Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Eisgrub = Lednice

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Eisgrub = Lednice

Eisgrub = Lednice [p2673]

Ano, je to německý název perly jižní Moravy, sídla s historickým zámkem, skleníky i rozsáhlým parkovým areálem. Ovšem, je to ale také název hotelového komplexu s wellness a pivovarem. Ještě je sice zčásti ve výstavbě, ale pivovarská restaurace se otevře návštěvníkům v průběhu června. Už teď můžete ochutnat piva, byť ještě ne vařená přímo v místě, ale ve spřáteleném pivovaru Němčice podle vlastní receptury. V zahradní restauraci s výdejním okénkem Pod Dubem zatím najdete v nabídce Lednický ležák 12° a Výčepní 7°.

Pivovar Lednice a zahrádka ve výstavbě (foto: Pivovar Lednice)
Pivovar Lednice a zahrádka ve výstavbě (foto: Pivovar Lednice)

Rezort Eisgrub je multifunkční objekt se sklepy a právě existence těchto sklepů vnukla společníkům myšlenku vybudování pivovaru. Společníků je celkem sedm, proto je v logu pivovaru obrácená sedmička (a zároveň to vyjadřuje L jako Lednice ). Ještě před otevřením veřejnosti jsem byla pozvaná k prohlídce pivovaru. Technologie je z dílny firmy Nerez Grade Němčice nad Hanou. Varna o objemu 10 hl je dvounádobová + vířivka, kvasné tanky jsou 2 po 20 hl. Ležáckých tanků je 6x 20 hl a 4x 10 hl (ty jsou určené pro svrchně kvašená piva).

Varna
Varna

Výčepní 7° je chmelena Kazbekem, 12° ležák, která bude vlajkovou lodí pivovaru, Premiantem a ŽPČ a tmavá 10° chmely Agnus a ŽPČ. Tento sortiment bude jako stálý a k tomu sezónní speciály. Uvedená piva jsem ochutnala a neměla chybu. Zejména mne, jakožto cyklistku zaujala ta 7° - výborné, plné pivo, žádná voda, pro cyklisty jak ušité na míru.

Desítka a Sedmička v restauraci
Desítka a Sedmička v restauraci

Pivovaru vládne sládek, pan Prokop Herák, původním povoláním geodet. Domovarnictví a láska k pivu jej ale přivedla k opuštění původního povolání a k absolvování rekvalifikačního kurzu ve VÚPS. Sice prý z pivovarské rodiny nepochází, ale nakonec pan sládek prozradil, že přece jenom na těch pivovarských předcích něco je. Jeho pradědeček, František Čapka, kromě toho, že byl poslancem Moravského zemského sněmu, byl i předsedou a zakladatelem akciového pivovar Břeclav.

Pivo U Dubu
Pivo U Dubu

Pivovarská restaurace, v jejíž sklepích se pivovar nachází, je moderně zařízená. V objektu se nachází i víceúčelový sál (v patře nad samotnou restaurací) a v brzké době přibudou i pivní lázně. Venku se pak dostavuje, rovněž patrová, venkovní zahrádka, jejíž projekt získal cenu za architekturu. Až se všechno zaskví v plné parádě, máme se na co těšit.

Další fotky najdete zde...



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 1667x] [7. červen 2022]
[Minipivovary] [comments: 2] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Sekal

středa, 8. červen 2022
19:55

Sekal

No, na Kazbek mám svůj názor. I když jsem si myslel, že spodňáky o stupňovitosti 7-8° jsou nesmysl, tak nedávná návštěva Bubenče mne přesvědčila o opaku, mají výbornou osmičku, která o několik délek předčí vše, co jsem na toto téma pil. Jen ta cena je taková trochu vyšší.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Jana

středa, 8. červen 2022
20:14

Jana

Sekal:
Nejsou ozhodně nesmyslem. Pro cyklisty ideální. A dneska jsem třeba pila 8°z Libertasu a skvělá.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 08.06.2022 ve 20:14:43


napsal(a): Jana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI