Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní zážitky roku 2004

Pivní cesty


verze pro tisk

Pivní zážitky roku 2004

Pivní zážitky roku 2004[p299][p261][p199]

V červenci 2004 nás osud zavál na promoci do Olomouce. Řekli jsme si, že by byla škoda jet tak daleko jen na jeden den a rozhodli jsme se prožít v Olomouci prodloužený víkend. Co se vlastní Olomouce týče, je pro nemoderního pivaře docela nezajímavá. Zaznamenal jsem zde kromě gigantů jen piva místní pivovarské skupiny PMS Přerov - Litovel, Holba a Zubr. Takže tento výlet se z pivního hlediska udál úplně někde jinde.

Excelent v plné síle
Excelent v plné síle

Prvním cílem se stal Rýmařov, kde je doma Excelent, pivovar a hotel. Ochutnali jsme zdejší pivo a dobře se najedli. Zase jsem pil jedno pro mě nové originální kvasnicové pivo z minipivovaru a ani mě nenapadlo, že už za rok se zde pivo vařit nebude a že bych si tady mohl dát jen heinekenovské Starobrno. Škoda, snad se zde výroba Excelentu ještě někdy obnoví.

Centrum Sladovna Vás vítá
Centrum Sladovna Vás vítá
Vrátnice slouží také jako noční prodejna
Vrátnice slouží také jako noční prodejna
I dětem se ve Sladovně líbilo
I dětem se ve Sladovně líbilo

Druhým zastavením na této akademické cestě byl pivovar Černá Hora na Blanensku. Navštívili jsme restauraci v komplexu Centrum Sladovna. Ochutnal jsem postupně všechna točená černohorská piva a ujistil jsem se, že ČH je pro mě nejlepší na Moravě a jedno z nejlepších v celé České republice. Děti se vyřádily na klouzačce a na pérových houpačkách a my se dobře napili a najedli.

Pivovar Klášter
Pivovar Klášter

Další prostor patří loňské dovolené, kterou jsme strávili v Českém ráji a ubytovaní jsme byli v Sobotce. V samotné Sobotce byli jen dvě restaurace, kam se dalo jít na jídlo a obě byli pod vedením Plzeňského Prazdroje. První den jsem vyrazili na západ a navštívili Mnichovo Hradiště, kde kousek vaří Pivovar Klášter-Hradiště. Bohužel byla neděle a prodejna i restaurace byla zavřena, vůbec celý tento kraj byl nějaký mrtvý.

Pivovar Malý Rohozec
Pivovar Malý Rohozec

Další pivovarské zastavení se naskytlo cestou z Liberce, kdy jsme se před Turnovem přehnali okolo pivovaru v Malém Rohozci. Pískání brzd a zařazení zpátečky nás dostalo před pivovarskou bránu, kde byl otevřen výčep (cena točené desítky tu byla snad 8 Kč). Nechali jsme si načepovat několik PETek, nakoupili lahvové a vyrazili do Sobotky, abychom mohli rohozecké v klidu vychutnat.

Vstup do Středověké restaurace
Vstup do Středověké restaurace
Dětenická varna
Dětenická varna

Jedno z dalších dovolenkových dopolední jsme si vyhradili na návštěvu Dětenic, kde se nachází soukromý zámek a pivovar. Nenechali jsem si ujít prohlídku pivovaru a pak posezení na "terase". Zdejší středověká restaurace je zvláštní svou mluvou, zeptají se Vás co budete chlastat a jestli budete něco žrát. Pivo se zde vyrábí originální středověkou metodou a bylo opravdu vynikající, cena 29 Kč. Byl to pro mě největší pivní zážitek loňského roku.

Pivovar Podkováň
Pivovar Podkováň

Již cestou zpátky jsme narazili na ceduli upozorňující na Pivovar Podkováň. Rozhodli jsme se sem zajet a nakoupit lahváče do sbírky. Po strastiplné cestě jsme uviděli konečně značku Podkováň, kde je vlastně jen pivovar a pivovarská prodejna, která byla naštěstí v sobotu dopoledne otevřena.

Lobkowiczký pivovar
Lobkowiczký pivovar

Další loňským výletem byla návštěva Vlašimi. Cesta vedla okolo Vysokého Chlumce, kde vaří pivo Lobkowicz. Trošku jsme si zajeli s úmyslem lobkowiczký pivovar navštívit. Je dobře, že se místní pivo ve vysokochlumeckých hospodách točí, ale samotný pivovar se moc neprezentuje. Před bránou se nachází jen buňka sortimentu "smíšené zboží", kde prodávají i lobkowiczká piva.

Stánek Poutníku
Stánek Poutníku

Posledním srpnovým zastavením byla výstava Země Živitelka v Českých Budějovicích. Loňský ročník byl ve znamení boomu pelhřimovského pivovaru Poutník. Nejméně dva výčepy s tímto nepasterovaným pivem bylo milým pohlazením v nabídce překupníků se známými značkami velkých pivovarů.



[Richard Chodora] [Zobrazeno 7635x] [16. říjen 2005]
[Pivní cesty] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI