Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

A přece se točí...

Co Vy na to a jiné názory


verze pro tisk

A přece se točí...

A přece se točí... [p191]

To bylo radosti, když pivovar ve Vratislavicích (Liberci) obnovil svoji činnost. Tradiční značka Vratislav byla sice nadobro ztracena v pražských uličkách, nicméně nová značka Konrad se pomalu ale jistě začala prát o své místo na pivním výsluní. Konrad prý po nástupci knížete Vratislava, nikoli po místním rodákovi Kondradu Henleinovi. Značka se také dala vyjádřit jako KONcentrovaná RADost. Plky v Kalendáři regionálních pivovarů 2012 a na nových etiketách o sládkovi Josefu Konradovi jsou už jen zbytečnou pohádkou, která dělá s lidí hlupáky - nebo tam opravdu někdo takový sládkoval?

Z Kalendáře regionálních pivovarů
Z Kalendáře regionálních pivovarů

Dle mého názoru si časem vratislavické pivo vydobilo zpět svoji slávu a zařadilo se mezi rodinné stříbro českého pivovarnictví. Na etiketách pamatuji nápisy jako "vařeno tradiční technologií bez použití CKT". Pravda zmínka o CKT na desítce chyběla. Dnes pak tato zmínka chybí i na silnějších pivech. Pokud se CKT používá s rozumem, nemám proti jejich užití větší výhrady, i když otevřená spilka přeci jen vypadá lépe. Nemohu nezmínit, že Konrad byl druhým pivovarem, který jsem začal před třemi lety nabízet ve své prodejně a zkušenosti s jeho pivem mám víc než dobré.

Lahvové složení
Lahvové složení

Jak možná víte, letos koštujeme desítky a tak bylo jen otázkou času, kdy na řadu přijde i Konrad. V pondělí byl soudek zavezen a já ze zvyku čtu sudovou etiketu, kde mne ve složení zaráží položka iso-extrakt, což není nic jiného než zprofanovaný tetrahop. Proč se vratislavičtí pivovarníci uchýlili k takové změně receptury? Chtějí se vyrovnat Svijanům, které jim tenkrát "ukradli" trh? Už se nachází tetrahop i v silnějších pivech? Nebo je to teprve čeká? Na etiketách lahváčů o něm není zmínka, ale třeba se jedná jen o dolepení starých zásob?

Sudová etiketa
Sudová etiketa

Je mi z toho trošku smutno na duši. Liberecký kraj je tetrahopem zamořen. Po již zmiňovaných Svijanech sypou i v dceřiném Rohozci (od Primátorů mám teď po ruce jen Hrona a ten ho tam má také) a teď i v Konradu. Sakra je to nutné?

A přece se točí... Bohužel už asi ne zas až tak moc poctivé vratislavické pivo :(



[Richard Chodora] [Zobrazeno 6499x] [17. říjen 2012]
[Glosy] [comments: 5] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Prd

pátek, 19. říjen 2012
15:53

Prd

Koukám že sudové je i "bohatší" o cukr, který na etiketě z lahváče uveden není. I když spíš mě zaujala nepřítomnost cukru v lahvovém než jeho přítomnost v točeném. Měl jsem za to, že Konrad cukr používá..


napsal(a): Prd [Odpovědět]

sasa

pátek, 19. říjen 2012
12:42

sasa

Zajímavé je,že v Konrádově pivovarské hospodě neměli na čepu dvanáctku. Čepovali jedenátku nefiltrovanou a červenou dvanáctku. Byli jsme tam v srpnu.


napsal(a): sasa [Odpovědět]

Adsense

24. duben 2024
04:32


posted by: Inzerce

hroch

pátek, 19. říjen 2012
18:36

hroch

to sasa: S tou dvanáctkou je to v našem kraji těžké. Historicky tu vždy byla jedenáctka a tak dvanáctka je moc blízko stupňovitostí k jedenáctce a lidi ji moc nepijí. I když zrovna u konrada je to velká chyba, protože dvanáctka je vynikajicí a jednou ročně se mě podaří zajistit do hospody nefiltrovanou a to je teprve paráda. A jelikož je to oblast opravdu zaplněná Svijanama tak ten zájem o jedenáctku je i u mladých. Já u sebe v hospodě mám nefiltrovanou jedenáctku, černé, na třetím kohoutu Svijany pro svijanychtivézákazníky a na čtvrtém kohoutu se střídají ochutnávky s dvanáctkou a čtrnáctkou a nebo ve dnech kdy je prázdněji na vodě. Takže dvanáctky zhruba sud za čtrnáct dní. Když je občas tak zmizí, ale trvale v nabídce by se nepila.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

hroch

čtvrtek, 18. říjen 2012
21:16

hroch

Mám pivovar prolezlý skrz naskrz a CKT se tam opravdu nevyskytuje, jen jeho nepoužívání prostě není uváděno na novějších etiketách. Stejně jako se CKT nevyskytuje ve Svijanech, kde jsou jen tři malé CKT koupené výhodně jako použité používané jako zásobníky na vodu.V Konradu je kapacita spilky i sklepa minimálně dvakrát větší než současný výstav a sklep má ještě spoustu prostor pro rekonstrukci prastarých oddělení, takže o nějakém urychlování, či ředění nemusí ani uvažovat. Isoextrakt chmele neboli tetrahop je přidáván jen do sudového piva, prý "v minimálním množství a jen jako ochrana před špatně natočeným pivem neodborným výčepním". Narozdíl od Svijan z piva nečpí. Já nejčastěji piju nefiltrovanou verzi jedenáctky a tam se samozřejmě tato ingredience neobjeví, jelikož nefiltrovaný IQ Konrad je stáčen rovnou z ležáckých tanků, kdežto izoextrakt je přidáván až po filtraci a snad pasterizaci dávkovacím čerpadlem. Mě ta informace na etiketách taky překvapila, protože jsem tam tu pachuť necítil, ale zase se snaží napsat vše podle pravdy aby je nikdo nenařkl. A nejsou určitě jediný pivovar v poslední době který zpřesnil složení na etiketách. U některých pivovarů se člověk až diví co se vše dá dát do piva- protože přiznání snad všech pomocných i neobvyklých surovin rozjel Staropramen nefiltrovaný.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

jiri.kana

čtvrtek, 18. říjen 2012
19:57

jiri.kana

Co se týče chutných picích ležáků z větších pivovarů, mám ve svém žebříčku Konrada mezi Top 5. Sudová dvanáctka Konrad je v téhle kategorii asi to nejlepší, co se dá v Českých Budějovicích popít.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI