Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovárek jako součást ráje

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Pivovárek jako součást ráje

Pivovárek jako součást ráje [p1431]

Minipivovar Eden je součástí zábavního a vzdělávacího parku Centrum Eden v Bystřici nad Pernštejnem. Centrum vzniklo v rámci velkého projektu revitalizace a rekonstrukce zchátralého bývalého Panského dvora Mittrowských, známého jako Nový dvůr, který byl adaptován z hospodářských účelů na vzdělávací a zábavní centrum. Ideovou linkou nového centra byla prezentační a výuková funkce vztahu člověka k půdě, přírodě a jejím darům – Centrum zelených vědomostí.

Panský dvůr
Panský dvůr

V tomto rámci je minipivovar koncipován jako školicí pracoviště pro příklad zpracování rostlinných produktů, což koneckonců výroba piva je. Ve své druhotné roli pak funguje jako exkurzní a experimentální minipivovar, který slouží vedle prezentace technologie a postupů výroby piva především k samotné pivní produkci. Výroba pivovaru je ovšem po dobu pětitiletého moratoria z důvodu dotace z EU (do roku 2020) omezena pouze na nekomerční provoz, proto produkce slouží pouze pro vlastní potřebu Centra Eden a jeho návštěvníků.

Vzhledem k tomu, že koncepce Centra Eden vznikala ve spolupráci s SOŠ a VOŠ zemědělskou v Bystřici, byl i pivovar projektován tak, aby mohl sloužit k praktické výuce studentů této školy, kde bylo uvažováno o zřízení předmětu pivovarnictví a sladovnictví. V pivovaru proto najdeme v rámci vybavení např. různé druhy spilek a tanků, na kterých mohou být demonstrovány odlišnosti v postupech prací při pivovarnictví.

Varna
Varna

Technologie minipivovaru je přizpůsobena výukové a propagační funkci, proto může v praktických ohledech působit místy nelogicky. Varna je dvounádobová o objemu 5 hl. Spilka s ležáckým sklepem obsahuje dvě otevřené spilky o objemu 3 hl a devět uzavřených tanků (5 CK a 4 ležácké), o celkovém objemu 57,5 hl. Dále je zde situována sanitační technologie a nádoby na přípravu pivovarských kvasnic. Stáčírna obsahuje dva přetlačné tanky o objemu 3 hl ke stáčení piva. Dodavatelem technologie byla firma Nerez Blučina.

Tanky
Tanky

Zodpovědnost za výrobu piva a jeho kvalitu má v roli sládka pan Vladimír Vecheta. Ten dlouhodobě spolupracoval s Městem Bystřice na rozvoji projektů cestovního ruchu, a z tohoto titulu i poskytoval konzultace ve fázi budování Centra Eden. Podílel se i na přebírání pivovarské technologie od dodavatelské firmy a na zkušebním provozu pivovaru spolu s kolegy z dalších pivovarů. Po odzkoušení provozu se samotné práci sládka už věnoval sám. Zkušenosti získal již před provozem Centra Eden ve vlastním projektu minipivovaru a v rámci komunity sládků zejména regionálních minipivovarů.

Sládek Vecheta
Sládek Vecheta

Pivní produkce je svázána s provozem Centra Eden a jejím cílem je vedle občerstvení přímých návštěvníků i podpora marketingu centra. Tomu tedy odpovídá velmi pestrá skladba produkce během roku, což si může minipivovar dovolit právě díky dosavadnímu nekomerčnímu stylu provozu.

Produkce se tedy orientuje dvojím směrem. Jedním jsou piva určená pro běžný celoroční výčep a suvenýrový prodej v lahvích - světlý ležák 11% nebo 12%, černý speciál 13%, černý porter 18%. Tato piva jsou prezentována pod společnou značkou Mittrowsky, což byla podoba příjmení posledních hraběcích majitelů Nového dvora.

Ruční etiketování
Ruční etiketování

Druhý směr pivní produkce představují „speciály“, zvláštní piva spojená především s hlavními akcemi, které se v Centru Eden během roku konají. Typickými pivy tak jsou 13% uzené pivo na Masopust, 11% ovesné pivo na Dožínky, 10% bramborové pivo na Slavnosti brambor nebo 12% kořeněné pivo na Mikuláše a Vánoce. V průběhu roku ale nezůstáváme u stereotypů roku předchozího, takže jsme vyprodukovali i další úspěšné unikáty jako 12% fíkové pivo k 1. výročí otevření, 13% barokní pivo s medem uvařené dle 500 let staré klášterní receptury nebo 12% čokoládové pivo na Velikonoce. V letošním roce ochutnáme i lněné pivo při červnovém Dni lnu nebo Prvorepublikový speciál k výročí republiky dle 100leté receptury.

Jeden ze speciálů
Jeden ze speciálů

Pro speciály je u nás typické, že jsou k dostání vždy v lahvích, protože toto balení dává našemu pivu jednak punc originálního suvenýru nebo dárku, a také mnoho našich návštěvníků přijíždí do Centra Eden autem, a tak si může naše pivo vychutnat alespoň po návratu doma.

Našimi dodavateli jsou standardní producenti – běžný slad nakupujeme v českých sladovnách, některé speciální slady si necháváme posílat od bavorského sladovnického producenta. Chmel nakupujeme od dodavatelů ze Žatce. Pivovarské kvasnice nám dodávají spřátelené pivovary, pro které vzhledem k našemu provozu nejsme konkurencí.

Vstupní suroviny jsou tedy přirozenými přírodními produkty. Nepoužíváme žádné nepřírodní přípravky ani vstupy, barviva, nebo extrakty, a to ani u neobvyklých speciálů. I bramborové pivo se vaří ze skutečných domácích brambor a ve fíkovém pivu se macerovaly skutečné fíky.

Už se nese ochucující složka
Už se nese ochucující složka

Pro vlastní sladovnickou produkci nemá Centrum Eden vytvořené zázemí. Živá je ovšem idea pěstování vlastního chmele. Chmelnici máme v sousedství Centra i založenu, ale dosud samotnému pěstění nebyla věnována dostatečná péče a pozornost. Snad už letos.

S ohledem na současná dotační omezení naší produkce i provozu jsou stejně striktně omezeny i naše možnosti dodavatelské směrem k zákazníkům a okolním výčepům nebo prodejnám. Veškerou naši produkci tedy ochutnáte nebo pořídíte opět a jenom u nás na Centru Eden. Možnosti prodeje jsou zde určeny pouze na konzumaci na místě nebo suvenýrový prodej piva v lahvích. Nemůžeme zájemcům plnit ani 5l soudky, vyloučen je prodej jakéhokoliv objemu v KEG sudech. Vydržte 2 roky, pak už to půjde snáze.

Pivo si dáte na místě
Pivo si dáte na místě

Rádi bychom čtenáře pozvali k návštěvě proto, že minipivovar je vítaným místem osvěžení, ale zároveň je kostkou v mozaice celého Centra Eden, kde se takříkajíc může rozprchnout celá rodina, a každý si najde svůj kus zážitku – od dětem přívětivých zákoutí, přes bylinky, expozice, řemesla, živá zvířata až po místní produkty. A Centrum Eden je zase částí koutu nazvaného příznačně Ráj Vysočiny, kde se můžete toulat pěšky, autem i po cyklostezkách až na zříceniny hradů, rozhledny, zákoutí čisté přírody, koupací rybníky nebo sportovní centra. A samozřejmě se stavte na naše akce v průběhu celého roku. Třeba na Festival regionálních minipivovarů 21. července 2018 s koncertem kapely Buty.

Děkuji a přeji Dej Bůh štěstí!

Autor: sládek Vladimír Vecheta



[Centrum Eden] [Zobrazeno 2648x] [16. květen 2018]
[Minipivovary] [comments: 10] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Energetik

pátek, 8. červen 2018
10:06

Energetik

Proč se raději nenaučit vařit pořádný ležák, než vymýšlet neustále takové pivní pí*oviny :-(


napsal(a): Energetik [Odpovědět]

Centrum EDEN

středa, 16. květen 2018
13:26

Centrum EDEN

Je to drť, ale bramborová. Fotografie jsou z přípravy várky bramborového piva, které jsme připravovali na tradiční akci Slavnosti brambor v roce 2017 a 2016. (Brambory, které jsme na to použili jsou z naší farmy.) Letos vychází akce na 29. 9. - 30.9. Ale pro letošní rok zkusíme změnu. Africké prosné pivo 12%.


Adsense

19. březen 2024
12:21


posted by: Inzerce

Roman Holoubek

středa, 16. květen 2018
13:19

Roman Holoubek

Ano Jirko, bramborové vyrábí z brambor a dle výsledku, který jsem měl před 2 lety to vypadalo, že bylo vařené jen z brambor. Barvou, konzistencí i chutí to připomínalo tekutý škrob, pít se to nedalo. V dalším pivu byl výrazný fenol (ve světlém ležáku), no ani další nedopadla dobře. Snad se to už od té doby naučili.

Co mne zaujalo je věta: "Technologie ... je přizpůsobena výukové a propagační funkci, proto může v praktických ohledech působit místy nelogicky". Takže pro školní účely uděláme nelogické propojení technologie? :-)

Jinak, ochutnat zdejší pivo je možné, tedy před dvěma lety bylo možné, jen zaplacením vstupného 120 Kč.

Přeju jim, aby jejich současná piva byla již bez vad a měli plno spokojených návštěvníků.

A co vy, měli jste jejich piva a jak vám chutnala? Díky.


Sekal

středa, 16. květen 2018
17:00

Sekal

Roman Holoubek: Byl jsem tam o víkendu s dětmi, centrum je fajn pro děti i dospělé (když pominu místy lživou ekopropagandu, např. zde uváděné nesmyslně vysoké ceny normálních žárovek), děti se tam zabavily na mnoho hodin v sobotu odpoledne i v neděli dopoledne. V sobotu odpoledne jsem zakoupil 5 lahví světlého ležáku a večer jednu otevřel. Na chuti dominantní kočičí chcánky. Druhý den jsem ještě ochutnal točené, opět kočičí chcánky a v menší míře také estery. Ještě jsem si zakoupil domů ejl a perníkové pivo - ačkoli si normálně piva ochucená nekupuji, tohle mi přišlo mimořádně bizarní. Poreferuji. Mám doma ještě čtyři flašky toho ležáku, rád někomu věnuji, ale je to jen pro vášnivé sběratele ochutnaných piv.
Jinak vstupné 120 Kč stále platí, i když z pivovaru vedou dveře i ven z areálu, myslím, že by to šlo nějak udělat, ale je to vlastně tak nějak jedno.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 16.05.2018 ve 17:04:21


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Sekal

čtvrtek, 17. květen 2018
00:11

Sekal

Roman Holoubek: Ejl chutná, jako by někdo ochmelil mandarinkový kompot. Vzpomněl jsem si na dva podobné výtvory - Čechmánkův roibos a APA z Beerfactory. Myslím, že raport ohledně perníkového piva bude až za dlouho.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Roman Holoubek

čtvrtek, 17. květen 2018
07:05

Roman Holoubek

Sekal: Současné zprávy tedy nezní moc pozitivně. Škoda.


jiri.kana

čtvrtek, 17. květen 2018
19:29

jiri.kana

Roman Holoubek: Ale zjevně je to ve veřejném zájmu, vařit taková piva. Když se jim na tu dotaci složily i ostatní pivovary...


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

jiri.kana

středa, 16. květen 2018
11:34

jiri.kana

Zaujala mě fotografie s popiskem "Sládek Vecheta". Hlavně tedy ta surovina, kterou přelévají do varné nádoby. Vypadá to jako bramborová kaše nebo jako drť ze sírovce žlutooranžového.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Chody

středa, 16. květen 2018
12:12

Chody

jiri.kana: Nevím to jistě, ale asi to má něco společného s větou "I bramborové pivo se vaří ze skutečných domácích brambor"


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

jiri.kana

středa, 16. květen 2018
13:20

jiri.kana

Chody:To bude ono, četl jsem to jen zběžně, protože tenhle podivný podnik beztak nehodlám navštívit. Ovšem svědčí to o jejich opravdu poctivém přístupu, jinde totiž bramborové pivo vaří z neskutečných cizáckých erteplí.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI