Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Hradební pivovar v koutě

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Hradební pivovar v koutě

Hradební pivovar v koutě [p1842]

Na Slunci ve skle se povídalo, že se v Písku konečně chystá pivovárek. Právo várečné se dlouho tomuto jihočeskému městu vyhýbalo, až dne 27. října l.p. 2017 byl po dlouhých 65 letech otevřen Písecký hradební pivovar . Když jsem zadal jeho adresu do navigace, vyběhla hláška "zakázaná zóna". No nic, nějak to najdeme. Je sobota 28. října, 99 let od založení Československé republiky, a my parkujeme poblíž Nerudovy ulice, projdeme zákazem vjezdu na Havlíčkovo náměstí, ze kterého navazuje ulice V Koutě, kde již vidíme budovu zbrusu nového pivovaru.

V Koutě
V Koutě

Vcházíme průchodem, kde po Vaší pravé straně je lokál s výčepem, po straně pravé pak něco jako salónek, kde vzadu nacházíme měděnou dvounádobovou varnu. Ptám se na možnost nahlédnout dále do pivovaru, takzvaně pod pokličku. Bohužel žádný majitel klíčů není po ruce. Dozvídám se tak jen, že spilka se nachází v patře a ležácké tanky zase ve sklepě. No a když přijdu příští týden, zastihnu zde sládka, který už bude vařit. Zatím je na čepu pivo z Jihlavy, ale prý vařené místním sládkem podle písecké receptury. Tudíž mi vychází, že originální písecké pivo bude na čepu někdy po Novém roce.

Varna
Varna

No když už jsem tady, tak samozřejmě rád ochutnám. Na čepu je Písecký ležák (37 Kč) a Vídeňský ležák (39 Kč). Obě piva jsou si dost podobná, Vídeňský je prý na barevné škále ještě na posledním stupínku před pivy polotmavými. Obě piva jsou dobrá, vídeň snad malinko pitelnější - použité slady zjemňují plnost Píseckého. Uvidíme, jak na tom budou piva vařená v Písku. A jaký bude sortiment, zda zůstane u spodně kvašených ležáků, nebo se v Písku pustí i do jiných světových pivních stylů.

Písecký ležák
Písecký ležák

Celý provoz je ještě hodně syrový a má mouchy, které bude třeba vychytat. To podstatné je ovšem v pořádku. Pivo dobré a doufám, že až bude opravdu písecké, tak bude ještě lepší. Jídlo také výborné - prošlo přísnými manželčinými kritérii... Obsluha se otrká, všechna nedodělaná zákoutí dostanou požadovanou podobu. A já věřím, že Písecký hradební pivovar přiroste Písečanům k srdci, rezervace na všech stolech dávají tušit, že o podnik je zájem. A je na provozovateli, aby to nebyla jen prvotní zvědavost.

Jednoho dne se vrátím, a se mnou přijde žízeň.




[Richard Chodora] [Zobrazeno 4373x] [30. říjen 2017]
[Minipivovary] [comments: 3] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Chody

středa, 6. prosinec 2017
10:27

Chody

„Poprvé počátkem listopadu se vařil v našem pivovaru náš světlý Písecký ležák, a naši sládci jej vařili podle naší vlastní původní receptury a za použití stejných surovin, tj. stejným způsobem jako vařili v propůjčeném pivovaru v Hladově startovací várky Píseckého ležáku, které již bylo možné v průběhu listopadu ochutnávat v restauraci Píseckého hradebního pivovaru. Písecký ležák uvařený přímo v našem pivovaru a čepovaný z výčepního tanku v pivovarské restauraci bude dle předpokladu našich sládků možné poprvé ochutnat koncem tohoto či počátkem příštího týdne.

Náš jantarový Vídeňský ležák se v našem pivovaru poprvé vařil ve druhém listopadovém týdnu, a i tento ležák naši sládci vařili podle naší vlastní původní receptury obsahující významný podíl vídeňského sladu a za použití stejných surovin, tj. stejným způsobem jako vařili v propůjčeném pivovaru v Jihlavě jeho startovací várky, které již bylo rovněž možné v průběhu listopadu ochutnávat v restauraci našeho pivovaru.

V souvislosti s blížícími se vánočními svátky naši sládci uvařili Sváteční speciál v podobě svrchně kvašeného piva typu IPA s výraznější chmelovou vůní a hořkostí, a to za použití anglických chmelů Challenger a Admiral a českého a bavorského sladu. „Tento Sváteční speciál – IPA by měl být čepován v naší pivovarské restauraci přibližně v polovině prosince.“
Zdroj: Facebook


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Sekal

středa, 1. listopad 2017
19:48

Sekal

Tak v Písku už je taky mini a já se ptám: Kdy přijde na řadu Tábor? Nebo Mladá Boleslav?


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Dwarf

úterý, 31. říjen 2017
07:51

Dwarf

Hmm, takže další podvod na lidi...


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI