Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Bizon je starší a větší

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Bizon je starší a větší

Bizon je starší a větší [p1008]

V předvečer státního svátku, letos s příchutí velkého výročí, jsem oslavil úplně něco jiného. Je to už sedm let, co spatřil světlo světa pivovárek v hospodě U Bizona v jihoplzeňských Čižicích. K této příležitosti se od poledního času konaly v areálu pivovaru Vepřové hody a veřejnosti byla představena nová varna, vždyť technologie pivovárku se pořád rozrůstá. Když jsme přijeli kolem třetí hodiny odpolední do Čižic, zrovna se vykládaly prázdné sudy z Polska. V týdnu se Bizon prezentoval ve Francii, pravidelně jezdí do Německa, můžete ho potkat v Makru, má hospodu v Plzni...

Vstupme
Vstupme

Vcházíme do čižické hospody, která je dnes přístupna ve třech lokálech - standardní s výčepem, salónek s průhledem na starou varnu a sál s varnou novou, větší. Sedáme na sál pod varnu a chceme ochutnat co nejvíce místních piv, která jsou dnes na čepu v osmero provedení. Výčepní piva nejsou u minipivovarů moc oblíbené - ne každý umí uvařit dobrou desítku za příznivější cenu :( Tady mají na čepu hned desítky dvě: Bizon, jenž je na desítku docela plné pivo, ale takové hořčí a drsnější, načež Chasník se mi zdá být uhladěnějším, jemnějším.

Nová varna
Nová varna

Dále jedu osvědčeným způsobem, tedy dle stupňovitosti nahoru. Jedenáctka Kameník připomíná spíše Bizona než Chalupníka, jen je hustější a takový "mléčně jemnější". Nostalgie 12 je jako jediné čižické pivo vařená na tři rmuty a je taková hladivá. Silnější Karolína Světlá, mimochodem Regionální potravina Plzeňského kraje, pak v sobě nezapře sílu 13 stupňů (procent). Klíšťák 13 je načervenalý ejl, který se příjemně pije, není tak navoněný jako např. Citra, kterou jsem jen ochutnal na jazyk od syna. Posledním dnes ochutnaným pivem je tmavý speciál Hrobník 15, který si mimochodem zahrál ve filmu Bezva ženská na krku.

Karolína a Hrobník
Karolína a Hrobník

Všechna piva byla výborně pitelná a k nim se nabízely zabijačkové speciality (i do vlastních nádob). Já jsem si dal k bizoním pivům výborný zabijačkový gulášek a neprohloupil jsem, výborné prý byly i další pochutiny. Dobrým počinem je nabídka degustačního prkénka, do kterého si vyberete čtyři piva z aktuální nabídky na čepu (nebo dvě prkénka, jenž obsáhnou celý sortiment). Jinak ceny jsou zde více než příznivé - půllitr od 25 do 35 Kč, třetinka 16 až 22 Kč a degustační prkénko 45 Kč.

Dobrou chuť
Dobrou chuť

No a nebyla by to pořádná návštěva pivovaru, kdyby nás nenechali nahlédnout pod pokličku. Dnes nás provází místní paní sládková Helena Čermáková, která v Čižicích působí již od loňského listopadu. Nová varna je dvounádobová, o maximálním objemu várky 20hl. Vařit se ale bude prý jen 10 nebo 15hl, protože mají 10 tanků po 30hl pro ležáky, pro ostatní piva pak 3 tanky po 15hl a 10 ks po 10hl. Spilky jsou zde klasické otevřené o objemech 3x 10hl, 1x 30hl a 1x 15hl.

Spilka
Spilka

Ležácké tanky jsou rozděleny do několika oddělení. Poslední z nich není ještě hotové, repasované tanky musí dostat konečnou fasádu, je třeba dodělat chlazení celého bloku, prostě pořád se něco děje a v pivovárku U Bizona to platí dvojnásob. Může se zdát, že se úpravy vlečou, ale uvědomte si, že všechno je hrazeno z vlastních zdrojů, žádné dotace a tomu já fandím!

Ležácké tanky
Ležácké tanky

Do dalších let přeji Robertovi osobně i celému jeho pivovárku, aby se dařilo.

Dej Bůh štěstí!


Další fotky z pivovarské hospody U Bizona

Další fotky z pivovaru Bizon



[Richard Chodora] [Zobrazeno 2777x] [30. říjen 2018]
[Minipivovary] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI