Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Rodinný minipivovar Pacov

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Rodinný minipivovar Pacov

Rodinný minipivovar Pacov [p709]

Dovolte nám představit Rodinný pivovar v Pacově v rozhovoru s Lubošem Němcem ml.

Co Vás vedlo k založení pivovaru?

Můj otec Luboš Němec st. byl milovníkem piva asi jako každý správný Čech. Láska k pivu ho donutila si jej vyrábět v domácích podmínkách a to se psal rok 2006. Výroba ho natolik zaujala, že se rozhodl si po letech postavit vlastní minipivovar. Stavební práce začaly začátkem roku 2009 a trvaly necelý rok a to s instalací technologie. První várku jsme uvařili 16. února 2010 a byl to světlý ležák 12%.

Na varně
Na varně

Popište technologii pivovaru

Srdce pivovaru tvoří dvě nádoby o objemu 5hl, kterou dodala firma J. Hradecký Pacov. První nádoba funguje jako vystírací, rmutovací, mladinová a výřivá. Druhá je pouze scezovací. Zbytek technologie dodávaly různé soukromé firmy. Primární fermentace spodně kvašených piv probíhá v otevřených kvasných kádích, svrchní piva kvasí v uzavřených tancích pod kvasnou zátkou. V letních měsících nám pomáhá chladící box, kde pivo dozrává v KEG sudech při 1-2°C, ale to se opravdu jedná, až o skoro dozrálé pivo, které už nějaký ten týden leží při 2°C ve zrajícím tanku.

Ve spilce
Ve spilce

Kdo u Vás vaří pivo? Jaké má zkušenosti?

Ze začátku se o výrobu staral Luboš st., který byl pouze domovarníkem a pivním nadšencem. K ruce měl staršího syna, který výrobu také zkusil v době, kdy Luboš st. onemocněl. Během let se v pivovaru pohyboval i mladší syn Luboš, kterého postupem času práce v pivovaru zaujala natolik, že se rozhodl vystudovat obor technologie potravin se zaměřením na výrobu piva ve Veselí nad Lužnicí.

Sládek
Sládek

Na tuto dobu má velmi bláznivé vzpomínky. „Můj otec měl zdravotní problémy, takže jsem ho musel zastoupit v pivovaru. Řeknu to jednoduše, když jsem jel dělat maturitní zkoušku, kvasilo mi na spilkách pivo. Po úspěšné maturitní zkoušce jsem se v roce 2016 stal sládkem rodinného pivovaru. Postupem času jsem pociťoval, že náš pivovar potřebuje nastartovat, takže jsem začal přemýšlet. Dostali jsme se zpátky k hrnci, kde jsme zkoušeli vařit piva inspirovaná zahraničními craft pivovary.

Citra Juice
Citra Juice

Dále jsme přidali dva nové ležáky. Václav 13° - silnější verze ležáku, který se vyrábí vždy na konci srpna z čerstvého chmelu. Divočina 12° - klasický český ležák k 10. výročí pivovaru. Coconut Milkshake New England IPA 14° - světlé svrchně kvašené pivo s kokosem, laktózou, americkým a australským chmelem jsme vařili na Vánoce. Také jsem si řekl, že potřebujeme změnit tvář, a tím vzniklo naše nové logo. Hlavní pro nás bylo spojení piva s Pacovem. Po dlouhém přemýšlení jsme přišli s myšlenkou prolnout hlavu lva do chmelové šišky. Kamarád to dal na papír a hned první návrh nás okouzlil natolik, že jsme byli rozhodnutý pro tuto změnu“. Popisuje Luboš mladší.

Speciál ze zeleného chmele
Speciál ze zeleného chmele

Jaká piva vaříte?

Spodně kvašená: Světlé výčepní Vyžloun 10; světlý ležák Golem 11; světlý ležák Divočina 12; světlý speciál ze zeleného chmelu (ŽPČ) Václav 13; polotmavý medový speciál Včelka 13 a tmavý speciál Rabín 15.

Svrchně kvašená: bavorské světlé pšeničné pivo Pšeničné; bavorské světlé pšeničné pivo s čerstvým bezovým květem Bezová pšenice; Juicy IPA z chmelů Citra, Galaxy; Hazy Pale Ale Citra Juice 12; NEIPA – single hop Citra Citra Juice 15 a Coconut Milkshake NEIPA 15

Divočina
Divočina

Máte vlastní restauraci/prodejnu?

V roce 2021 jsme vybudovali nové venkovní posezení, kde bude probíhat prodej čepovaného i lahvového piva a do budoucna plánujeme i teplé pokrmy. Od začátku máme spojený pivovar s pivnicí, kde si lidé mohou dát čepované pivo nebo zakoupit lahvové. V pivnici nabízíme takovou tu klasiku k pivu. Chleba z pekárny a k tomu nakládaný hermelín, utopenec nebo domácí škvarková pomazánka. Dokážeme také na objednávku zajistit pokrmy jako např. grilované koleno, krkovici, nakládaný tatarák s topinkou a česnekem nebo vynikající bbq žebra mistra starého.

Pokud bychom měli doporučit kam jinam na naše pivo? Máme několik vybraných hospod v Brně: U tekutého chleba, U Dřeváka Beer&Grill, Pizza Bar Těsně Vedle; V Třebíči: pivnice Pivo Jinak; v Českých Budějovicích: Klub malých pivovarů, Alkodrink a v Praze: Pivní rozmanitost, Galerie piva, Galerka, Zlý časy, První pivní tramvaj…


Autor: Luboš Němec ml., sládek Rodinný pivovar Pacov


Pozn.: Článek je ze série článků o minipivovarech, z kterých zatím nemáme na Pivním.infu žádný článek a ani není šance, že je v dohledné době navštívíme. Proto jsme oslovili majitele/provozovatele/sládky...



[Pivní.info] [Zobrazeno 1269x] [3. červen 2021]
[Minipivovary] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI