Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Go - RegionTour 2010

Akce, kde se dá přičichnout k dobrému pivu


verze pro tisk

Go - RegionTour 2010

Go - RegionTour 2010

Tradičních středoevropských veletrhů cestovního ruchu se zúčastnilo 1085 vystavujících firem z 19 států na ploše 10 180 m2. Největší nápor pokladny překvapivě zaznamenaly už první den veletrhu, kdy branami výstaviště prošlo téměř 11 tisíc profesionálů. V prvních dvou dnech si veletrhy prohlédlo více než 18 tisíc registrovaných odborníků. Celková návštěvnost podle odhadu překoná loňských 32 tisíc osob. (převzato z tiskové zprávy BVV)

Tolik oficiální úvod a je čas přejít k tomu hlavnímu, co nejen mě láká k návštěvě veletrhu především. Ano, je to pivo! Pivo doprovázející expozice obcí i krajů a doplňující tak nabídku letáků, brožur a prospektů o leckdy nevšední chuťové zážitky. Musím se přiznat, že brožurám a prospektům jsem se zdařile úplně vyhnul a moje pozornost byla soustředěna výhradně na vyhledávání výčepních zařízení :-)

Sraz se svou kolegyní z bývalé práce Romčou jsem měl v sobotu 16. ledna v 10:30 u pokladen před hlavním vstupem na BVV, o chvíli později dorazil i kolega beerborec Abrahaam a takto ve třech jsme po zaplacení vstupného ve výši 80 Kč vstoupili do areálu a po rychlém prosvištění halou F, kde se konala část GO s prezentacemi cestovních kanceláří, jsme dorazili do nového pavilónu P, kde se konal samotný RegionTour.

Slídění po prvním výčepu zahajujeme na střední hlavní magistrále. Prodíráme se davy návštěvníků a kde nic tu nic. Mapu a rozložení stánků nemáme a tak jdeme vyloženě naslepo. Prošli jsme to celé až na druhou stranu haly a nic. Až se začínám bát, že jsem někde ztratil ‚čuch na pivo‘ :-) Ale pak následuje pohled vpravo, kde se mi do očí přímo zarazila silueta výčepního kohoutu s vyškovským logem. A bylo rozhodnuto, že stejně jako loni mým prvním vzorkem bude Březňák z Vyškova (ačkoli loni jsem naň narazil hned po vstupu). Třetinka za 10 korun do skla, které bylo zapůjčeno zdarma s prosbou vrácení po dopití, čemuž jsme všichni tři rádi vyhověli :-)

Vyškovská expozice
Vyškovská expozice

Za dalšími zážitky jsme se přesunuli jen o kousek vedle, k velkému sudu – expozici Plzeňského kraje, která slibovala ochutnávku dobrého piva. Hned zkraje byly na pultu vyrovnané sklenice ze železnorudského pivovaru. A protože velmi nerad piju z kelímků a vlastní sklo jsem si nevzal, jednu ušatou třetinku s logem Grádl zakupuju. Abrahaam následoval mého příkladu a oba si necháváme natočit vynikající 11° Belveder.

Sklo ze Železné Rudy
Sklo ze Železné Rudy

Zajímavostí pro mě bylo, že mě poznala slečna/paní, která tu obsluhovala i loni :-) Krom světlé jedenáctky je na čepu i tmavá třináctka, ale tu jsem neochutnal.

Hned za rohem měl své místo Chodovar se svým zajímavým vozítkem, ale bohužel bez sudu. Nějaká ochutnávka měla prý proběhnout v poledne, ale tu jsme nestihli. Expozice jinak obsahovala mlýnek na šrotování sladu, chmel a dvě podivné měděné nádoby, v nichž se něco vařilo…

Expozice Chodovaru
Expozice Chodovaru

Potom jsme obešli sud, prošli netečně kolem píp s PU, pokochali se zajímavě vyvedenou motorkou…

Bez komentáře
Bez komentáře

… přehlédli vpravo výčep Oslavan a našli vlevo výčep Purkmistra . V nabídce 12° světlá a tmavá. Dáváme světlou a hodnotíme jako vynikající. I proto se sem jako k jedinému místu na závěr před odchodem vracíme a dáváme si ji ještě jednou.

Purkmistr
Purkmistr

A pak už to šlo ráz na ráz. Postřižinská jedenáctka neměla po Purkmistrovi moc šancí, u stánku Nové Paky volím a pochutnávám si na tmavém Granátu. Při opětovné kontrole, zda netočej u Chodovaru, potkáváme Dorise, který nás nasměroval k Oslavanům, které jsme předtím přehlédli. Dvanáctku hodnotím velmi kladně a následuje návrat do východních Čech, tentokrát k výborné nefiltrované jedenáctce Tambor. Klazara jsem bohužel prošvihl.

Tambor
Tambor

Východočeská anabáze pokračuje ochutnávkou Rychtáře 12°. Výčepák podrobně zkontroloval naše sklo s tím, že to by šlo, ale kdyby tam bylo logo G, poslal by nás někam :-) Pokračujeme vedle nefiltrovanou dvanáctkou Chotěboř , která nás, upřímně řečeno, docela zklamala – není holt každý den posvícení a já věřím, že to byla jen výjimka potvrzující pravidlo, že Chotěboř je výborné pivo.

Potkáváme ještě pípu Štramberka, kde dávají ochutnat lok tmavé patnáctky, točí se tu i Černá Hora , potkáváme zde lahve Svijan a Holby, bohužel i prázdné místo po Lotrovi a Ostravaru, na který jsem byl zvědav a který jsem tu měl loni ještě v neděli.

Závěrečné foto
Závěrečné foto

Co říci na závěr? Akce se povedla. Celý veletrh cestovního ruchu má, přiznám se dobrovolně, pro mě význam hlavně jako místo, kde se dá ochutnat pivo takřka z celé republiky a samotné prezentace jednotlivých regionů, krajů a obcí, které nenabízejí pivo, mě až tak neuchvacují. Byť v sobotu nebo neděli, kdy se sem dostanu, je už spousta píp na suchu, pořád je z čeho vybírat.

Na shledanou za rok!



[Zbyněk Melichar] [Zobrazeno 6637x] [21. leden 2010]
[Události] [comments: 10] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

píra

pátek, 22. leden 2010
18:11

píra

Vždyť tady vůbec není napsáno, kde se to konalo :-)) (já vim)


napsal(a): píra [Odpovědět]

Dwarf

sobota, 23. leden 2010
00:51

Dwarf

to píra: možná jsem předpokládal, že odkaz na BVV bude v tomto ohledu dost výmluvný :-)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
15:45


posted by: Inzerce

Malakin

pátek, 22. leden 2010
04:08

Malakin

Sice to trvalo dva roky, než jsi něco sepsal, ale z mého pohledu s článkem až na jednu drobnost spokojenost. :)

Jinak by mě zajímalo, jak tomu letos bylo s Chyší, Kozlovicemi (byly u téhož stánku jako Štramberk), Litovlí, Bakalářem, Pardubice a Benešovem, které byly vyjma toho Benešova loni přítomny i v sobotu, a jak s ochutnávkou, resp. placením, samotného piva. Loni některé pivovary nabízely vzoreček - cca 2 dcl - zákazníkům zdarma, jiné si za totéž množství nechávaly platit.

P.S. Co nějak změnit pojmenování fotky "Vyškovská expozice"? Ať koukám, jak koukám, tak kromě stojánků na tácky a tácu s logem vyškovského pivovaru, který je vidět jenom zčásti, a snad i náznaku loga na třetinkách, které máte v ruce, tam nic ryze vyškovského nevidím.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 22.01.2010 ve 04:11:46


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

VozechV

pátek, 22. leden 2010
06:30

VozechV

to Malakin: Pane Kamlare, pravděpodobně měl pan Melichar na mysli širší oblast turistiky, než jen pivo. Celý stánek v pozadí je věnován Vyškovsku.
Občas by neškodilo dívat se na svět s nadhledem a vidět širší souvislosti, než pod drobnohledem pivního sběratele. :)


napsal(a): VozechV [Odpovědět]

Malakin

pátek, 22. leden 2010
07:08

Malakin

to VozechV: Jelikož autor článku píše o tom, že zde byl jenom kvůli pivu, neb cestovní ruch ho nezajímá, o širší oblast turistiky určitě nešlo. :)


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Abrahaam

pátek, 22. leden 2010
08:12

Abrahaam

to Malakin: Jeste ja jsem vyskovsky :)


napsal(a): Abrahaam [Odpovědět]

Prd

pátek, 22. leden 2010
10:49

Prd

to Malakin: Byl jsem na výstavišti v pátek odpoledne a Chyše byla zastoupena ptm 12kou do malého kelímku (zdarma), paní odmítla natočit více za nějaký ten peníz (loni točili 0,3l / 20 Kč což mě osobně vyhovuje více) talže si jeden musela vzít i přítelkyně. Kozlovice a Štramberk se myslím si různě střídají na jednom výčepu takže je trochu otázkou náhody na co člověk narazí. Ostatní si už ani nevybavuju jestli jsem je viděl, koneckonců přehlídl jsem i Oslavany nebo Chotěboř, přece jen jsem tam krom piva byl i za získáním turistických informací..


napsal(a): Prd [Odpovědět]

Dwarf

sobota, 23. leden 2010
00:52

Dwarf

to Malakin: tam přece nejde o nějakou expozici, ale o to, abych se zviditelnil, že?? ::lol


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Dwarf

sobota, 23. leden 2010
00:58

Dwarf

to Dwarf: vím, že Kozlovice přítomny byly na tomtéž místě jako Štramberk... leč ne v době, kdy jsem byl já (myslím, že jen do pátku)... co se týče ostatních značek, na rozdíl od loňska jsem je nezahlédl, byť jsem pavilon prokřižoval skrz naskrz (tím netvrdím, že tam nebyly)...
k cenám: Chotěboř a Rychtář zdarma třetinka, Štramberk zdarma sotva lok, jinak třetinka za 10 až 20 Kč (viz můj rejstřík na BB)

a poslední věc: ano, 2 roky mi to trvalo... kritika je oprávněná


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Romča

pondělí, 1. únor 2010
20:51

to Malakin:
zdravím,nebude to k pivu,ale k fotu-kritika se dělá hezky,já jsem se snažila fotit své kamarády a situaci okolo,jestli je tam málo pivního,to je každého názor.........pivu zdar


napsal(a): Romča [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI