 vzorků a letos nebyl ani jeden na vylití! Samozřejmě byla piva výborná, dobrá i průměrná.

Hrad podeváté
Hrad podeváté

Z hostů nás nejvíce oslovila piva z Galanty - 10° Galanger a 14° IPA Splatter. Nelze vyjmenovat všechna ochutnaná piva, tak alespoň některá, která nás zaujala. 12° ležák ze "zeleného" chmele z Břevnova, 13° Märzen od Matušky, experimenty z Chmelařského institutu v Žatci - 12° ležák Single hop Saaz Shine a 15° NEIPA Single hop Kazbek (ten Kazbek, jak jsme se shodli s místními, moc ale na NEIPU nesedí), 11° Summer ale od Mazáka, obě piva z pivovaru Máša (11° ležák i 12° Experiment ale), z Obory (11° Bitter ale i 12° Philadelphia sour malina), Proudu (10° YUZU ale a 14° Brewstock ale).

Hrad podeváté
Hrad podeváté

Dále 11° APA Blond ale z Podlesí, 11° Saison Sedmikráska od Nomáda, 13° Black sabre z Chotovin, 14° IPA od nově vzniklého pivovaru Pivní skaut z Chebu, 6° NEIPA Little Devil z Řevnic a 10° Juicy Maté Lager od létajícího pivovaru Psychovar. Posledně jmenovaní měli společný stánek, takže každý z nich nabídl jen jedno pivo.

Starý a nový prezident svazu
Starý a nový prezident svazu

Zajímavým experimentem byla 11° Chlebák s přidaným chlebem od pivovar Welzl. Od klasické 11° se pivo lišilo lehce slano - kyselou chutí, ale rozhodně špatné nebylo. A rozhodně nesmím zapomenout na piva produkovaná guru českého pivovarnictví, pánů Chramosila (pivovar Beránek, moje oblíbená 11° Ovečka i 14° Černá ovce, oblíbená protějškem) a Krýsla (Joe´s Garage Brewery, 12° ležák Třírmut a 14° White IPA). Bezpochyby jsem na někoho zapomněla, tak se omlouvám. Ještě pochválím Pecký pivovar za výrazné zlepšení piv proti minulosti.

Zpovídá se pivovar Obora
Zpovídá se pivovar Obora

V průběhu festivalu, ostatně jak je zvykem, byli představováni postupně zajímaví hosté jakož i přítomné pivovary. Této činnosti se ujal, též tradičně, Jirka Bejček Stehlíček. Návštěvníkům byl představen i nový prezident Svazu minipivovarů, pan Michal Voldřich z Pivovarského dvora Zvíkov. Netradičně při této akci, v pátek, byly předány ceny vítězným pivům z degustačních soutěží Golden Bohemia a České a moravské pivní koruny. Proběhla i autogramiáda knihy Pivař a blondýna, autorů Daniely Kovářové a Ladislava Jakla.

Hrad podeváté
Hrad podeváté

Za sebe dodávám, že to byl velmi příjemně strávený pátek a doufám, že 10.ročník se uskuteční podle plánu, v červnu 2022.

Další fotky najdete tady...



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 1153x] [27. září 2021]
[Pivní slavnosti] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI