Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Se školou v Prokopáku

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Se školou v Prokopáku

Se školou v Prokopáku [p2097]

Jednoho dne jsme měli mít školní exkurzi v Pivovaru Prokopák, který se nachází v pražských Klukovicích. Z domova jsme vyrazili trochu dřív, abychom se stihli naobědvat. Okolo půl jedné tedy stojíme před krásnou budovou původního Hostince u Kosů a já už mám žízeň i hlad.

Budova
Budova

Na čepu je připraveno šest místních piv, jako první si dávám výbornou desítku Kluka. Než si vyberu jídlo, tak celá sklenice končí v mých útrobách a objednávám si klasickou 12° Tatin. K obědu vybírám frankfurtskou polévku s domácím chlebem a krkovičku sous vide s opečeným bramborem a pepřovou omáčku, oba dva pokrmy naprosto skvělé, přesně tak i Tatin. Krkovičku jsem spláchl ještě ejlem Milostpaní 12°, taktéž velice dobrá. Všechny místní spodňáky mají takovou drsnější hořkost a jsou trošku více aromatické, ale to mně osobně vyhovuje.

Tatin a jídlo
Tatin a jídlo

Po obědě už se začali scházet spolužáci a nakonec i pan učitel a následovala prohlídka pivovaru, kde nás provedl sám pan sládek. Pivovárek je malinký a najdete v něm asi to co všichni znáte, dvounádobová varna, pár těch CK tanků, CIPka atd., zajímavostí je ale třeba sběrač sladiny, který zde využívají na vaření silnějších piv.

Varna
Varna

Ochutnali jsme i něco málo z tanku, já třeba Strýc 14° IPA, která si myslím že neurazí, ale ani nějak extra nenadchne anebo imperial stout s přízračným názvem Blackout 24° a to byla doslova trefa do černého! K jeho vaření zde prý používají 12 druhů sladů a pivo je komplexní, hutné, ale i přes svojí sílu se hezky pije, no nic dávám si ještě jedno :) a jedno beru na doma.

Strýc ve sklepě
Strýc ve sklepě

Celou dobu v pivovaru i v restauraci panovala příjemná a přátelská atmosféra a to i díky obsluze, na které bylo vidět, že jí jejich práce baví. Dal jsem si ještě i Panimámu teda Polotmavou 12°, jejíž chuť už si ale přesně nevybavuji. Domů kromě stoutu kupuji i speciální trojpack limitované 13°, kde každá láhev je nechmelená jiným novošlechtěncem z trojice: Ceres, Juno, Saturn.

Fotogalerie



[Richard Chodora jr.] [Zobrazeno 866x] [23. leden 2023]
[Minipivovary] [comments: 1] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Dan

pondělí, 23. leden 2023
16:11

Dan

Jelikož mám tento pivovar v docházkové vzdálenosti, jsem tu velmi často a musím potvrdit vše co je v článku uvedeno. Piva jsou tu výborná, sládek často experimentuje s různými chmely, obsluha je vždy vstřícná, ochotná a vtipná. Jen bych doplnil, že je tu i venkovní výčep, v zimních měsích otevřený jen o víkendu, dokonce i teď v zimě, v chumelenici. U hospody je i venkovní sezení, rozdělené na dvě části. Jedna s obsluhou, druhá samoobslužná. Pivo k odnesení mají ve skle 0,7 lt a nebo na požádání načepují do PET. Pokud je hodně plno, což je teď docela často, otevírají ještě spodní salonek s výčepem.


napsal(a): Dan [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI