Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Bad Boys Brewery

Jak si doma uvařit pivo


verze pro tisk

Bad Boys Brewery

Bad Boys Brewery

Dlouho jsem si říkal, že bych pivo nemusel jen pít, ale že bych ho mohl zkusit i uvařit. Poprvé mě myšlenka vlastního piva napadla někdy v zimě roku 2019, začal jsem číst odborné literatury, sledovat nějaká videa na youtube a podobně. Na jaře roku 2020 s pandemií koronaviru přišel i dostatek volného času a to už jsem byl pevně rozhodnut, že chci začít vařit.

Připraveno k vaření
Připraveno k vaření

Začal jsem shánět potřebné vybavení, jako je hrnec s ohřevem, kvasná nádoba, scezovací káď, hustoměr atd. Když už jsem měl všechno doma, tak přišla na řadu další důležitá část a to suroviny. Existuje i možnost vařit s mladinových koncentrátů, nebo sladových výtažků, ale o tom jsem nikdy ani neuvažoval. Zkontaktoval jsem tedy mého známého z pivovaru Bizon, který mi vyšel vstříc a už si domů vezu slad i chmel, objednal jsem ještě sušené kvasinky z internetu a tak je vše připravené k prvnímu vaření. Stačilo už jen vyhlídnout vhodný den na takzvaný "brewday".

První vaření
První vaření

Slunná sobota 25. dubna 2020, den jako stvořený na vaření piva. Vydezinfikoval jsem garáž a šlo se na věc. Chci uvařit IPU Chmelenou třemi odrůdami chmele, ale dominanci přenechat už klasické Citře. Začínám tříkrokovou infůzí, dále samozřejmě scezování, chmelovar, chlazení, měření a zakvašení, tohle asi nemusím nějak více rozebírat, to všichni znáte. Všechno šlo poměrně hladce, teda to jsem si myslel. Chtěl jsem silnější kousek, něco okolo 15-16% EPM, ale jak se později ukázalo, tak jsem ne úplně ideálně našrotoval slad. Ze silné IPY byla rázem velmi hořká Summer IPA 10°.

Měření EPM
Měření EPM

Pivo vykvasilo bez problému v uzavřené kvasné nádobě a přišel čas jej stočit, vysanitoval jsem tedy pár patentek a pivo stočil s přidanou mladinou na sekundární kvašení a zrání. Po měsíci jsme udělali první zkoušku a hle dalo se pít. Přibližně za dva měsíce od stáčení bylo hotovo a výsledek byl i přes vysokou hořkost docela povedený a hlavně bez větších vad, jako jsou oxidace či infikace, které bohužel k domovarnickému řemeslu patří.

Plnění do lahví
Plnění do lahví

Vaření mě chytlo, kamarádům pivo chutnalo, tak jsem pokračoval dál. Za rok jsem uvařil už 8 různých receptů a to nejen styl IPA, ale i Fruited IPA, NEIPA, Lambic, Ležák, IPL (ještě dodám, že všechny recepty, včetně toho prvního jsem si celé vymyslel sám). Dále chci pokračovat vařit vyzkoušené styly i recepty, ale i experimentovat, zdokonalovat um i technologii, zvětšovat se a časem mít snad vlastní oficiální pivovar.

První pivo
První pivo

Jestli se chcete dozvědět více, navštivte naše webové stránky a sociální sítě (Ig Fb ).

P.S.: Všechny fotky jsou z vaření prvního piva a najdete je zde...



[Richard Chodora jr.] [Zobrazeno 1876x] [25. duben 2021]
[Homebrewing] [comments: 5] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Sekal

čtvrtek, 29. duben 2021
20:13

Sekal

No takhle na dálku nemohu hodnotit chuť, ale pěnu by mohly závidět některé pivovary, třeba Plzeň.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

RičrD_9

pátek, 30. duben 2021
09:58

RičrD_9

Sekal: Jo pěna se nám u tohohle kousku povedla, díky :)


napsal(a): RičrD_9 [Odpovědět]

Dwarf

čtvrtek, 29. duben 2021
18:52

Dwarf

nu, říkali jsme si dávno, kdy bude nějaký "Chodyvar" :D


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Adsense

25. duben 2024
05:55


posted by: Inzerce

Michal_CB

středa, 28. duben 2021
08:58

Michal_CB

Vypadá to hezky, držím palce do dalších várek.


napsal(a): Michal_CB [Odpovědět]

RičrD_9

středa, 28. duben 2021
14:27

RičrD_9

Michal_CB: Díky :)


napsal(a): RičrD_9 [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI