Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Mlynář a kovář

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Mlynář a kovář

Mlynář a kovář [p1823][p260]

Je neděle, blíží se 16. hodina a my přijíždíme do vesničky Střížovice u Štětí, abychom poprvé ochutnali místní pivo Mlýn. To lze jen od pátku do neděle. Pivovárek se nachází v bývalém mlýně hned na začátku obce (podle toho odkud přijedete :)) Vcházíme do areálu, kde je připraveno bohaté venkovní posezení, ale sednete si i uvnitř.

Budova pivovaru
Budova pivovaru

A v lokále je umístěna i celá technologie pivovaru. Pivovar je projektem otce a syna Nevelöšových. Jeden je za pípou a druhý nám věnuje kousek svého času. Dozvídáme se, že varna je dílem Jana Žižky (zřejmě ne toho z Trocnova :)), tanky jak ležácké tak spilečné jsou pak dovezeny z Číny a není s nimi problém. Naopak, sváry prý mají lepší než ty české.

Varna
Varna

Na čepu bylo čtvero mlýnských piv, Cyklistické pivo 10 - výborná desítka, ideální pro trávení dlouhých letních večerů, Ležák 12 - dobré, ale chtělo by ještě malinko uležet, Polotmavé 11 a "vesnický" Ale, jak ho označil pan sládek, které bylo dobře pitelné i pro pijáky ležáků. Z PETky jsme dostali ochutnat výbornou IPu. Ceny piv jsou zde jednotné, pan sládek ani já nevidíme důvod pro vysoké ceny svrchně kvašených piv, snad jen móda a ochota platit...

Mlýn IPA
Mlýn IPA

Nejen dobré pivo je devizou Pivovaru Mlýn. Zrovna finišuje příprava ubytovacích prostor. Takže pokud budete po pivu unavení nebo pokud budete chtít trávit dovolenou přímo u zdroje, máte ideální možnost.


Další fotky z Pivovaru Mlýn


Podkované pivo

Na dopravní značce se skví nápis Podkováň 2 km, nejde tedy minout. Pivovar vypadá opuštěně, snad jen poměrně nová cedule a nově natřená brána značí, že se tu pivo ještě vaří. Výroba zde byla obnovena po čtyřech letech rekonstrukce v roce 2011 - průmyslový pivovar se posunul technologií a výstavem mezi minipivovary.

Pivovar Podkováň
Pivovar Podkováň

Když nejsou všechny prostory potřebné k výrobě piva, nestálo by za zamyšlení zprovoznit v areálu pivovaru restauraci nebo jen výčep místního piva? Má vůbec Podkováň nějakou vlajkovou hospodu, kde bychom mohli ochutnat portfolium podkováňských piv, včetně piv nefiltrovaných?

Podkováňské U Grobiána
Podkováňské U Grobiána

My ho ochutnali hospodě U Grobiána v Kokořínském dole. Filtrovaná jedenáctka nebyla vůbec špatná, jednalo se o spíše sladší ležák. Jak asi chutná čepovaná nefiltrovaná dvanáctka?


Další fotky pivovaru Podkováň

Další fotky od Grobiána



[Richard Chodora] [Zobrazeno 2878x] [12. srpen 2019]
[Minipivovary] [comments: 1] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Jana

pondělí, 12. srpen 2019
20:03

Jana

Je vidět, že pivovar Podkováň je stále něco jako Hospoda Na Mýtince.


napsal(a): Jana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI