Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Experimentální minipivovárek Koňovárek zahájil provoz

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Experimentální minipivovárek Koňovárek zahájil provoz

Experimentální minipivovárek Koňovárek zahájil provoz [p1943]

V jedné z budov areálu Koníčkova dvora v severomoravských Vojkovicích se (po náročné celkové rekonstrukci zdevastovaných prostor bývalého státního statku a jatek) v průběhu června 2018 naplno rozjela výroba piva v novém Minipivovárku Koňovárek. V obci s necelými 700 obyvateli, se tak aktuálně vaří pivo ve dvou firmách a na dvou místech. V Koňovárku je nainstalována varna o objemu 300 litrů – původní technologie z dva kilometry vzdáleného Pivovaru Koníček, který před dvěma léty překonal výstav 10 tisíc hektolitrů ročně a stal se tak prvním malým průmyslovým pivovarem na Moravě.

Varna
Varna

Součástí výrobních technologií nového minipivovárku je spilka s dvěma kvasnými káděmi o objemu 300 litrů. Ležácký sklep obsahuje 12 tanků o objemu celkem 300 litrů.

Prodej piva se bude realizovat zatím jen v hospodě Ve dvoře a v prodejně potravin a řeznictví, a to v PET lahvích 1 l a časem i skleněných 0,75 l. Do KEG sudů pak budou tato piva stáčena pouze na objednávku.

Spilka
Spilka

Podle vyjádření sládka pivovaru Mojmíra Velkého se zde bude vařit pivo zatím dvakrát týdně. Jednou to bude pro potřeby Koníčkova dvora, čili pivovarské hospody a prodejny. „Budeme vařit polotmavý ležák 12 % - chmelený za studena, klasický 12 % světlý ležák a polotmavý speciál 15 %. Půjde sice o stabilní druhy, ale nebudou vždy (vzhledem k omezeným šaržím) k mání. Koňovárek by však měl sloužit k i „vývoji“ nových pivních speciálů a k realizaci různých pivních experimentů,“ vysvětluje svůj záměr sládek. Nejzdařilejší piva se pak zavedou do hromadné výroby.

Ležácké tanky
Ležácké tanky

Jednou týdně by se pak mělo v minipivovárku vařit i na přání klientů, čili speciální piva na objednávku. Prvním pivem, který si zájemce sám vyrobil (pod dohledem profesionálů), se stal Primiční polotmavý ležák. Jde o speciál, který byl uvařen u příležitosti svěcení místního duchovního na kněze. Pro Klub včelařů obce Krásná to pak bude polotmavá medová 14 %, Sousedské pivo - 11% světlý ležák (více chmelenější) si uvaří parta místních lidí.

Koňovárek 12
Koňovárek 12

Vařit se zde bude i Hucul (pivo typu Single hop) pro jednoho pivaře z Dobratic, který dostal tento krásný (třikrát chmelený jedním druhem chmele a třikrát rmutovaný) dárek ke svým 40. narozeninám od své milované manželky. „Chystáme se i na piva typu IPA pro jednu z našich největších hospod – Černý kocour ve Frýdku-Místku,“ dodává sládek.

Posezení
Posezení

Více informací o Minipivovárku Koňovárek a o možnosti uvaření si svého vlastního piva najdete zde... Kontakt na sládka pivovaru: +420 776 498 150.


Zdroj: Pivovar Koníček, s.r.o.



[Pivní.info] [Zobrazeno 2994x] [29. červen 2018]
[Minipivovary] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI