Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Dva státy, dva dubnové festivaly

Slavnosti piva, pivní slavnosti, dny otevřených dveří ...


verze pro tisk

Dva státy, dva dubnové festivaly

Dva státy, dva dubnové festivaly

Salon piva v Bratislavě 24.-26. dubna, Pivní festival v Brně 24.-27.dubna. Dvě města od sebe nepříliš vzdálená, byť je dnes hranice rozdělují. Pivo je ovšem spojuje. V Bratislavě už šestým rokem probíhají 2x ročně Salony piva, první se konal v roce 2014. Postupně se jeho pořádání rozšířilo i na další slovenská města – Nitra, Štrbské pleso, Košice, a Salon dokonce zavítal i jednou do Prahy.

Ve Staré tržnici
Ve Staré tržnici

V Bratislavě se Salon koná tradičně ve Starej tržnici, jež je technickou památkou z roku 1910, zrekonstruovanou do původní podoby. Akci bylo hned zpočátku dáno do vínku představení, v podstatě tehdy vznikající, slovenské pivní scény. Poprvé se představilo 37 pivovarů, z toho některé připutovaly se svými pivy z Čech a Moravy. Počet s léty samozřejmě narůstal, stejně tak, jako se zvyšoval jejich počet na Slovensku (dnes je minipivovarů prý asi 70). Některé „stálice“ vidím na Salonech každý rok, některé pivovary se však zúčastnili třeba jen jednou.

Připraveno k degustaci
Připraveno k degustaci

Podle slov hlavního organizátora, pana Ivana Čižmárika, pivovarů na Salonu piva v letošním roce bylo 78 (včetně těch, co byly zastoupeny distributory), samozřejmě většinou ze Slovenska, ale tradičně i od nás (např. Cobolis, Zichovec, Mazák a další). Deklarovaných piv bylo více než 400, na čepu byla piva např. z Polska, Bavorska, Chorvatska, Slovinska, Španělska, USA. Piva evropského severu a zemí Beneluxu prezentoval samostatný stánek. Zde byla vidět piva snad všech barev, kromě zelené (inu, Velikonoce už jsou za námi), pravidly Reinheitsgebotu by však neprošlo asi ani jedno.

Zahraniční hosté
Zahraniční hosté

V letošním roce se organizátoři postarali nejen o potravu materiální, ale též duchovní. Součástí Salonu byly pro zájemce přichystány i přednášky z pivní problematiky. A hned první se ujala pí Jitka Ilčíková z WILD CREATURES na téma "Dozrávání piva v dřevěných sudech".

Přednáška
Přednáška

Vstupné na Salon zůstalo na stejné výši jako v roce loňském - 5 €, v ceně pak byla festivalová sklenice a katalog. Novinkou byla přímá platba penězi, nikoli předem zakoupenými žetony. Ceny se pohybovaly od cca 50 centů za 0,1 l do cca 2,5 € za 0,2 l za běžná piva. Za „šílenosti“ se platilo i několik €. Celkem jsme ve dvou ochutnali 22 vzorků, až na dva vše z produkce slovenské. Z chorvatského pivovaru Garden Brewery to byl 11° Mandarin Bavarian Pale Ale, jež byl na uvedenou kategorii zbytečně moc hořký, a ze slovinského PADRE pak slušnou 13° NEIPA.

Festivalové sklo
Festivalové sklo

Z pivovarů slovenských nás nejvíce zaujala piva z nového pivovaru Flámm z Rajeckých Teplic. Jak jejich 11° ležák, tak zejména 12° pšenice byly vynikající. Výborná byla též 13° NEIPA z nitranského pivovaru Trogár. Zajímavým počinem bylo pivo z nového létajícího pivovaru Šilker´s z Liptova: 9,5° Pribylina - American Farmhouse Ale s přídavkem lipového květu; jakož i Smoked Baltic Porter 21° z bratislavského létajícího pivovaru BEER BROS.

Výčep Flámu
Výčep Flámu

Nemohu jmenovat všechna piva, zmíním se alespoň ještě o pár z nich - slušné portfolio pivovaru Simeon, či klasika ze Svitu Fassa Prassa 11,5° IPA od God Times. Nesmím zapomenout ani na Festivalové pivo létajícího pivovaru HAPPY - DIPA 15°, které bylo k mání pouze v láhvi, takže to čeká na ochutnání doma. Největší „šíleností“ bylo asi pivo od známého slovenského létajícího pivovaru Unorthodox Brewing „Bloody Mary IPA pí Čubriková“ se 6% alkoholu. Barva i chuť odpovídaly názvu.

Plachta Unorthodox Brewing
Plachta Unorthodox Brewing

Některá z ochutnaných piv byla sice pitelná, leč nestrefila se do deklarované kategorie. Ovšem, na dolní příčku pomyslné škály stupnice musím zařadit pivovar Franz z Lučence. V ležáku byl cítit silně diacetyl, chuť kvasničná. Pšenice pak byla všechno jiné, než ta pšenice.

Salon piva opět nezklamal, ovšem příště by to chtělo opět přilákat víc těch slovenských malých i středních pivovarů, jejichž piva nemůžeme ochutnat prakticky jinde, než v místě vzniku. Na rozloučenou jsem organizátorovi zacitovala klasika: „Pane správče, musíte se víc snažit!


Další fotky z Bratislavy najdete zde...


Slovenskou akci hodnotím kladně, na druhé straně hranice se však příliš organizátoři nevyznamenali. Účast jen 16 pivovarů na 3. ročníku festivalu byla zklamáním. Připadalo mi, že na Náměstí Svobody bylo více stánků s jídlem, než těch pivních. Z místních pivovarů byly zastoupeny jen Moravia a Lucky Bastard, Slovensko reprezentoval Berhet, Poláky pak tradiční návštěvníci, Browar Dukla. Po dnu předchozím jsme se drželi spíše zpátky s ochutnávkami, ono taky nebylo příliš co by vábilo naši pozornost. Světlými výjimkami byly pražský Trilobit se svými vynikajícími pivy, Krkonošský medvěd či Mazák.

Plachta
Plachta

Trautenberka jsme tady neochutnali, víme, že piva má dobrá. Slušný byl i Kratušínský ležák 12° z Prachatic. Na rozdíl od ležáku 11° Rupert z Velkorakovnického pivovaru, plného diacetylu a starých kvasnic. Nejhorším pivem však byl 12° světlý ležák od Glokneru. Tam snad byly všechny vady, co lze do piva dostat, skončil v kanále. Novinkou na brněnském festivalu, návštěvníky ovšem přijatou velmi negativně, byla nutnost zakoupení festivalového skla, či silnostěnného plastového kelímku. V letech minulých byly totiž kelímky vratné proti záloze.

Domácí
Domácí

Na skok jsme zašli i do pivovaru U Tomana a dlužno konstatovat, že jejich Emanuelova 10° doznala oproti loňsku zlepšení, ovšem 11° Moničin ale mi připadal na svoji kategorii příliš hořký. Večer jsme si pak byli spravit chuť v nedávno znovuotevřené hospůdce Výstec (dříve Dřevený sud s pivy od Pivečka ) s pivy z Hradního pivovaru Hustopeče.

Na Náměstí Svobody
Na Náměstí Svobody

A že nejen pivem živ jest člověk, navštívili jsme v Brně i malou, leč zajímavou výstavu v galerii Celnice Vily Löw-Beer "Brnem textilním", která mapuje textilní tovární areály v jihomoravské metropoli, areály zaniklé, přeměněné, či stále stojící.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 3192x] [29. duben 2019]
[Pivní slavnosti] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI