Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Žižkov není jen v Praze

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Žižkov není jen v Praze

Žižkov není jen v Praze [p1095]

Není. Je i o mnoho kilometrů dál, na jižní Moravě. Moravský Žižkov, na rozdíl od toho pražského, i s rybníkem. A na břehu toho rybníka je, samozřejmě, minipivovar – Pivovar Moravský Žižkov, s.r.o.. Minipivovar, který za pár týdnů, 14. července, oslaví své roční narozeniny. Nachází se asi 12 km (zhruba na sever) od Břeclavi ve stejnojmenné obci, jinak spíše vinařské.

Pivovar Moravský Žižkov
Pivovar Moravský Žižkov

V době naší návštěvy rozhodně nebylo na koupání ani na nějaké delší pobývání venku. Byli jsme rádi, když nám reklama u cedule obce avizovala, že do výše zmiňovaného pivovárku je už jen jeden kilometr. A rádi jsme tam posléze zapadli. Pivnímu poutníkovi známá a libá vůně se nesla až ven, ano, sládek právě vařil. A než jsme poobědvali, měl už chvíli volna na rozhovor i malou exkurzi. Pan Mojmír Valihrach je zkušeným sládkem, dlouhá léta vařil ve starém břeclavském pivovaru, pak třeba i v Hodoníně. Tak se s ním vydejme do jeho malého království.

Pan sládek ve svém království
Pan sládek ve svém království

V lokále je umístěna celonerezová dvounádobová varna s elektrickým ohřevem o objemu 500 litrů, spilka je uzavřená. Ve sklepě je celkem 16 tanků po 1000 litrech. Celá technologie je z Pacova. Vaří se klasicky – na dva rmuty, slad (plzeňský, karamelový a bavorský) a kvasnice odebírá pivovar z pivovaru Bernard, chmel je ze Žatce, chmelí se 3x ŽPČ. Voda je z místního vodovodního řadu a prý nepotřebuje ani úpravy.

Nerezová varna
Nerezová varna

A co lze ochutnat? Pravidelně je na čepu 10° Divočák a 11° Žižkovský ležák. Obě piva mi zde, u komína, chutnala. Na rozdíl od stejné 11°, čepované v jedné z břeclavských hospod. Na čepu bylo i pivo borůvkové, prý také dobré, ale to není můj „šálek čaje“, tak nemohu sama posoudit. Dále pak bývá 13° tmavý Čert a příležitostný světlý speciál 13°. Restaurace není velká, leč útulná. Na své si přijdou nekuřáci i kuřáci, venku pak je letní zahrádka s výhledem na ten rybník.

Lokál
Lokál
Koláž
Koláž


[Jana Běhounková] [Zobrazeno 7708x] [23. červen 2013]
[Minipivovary] [comments: 2] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Libor- a

pátek, 13. září 2013
17:14

Čert je jejich perla


napsal(a): Libor- a [Odpovědět]

VlJa

úterý, 25. červen 2013
09:01

VlJa

Navštívil jsem pivovárek letos v březnu. Ochutnal jsem 11° žižkovský ležák a 13° tmavého čerta. Obě piva mi chutnala a obsluha ( mladé děvče ) byla také příjemná a ochotná. Dokonce na moji prosbu přepnula televizi na fotbal Plzeň - Ferenbahce :).


napsal(a): VlJa [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI