Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Jak se kolí drak, aneb Bavorsko nejen pivní


verze pro tisk

Jak se kolí drak, aneb Bavorsko nejen pivní

Jak se kolí drak, aneb Bavorsko nejen pivní

V bavorském městečku, v těsné blízkosti našich hranic, Furth im Waldu mezi 2. a 3. srpnovou nedělí “zbrojí” místní občané do boje s drakem. Součástí největší tradiční slavnosti v tomto regionu je totiž nejstarší německá lidová hra, s více než pětisetletou tradicí, Skolení draka (německy Drachenstich ). Na naší straně hranic, v Domažlicích, pak o jednom z víkendů probíhají známé Chodské slavnosti . Ovšem, zatímco tyto jsou vyloženě "mírumilovné” (nepočítáme-li vystoupení šermířů), už jen ze samotného názvu “Skolení draka” je jasné, že v Bavorsku jde během oslav “do tuhého”.

Drak
Drak

Furthští měšťané se po dobu slavností proměňují ve válečníky, rytíře a prostý lid z doby 15. století. Město obléká sváteční šat a láká návštěvníky na představení do obrovské arény na náměstí, kde se odehrává (na pozadí historických událostí bitvy u Domažlic v srpnu roku 1431) boj s drakem. Na slavnosti se podílí na 1400 lidí, více než 200 koní, alegorické vozy i kapely, které se účastní historického průvodu městem, rytířských her a vlastního představení. Drak se stává ztělesněním zla obecně. Vítězství statečného rytíře Uda nad drakem (při čemž samozřejmě zachrání svou milou, zámeckou paní Marii) tak symbolizuje vítězství dobra nad zlem.

Bavorské pivo
Bavorské pivo

Průvod ve Furthu jsem již vícekrát viděla, ale po léta mne lákalo navštívit zmiňované představení. Ovšem, znáte to, člověk míní… Až letos se konečně zadařilo a tak vyrážíme na třídenní pobyt ve Furth i.W. Nebude to sice „ostré“ představení, ale jen generální zkouška, ovšem v „plné parádě“. A jaká by to byla návštěva Bavorska, kdyby nebyly v plánu i nějaké pivovary a jejich piva. Tentokráte sice jenom jako „přidružená výroba“ ke kultuře a cyklovýletům. Jsme tady totiž na kole, takže mobilní po blízkém okolí. Za tři dny jsme ovšem okusili rozmarů počasí plnými doušky – déšť, silný vítr a na závěr tropické vedro, které na cestě domů, přes šumavské kopce do Alžbětína na vlak, nám dalo pěkně zabrat.

Dimpfl Bräu
Dimpfl Bräu

Ve městě samotném zbyl již pouze jediný pivovar – Dimpflbräu. Ačkoli na webu udávají sortiment několika druhů piv, měli jsme možnost ochutnat pouze Helles, který točili v pizzerii na náměstí. Chuťově typický helles, z mého pohledu: neurazí, ani nenadchne. Prodejnu pivovar nemá a ani v několika místních obchodech jsme na žádné z jeho piv nenarazili. Hotel s pivovarem Höfer Bräu, kde dříve mívali též několik druhů piv, je opuštěný a cedule hlásá, že je na prodej.

Höfer Bräu na prodej
Höfer Bräu na prodej

Jestli v jeho útrobách zbyla ještě technologie, těžko říct. Za prosklenou stěnou se dá cosi tušit, leč může to být jen další stěna, kamuflující technologii. Další z místních pivovarů Späth Bräu , poté, co se koncem let devadesátých ocitl v konkurzu, koupil v roce 1999 pivovar Mühlbauer Brauerei v nedalekém Arnschwangu a převzal do svého portfolia též jeho značky Drachenblut a Drachenweisse (ten drak je tady prostě všude!).

Bývalý Späth Bräu
Bývalý Späth Bräu

Městečko Arnschwang, ležící asi 5 km od Furthu, jsme navštívili hned první den. Pivovar se nachází přímo u silnice, za prosklenou stěnou jsou vidět varné nádoby. Na malém nádvoří za objektem je budova, která mj. nese ceduli, že je tu pivovarská restaurace. Bohužel, spíš byla, nebo se otevírá pouze příležitostně. Na můj dotaz, zdali by bylo možno do pivovaru nahlédnout, mi právě procházející zaměstnanec odvětil, že prohlídky nedělají. Máme se prý podívat přes sklo na tu varnu. Škoda.

Brauerei Mühlbauer
Brauerei Mühlbauer

Prodejnu sice také vlastní nemají, leč pod náměstím, směrem ke kostelu, jsme objevili malou nápojku s kompletním sortimentem tohoto pivovaru (ale i dalších, především z regionu). Otevřou na zazvonění. Sortiment místních piv je na čepu v mnoha podnicích, rovněž tak byl v našem penzionu. Čepované je většinou jen Edel-Hell, ostatní sortiment je láhvový. Ceny jsou za čepované 0,5 l - 2 EUR, za láhvové 2,20 EUR. Mně osobně nejvíc chutnala právě ta „Dračí krev“. Ovšem ani „Dračí pšenka“, či „pšenka Medvědí“ (Bären-Weisse) nebyly k zahození.

Račte vstoupit
Račte vstoupit

Z produktů dalších pivovarů v regionu jsme ještě ochutnali pšenici z pivovaru Späth Bräu Lohberg, ovšem též jen v láhvové formě. A abych nezapomněla – na horské chatě na vrcholu Hoher Bogenu (1079 m), kam jsme vysupěli, částečně za deště, ale hlavně silného větru, byla na čepu pšenice z Dampfbrauerei Zwiesel. Po náročném výstupu moc chutnala. Ve Furthu je možné piva výše zmiňovaných pivovarů určitě zakoupit ve dvou prodejnách sítě Netto Marken -Discount a nápojce na křižovatce poblíž NORMY. Pozor - v neděli je všude zavřeno.

Chata na Hoher Bogenu
Chata na Hoher Bogenu

Kolení draka jsme nechali statečnému Udovi, má v tom za ta léta praxi. A byť mu nějak při té generálce stávkoval kůň, stejně to zvládl. Současný drak (již několikátý v pořadí) je totiž „potvora“ 15,5 m dlouhá, 4,5 m vysoká, 3,8 m široká, s rozpětím křídel až 12 m. A váží 11 tun! Ovládají ho na dálku 3 lidé (na rozdíl od toho minulého, který měl pohon hydraulický), řve, plive oheň, koulí očima, otvírá tlamu plnou ostrých zubů… a jakožto prý největší robot světa byl zapsán v Guinessově knize rekordů. O slavnostech, jakož i drakovi se lze dočíst zde...



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 10131x] [25. srpen 2013]
[Pivo ve světě] [comments: 6] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Sekal

úterý, 27. srpen 2013
22:32

Sekal

Smutný článek o tom, jak v Německu mizí pivovary, za poslední dekádu to jde již do stovek.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Dan

neděle, 25. srpen 2013
12:11

Dan

Pěkný článek. Obdivuji paní Janu, že zvládne sledovat a navštívit i akce v okolních státech. Já nestíhám ani ty u nás :(
Možná se tu objeví rejpalové, že je článek málo o pivu, ale mně osobně se právě líbí akce, kde se při putování za pivem, člověk dostane i k jiným zajímavostem a radovánkám.


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
10:21


posted by: Inzerce

Jana

neděle, 25. srpen 2013
12:43

Jana

to Dan:
Děkuji. Jste moje krevní skupina :D, neboť nejen pivem živ jest člověk. Někdy je mi líto, že se toho nedá stihnout víc. A na rozdíl od rejpalů se s ostatními ráda o zážitky podělím.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Bourbon

středa, 28. srpen 2013
07:55

to Dan: Moje řeč - v tom si na výletech s manželkou výborně rozumíme. Já nemám problém chodit po zámeckém parku a okolí a ona si se mnou zase posedí u místního piva.


napsal(a): Bourbon [Odpovědět]

Dan

středa, 28. srpen 2013
16:07

Dan

to Bourbon: Přesně tak. Kdyby člověk někam cestoval jen za účelem ochutnání nějakého piva a nekoukal kolem, tak by si klidně to pivo mohl koupit na interentu nebo v pivotéce a popíjet ho doma.
Není nad to naplánovat výlet za pivem, spojený s poznáváním všeho možného v daném místě. Člověk může mít plno zážitků i když mu třeba místní pivo úplně nesedlo.
Samozřejmě, ideální kombinace je něco zažít, poznat a večer si pochutnat na výborném pivu.


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Skřítek

středa, 28. srpen 2013
16:46

to Dan: Souhlas. Taky to tak dělám, například uplynulý víkend jsem krom pivovarů Falkenstein a Vendelín Krkoška navštívil také Křížový vrch v Jiřetíně pod Jedlovou. Minipivovarské zázemí na fotkách vypadá téměř ze všech pivovarů podobně, tak potom doma potěší, když jsou i jiné fotky.


napsal(a): Skřítek (skritek(a)skritek.cz) [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI