Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Byl jednou jeden Všerad


Byl jednou jeden Všerad

Byl jednou jeden Všerad [p1186]

Kdo byl onen Všerad, ten „jenž si se vším ví rady“, historici zatím nezjistili, snad vladyka. Založil ale prý „mezi lesnatým návrším Housiny a Tetínem, čelem k brdským hřebenům, asi 6 km jihozápadně od Litně“, ves Všeradice, ves „lidí Všeradových“. A taky hrad, tedy spíš tvrz, odkud řídil své panství, čítající několik okolních vesnic. Kdy? To se taky přesně neví, první písemná zmínka je až z roku 1262. Staletí plynula, majitelé se střídali, tu lépe, tu hůře spravovali svůj majetek. Tvrz byla postupně přestavována, jak rostly požadavky na bydlení, až se z ní stal barokní zámeček. Ten sice pár staletí přetrval, v roce 1930 byl však posledními majiteli přestavěn a zmodernizován do dnešní podoby.

V Zámeckém dvoře
V Zámeckém dvoře

Ani ta by se nám však možná nedochovala, chátrání v posledních desetiletích bylo více než patrné, kdyby celý areál neodkoupil v roce 2008 od restituentů Bohumil Stibal, majitel společnosti Some CZ Všeradice a nezačal s komplexní rekonstrukcí. A protože je to prý člověk uměnímilovný, tak v areálu Všeradického zámku, („Zámeckém dvoře Všeradice “ , jak zní oficielní název) kromě prostor pro své podnikatelské aktivity, vybudoval v původní sýpce „Galerii M. D. Rettigové“ s muzejními sbírkami. Proč právě tohoto jména? Znalí již vědí, že se zde roku 1785 narodila autorka „České kuchařky“ Magdalena Dobromila Rettigová. Ostatně, již od roku 1968 je na průčelí budovy vedle vchodu osazena deska, připomínající tuto událost.

Zámecký pivovar
Zámecký pivovar

A přes gastronomii se konečně dostáváme k další aktivitě pana majitele – od roku 2012 je ve Všeradickém zámku, v bývalých stájích, stylová restaurace s minipivovarem „Zámecký pivovar a restaurace U paní Magdalény “, s pivem Všerad na čepu. To se ale ještě Všerad vařil v Broumech, u pana Matušky. Vlastní historie minipivovaru začíná 29. dubna 2013, kdy byla uvařena 1. várka již v jeho prostorách. A právě v tady prostorách jsem si ve dnech minulých povídala s vedoucím pivovaru, sládkem (a dle vlastních slov i „děvčetem pro všechno“), panem Jiřím Divišem.

Pan starý
Pan starý

Právě vařil a z varny se nesla vůně, lahodící nosu snad každého milovníka piva. Povídali jsme si o historii rekonstrukce, o tom, jak se stal zdejším sládkem … a hlavně o pivu Všerad. Pan Diviš pochází ze známé „líhně sládků“, z Podskalské, oboru se však věnoval jen krátce po škole. Je dlouholetým občanem Všeradic a, když mu bylo nabídnuto místo vzdálené od jeho bydliště jen pár minut chůze, rád vyměnil mnohá léta dojíždění za prací do Matičky Prahy a přijal nabízenou práci v nově zřízeném pivovaře. Vrátil se tak zpět k vystudovanému oboru. I když sám přiznává, že se musel znovu učit.

Varna
Varna

První „vlastní“ pivo bylo k mání koncem května letošního roku, já sama jsem jej ochutnala počátkem června. Tehdy byly na čepu piva: 11° ptm., 13° světlá a tmavá. To první jmenované se stalo okamžitě mým favoritem a doufám, že bude i nadále. O současném sortimentu níže, teď se však vraťme do pivovaru samotného. Dvounádobová varna, původem z Broum, má objem 5 hl. Vytápění je elektrické. Pivo se vaří dle potřeby, průměrně 2x v týdnu. Vaří se na 1 rmut, 3x se chmelí. Hlavní kvašení i dokvášení probíhá v sedmi CK tancích po 1000 litrech. Slad bere pivovar z Kounic, chmelí se ŽPČ, Premiantem a třemi druhy chmele amerického, kvasnice jsou z pivovaru Platan. K vaření využívají vlastní vodu ze studní, napájených prameny z Českého krasu. Roční výstav se předpokládá 500 hl.

Tanky
Tanky

Ve stálé nabídce je 11° světlá a polotmavá (26 Kč/0,5 l) a 13° světlá (38 Kč/0,5 l). Příležitostnými speciály pak 13° tmavá a v současné době jantarová IPA 14,5°. Světlou 11° jsem neochutnala, polotmavá při mé návštěvě ještě zrála v tanku, ale věřím, že bude tak vynikající, jako při mé předchozí návštěvě. Světlá 13° - to je naprostá klasika, dobře pitelné pivo se střední hořkostí. Mým favoritem se ovšem tentokrát stala všeradická IPA. A případným zájemcům doporučuji neváhat! Všechna piva si můžete odnést i v litrových PETkách. A pro sběratele mají tácky, etikety i logované sklo.

Třináctky
Třináctky

Posedět lze ve stylové restauraci (kde je 90 míst a je nekuřácká), z níž je průhled přes sklo do varny, za pěkného počasí pak i na zahrádce. Pro příležitostné akce (školení, svatby apod.) je k dispozici salónek (40 míst). V objektu je možnost ubytování a pro sportovně založené pak víceúčelové hřiště pro míčové hry, či minigolf. A samozřejmě dětský koutek. Areál je stále ve stádiu budování a rekonstrukce, takže další aktivity mají postupně následovat. Ostatně již nyní se zde konají mnohé zajímavé akce, jako jsou „Zámecké večery“, tématické gastronomické víkendy, kuchařské soutěže, hudební vystoupení, umělecká Artsympozia a četné výstavy. Vzniklo zde i „státní zřízení“ Všeradova země. Na obec s 452 obyvateli jsou to slušné aktivity, ne?

Restaurace (s průhledem na varnu)
Restaurace (s průhledem na varnu)

Vraťme se ale ještě k pivu, nesmím zapomenout na zdejší kuriozitu, pivobus - originální pivní vůz značky Citroen HY, lehký nákladní automobil, který francouzská automobilka vyráběla v letech 1947 až 1981. Jezdil v něm třeba Fantomas, kdo si pamatujete svého času populární filmovou sérii. Pivobus je vybaven třemi pípami, grilem i lednicí a ze Všeradic vyráží na své pivní štace, akce nejen v regionu. Setkat se s ním mohou i návštěvníci pivního svátku Slunce ve skle.

Pivobus
Pivobus

S panem Divišem se povídalo velmi příjemně, krátká návštěva se poněkud protáhla a doba mezitím pokročila. Byl čas se věnovat vařenému pivu a mě čekala cesta domů za nepříliš přívětivého počasí. Do Všeradic se však určitě brzy vrátím.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 9324x] [18. září 2013]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 5] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Dan

sobota, 5. říjen 2013
11:28

Dan

Všeradická piva jsem ochutnal včera na náplavce a musím uznat, že jsou výborná. Světlá třináctka výborně vyvážená, s příjemnou hořkostí. A 14° IPA prostě luxusní.
Myslím, že jsem nebyl sám, kdo měl podobné pocity, protože k večeru už byla u pivobusu slušná fronta...


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Maxič

pondělí, 30. září 2013
09:38

Maxič

V sobotu na pivních slavnostech v Mníšku pod Brdy obsadily piva ze Všeradic dvě první a jedno druhé místo v ketogoriích sv.+pltm. ležák a pivo speciální. Za sebe mohu říct, že jejich IPA je vynikající a moc mi tam chutnal i Kozlíček H. Dubenky-hlavně jejich vídeňák. Světlá 11° mi ale moc nechutnala(málo zralá?)-ochutnána též v sobotu, ale ve Všeradicích...


napsal(a): Maxič [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
03:32


posted by: Inzerce

Děkan

pátek, 20. září 2013
14:09

Děkan

Všeradická IPA - měl jsem minulý týden na Křivoklátě a musím souhlasit s pisatelkou, velmi, velmi slušná a moc pitelná!


napsal(a): Děkan [Odpovědět]

Dan

středa, 18. září 2013
21:08

Dan

Moc pěkný článek a pro mne námět na pivní výlet.


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Jana

středa, 18. září 2013
21:10

Jana

to Dan:
Děkuji a určitě výlet doporučuji. Příští týden už by snad měla být i ta ptm 11°.


napsal(a): Jana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI