Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivo nad zlato

Hospody, hospody a restaurace ...


verze pro tisk

Pivo nad zlato

Pivo nad zlato [p2038]

Minule jsem sice psal, že Krkonošský medvěd u nás zvítězil na Slavnostech piva v Českých Budějovicích. Není to tak docela pravda, výlet do Buďojc má ještě jednoho vítěze - piva z nového pivovaru Solnice, jehož restauraci jsme navštívili těsně před slavnostmi. Schválně nepíšu, že jsme navštívili pivovar, protože vlastní technologie je umístěná v Hroznové ulici a restaurace pak na Piaristickém náměstí, což je od sebe cca 50 m. Pivo a další média se dopravují mezi oběma objekty pomocí podzemní potrubní dopravy. Do pivovaru jen nakoukneme přes okénko z ulice, kde je vidět zejména měděná varna.

Budova pivovaru
Budova pivovaru

To už nás ale instinkt vede k restauraci, tedy ke gotické budově bývalé Solnice, kterou jste mohli např. vidět v pohádce Pyšná princezna. Samotná budova vyhlíží majestátně, je nově opravená a můžete si vybrat ze čtvero podlaží, v přízemí na pivko, v patře do restaurace, v druhém patře na konferenci a ve třetím pak na výstavy. My sedáme v přízemí, hned vedle tanků, z kterých je čepováno čtvero místních piv.

Solnice
Solnice

Interiér maximálně zachovává historický ráz prostor. Kombinace původního trámoví, dřevěné stoly a lavice a k tomu moderní červený bar. Pivovar je osazen technologií Kaspar Schulz, pozici sládka zastává Ing. Ivan Dufek, který byl na podzim loňského roku uveden do Síně slávy českého pivovarnictví a kterého jste zaznamenat např. na pozici ředitele třeboňského pivovaru Regent či jako školního sládka SOŠ ve Veselí nad Lužnicí. Jak už jsem zmínil výše, pivovar produkuje čtvero piv a všechna jsou typu ležák, což se dá u minipivovarů dnes považovat za raritku.

Interier
Interier

Začínáme samozřejmě desítkou, která je velmi osvěžující, jemná, ale nikoliv vodová, ideální pro dnešní letní teploty. Je vařena ze čtyř druhů humnových sladů a chmelená Sládkem a ŽPČ. Jedenáctka je již malinko plnější, ale stejně osvěžující, ne moc hořká. Vrcholem, alespoň pro mne, je dvanáctka - opravdová česká dvanáctka, již trochu hořčí. Třináctka je už trochu nad rámec, je z ní cítit její síla, pro delší pobyt bych asi zůstal u prvních třech piv.

12 a 13
12 a 13

Každé pivo je čepováno do vlastní sklenice, takže pro sběratele to znamená pořízení čtvero skla. Tácek byl jen jednoho druhu, k zakoupení bylo pivo v PET lahvích a myslím, že pivovar nabízí své pivo i v KEG sudech, ale to asi jen v externím prodejním skladu. K jídlu jsme zkusili hotovku a bratwurst a spokojenost.

Za mě spokojenost, čtyři hvězdy za pivo (přeci jen pětihvězdičkové pivo prakticky neexistuje :)); čtyři a půl za sortiment čtyř ležáků; pět hvězd za prostředí. Až se do Českých Budějovic podíváte, určitě si návštěvu Solnice nenechte ujít.


Další fotky z českobudějovické Solnice



[Richard Chodora] [Zobrazeno 2911x] [13. červen 2019]
[Restaurace] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI