Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Valeč a Chyše

Pivní cesty


verze pro tisk

Valeč a Chyše

Valeč a Chyše [p2568][p174]

Na Nepomuckých pivních slavnostech byl nejexotičtějším pivovarem, prozatím létající pivovar Valeč. Tady ho zastupovala místní pálenice a z rozhovoru s obsluhou vyplynulo, že areál bývalého pivovaru ve Valči je rozdělen na dvě části. Bývalou sladovnu opravila obec. Druhá půlka, kde má být pivovar, je rozestavěná. "Místní pivo" prý určitě ochutnáme v Kavárně U muzea. Po povedeném pobytu v Chodovarlandu ještě přejíždíme do Chyše, kde máme domluvený noclech. Po příiezdu vyrážíme na kole do Valče. Je to prakticky furt do kopce, tak snad budeme odměněni.

Valeč: Pivovar
Valeč: Pivovar

Valeč je typická sudetská obec, ona kavárna má zrovna dovolenou. Takže to vypadá, že pojedeme zpět do Chyše žízniví. Ještě se ale vyškrábeme k zámku, který se zdá být opravený a před ním je zjevení ve formě kiosku Prádelna, kde mimo jiné můžete zakoupit i vstupenky na zámek. Na čepu rakovnický Bakalář a "místní" jedenáctka, která je výborná. Dle upozornění obsluhy čekám něco ve stylu IPL - pivo je prý do citrusova. Osobně jsem tam nic takového necítil. K tomu výborné párky z Doupovských uzenin a i káva prý byla výborná. Mohu jen doporučit tuto oázu...

Valeč: Valeč 11
Valeč: Valeč 11

Po příjezdu na Facebooku zjišťuju, že se zřejmě pivovar ve Valči konat nebude, dovolím si citovat: "Z původní ideje, že budeme lokální, ekologicky sympatické a nadmíru chutné pivo vařit v budově, kterou koupili a opravují naši přátelé, po nějaké době sešlo, a tak jsme začali jednat s obcí o využití druhé ze zachovalých pivovarských budov. I na této cestě se však vršily obtíže, a přestože jsme průběžně hledali i nacházeli různá řešení, nacházeli jsme i stále nové zádrhele a zdržení."

Valeč: Zamýšlený pivovar
Valeč: Zamýšlený pivovar

"Bylo to těžké rozhodnutí, ale když jsme zvážili všechny složitosti, které před námi nyní v přípravě pivovaru stále stojí, vyhodnotili jsme, že to nezvládneme. Máme-li si zvolit mezi byznysmeny a rodiči, budeme raději rodiči, nelze-li skloubit obojí. Nehněvejte se na nás, my ten valečský pivovar prozatím vzdáváme. Vařit v létající podobě, čili tak jako doposud, budeme nadále. Možná za pět, deset let nečekaně zbohatneme a někde si tu svou pivovarskou technologii postavíme, ale teď ne, i když nás to mrzí a i když tím roky naší práce odvane vítr."

Valeč: Opravená část
Valeč: Opravená část

Do Chyše to máme pěkně z kopce a tak jsme včas na večeři v Zámecké restauraci. Součástí restaurace je varna minipivovaru. Obsluha je tady taková vádnější, ale to dneska až tak nevadí. Zajímavé je, že jakékoliv jídlo si objednáte, je obratem přineseno.

Chyše: Varna
Chyše: Varna

Pivo jsem tady čekal lepší. Desítka je taková plošší. Jedenáctka Prokop je nejlepší ze zdejší produkce. Polotmavá dvanáctka byla vždy vyhlášeným pivem, ale dnes mi nijak nenadchla.

Chyše: Prokop
Chyše: Prokop

Škoda, Chyšské pivo jsem měl v historické paměti zařazené výše...



[Richard Chodora] [Zobrazeno 637x] [15. srpen 2024]
[Pivní cesty] [comments: 1] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Sekal

úterý, 20. srpen 2024
10:11

Sekal

Taky jsem to měl zařazené výše, asi před dvěma lety na čepu Prokop 11 vyloženě slabota. Valče je mi líto, ale když jsem tam letos byl, tak jsem nepozoroval oproti loňsku změnu, čili asi žádné překvapení.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI