Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní podzim 2020 v Praze a okolí

Slavnosti piva, pivní slavnosti, dny otevřených dveří ...


verze pro tisk

Pivní podzim 2020 v Praze a okolí

Pivní podzim 2020 v Praze a okolí

Po jarním "stanném právu" a prázdninách jsme konečně mohli zase ochutnat čepovaná piva na, tentokrát spíše komornějších, akcích. Díky za ně. Kdoví, co nám chystá do budoucna ta smečka nikým nevolených epidemiologů, která si uzurpuje právo řídit životy lidí. Ale je třeba být korektní, neboť "předsudečná nenávist" (nebo jak se to jmenuje) číhá. Tak radši o pivu. Akcí se vyrojilo mnoho, snad ve všech krajích. Zaměřila jsem se pouze na některé pražské a v blízkém okolí.

V Dobříši
V Dobříši

V pátek odpoledne 28. srpna proběhl první ročník pivních slavností v Dobříši za účasti 9 pivovarů, především brdských a podbrdských. Hostomice, Baštýř, Kytín, Malý Janek (dříve Vilém), Podlesí a (dejme tomu i) Herold ty brdské zastoupily. Zbraslavská koza, Chříč, či Parovar (Rudná) už přece jenom na ty Brdy koukají zdáli. Nebyl zde problém ochutnat od každého pivovaru něco, a vzhledem k tomu, že jsou to vesměs stálice na středočeském pivním nebi, chvála na jejich piva by byla nošením dříví do lesa. Po delší době jsme dali šanci Chříči, jejich 10° Summer ale Oranžový expres už, oproti minulosti, povýšil na kategorii "dá se vypít". Letní 8° Méé od Zbraslavské kozy (vařeno v Hulvátu ) obsahovala diacetyl ve značné míře. Škoda, že nebyl přítomen u stánku nikdo přímo z Podlesí, najatá brigádnice o pivu nevěděla nic, problém jí dělalo i čepování.

Stánky
Stánky

Následující sobotu, 5. září, proběhl v Dejvicích Festival na Kulaťáku, jehož se zúčastnilo 19 pivovarů. Zaměřila jsem se především na ochutnání piv z těch nově vzniklých a mohu říci, že ani jedno z nich nezklamalo. Pivovar Červený Vlk z Božího Daru přivezl, mj. světlý ležák 12,8° a IPL Vavřinec s chmelem Centenial. Obě piva vynikající. Od pivovaru Švihov (Němčice u Lokte) jsem ochutnala 11° Gerstebier, typ Kölsch. Od pivovaru Vik (Hostivař) světlý ležák 12° a z (zatím létajícího, ale prý brzy chystají otevření) pivovaru Lončák též 12° ležák Saturn. Všechna výše uvedená pivo byla bez chyb, dobře pitelná. Možná jediným mínusem byly davy lidí. Festival byl totiž spojen s pravidelnými sobotními farmářskými trhy.

Na Kulaťáku
Na Kulaťáku

Posuňme se v časové ose o týden dopředu. Pokud by zvolené akce probíhaly jen v sobotu, bylo by nutno, aby se návštěvník jich chtivý minimálně rozpůlil. Naštěstí tradiční Festival na Náplavce, který letos byl přesunut do Holešovické tržnice, probíhal i v pátek 11. září. Zúčastnilo se jej 34 pivovarů, festivalovým pivem byla 13° Holešovický Beyk, uvařená loňským vítězem, pivovarem Starokladno. Slušné pivo. Za klad akce (zápor popíšu níže) považuju, že se dalo koupit i menší množství, než celých 0,3 l.

Holešovický Beyk
Holešovický Beyk

Ochutnala jsem celkem asi 14 vzorků v tomto množství, jak ze "stálic" (např. výborná piva: 11° Krum, Moravský Krumlov či 12° Slepý krtek ), tak i z méně známých pivovarů, kvalita piv se ovšem dost lišila. Hodnotila-li bych pivovar jako takový, tak u mně jednoznačně vítězily (bez udání pořadí): Chotoviny, plzeňský Proud a Švihov. 10° svatební i 12° Session Hazy Passion (fuj, to je název!) z Chotovin byla luxusní piva, krásně pitelná. Pivovar Proud čepoval celkem 6 piv, ty nejsilnější jsem vynechala (14° Irish Dry Stout i 20° Barley Wine), ovšem jak 11° sv. ležák, tak i svrchně kvašená piva - 10° Session Pale Ale a 13° žitná IPA byla výborná. Zajímavým jejich počinem byla nealko Hazy IPA, v tom horku naprostá jednička.

Proud
Proud

Ze Švihova jsem ochutnala vynikající 11° witbier. 11° HAK z Hákova parního pivovaru ani neurazila, ani nenadchla. Desiny z pivovarů Paskov a Roudná obsahovaly na můj vkus dost diacetylu. Nejhorším ochutnaným pivem byla ovšem 10° z pivovaru Chors Černotín. Akce bezesporu zajímavá, výrazným mínusem je ovšem, již po celá léta existence akce, povinné zakoupení sklenice. A že letos se jejich cena zvedla! Proč by pořadatel nemohl zavést vratné plastové kelímky, jako na mnoha jiných akcích, naprosto nechápu nejen já. Sklenice ke koupi pak klidně pro sběratele. Možná to i některé potenciální návštěvníky odradilo. Ještě k večeru se davy nekonaly, míst k usednutí bylo dost, ani dlouhé fronty u stánků se netvořily. Z hlasování návštěvníků o nejlepší pivovar vyšel vítězně Krum, následován Chotovinami a Proudem.

V tržnici
V tržnici

Poslední navštívenou akcí bylo pak sobotní tradiční Černokostelecké Vykulení, již 17. ročník. Jako vždy nejen o pivu, místním i přespolním, ale i spojené s ukázkou bednářských prací, exkurzí do pivovaru i večerním koncertem Daniela Hůlky. Z piv místních se čepovala klasika: světlá výčepní Dešťovka, 11° witbier Bílá svině, světlý ležák 12° Vycpaná vydra, kultovní 13° Černá svině, tmavé medicinelní pivo a 14° Březňák, světlý speciál na bavorský způsob. Piv přespolních, ze spřátelených pivovarů, bylo nepočítaně. Mezi pravidelné "návštěvníky" patří např. piva z pivovarů Hauskrecht, Dalešice, Záhlinice či Lobeč.

Už se koulí
Už se koulí

Nováčkem byl pivovar Tupadly, od něj jsme ochutnali 11° pšenici a 12° tmavý ležák. Pivovar Topolná představil světlý ležák 12° s novým chmelem Most. Asi mezi nejvzdálenější zavítavší pivovar patřil Velický Bombarďák z Velké nad Veličkou s pivem 12° ale Cherokee. Piva se na čepu střídala, tak jistě pozdější návštěvníci ochutnali piva jiná. Já si na svůj výběr nemohu stěžovat.

V pivováru
V pivováru

Nechcete se ostatní návštěvníci výše uvedených akcí pochlubit s hodnocením dalších piv? Není v silách jednotlivce popsat všechno.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 1978x] [23. září 2020]
[Pivní slavnosti] [comments: 6] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

jiri.kana

čtvrtek, 24. září 2020
07:34

jiri.kana

“...smečka nikým nevolených epidemiologů...”
Docela mě děsí představa, že bychom si volili ještě epidemiology. Jen si představte tu volební kampaň.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Jana

pátek, 25. září 2020
12:07

Jana

jiri.kana:
Jirko, (asi nejen)já bych věděla, co s tou smečkou, ale to se nesmí napsat. Imám bdí. :ble:


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
06:07


posted by: Inzerce

Sekal

středa, 23. září 2020
11:25

Sekal

A je ten Vík funkční? Mně se to moc nezdá.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Jana

středa, 23. září 2020
13:12

Jana

Sekal:
Můžeš se na ně přijít podívat. Bývají tam večer, ale lepší se dohodnout. Pivovar mají jako "vedlejšák" ke svému zaměstnání.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Chody

středa, 23. září 2020
14:01

Chody

Sekal: Funkční je, tedy vaří, nicméně na SVS bylo ještě pivo odjinud.


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Sekal

středa, 23. září 2020
13:26

Sekal

Jana: No já jen měl pochybnost, protože jim technologii přivezli někdy před dvěma měsícema, všechno to smontovali, sehnali razítka a ještě uvařili pivo, to je superrychlost...


napsal(a): Sekal [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI