Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

SABMiller


Pivní.info

Češi nemusí mít v autech airbagy, protože je před nárazem dostatečně chrání pivní břich. To je jedna z myšlenek, kterou se před pěti lety snažili lidé z Plzeňského Prazdroje rozveselit své kolegy ze SABMiller, která plzeňského výrobce vlastní. Interní video uniklo před měsícem na YouTube a pivovar je z toho rozpačitý.

Foto

Povedeně sestříhané video doplněné amatérským překladem autora, který ho na server umístil, začíná bombastickým sdělením, že Česko je díky pivu pupkem celého světa a nejdůležitějším městem je Plzeň, kde se vyrábí nejpopulárnější světový ležák Pilsner Urquell.

V podobně nadsazeném duchu pak lidem sděluje, proč je dobré pivo pít a žít v Česku. Vedle využití velkého břicha namísto airbagu například proto, že čeští muži ušetří za cvičení, pivo totiž formuje skvělou postavu a hospoda tak dokonale nahradí fitness centrum.

Pivní břicho prý roste hlavně po flámu

Prazdroj v něm také neopomíná vyzdvihnout krásu českých žen a přihřát si na tom svou polívčičku poznámkou, že právě černé pivo napomáhá ženám k dokonalé postavě zvláště v horních partiích těla.

Klip také přináší novou hypotézu vysvětlující důvod rozpadu Československa. Je prostá. Stojí za tím to, že Slováci pili málo piva, což možná ani jeden národ nebyl schopen rozdýchat.

Původně interní video si na YouTube od poloviny června prohlédlo na 100 tisíc lidí, kterým se nabubřelá nadsázka většinou líbila. "Od teďka chci být Čechem," napsal do komentářů jeden z návštěvníků serveru. "Skvělé, hodně jsem se nasmál, zdravím české bratry," připsal do poznámek Polák a jeden anglicky mluvící cizinec dokonce navrhuje, aby se video stalo klipem tisíciletí.

Samotný pivovar je však z jeho zveřejnění v rozpacích. "Video jsme natočili přibližně před pěti lety jako součást představení České republiky našim zahraničním kolegům ze SABMiller. Protože jsme pivovarská firma a pivo má v naší vlasti výjimečné postavení, snažili jsme se o 'pivní pohled' s trochou nadsázky. Nikdy jsme ho ale nechtěli prezentovat veřejně," řekl iDNES.cz Vladimír Jurina z oddělení komunikace Plzeňského Prazdroje.

Podle něj se nemá pivovar v klipu zač stydět, nicméně tímto způsobem humoru by se na veřejnosti neprezentoval a pokud by podobně laděná reklama měla jít ven, určitě by neobsahoval pasáže například o airbagu či rostoucích ňadrech. "Nicméně jsme potěšeni pozitivními ohlasy, které video sklízí," dodal Jurina.

Podle Tomáše Bučiny z marketingové společnosti Provocado se však Plzeňský Prazdroj ztráty sympatií kvůli videu bát nemusí.

Češi si podle něj jsou schopni ze sebe a svých stereotypů dělat legraci, pokud v tom nevidí nějakou stopu pohrdání nebo kritiku zvenčí, což v tomto případě zmiňovaného "pivního pupku světa" není.

Zdroj: Ekonomika iDnes.cz | Autorka: Iva Špačková | Foto a video: YouTube


Program péče o kvalitu piva běží 10 let a začíná druhou tisícovku hospod

Pankrácká pivnice Na Pláni se stala 1000. provozovnou certifikovanou za vynikající péči o nejvyšší kvalitu čepovaného piva. Komplexní program péče o kvalitu piva v restauracích čepujících jeho značky po celé České republice spustil Plzeňský Prazdroj v roce 1999 a počet certifikovaných hospod dnes stojí na prahu druhé tisícovky. Slavnostnímu předání certifikátu kvality byl přítomen i herec David Suchařípa, známý milovník plzeňského ležáku.

Foto

Pivo je nejlepší v momentě, kdy opouští brány pivovaru. Potom vyžaduje velkou péči, aby neztrácelo na kvalitě: odpovídající teplota skladovaného piva, správné tlačné médium, dobře nastavený tlak ve výčepním zařízení, čisté a chladné sklenice, ideální teplota piva, správné čepování, pravidelné čištění pivního potrubí a správné servírování.

„Pokud hostinský pečuje o pivo ve všech parametrech, dostane se hostům na stůl pivo ve špičkové kvalitě. A v pankrácké pivnici Na Pláni se toto vše daří,“ řekl obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Pavel Průcha, když slavnostně předával majiteli restaurace panu Janu Matuštíkovi certifikát s magickým číslem „1000“.

Kvalitní piva z Plzeňského Prazdroje čepujeme nejen Na Pláni, ale i v dalších třech pražských restauracích Bredovský dvůr, Antal a Kobyla, které také získaly a pravidelně obhajují své certifikáty za péči o kvalitu piva. Symbolická tisícovka potěší, ale mnohem podstatnější je systematická a dlouhodobá péče o kvalitu piva ve všech našich provozovnách,“ řekl Jan Matuštík při přebírání certifikátu.

Foto

Na plzeňské pivo chodím hrozně rád, ale zejména tam, kde se o něj perfektně starají. U Zlatého Tygra jsem se naučil pít Plzeň ještě za socialismu, protože už tehdy tam o pivo pečovali vynikajícím způsobem. Dnes hodně cestuji po republice a mám radost pokaždé, když narazím na restauraci, kde plzeňský ležák hýčkají a čepují v té nejlepší kondici, jako třeba v Konviktu na Starém Městě a jak jsem se dnes přesvědčil, i na pankrácké Pláni,“ potvrdil David Suchařípa.

Historicky první certifikát, podle kterého se mohli čeští pivaři orientovat, získala v roce 1999 legendární staroměstská pivnice U Zlatého Tygra, která jej navíc každoročně dokázala obhájit. Majitel Zlatého Tygra pan Karel Hulata proto dnes společně s Pavlem Průchou a Janem Matuštíkem narazil dřevěný soudek s pivem Pilsner Urquell a předal „Pláni“ s tisícovkou na certifikátu symbolickou štafetu.

Foto

Pavel Průcha s oběma restauratéry poté pokřtili nové instruktážní DVD Plzeňského Prazdroje, které pomůže výčepním a majitelům restaurací ve správné péči o české pivo.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Mimovládne organizácie na východnom Slovensku majú opäť šancu získať prostriedky na projekty zamerané na zvýšenie životnej úrovne obyvateľov. Spoločnosť Pivovary Topvar, a. s. štartuje od 1. júla 2010 v spolupráci s Komunitnou nadáciou Veľký Šariš už siedmy ročník programu Občianska voľba Pivovaru Šariš. Na podporu projektov z okresov Prešov, Sabinov a Vranov nad Topľou je tento rok určená suma takmer 16 600 eur.

V rámci programu Občianska voľba Pivovaru Šariš možno získať prostriedky na projekty, ktoré sa vzťahujú k mestám a obciam v okresoch Prešov, Sabinov a Vranov nad Topľou. Prihlásené projekty by mali tvorivým spôsobom prispieť k zvýšeniu životnej úrovne obyvateľov v oblasti zdravotnej starostlivosti a sociálnych služieb, k rozvoju športových aktivít, k skvalitneniu kultúrneho a spoločenského života, vzdelávania alebo ekológie. Pri posudzovaní projektov sa bude do úvahy brať okrem jasne formulovanej témy projektu, jeho cieľa a súladu so zameraním programu aj jeho originalita a dlhodobejšia udržateľnosť.

Prihlásené projekty bude v prvom kroku posudzovať Rada reprezentantov, vybrané projekty následne postúpia do verejného hlasovania. „Osud projektov je plne v rukách občanov. Program Občianska voľba Pivovaru Šariš je totiž výnimočný tým, že o výbere projektov nerozhoduje naša firma. Každý občan môže zahlasovať práve za ten projekt, ktorý podľa neho najlepšie odráža potreby v jeho regióne,“ doplnila Zuzana Lošáková, hovorkyňa a manažérka firemnej komunikácie spoločnosti Pivovary Topvar, a. s. „Podpora komunít v oblastiach, kde pôsobíme, patrí medzi desať kľúčových oblastí, na ktoré sa spoločnosť Pivovary Topvar v rámci konceptu udržateľného rozvoja zameriava,“ vysvetľuje Z. Lošáková.

O príspevok možno požiadať vyplnením formulára, ktorý je k dispozícii priamo v Komunitnej nadácii Veľký Šariš, alebo na webových stránkach www.pivovarytopvar.sk (sekcia Naše hodnoty, podsekcia Podpora komunít) a http://home.nextra.sk/komunit. Poradenstvo pri príprave projektov poskytne Štefánia Lenzová, správkyňa Komunitnej nadácie Veľký Šariš, na tel. číslach 0907/920 594 alebo 051/776 2013. Uzávierka programu je 24. septembra 2010.

Celková suma určená na podporu projektov predstavuje takmer 16 600 eur. Tieto prostriedky budú prerozdelené medzi víťazné projekty v decembri 2010. Grantový program Občianska voľba Pivovaru Šariš prebieha v úzkej spolupráci s Komunitnou nadáciou Veľký Šariš už od roku 2004. V rámci tohto programu bolo doposiaľ prerozdelených cca 157 000 eur a podporených 54 projektov.

Trvalo udržateľný rozvoj – Desať priorít, jedna budúcnosť.

Skupina SABMiller sa dlhodobo zameriava na desať kľúčových oblastí udržateľného rozvoja. Spoločnosť Pivovary Topvar, člen skupiny SABMiller na Slovensku, sa v rámci konceptu udržateľného rastu sústreďuje na 3 z nich:

1. Potreba zabrániť nadmernej a nezodpovednej spotrebe alkoholu

2. Potreba priniesť benefity komunitám v oblastiach nášho pôsobenia

3. Potreba redukovať spotrebu energií

Celosvetovo medzi 10 kľúčových priorít skupiny ešte patria potreba recyklácie, potreba fungovať tak, aby sa vytváral nulový odpad, potreba variť viac piva s použitím menšieho množstva vody, potreba mať partnerov, ktorí rešpektujú vlastné hodnoty spoločnosti SABMiller a záväzky smerom k udržateľnému rozvoju, potreba rešpektovať ľudské práva, potreba redukovať vplyv HIV a AIDS tam, kde to môžeme ovplyvniť a potreba byť transparentný pri informovaní o pokroku v týchto oblastiach.

Zdroj: Tisková zpráva Pivovarů Topvar


Pilsner Urquell v Rakousku expanduje

[pondělí, 28. červen 2010]

Pivo Pilsner Urquel se v restauraci Zattl ve Vídni těší stále větší oblibě. První provozovna s českým pivem z tanku po roce provozu získala titul Zahrádka roku 2010. Podporuje tak stoupající prodej plzeňského ležáku, který vloni v Rakousku vzrostl o více než 30 procent.

Majitel restaurace Michael Zattl považuje Pilsner Urquell za jedno z nejlepších piv na světě. V Zattlu se denně vyčepuje téměř tolik plzeňského ležáku jako v české pivnici U Mansfelda v Plzni. Za loňský rok ji navštívilo asi 270 tisíc hostů. Pivní průvodce Bier Guide 2010 ohodnotil Zattl jako nejlepší městskou restaurační zahrádku v Rakousku. Bier Guide 2010 srovnává přibližně 1200 pivnic z celého Rakouska.

Rakousko je celosvětově na pátém místě ve spotřebě piva na osobu, každý Rakušan vypije za rok 108 litrů piva. Otevření přímého exportního zastoupení pro prodej piv Plzeňského Prazdroje v roce 2009 proto sleduje ambiciózní cíle: „Pilsner Urquell je i v Rakousku legendou a zákazníci začínají vnímat plzeňské pivo jako ten správný vzor i pro rakouská piva plzeňského typu,“ řekl šéf exportní pobočky SABMilleru v Rakousku Jürgen Scherieble.

Zdroj: Euro.cz | Autorka: Pavlína Dvořáková


V pivovaru Gambrinus se sešli ocenění věrní ŠtamGasti z východních Čech. Je mezi nimi i třítisící jubilejní ŠtamGast

Branou pivovaru Gambrinus prošel jubilejní třítisící účastník programu Gambrinus ŠtamGast, kterým pivovar od června loňského roku odměňuje své dvorní fanoušky a umožňuje jim nahlédnout do tajů piva Gambrinus v návštevnickém centru Gambrinus. Stal se jím Jiří Jedlička, oblíbený štamgast z Restaurace Na pětce z Vamberku, který jako jediný štamgast měl a má v Restauraci Na Pětce vždy své místo. Spolu s ním se programu zúčastnilo celkem 42 vybraných milovníků Gambrinusu z východních Čech – 7 hospodských a 5 jejich věrných štamgastů.

Možnost poznat tajemství cesty Gambrinusu od výběru surovin, přes výrobu až po čepování tak díky programu Štamgast mělo již více než 3000 věrných ŠtamGastů. Velký zájem o program StamGast přiměl zástupce Gambrinusu k jeho rozšíření za brány Plzeňského kraje, kam směřoval původně. Nahlédnout „do kuchyně“ piva Gambrinus a prožít zábavné odpoledne s oblíbenou značkou mohou nyní štamgasti z celé České republiky.

Programu Gambrinus ŠtamGast se dvakrát až třikrát týdně zúčastní skupina pěti hospodských a pěti jejich nejvěrnějších štamgastů. Všichni společně absolvují návštěvu pivovaru Gambrinus a ochutnávku nefiltrovaného piva přímo z CK tanků. Štamgasti mají příležitost se setkat se sládky pivovaru, seznámit se s procesem výroby, sami si pivo načepovat a přitom si užít pocitu z oceněné věrnosti.

Program ŠtamGast jsem si s kamarády z naší vamberské hospůdky opravdu užil. Jsem rád, že jsem mohl nahlédnout do zákulisí Gambrinusu a ochutnat nefiltrované pivo přímo od pramene. Také se mi budou hodit čepovací tipy,“ říká Jiří Jedlička, třítisící účastník programu ŠtamGast, z vamberské Restaurace Na pětce.

Rostislav Šponar, hostinský z Restaurace Na pětce dodává: „Být štamgastem není o tom, že vysedáváte v hospodě a lejete do sebe litry piva. Správný štamgast si umí svoji značku vychutnat, rád se o ní dozví něco víc a umí s kamarády vytvořit v hospodě správnou atmosféru.

ŠtamGasti jsou skuteční milovníci Gambrinusu, naši spotřebitelé a štamgasti ve svých oblíbených hospůdkách, kterým takto děkujeme za jejich přízeň. Zvolili jsme netradiční formu, která se setkala s velkým úspěchem, a doufáme, že udělá radost ještě mnoha dalším ŠtamGastům z celé republiky,“ uvedl Jan Hlaváček, vrchní sládek pivovaru Gambrinus.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Plzeňský Prazdroj v uplynulém roce pokračoval ve společensky odpovědném přístupu. V regionech, v nichž působí, vynaložil 24,2 mil. Kč na ochranu životního prostředí a 17,4 mil. Kč na společensky prospěšné projekty. Celkově se Plzeňský Prazdroj zaměřuje na deset klíčových oblastí, mezi něž patří například aktivity vedoucí ke snižování spotřeby vody a energie, propagace odpovědné konzumace alkoholu nebo podpora společenského života. Všech deset priorit, stejně jako závazky z minulého období a jejich bilancování, jsou shrnuty v čerstvě vydané Zprávě o společenské odpovědnosti.

SPOLEČNOST

Aktivity Prazdroje významně ovlivňují život v regionech, kde působí. Přímo dává práci více než 2300 lidem a je tak významným zaměstnavatelem, který mj. získal ocenění Zaměstnavatel roku 2010 v regionu Plzeň, ale dalších více než 30 000 pracovních míst vytváří v souvisejících sektorech české ekonomiky. Díky řadě programů, především pak Prazdroj lidem, se ve třech regionech s pivovary Prazdroje realizuje množství společensky přínosných projektů. Jejich celková hodnota dosáhla v minulém roce 17,5 milionu korun.

ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

Zatímco ve světovém průměru se spotřeba vody na uvaření 1 hl piva pohybuje kolem 5 hl a české pivovary spotřebují 4,6-7,3 hl vody, pivovarům Prazdroje stačí k uvaření 1 hl piva pouze 4,4 hl, nejmodernější provoz v pivovaru Radegast spotřebuje dokonce jen 3,84 hl vody. Obdobně se daří na poli úspory energií. Při exportu jsou stále více využívány vlaky, čímž se loni podařilo uspořit jízdu 345 kamionů a 390 tisíc silničních kilometrů. Pokračuje rozvoj využitelnosti biologických odpadů jako zdrojů energie, takže do roku 2020 snížíme o 50% emise skleníkových plynů z fosilních paliv ve výrobě. Z veškerého odpadu z našich pivovarů se druhotně využije nebo recykluje 99,7%. Uplatnění nachází především v zemědělství jako krmivo a hnojivo. Do dalšího vylepšování stávajících zařízení loni Prazdroj investoval 24,3 milionu korun.

ODPOVĚDNÁ KONZUMACE ALKOHOLU

Celosvětový program informování o vlivu konzumace alkoholu na lidský organismus, v Česku známý jako Na pivo s rozumem, se zde dále rozvíjí spoluprací s občanským sdružením SANANIM a její službou Promile INFO. Tu využilo v minulém roce 44 tisíc řidičů. Jako odpovědnostní odkaz na všech marketingových materiálech jsme užili webové stránky napivosrozumem.cz. Tento apel se objevil na každém marketingovém materiálu Plzeňského Prazdroje, ale také například na více než čtvrt miliardě pivních etiket. O velkém důrazu Prazdroje na společenskou odpovědnost svědčí i fakt, že Mike Short, jeho předchozí generální ředitel, byl v mateřské firmě SABMiller pověřen právě vedením oddělení Industry Affairs a zabývá se těmito otázkami na celosvětové úrovni.

Právě díky prosazování odpovědné konzumace alkoholu uspěl Prazdroj již po druhé v celonárodním řebříčku CSR Award 2010.

DALŠÍ ZÁVAZKY

Pro letošní a další roky si Prazdroj v oblasti společenské odpovědnosti definoval několik dalších závazků, které jsou shrnuty ve Zprávě o společenské odpovědnosti. Zde je krátký přehled:

Snižovat dále spotřebu vody, tak aby do roku 2015 bylo třeba jen 3,5 hl vody na výrobu 1 hl piva

Do roku 2020 snížit o 50% emise skleníkových plynů z fosilních paliv ve výrobě

Snižovat váhu obalových materiálů

Zvýšit druhotnou využitelnost odpadů z 99,7 % a přibližovat se k hranici 100 %

I nadále pokračovat v podpoře českých zemědělců

Pokračovat v zatraktivňování turistických tras ve všech třech pivovarech – otevření nového Návštěvnického centra v pivovaru Radegast u příležitosti 40. Výročí jeho otevření

Více zviditelnit odpovědnostní aktivitu napivosrozumem.cz, mj. větší viditelností na obalech piv

Zdroj: Ekolist.cz | Tisková zpráva


Pivovary Topvar predložili Európskej komisii unikátny dobrovoľný záväzok. Prostredníctvom viacerých aktivít budú upozorňovať slovenských spotrebiteľov, že alkohol za volant nepatrí. Výnimočnosť tohto záväzku spočíva aj v jeho multilaterálnom charaktere – Pivovary Topvar spoja sily v boji s týmto fenoménom s Ministerstvom dopravy, pôšt a telekomunikácií SR aj s mimovládnou organizáciou PRIMA. Dobrovoľný záväzok Európskemu fóru pre alkohol a zdravie sa tak stáva ďalšou zo širokého množstva zodpovedných aktivít, ktoré spoločnosť na Slovensku už zaviedla.

Európska komisia predstavila v roku 2006 stratégiu na podporu znižovania nezodpovednej konzumácie alkoholu v jednotlivých členských krajinách EÚ. Jedným zo základných kameňov pre implementáciu tejto stratégie bolo založenie Európskeho fóra pre alkohol a zdravie, ktorého úlohou je slúžiť ako platforma pre všetkých, ktorí majú záujem rozvíjať aktivity na zníženie nezodpovednej konzumácie alkoholu. K zakladajúcim členom tohto fóra patrí aj skupina SABMiller, jedna z najväčších pivovarníckych spoločností na svete, ktorej súčasťou sú tiež Pivovary Topvar.

V júni Pivovary Topvar predložili Európskemu fóru pre alkohol a zdravie záväzok, ktorý súvisí s potrebou pripomínať spotrebiteľom, že alkohol za volant nepatrí. Okrem toho, že tento záväzok je dobrovoľný, jeho výnimočnosť spočíva aj v jeho multilaterálnom charaktere. Pivovary Topvar spojili svoje sily s Ministerstvom dopravy, pôšt

a telekomunikácií SR a s mimovládnou organizáciou PRIMA, ktorá realizuje rôzne programy na prevenciu a riešenie problémov spojených s nezodpovednou konzumáciou alkoholu. Spoločne chcú ovplyvňovať správanie spotrebiteľov, aby sa zodpovedne rozhodli a nesadali si za volant, ak pili alkohol. Záväzok sa bude napĺňať prostredníctvom viacerých nástrojov a edukatívnych programov. „Zaktualizujeme web stránku www.promile.sk, do reštaurácií a pubov umiestnime špeciálne informačné plagáty a promo karty, ktoré budú informovať o službe PROMILE INFO. V rámci tejto služby môžu konzumenti prostredníctvom zaslania jednoduchej sms zistiť, kedy bude hladina alkoholu v ich krvi na nule a oni si budú môcť opäť sadnúť za volant. Tzv. PROMILE tímy mimovládnej organizácie PRIMA sa budú počas všetkých veľkých festivalov a iných akcií organizovaných alebo sponzorovaných spoločnosťou Pivovary Topvar pohybovať medzi návštevníkmi a vzdelávať ich ohľadne zodpovednej konzumácie alkoholu a možnosti využívania služby PROMILE INFO. Pod záštitou ministra dopravy a finančnej spoluúčasti BECEP-u pripravujeme internetovú kampaň, ktorá takisto poukazuje na fenomén pitia alkoholu a šoférovania,“ informuje Zuzana Lošáková, hovorkyňa a manažérka firemnej komunikácie spoločnosti Pivovary Topvar, a dodáva „ambíciou spoločnosti je osloviť týmito aktivitami až 400 000 ľudí.“

Väčšina dospelých ľudí konzumuje alkohol zodpovedne. Je tu však aj skupina spotrebiteľov, ktorých prístup ku konzumácii alkoholu nie je v súlade so všeobecne zaužívanými normami. Spoločnosť Pivovary Topvar vyrába na Slovensku pivo pre svojich priaznivcov už takmer 50 rokov a súčasne jej záleží na tom, aby svoje pivné značky vyrábala a propagovala zodpovedne. Za dôležitú súčasť zodpovedného prístupu k alkoholu považuje aj potrebu pripomínať spotrebiteľom, že alkohol za volant nepatrí a pomáhať im získať informácie o tom, kedy si smú po konzumácii alkoholu opäť sadnúť za volant. „Dobrovoľne sa riadime obchodnými a marketingovými štandardami nad rámec povinnej legislatívy. Okrem toho vyvíjame aj množstvo vzdelávacích aktivít. Proaktívny prístup pri riešení problému nezodpovednej konzumácie alkoholu je súčasťou našich priorít a stal sa bežnou praxou pre každého nášho zamestnanca,“ uvádza Andrew Highcock, generálny riaditeľ spoločnosti Pivovary Topvar.

Zdroj: Tisková zpráva Pivovarů Topvar


Mýty a fakty o pive

[úterý, 15. červen 2010]

Príbeh piva sa začal písať už pred viac ako 6 000 rokmi. Toto úctyhodné číslo ho zaraďuje medzi prvé kultúrne nápoje, ktoré ľudstvo poznalo. A hoci by ste si mysleli, že za takú dlhú dobu už o ňom vedia ľudia všetko, nie je tomu tak. Dodnes sa o zlatistom moku traduje hodne mýtov, ktoré majú od pravdy ďaleko. Množstvo ľudovo zaužívaných názorov na pivo ste počuli už nespočetne veľakrát sami. A snáď ste im aj verili. Sú však skutočne pravdou, alebo iba mýtom? Pozrime sa spolu na niektoré z nich.

„Z piva rastie brucho.“ PRAVDA alebo MÝTUS?

Toto tvrdenie je MÝTUS

Takzvaný pivný pupok, presnejšie veľké brucho vznikajúce vraj ako dôsledok nadmernej konzumácie piva, je iba mýtom. Samotný "pivný mozoľ“ u mužov v strednom veku nemá s pitím piva nič spoločné. Tvrdí to Zväz rakúskych pivovarov a poukazuje pritom na to, že polliter dobrého chmeľového moku má menej kalórií ako rovnaké množstvo ovocného jogurtu. Pivo obsahuje 1 500 až 1 800 kJ v jednom litri, čo je menej, ako v rovnakom množstve vína, sladených limonád či ovocného džúsu. "Ľudia, dbajúci o svoju líniu, sa preto nemusia obávať, že pitím piva priberú,“ uvádza sa vo vyhlásení pivovarov. Pivo navyše neobsahuje tuky ani cholesterol a má vysoký obsah draslíka, horčíka, fosforu a mnoho stopových prvkov, takže môže byť označený ako iontový nápoj.

Rast brucha sa teda na pivo zhodiť nedá. Ľudia si však radi k pivu doprajú dobré, neraz však vysoko energetické jedlo. Spolu s nedostatkom pohybu si tak „blahobytný“ výzor spôsobujú sami. Ak si dáte pohár piva po bicyklovej túre, či aspoň príjemnej prechádzke, urobíte svojmu telu dobre. Len si k tomu nedávajte čipsy, alebo chlieb so slaninou.

„Miestny zdroj vody, ktorý má špeciálne parametre, ovplyvňuje charakter piva." PRAVDA alebo MÝTUS?

Toto tvrdenie je MÝTUS

Voda sa v prírode vyskytuje v rôznej tvrdosti a obsahuje viaceré minerálne látky, ktoré určujú jej výsledný charakter. Pre výrobu piva plzenského typu, ku ktorému zaraďujeme väčšinu pivných značiek vyrábaných na Slovensku, je ideálna voda mäkká. V minulosti bol sládok skutočne odkázaný výlučne na kvalitu miestnej vody. „Voda patrí medzi základné suroviny pri výrobe piva. Jej význam sa však pre celkový profil hotového piva niekedy neprimerane zvýrazňuje. Pre optimálny priebeh všetkých procesov výroby musí spĺňať určité kritéria, ale tie je dnes možné dosiahnuť zariadeniami na úpravu vody. Takto sa zabezpečí aj jej celoročne vyrovnaná kvalita,“ informuje Ján Píry, obchodný sládok spoločnosti Pivovary Topvar.

„Existujú kyslé a zásadité pivá.“ PRAVDA alebo MÝTUS?

Toto tvrdenie je MÝTUS

Nie je možné vyrobiť zásadité pivo, chémia je v tomto neúprosná. Pravdou je, že všetky pivá sú kyslé, avšak s rozličnou úrovňou pH. Chuťový vnem po napití pri tzv. europivách je taký, že sa javia ako kyslé – ich pH je v rozpätí 4,2 až 4,3. Oproti tomu napríklad pivo Pilsner Urquell má pH 4,6, čo v kombinácii s vysokým obsahom horkých chmeľových látok vyvoláva pocit zásaditej chuti a jeho zásadotvorný účinok.

Chuť piva je pevne spätá s miestom, kde sa pôvodne varilo.“ PRAVDA alebo MÝTUS?

Toto tvrdenie je MÝTUS

To, čo odlišuje značku piva od iných pivných značiek, sú predpísané suroviny a špecifická receptúra podľa určeného technologického reglementu. Len rovnaká kvalita všetkých vstupných surovín, rovnaká dávka určených odrôd chmeľu, rovnaký kmeň kvasiniek a prísne dodržiavanie celej výrobnej receptúry zákonite vedú k charakteristickému, žiadanému profilu piva, bez ohľadu na miesto výroby. „Kvalitatívne testy, analytický rozbor i degustačné skúšky musia potvrdzovať zhodnosť piva určitej značky vyrábaného v našom závode a kdekoľvek inde. Inak by sa nemohlo dostať na trh a predávať pod danou značkou,“ dodáva Ján Píry, obchodný sládok spoločnosti Pivovary Topvar.

„Pri výrobe niektorých pív sa používajú pridané umelé látky, alebo náhradky.“ PRAVDA alebo MÝTUS?

Nedá sa vo všeobecnosti špecifikovať, či ide o pravdu alebo mýtus, ale možno povedať, že je to menej bežné. Všetko závisí od konkrétnej značky a výrobcu. Na trhu je množstvo kvalitných pív, ktoré sa vyrábajú z prírodných surovín. „Naša spoločnosť vyrába všetky svoje pivné značky z prírodných surovín – čiže z jačmeňa, vody a chmeľu. Keď si spotrebitelia vychutnávajú naše svetlé pivá: Pilsner Urquell, Topvar, Šariš, Smädný Mních, Gambrinus, Velkopopovický Kozel či Birell, môžu si byť istí, že sa pri ich výrobe použili prírodné suroviny. Kvalite piva venujeme veľkú pozornosť a investujeme do jej zabezpečenia aj nemalé finančné prostriedky. Máme zavedené prísne štandardy kvality a prepracovaný systém analýz, kontrol a meraní v celom výrobnom procese od vstupných surovín až po konečný výrobok, aby sme našim spotrebiteľom mohli garantovať tú najvyššiu kvalitu piva. Veríme, že skutoční pivní znalci ocenia výnimočnosť našich značiek, ktorú dosahujeme aj vďaka vynaloženým investíciám do kvality a dodržiavaniu prírodného charakteru nášho piva,“ dodáva Ján Píry, obchodný sládok spoločnosti Pivovary Topvar.

„Pivo je bohatým zdrojom vitamínov a minerálnych látok.“ PRAVDA alebo MÝTUS?

Toto tvrdenie je PRAVDA

Pivo je naozaj dôležitým zdrojom vitamínov, prevažne skupiny B. Obsahuje niacín (vitamín B3), kyselinu pantoténovú (vitamín B5), pyridoxín (vitamín B6), riboflavín (vitamín B2), kyselinu listovú (vitamín B6) a menšie množstvo tiamínu (vitamín B1) a biotínu (vitamín B7). Jeden liter piva obsahuje v priemere 200 mg biologicky aktívnych látok. Dôležitá je aj tá skutočnosť, že pivo obsahuje relatívne málo sodíka a oveľa viac draslíka, čo priaznivo vplýva na krvný tlak. Optimálny pomer vápnika a horčíka pôsobí aj proti vzniku žlčových a močových kameňov. Pivo je v svojej podstate izotonickým nápojom, má zhruba rovnaký osmotický tlak ako krv.

Ľudia prostredníctvom mýtov už odjakživa prejavujú svoju predstavu o tom, ako veci fungujú. Nekladú otázky, berú mýty ako svet, v ktorom sú odpovede dané vopred, pred otázkami. Majú svoj príbeh, ktorý nevyžaduje skúmanie. My však teraz dúfame, že sme vám dali minimálne chrobáka do hlavy.

Zdroj: Tisková zpráva Pivovarů Topvar


Pivo Pilsner Urquell je už od svojho zrodu symbolom kvality a pivnou ikonou. Každý milovník Plzne sníva o tom, aby si aspoň raz v živote mohol vychutnať nepasterizované pivo priamo z tanku v ležiackej pivnici plzenského pivovaru. Väčšina spotrebiteľov však doteraz nemala príležitosť také pivo ochutnať. Značka Pilsner Urquell už minulý rok priniesla všetkým milovníkom kvalitného zlatého moku možnosť vychutnať si pivo, ktoré je podobné pivu z ležiackej pivnice pivovaru, a to vďaka jedinečnej technológii čapovania piva – tzv. pivným tankom. K piatim tankovým prevádzkam Pilsner Urquell otvoreným v roku 2009 sa nedávno pridala ďalšia. Výnimočnosť tankového piva Pilsner Urquell ocenili aj niektoré svetové osobnosti.

Tankové pivo je, zjednodušene povedané, pivo, ktoré sa čo najrýchlejším spôsobom dostane z ležiackej pivnice pivovaru k zákazníkovi. „Toto pivo neprešlo cez stáčacie linky a nikdy nebolo v skladoch expedície. Ide o najčerstvejšie pivo, aké môže Pilsner Urquell ponúknuť svojim fanúšikom mimo plzenského pivovaru,“ hovorí Václav Berka, starší obchodný sládok Plzenského Prazdroja. Pri tankovej technológii sa pivo nečapuje z klasických sudov, ale z väčších nerezových tankov s objemom 5 alebo 10 hl. Nepasterizované pivo dovezené z plzenského pivovaru v tepelne izolovanej cisterne sa stáča do nepriepustného sterilného vaku, ktorý je vo vnútri tanku. Tomuto systému sa odborne hovorí „bag-in-box“. Zlatý mok sa čapuje tlačením vzduchu na vak. „Vďaka tomu nepasterizované pivo neprichádza do styku s kyslíkom a zabraňuje sa tak jeho zvetrávaniu. To má pozitívny vplyv na jeho kvalitu a chuťovú trvanlivosť. Zároveň je takto tankové pivo optimálne sýtené, čo ešte umocňuje prirodzený charakter piva Pilsner Urquell a plnosť jeho chuti. Pivo je skrátka od začiatku do konca v ideálnych podmienkach, aké si len sládok dokáže predstaviť,“ dodáva Václav Berka.

Tankové pivo Pilsner Urquell chutí aj slovenským a svetovým osobnostiam. „Počas svojej návštevy Slovenska výnimočnosť tankového piva Pilsner Urquell ocenil aj ruský prezident Dmitrij Medvedev. Prednedávnom sa v našej prevádzke zastavil aj prezident Ivan Gašparovič s chorvátskym prezidentom Ivom Josipovičom,“ prezrádza Marián Murčo, majiteľ tankovej prevádzky Prazdroj v Bratislave. „Myslím si, že je to najvyššie ohodnotenie mojej práce a maximum, čo sa dá v gastronómii dosiahnuť,“ dopĺňa Marián Murčo.

V Českej republike sa pivo Pilsner Urquell čapuje z tankov v desiatkach reštaurácií a pivníc. Na Slovensku si môžete tento výnimočný pivný zážitok so značkou Pilsner Urquell dopriať hneď na šiestich miestach v Bratislave – v Prazdroji na Mostovej ulici v Starom Meste, v Alfe na Jiráskovej ulici a v Plzenskom Prazdroji na Blagoevovej ulici v Petržalke, v Hockey Clube na Ondavskej ulici v Ružinove, v reštaurácii Saratov na Saratovskej ulici v Dúbravke a v novootvorenej reštaurácii Kolkovna v Eurovei.

Kolkovna Restaurant v Eurovei je prvou reštauráciou úspešného českého konceptu Kolkovna na Slovensku, ktorý spája jedinečnosť a tradíciu značky Pilsner Urquell so skvelou gastronómiou, vďaka čomu sú Kolkovny v ČR veľmi obľúbené. Čoskoro sa plánuje otvorenie podobnej prevádzky aj v River Parku.

Vedeli ste, že Pilsner Urquell je:

• prvé zlaté, iskrivo priezračné pivo, ktoré bolo kedy vyrobené?

• pôvodca vzniku celého pivného druhu – tzv. plzenský typ kvaseného piva (Pils, Pilsner)?

• výnimočný vďaka surovinám použitým pri výrobe (jarný dvojradý jačmeň, chmeľ z oblasti Žatca, kvasinky kmeň Pilsner H) a originálnemu, špecifickému spôsobu výroby?

Dnes tvorí výroba piva plzenského typu až 2/3 svetovej produkcie. Všetky tieto pivá odvodzujú svoj pôvod od objavu Pilsner Urquell.

Technický opis princípu tankovne (systém bag-in-box)

• Nerezový tank s objemom 10 alebo 5 hl.

• Vnútorný sterilný vak vyrobený z polypropylénu, absolútne nepriedušný – systém „high barier“. Vak je inertný voči pivu, je recyklovateľný. Každý vak sa zásadne používa len raz.

• Pivo sa čapuje s použitím kompresorov, von sa dostáva tlakom vzduchu na vonkajšiu stranu plastového vaku. Dôležité je, že nedochádza ku kontaktu vzduchu s pivom.

• Meranie spotreby piva sa uskutočňuje na digitálnom prietokovom zariadení.

• Tanky sú umiestnené v izolovanej miestnosti – tankovni, chladené na teplotu 5–8 °C. Existujú už aj dvojplášťové tanky, ktorých chladenie je energeticky ešte úspornejšie

a môžu byť umiestnené napr. i priamo v priestoroch pre hostí, čím sa stávajú prirodzenou dekoráciou interiéru.

• Tankovňa je stavebnicového typu, je možné ju rozobrať a opäť zložiť inde.

• Z tanku je možné rozviesť pivo až do 4 nezávislých čapovacích kohútikov.

• Zavážanie piva sa uskutočňuje cisternami, ktoré sú vybavené oddelenými komorami s objemom 10, 20 a 30 hl. To umožňuje závoz piva do viacerých prevádzok.

Zdroj: Tisková zpráva Pivovarů Topvar


Vysoce postavený manažer Plzeňského Prazdroje Luboš Lacina opět pracuje pro pivovarnický koncern. Na konci března skončil na domácí "samotce" kvůli podezření, že na dálnici D1 vytlačil ve služebním superbu ze silnice pomalejší vůz. Firma ho přeřadila na jiné místo.

Čtyřicetiletého Luboše Lacinu kriminalisté v dubnu obvinili z pokusu o trestný čin těžkého ublížení na zdraví. Seděl za volantem vozu Škoda Superb, po jehož manévru na D1 vyletěl jiný vůz mimo dálnici. Policie incident stále vyšetřuje.

Zaměstnavatel manažera vyřadil z práce a poslal ho domů, avšak s nárokem na mzdu. "Kvůli probíhajícímu vyšetřování tohoto případu jsme se rozhodli dotyčnému s okamžitou platností pozastavit výkon funkce. Pozastavení výkonu funkce bude v platnosti až do skončení policejního vyšetřování," řekl tehdy mluvčí společnosti Jiří Mareček.

Zatímco vyšetřování stále probíhá, v Prazdroji je po několika měsících vše jinak. Lacina opět nastoupil do služby, byť na jinou pozici.

"Respektujeme princip presumpce neviny, a proto jsme se s ním dohodli na návratu do práce na jinou pozici. Bude vykonávat práci bez služebního automobilu," říká nyní Mareček. Podle jeho slov Lacina bude působit v obchodním oddělení na vybraných projektech, které nejsou strategického charakteru.

Sám zkušený manažer, který dříve pracoval na obchodních pozicích pro Procter & Gamble, Pioneer Investments či Pepsi Americas, se k případu prostřednictvím svého právníka nechtěl vyjadřovat.

Pro firmu je příliš cenný, říkají zdroje

Zdroje obeznámené s poměry Plzeňském Prazdroji říkají, že Lacina měl jako Senior Key Account Manager, což je vysoký obchodní post, velice dobré výsledky, cenné kontakty a i jeho bezúhonnost byla bez poskvrny.

Proto se ho firma zbavovat příliš nechce. Zdroje hovoří o tom, že pivovar, i kdyby ho chtěl přes palubu hodit, nemá moc na výběr.

"Bez rozsudku nemá páky na vyhazov. Sice si hodně zakládá na etice manažerů, ale nedávno prohráli soud s propuštěným zaměstnancem kvůli sexuálnímu obtěžování. Nyní je tedy firma opatrná," říká člověk znalý poměrů v Prazdroji, který si přál zůstat v anonymitě.

Existenci případu sexuálního harašení nepřímo potvrdil i mluvčí společnosti. "Řízení stále probíhá, nyní se k tomu nechceme vyjadřovat," řekl k tomu Mareček.

Zástupci firmy trvají na tom, že v obou případech bude klíčový výsledek vyšetřování a následný verdikt soudu.

"Samozřejmě stále platí naše původní prohlášení, ve kterém jsme deklarovali, že rozhodně nebudeme tolerovat bezohledné a nezodpovědné řízení," uzavírá mluvčí Jiří Mareček.

Zdroj: Zprávy iDnes.cz | Autor: Pavel P. Novotný


Oddělení strategie Plzeňského Prazdroje posílí Radim Panák (31). Úkolem jeho nového týmu v obvodu známém pod odborným názvem Revenue management bude průběžné řízení optimální skladby portfolia značek Plzeňského Prazdroje napříč všemi prodejními kanály.

Na nově vytvořenou pozici manažera řízení výnosů Radim Panák přechází z postu manažera rozvoje obchodu. Úkolem jeho týmu bude rozhodování o správném složení dodávaných značek, druhů a balení piv s přihlédnutím na regionální odlišnosti a specifika.

Radim Panák vystudoval jindřichohradeckou fakultu managementu Vysoké školy ekonomické v Praze. Do společnosti Plzeňský Prazdroj nastoupil v roce 2002 po absolvování vysoké školy a úspěšně zastával různé pozice v oddělení financí, strategie, lidského kapitálu a v obchodním úseku.

Je svobodný, hovoří plynně anglicky a mezi jeho zájmy patří golf, cyklistika a cestování.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Plzeňský Prazdroj významně přispívá českému hospodářství. V posledním fiskálním roce odvedl na daních 4,4 miliardy Kč* a obrat jeho obchodní spolupráce s dodavateli a výrobci se vyšplhal na 6,2 miliardy Kč, z toho většinu inkasovaly české subjekty. Prazdroj svým působením vytváří v ČR přímo i nepřímo přibližně 36.000 pracovních míst**.

Za posledních 10 let Prazdroj přispěl do veřejných rozpočtů bezmála 40 miliardami Kč*. Dlouhodobě patří mezi 20 největších českých firemních plátců daně z příjmů a letos zaujal v tomto žebříčku 10. místo.

Společnost přispívá k rozvoji zaměstnanosti nejen přímo, kdy je opakovaně vyhlašována nejlepším zaměstnavatelem regionu, ale i nepřímo vytvářením pracovních příležitostí u obchodních partnerů a dodavatelů. Svým působením Plzeňský Prazdroj v ČR vytváří a podporuje přibližně 33. 600 pracovních míst**, ať už pro 2400 zaměstnanců ve třech pivovarech a 13 obchodně-distribučních centrech, nebo zprostředkovaně v dopravě, maloobchodě, pohostinství, jiných službách a zemědělství. Zasluhuje se tak o více než 60% všech pracovních příležitostí, které v ČR vytváří celý pivovarský sektor.

V roce 2009 Plzeňský Prazdroj uvařil a prodal 10,5 milionu hektolitrů piva. Téměř čtvrtina se vypila ve více než 50 zemích celého světa, a posílila tak dobrou pověst českého piva v zahraničí.

* Součet daní zahrnuje daň z příjmů právnických osob, DPH, spotřební daň, daň z nemovitosti a silniční daň.

**Studie Ernst&Young pro Brewers of Europe, srpen 2009 (http://www.brewersofeurope.org/docs/flipping_books/ey_full_2009/index.html); a studie Regioplan Policy Research zkoumající ekonomický přínos pivovarů SABMiller v jednotlivých evropských zemích, listopad 2009 http://www.sabmiller.com/index.asp?pageid=111&category=susdevelopment&year=all

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Gambrinus sbíral medaile na mezinárodní pivní soutěži Australian International Beer Awards v Melbourne. V kategorii piv plzeňského typu získal stříbrnou medaili Gambrinus Excelent, bronzové medaile si odnesly Gambrinus Premium a Gambrinus Světlý. Soutěže se zúčastnilo 243 pivovarů ze 34 zemí. Ve všech sekcích bylo dohromady přihlášeno 1170 druhů piv.

V roce 2008 jsme získali v této mezinárodní soutěži ocenění za Gambrinus Premium a v roce 2009 za Excelent,“ říká vrchní sládek Gambrinusu Jan Hlaváček. „Jsem pyšný na to, že letos bodovaly v soutěži tři varianty Gambrinusu - Premium, Excelent a naše vlajková loď, desítka Gambrinus Světlý. Je vidět, že české pivo má ve světě nejen skvělý zvuk, ale také ve slepých degustacích boduje svojí unikátní plnou chutí a chmelovým aroma, které je pro české pivo typické,“ dodává Hlaváček.

Australian International Beer Awards, která byla založena v roce 1993, se těší každoročně většímu zájmu. Jedná se o třetí největší profesionální pivní soutěž na světe. Ocenění se udělují pouze pivům, která splňují kombinaci náročných parametrů kvality - zejména vyváženou chuť, aroma a celkový vzhled. Ve spolupráci s University of Ballart ji pořádá Královská zemědělská společnost se sídlem ve Victorii. Letošní ročník obsahoval 20 kategorií.

Gambrinus letos bodoval také v dalších mezinárodních i domácích soutěžích. V Chicagu na mezinárodním World Beer Cupu získal dvě stříbrné medaile za Gambrinus 11° Excelent a Gambrinus Světlý. V Čechách obsadil letos Gambrinus Světlý druhé místo v soutěži PIVEX 2010.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Jak ukázala nejnovější data, počet provozoven nabízejících čepovaný Birell vzrostl i mimo pivní sezonu o 5,6 %. Češi totiž objevili, že Birell je skvělý nápoj nejen pro řidiče, ale i k obědu – osvěží, neutlumí a díky svému složení pomůže při trávení. A navíc má o polovinu méně kalorií než slazené limonády nebo džusy.

Poptávka po Birellu jako pití k jídlu roste každým rokem, a to zvláště po Birellu točeném. Zatímco Birell v plechovkách nabízí poslední čtyři roky stabilně zhruba 65 % jídelen a zhruba stejný počet motorestů, čepovaných Birell roste, a to poměrně výrazně. Od 8 % jídelen v roce 2006, přes 14 % v roce 2007 a 17 % v roce 2008 se v roce 2009 dostal na úroveň 23 % jídelen. U motorestů je nárůst podobně zajímavý: v roce 2006 byl čepovaný Birell k dostání v 15 % motorestů, zatímco v loňském roce už ve 40 %.

Nabídka čepovaného Birellu ale roste nejen v jídelnách a motorestech, ale i celkově. Od ledna do dubna letošního roku vzrostla meziročně o 5,6 %. Čepovaný Birell tak v této době nabízelo v průměru celkem 1536 provozoven, což je o 5,6 % více, než ve stejném období v loňském roce. Další výrazné rozšíření čepovaného Birellu se dá očekávat v pivní sezoně, tedy během června až srpna, kdy toto číslo poslední roky přesahuje dva tisíce provozoven. „Největší jídlo dne – oběd – má na mnoho lidí lehce tlumící efekt, a tak na oblibě jako nápoje k polednímu jídlu získává Birell, jednička na českém trhu nealkoholických piv, který mírní tyto nepříjemné dopady. Nejenže Birell chutná jako klasické pivo, navíc výborně osvěží a díky svému složení přispěje k lepšímu trávení,“ vyjmenovává přínosy konzumace Birellu k polednímu jídlu brand managerka značky Martina Kuncová.

Češi jsou druzí v pití nealkoholického piva na světě, přičemž největší zásluhu na tomto umístění má jednička na českém trhu - nealkoholické pivo Birell. A vzhledem k tomu, jak roste obliba čepovaného nealkoholického piva a tedy i počet provozoven, které jej nabízejí, zdá se, že brzy budeme jako národ atakovat příčku nejvyšší.

Čepovaný Birell se objevil v nabídce již v roce 1999. Největší nárůst provozoven nabízejících čepovaný Birell byl v letech 2006 a 2007, kdy se jejich počet více než zdvojnásobil (v roce 2006 nárůst o 126 %, v roce 2007 o 207 %).

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Plzeňský Prazdroj spustil spotřebitelskou soutěž o cestu na The Open, nejstarší a nejprestižnější golfový turnaj světa. Deset nejúspěšnějších, kteří prokáží své znalosti o The Open a správně odpoví na tipovací otázku, dostanou šanci startovat na turnaji Pilsner Urquell Golf Cup koncem června na Karlštejně. Celkový vítěz se pak může těšit na luxusní pobyt na Thhe Open. Pilsner Urquell je partnerem golfu od roku 2001. V Česku se spojuje především s Pilsner Urquell Czech PGA Tour. Pro rok 2010 je již domluvena i spolupráce s Casa Serena Open, podnikem hraným na Roztěži u Kutné Hory v rámci seniorské European PGA.

Zdroj: MaM iHNed.cz | Autorka: Jitka Němečková


Světová pivovarská skupina SABMiller, která v Česku vlastní Plzeňský Prazdroj, zvýšila celoroční zisk o šest procent na 4,38 miliardy dolarů (zhruba 91,1 miliardy korun). Druhému největšímu výrobci piva vzrostly tržby o čtyři procenta na 26,35 miliardy dolarů.

V Evropě se objem produkce SABMilleru snížil o pět procent. V Česku a Rusku si skupina podíly udržela a v Polsku a Rumunsku se jí podařilo podíly zvýšit. Společnosti klesl v Evropě prodej piva, protože v regionu přetrvávají těžké hospodářské podmínky doprovázené navíc na několika klíčových trzích zvýšením daní.

Zlepšení spotřebitelských výdajů neočekáváme dříve než v druhé polovině roku,“ uvedl generální ředitel firmy Graham Mackay. Podle něj se však ekonomické prostředí začíná zlepšovat v některých rozvíjejících se trzích v Africe, Latinské Americe a Číně. Ty se na zisku podílí více než 85 procenty.

Skupina zaznamenala v Severní Americe nárůst zisku o sedm procent, více se dařilo na rozvíjejících se trzích, například v Jihoafrické republice vzrostl zisk o 16 procent. Společnost navíc předpokládá, že se v průběhu mistrovství světa ve fotbale zvedne objem prodejů piva v JAR o čtyři procenta.

Do celkových výsledků firmy, která působí zejména na rozvíjejících se trzích, promluvila cenová politika firmy i nižší náklady. Dolarový zisk na akcii se pivovarské skupině zvýšil o 17 procent na 161,1 centu. Před rokem tento výsledek dosáhl 137,5 centu a analytici očekávali nárůst na 163,3 centu.

Akcie firmy po zprávě v Londýně poklesly o 4,4 procenta na 19,45 liber.

Zdroj: E15.cz


Čestný sládek Horváth uvaří pivo

[pátek, 21. květen 2010]

Oslavy vítězství v Ondrášovka Cupu a postupu Viktorie Plzeň do evropských pohárů zachvátily celé město a ještě zdaleka nekončí.

Gambrinus, který je partnerem klubu, zároveň neváhal a po finálovém zápase jmenoval kapitána Viktorie Pavla Horvátha čestným sládkem Gambrinusu. Horváth slavnostně převezme certifikát o svém sládkovství při vybraném domácím zápase Viktorky. „No to je paráda. Jsem vyučený řezník a teď k tomu budu ještě sládek. To je parádní kombinace, která se hodí do života,“ smál se čestný sládek Pavel Horváth.

Věřím, že náš nový čestný sládek Pavel Horváth povede Viktorku v mnoha řízných zápasech za dalšími úspěchy,“ dodal Jiří Rákosník, manažer značky Gambrinus.

Velká párty čeká fanoušky v pátek v restauraci Na Spilce, přímo v areálu pivovaru. A kdo přijde v 17 hodin v klubovém dresu nebo šále, může se těšit na pivo zdarma.

Blahopřeji hráčům Viktorie k historickému úspěchu. Přejeme fotbalistům, celému klubu i všem jejich fanouškům a příznivcům co nejpříjemnější oslavy,“ poblahopřál klubu k úspěchu Rákosník.

Zdroj: eFotbal.cz | Autor: Tomáš Strnad


Od června uvádí na trh pivní speciály Master v lahvi a navíc přichází s novou variantou – Master Zlatý 15°

Česká tradiční pivovarnická společnost Plzeňský Prazdroj chce posílit svou pozici v segmentu pivních speciálů. Po uvedení dvou čepovaných piv Master v roce 2007 přináší nyní obě úspěšné a u českých pivařů oblíbené varianty v lahvích. Portfolio speciálních piv Master se navíc rozroste o další variantu – lahvový světlý speciál Master Zlatý 15°. S novinkami se spotřebitelé budou moci setkat již v průběhu června ve vybraných obchodních řetězcích.

Piva Master jsou pravými pivními speciály, čemuž odpovídá stupňovitost i speciální receptura. Při jeho vaření se užívají jen ty nejlepší suroviny, které vytváří jeho specifickou lahodnou hořkou chuť. Kombinace světlého, karamelového a bavorského sladu vytváří neopakovatelně zářivou barvu a plnost těchto piv. „A právě výraznou hořkou chutí se odlišují všechny speciály Master od konkurenčních produktů a chuťových pivních experimentů, které se v současné době prodávají na našem pivním trhu,“ vysvětlil starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka.

Pivní „dezert“ Master z dílny Plzeňského Prazdroje byl uveden na trh v dubnu roku 2007 a za tu dobu si již našel své věrné fanoušky. Pivo Master se dosud prodávalo ve dvou čepovaných variantách: Master Polotmavý 13° a Master Tmavý 18°. Pivní speciály si lze vychutnat ve více než 600 provozovnách. Nyní bude uveden Master i v lahvích. „Za uvedením lahvové varianty stál zvýšený zájem spotřebitelů o balení, které jim umožní dát si Master kdekoli a kdykoli, kdy budou chtít na okamžik zastavit čas a vychutnat si něco speciálního,“ dodává Václav Berka.

To však není jediná novinka piva Master pro letošní rok. „Značka se na trhu dobře etablovala. Rozhodli jsme se proto rozšířit naši nabídku a zákazníkům přinášíme novou chuťovou variantu – Master Zlatý 15°,“ řekla Radka Jurásková, junior brand managerka značky Master.

Podle průzkumů čeští pivaři v poslední době rádi s pivy experimentují, zároveň však preferují klasickou hořkou chuť piva před ovocnou či sladkou chutí. Trochu překvapivě si na pivních speciálech typu Master pochutnávají podle zjištění také ženy. V Česku se speciály v konkurenci tradičních chutí prosazují stále více, ale ve srovnání se zahraničím je náš trh pivních speciálů stále ještě takříkajíc v plenkách

Například v Německu jsou pivní speciály skutečným hitem a jejich nabídka i poptávka v posledních letech stoupla několikanásobně,“ sdělil Tiarnán Ó Haimhirgin, ředitel Plzeňského Prazdroje. „Stejný potenciál vidíme i na českém trhu, kde chceme vyjít vstříc přáním našich zákazníků a nabídnout jim nejen více chutí, ale také více možností, kdy si pivní dezert vychutnat,“ vysvětlil.

Tu správnou příležitost pro vychutnání si piva Master komunikuje značka ve své zcela nové kampani „Zastavte čas. Na okamžik“. Graficky neotřelá kampaň bude spuštěna v červnu. V průběhu tohoto měsíce si mohou pivo Master jeho milovníci poprvé koupit ve vybraných obchodních řetězcích.

O pivech z rodiny Master

Master Zlatý 15° je speciální pivo zlaté barvy. Překvapí vás lahodnou hořkostí a plnou chutí. Obsahuje 6,7 % alkoholu. Při jeho vaření se užívají jen ty nejlepší suroviny, které vytváří jeho specifickou lahodnou chuť, která se odlišuje od klasických ležáků. Master Zlatý je novinkou na trhu a doplňuje tak portfolio speciálních piv Master.

Master Polotmavý 13° je vynikající 13º speciální pivo s vyšší pitelností. Vyznačuje se výraznou lahodnou hořkostí, vyváženou plností a jemnou karamelovou chutí. Obsahuje 5,3 % alkoholu. Kombinace světlého, karamelového a bavorského sladu vytváří neopakovatelně zářivou jantarovou barvu, která společně s aroma žateckého chmele podtrhuje výjimečný zážitek při jeho vychutnávání.

Master Tmavý 18° je překvapivě lehce pitelné tmavé 18º speciální pivo. Má výjimečně plnou, karamelovou chuť snoubící se s výraznou lahodnou hořkostí. Obsahuje 7 % alkoholu. Světlé bavorské slady doplněné o karamelové a barevné slady společně vytvářejí unikátní harmonii chutí a vůní, která společně s neprostupně tmavou barvou a smetanově krémovou pěnou dotváří mistrovské dílo.

Více informací o pivním speciálu Master na www.pivomaster.cz.

Věděli jste, že...

... inspirací pro originální recepturu se stal historický text z knihy Tadeáše Hájka z Hájku „Staré památky pivovarství českého aneb o pivě a jeho výrobě, povaze, silách a vlastnostech“, datovaný rokem 1585. Ten popisuje tmavé pivo výrazné lahodné hořké chuti, která se snoubí s karamelovou sladkostí, čímž se odlišuje od jiných piv.

...objem lahvového Mastru - 0,355 l – byl stanoven dle staré české objemové jednotky zvané žejdlík (0,3537 l)? Tato míra byla schválena příslušnými úřady a krčmáři v ní podávali kvalitní pivo či jiný lahodný mok. Součástí žejdlíku byl i hřebík označující správnou míru a v případě, že krčmář své zákazníky šidil, žejdlík byl propíchnut a hostinci byla odebrána živnost. Milovníci Masteru tak mají v nepropíchnutých lahvích zaručeno, že jejich míra bude podle tradice „vždy ta správná“.

... toto pivo obestírá tajemná legenda? Traduje se totiž, že ten, kdo si umí tento lahodný mok správně vychutnat, stane se sám mistrem a na důkaz toho se objeví duch neznámého mistra v podobě jeho stínu.

... celkem v 61 provozovnách po celé ČR se můžete stát svědkem tajemného pivního rituálu, kdy přímo před vašimi zraky se z piva natočeného bez pěny, stane lahodný nápoj s krémovou a hustou pěnou? Seznam provozoven lze najít na stránkách piva Master www.pivomaster.cz.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Jako první v Německu nabízí Brauereiausschank i samovýčep piva přímo u stolu

Síť značkových pivnic Pilsner Urquell Original Restaurant se rozšiřuje do další země: první německá PUORka byla otevřena v Düsseldorfu. V Pilsner Urquell Brauereiausschank, jak se německá hospoda jmenuje, plánují ročně vytočit přes 100 000 půllitrů piva.

Foto

K 19 českým restauracím fungujícím podle konceptu PUOR přibyla další v Německu. Po roční rekonstrukci byla restaurace Brauereiausschank znovu otevřena, nově právě v rámci franšízového projektu Pilsner Urquell Original Restaurant. Ačkoliv je Německo spolu s Českem vyhlášené láskou k pivu, doposud v Německu žádná PUORka nebyla. Německá PUOR podle předpokladů zvýší spotřebu sudového plzeňského ležáku v Německu o 100 000 piv.

Stejně jako ostatní PUORy, düsseldorfská restaurace je zařízena tak, aby spojovala to nejlepší z tradice českého pivovarnictví a české kuchyně s požadavky současného životního stylu. Navíc ale nabízí samoobslužný výčep, který je v ČR stále populárnější. V salonku je na stole výčepní hlavice, takže se hosté mohou obsloužit sami a vyzkoušet si pivo načepovat. V Německu zatím není tento koncept nabízen a dá se čekat, že vzbudí mezi hosty Pilsner Urquell Brauereiausschank velký zájem,“ říká Robert Lobovský z exportního oddělení Plzeňského Prazdroje.

Rodina Merliani, které restaurace patří, má v oblasti gastronomie dlouholetou tradici. Hostům nabízejí to nejlepší z české a německé kuchyně. „V kuchyni trávím co nejvíce času a jak jen to jde, zapojuji se do přípravy jídel. U nás se nepoužívají žádné polotovary, dokonce i uzeniny si chystáme sami. Přesvědčit se o tom mohou naši hosté v otevřené kuchyni, kde vidí, co a jak připravujeme,“ říká , původně vyučený kuchař a řezník.

Foto

Düsseldorfská pivnice je unikátní v několika ohledech. Nejenže se jedná o první PUORku v Německu, ale nachází se v historickém domě ze začátku 17. století, na jehož fasádě dodnes visí unikátní zvonkohra složená z 18 bronzových různě velkých zvonů. Na 400 m2 ve třech podlažích je přes 200 míst.

Německo je tradičně před Spojenými státy a Slovenskem nejdůležitějším exportním trhem Plzeňského Prazdroje, který ročně vysílá k našim západním sousedům přes 270 tisíc hl piva. Prémiový ležák Pilsner Urquell je díky silné distribuční síti dostupný ve 1400 německých restauracích. Balené pivo je v prodeji po celém Německu ve 20 000 obchodech.

Foto

Koncept Pilsner Urquell Original Restaurant

Restaurace PUOR jsou franšízovým projektem Plzeňského Prazdroje, jenž vytváří jedinečné prostředí s inspirující, originální atmosférou, která spojuje to nejlepší z tradice českého pivovarnictví a české kuchyně s požadavky současného životního stylu. V České republice je 19 těchto restaurací celkem v 9 městech.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Výstav nových jihoafrických pivovarů bude činit 430 000 hl ročně, přičemž se v budoucnosti může i zdvojnásobit.

V rámci svých „projektů multipivovarů“ dokončila společnost SABMiller Africa společně s firmou Krones (Neutraubling, Německo) v roce 2009 výstavbu tří pivovarů postavených v Africe na zelené louce. Jedná se o provozy v Luandě (Angola), Mbeyi (Tanzanie) a v Nampule (Mozambik). Do Nampuly a Mbeyi dodala společnost Krones první kompletní řadu tanků vlastní výroby, které doplnily pivovarskou výrobní technologii z celkového jimi dodávaného sortimentu.

V této oblasti zájmu společnosti SABMiller Africa také oba nové pivovary poprvé instalovaly TFS filtrační technologie. V prosinci 2009 zahájil svůj provoz pivovar v Nampule v Mozambiku a od té doby vaří pivo ve sdružení Cervejas de Moçambique (CdM) pro spotřebitele v severním Mozambiku.

Společný projekt tří nových pivovarů zajistí celkový výstav 430 000 hl ročně, s přibližně 100 hl vytvořenými spoluprací ve výrobě.

Foto

Pivovary vaří čtyři značky piva: 2M, Manica, Laurentina Preta a Raiz, které se stáčejí do lahví. Značky 2M a Laurentina Preta se plní také do KEGů. Eventuálně zde později mohou být vařeny i další jihoafrické značky společnosti SABMiller, jako je Castle Lager nebo Carling Black Label. V konečné etapě výstavby se může plánovaná kapacita až zdvojnásobit.

Zdroj: Agronavigátor.cz | Autorka: Iva Hvízdalová


«« « Strana 25 z 36 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI